Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)


Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Cred ca 3-5 e in regula;Ciss la IXFK48N50,e de 8,4nF.Problemele au aparut la punerea in paralel a doua bucati,deci 16,8nF.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Putem sa socotim 8,4n dar PDF-ul arata 7,8 la 4V. Nu conteaza. Sa zicem 8n.Asta ar fi schema:post-1-139829446623_thumb.gifAs zice ca ar putea fi imbunatatita.Vad cateva probleme:-Ca sa asiguri cei 3A, trebuie sa gasesti niste tranzistoare cu amplificare mare la 3A. Un caz fericit pare un hFE de 30. Pentru asta T3 trebuie sa aiba in baza 0,1A consum permanent din sursa de alimentare de 15V. Asta pare exagerat.-Ca sa extragi 3A la 3V in poarta, pe R1 iti mai ramane cca. 1V care la un hFE=30 inseamna R1=10ohmi. Si asta e cam tras de par. Cu precizarea ca situatia este cu un traf driver, iar intrarea contine o dioda. Daca este iesirea unui SG3525 (de exemplu), atunci nu e nevoie de R1. Dar nu si daca e iesirea unui TL494 care ofera impuls pozitiv. Banuiesc ca ar fi cu traf driver, asta te-ar interesa, dar trebuie lamurit.Gaseste/inventeaza si niste tranzistoare (hFE) pentru driveri.off: trebuie sa faci ceva cu modul de a desena schemele.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cu siguranta schema e perfectibila;ma interesa daca principiul ar aduce totusi vreun avantaj,fata de varianta clasica.Sursa de curent constant,pentru incarcarea capacitatii s-ar putea face cu mosfet,eliminand problemele bipolarului.E o problema intradevar la descarcare;m-am gandit tot la mosfet,dar sub 2-3V,s-ar opri descarcarea.N-ar merge totusi in locul lui T1,un darlington?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ar merge darlington, dar ar trebui ceva anume pentru comutatie, capacitatile unuia banal ar putea face mai mult rau decat bine. Mai degraba cu hFE mai mare.Pana una alta:post-1-139829446674_thumb.gifScapi de 0,1A consum din sursa. Ramai cu R1 si problema aferenta.Da, poti implementa un MOS de 4-5A cu capacitati de intrare mici care ar putea fi comandat de trafo. Dar discutam de curent constant. Doream sa vezi ca nu e asa simplu sa asiguri acel curent. Tocmai pentru ca trebuie sa o faci la tensiuni mici.Traf driver sau altceva?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cred ca s-ar putea face un compromis si marit R1.Chiar daca,sa zicem sub 2-3V,descarcarea nu se mai face cu 3A,curent constant,as zice ca e irelevant;tensiunea pe Cgs a scazut semnificativ,mosul e deja blocat,descarcarea va continua cu un curent mai mic,ca in varianta clasica.Ramane sa testez practic,comparativ cu varianta clasica,in special modificarea frontului descendent.Ma intereseaza in special varianta cu traf driver,dar cred ca se poate discuta si altceva.O solutie general valabila,in acest sens,ar fi utila multora poate,daca aceste supozitii nu vor fi infirmate de testele practice.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Absolut de acord, discutam doar intervalul 3-6V, de aceea precizam la 3V (cel mai dezavantajos).Cam cum s-ar putea implementa un MOS ca driver:post-1-139829446697_thumb.gifTrebuie facute totusi niste mentiuni. Deschiderea MOS-driver (blocarea MOS-putere) trebuie sa se faca imediat dupa terminarea impulsului pozitiv, deci trafo driver trebuie sa livreze imediat impulsul negativ, ceea ce presupune ca nu poate fi folosit in punte sau semipunte unde dupa fiecare impuls urmeaza o pauza de zero, apoi impulsul invers. Sau cel putin nu se poate pe acelasi traf driver (de discutat). Este insa ideal pentru cazul tau anterior forward, unde dupa impulsul pozitiv urmeaza demagnetizarea trafo driver, adica tensiunea inversa.Cum se transforma in generator de curent constant, ramane de vazut.Dar hai sa discutam cele doua situatii pe 3-6V/8nF:post-1-139829446699_thumb.gifDeci unul cu curent constant (∆U=3V, +/-3A), celalalt cu rezistor in poarta. Facem abstractie de polarizarea lor presupunand ca se poate asigura necesarul (e de discutat).In primul caz, de curent constant, C∙∆U=I∙t de unde t=C∙∆U/I=8ns. Deci acea variatie poate fi asigurata in 8ns.In al doilea caz timpul este dat de relatia de descarcare (am mai pus-o pe aici) t=R∙C∙ln(Uc/Uo) unde R este rezistorul din poarta, C capacitatea de intrare, Uc tensiunea initiala de pe capacitate (6V) si Uo tensiunea finala (3V). Adica t=R∙C∙0,69.Daca dorim sa egalam ce s-ar obtine cu driver de curent constant, atunci pt. 8ns si 8nF avem R=1/0,69=1,44. Daca presupunem o alimentare de 12V ca fiind suficienta in cazul MOS discutat, rezistorul de 1,44 ohmi impune la 12 V alegerea unor tranzistoare de 10A. Comparativ cu cel de curent constant (5-6A) e mai mare, deci mai scump. Schema este mai simpla insa. Dar ambele au acelasi rezultat pentru intervalul 3-6V. Si ambele se ciocnesc de aceiasi problema de a asigura curentul de polarizare necesar (pe negativ). Daca s-ar comanda cu iesirea tip SG, acel curent ar fi asigurat, dar dioda de la trafo driver necesita rezistorul spre masa, deci o oarece problema. S-ar putea dezvolta aici…Cum ar arata cu driver dedicat:post-1-1398294467_thumb.gifPolarizarea asigurata, dioda incorporata dar se poate apela la alta daca se considera necesar pentru obtinerea alimentarii (acea varianta cu cond 470n). Exista totusi o chichita: in lei. De fapt mai multe, dar discutabile.Se poate insa incerca si dezvoltarea anterioara.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Dar hai sa discutam cele doua situatii pe 3-6V/8nF:[attachment=1]driv2.GIF[/attachment]Deci unul cu curent constant (∆U=3V, +/-3A), celalalt cu rezistor in poarta. Facem abstractie de polarizarea lor presupunand ca se poate asigura necesarul (e de discutat).In primul caz, de curent constant, C∙∆U=I∙t de unde t=C∙∆U/I=8ns. Deci acea variatie poate fi asigurata in 8ns.In al doilea caz timpul este dat de relatia de descarcare (am mai pus-o pe aici) t=R∙C∙ln(Uc/Uo) unde R este rezistorul din poarta, C capacitatea de intrare, Uc tensiunea initiala de pe capacitate (6V) si Uo tensiunea finala (3V). Adica t=R∙C∙0,69.Daca dorim sa egalam ce s-ar obtine cu driver de curent constant, atunci pt. 8ns si 8nF avem R=1/0,69=1,44. Daca presupunem o alimentare de 12V ca fiind suficienta in cazul MOS discutat, rezistorul de 1,44 ohmi impune la 12 V alegerea unor tranzistoare de 10A. Comparativ cu cel de curent constant (5-6A) e mai mare, deci mai scump. Schema este mai simpla insa. Dar ambele au acelasi rezultat pentru intervalul 3-6V.

Comparatia teoretica a celor doua situatii,ma interesa mai mult decat rezolvarea practica,cel putin deocamdata;daca ai putea sa faci si calculul pentru descarcare,am putea compara si descarcarea,functie de cele doua situatii.Intuitia imi spune,ca in situatia aceasta descarcarea cu curent constant va fi mai avantajoasa datorita faptului ca aceeasi capacitate,trebuie descarcata,pt a bloca mosfetul,de la 12V,la 3V,un interval de 9V,fata de 3V,cazul incarcarii.Daca in cazul incarcarii,in varianta clasica,e nevoie de un curent intial de 8,33A fata de 3A,constant,la descarcare,cred ca raportul va fi ceva mai mare.M-am gandit la varianta folosirii mosfeturilor,in locul bipolarilor,atat pt incarcare,cat si pentru descarcarea capacitatii.N-ar mai fi nevoie de curenti mari de comanda,dar ar trebui depasita problema tensiunii minime de deschidere.de cca 3V.O sa pun schemele respective,unde totusi am ceva neclaritati,dar macar principiul s-ar putea vedea.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Si schema cu mosfeturile,configurate ca sursa de curent constant;m-am gandit la o tensiune negativa de cca 5V,obtinuta cu D2-D3,pentru a anula pragul de cca 3V GS,sub care T4 de exemplu,ar opri descarcarea Cgs.Nu stiu daca solutia obtinerii tensiunii negative,e corecta....

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Credeam ca comparatia e teoretica, chiar daca am folosit cifre. Calculul timpului de descarcare de la tensiunea de alimentare la 3V se poate face dupa formula postata.Pentru cele doua situatii, per ansamblu t pe intervalul 12-3V e mai scurt cu clasic, la peste 6V curentul de descarcare e mai mare. Pentru ambele, ai avantaje si dezavantaje.Daca ai vreo idee cu MOS, pune-o. Vezi ca si acelea au capacitati de intrare ce trebuie invinse, dar mai mici.Nu zici nimic de TC.A aparut si schema...Oare ce-ai facut acolo? Cum se deschid pe rand?Si trafo driver se complica, stiu si eu...?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Vroiam sa spun,ca asta asteptam,un calcul care sa evidentieze avantalele/dezavantajele,e vina mea,poate nu m-am exprimat prea bine.La descarcarea cu 3A,constant mi-a dat 24ns,de trei ori mai mult ca la incarcare;nu stiu insa sa calculez la acelasi timp,ce rezistenta ar fi necesara in varianta clasica.N-ar trebui totusi o rezistenta mai mica de 1,44 ohmi?Sa zic ceva si de TC..e cam scump,nu se gaseste chiar usor,implica o alimentare separata de 18V,parca,iar intern are pe iesire,tot doua mosfeturi ca drivere.Cum am gandit driverul din schema....Pe frontul crescator al semnalului din secundar,se deschide T2 si incarca cu,sa zicem 3A,constant Cgs.Pe frontul descrescator ar trebui sa se blocheze T2,iar T4 sa descarce capacitatea .Tensiunea negativa de 5V,ar permite descarcarea pana la zero a capacitatii,nu pana la cca 3V,cum s-ar intampla cu R4,conectata la masa.Tensiunea negativa de 5v,ar trebui sa apara doar cand T2 ar fi blocat,sa nu conduca simultan ambele mosfeturi.Aici m-am impotmolit...poate ar trebui o infasurare separata,cu care sa obtin -5V pe R2,pe frontul crescator si zero pe R4 si invers,pe frontul descrescator.Am incercat sa aflu rezistenta din formula t=R∙C∙ln(Uc/Uo),cu timpul de 24ns.Nu stiu cat este ln din 4....

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pt. ln4 foloseste calculatorul windows-ului.

Studiaza momentul on (impuls pozitiv). Daca pozitivul se deschide, asigura tot ce e necesar pt. deschiderea negativului. Se vor certa intre ele. Eventual porneste de la:post-1-139829446801_thumb.gifPortile se pot comanda in comun, momentul tranzitoriu de 6V pe ele, chiar daca le deschide pe ambele, e limitat in curent si are o durata atat de scurta incat nu extrage mai nimic din alimentare. Dar nu uita ca comanda spre minus trebuie sa vina imediat, chiar in lipsa impulsurilor negative din trafo driver (pauza dintre impulsuri la punte, semipunte).

MOS pe iesire este implementat in TC4422. Are si un mic histerezis pe semnal. Alimentare 4,5-20. Varf 10A. Exista si mai "tari". E simplu, usor de montat, mic, se poate atasa radiator pt. capacitati si frecvente mari. Se poate comanda de la orice firma se aprovizioneaza de la TME (adelectrocom de ex). Parca erai adeptul simplitatii. Are dioda incorporata pt. asta, dar poti folosi configuratia:post-1-139829446803_thumb.gif Eventual schottky...

TC4452VAT http://adelectrocom.ro/product_info.php ... s_id=72260

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am facut calculul,pentru o descarcare de la 12 la 3V,a aceleiasi capacitati de 8nF,cu curent constant de 3A;timpul,24ns.Pentru a obtine acelasi timp,e nevoie de o rezistenta de cca 2 ohmi,deci un curent maxim de descarcare,de 6A.Parca n-as vedea o mare imbunatatire,in varianta curent constant.Un eventual avantaj s-ar simti poate la curenti mai mari... Oricum ramane sa testez si practic,sunt curios cum se vor comporta mosfeturile in locul bipolarelor si ce diferente vor fi intre oscilogramele luate . N-am contestat simplitatea driverului integrat,la o viitoare comanda de piese,iau cateva bucati,macar sa pot face comparatie.Pe de alta parte,poate invat mai multe lucruri,complicandu-ma...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări