Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)


Vizitator

Postări Recomandate

Revin cu invitaita pentru cei care au postat aici (si nu numai!) documente sa le reposteze! :jytuiyu Daca se gasesc pe net,sa puna linkTotodata,le pot pune unde erau initial! (doar sa mi se spuna unde). Eventual mi le puteti trimite pe email

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cu cateva zile in urma, am facut o afirmatie care n-a fost inteleasa, poate din incapacitatea mea de a ma explica. De aceea incerc aici sa aduc putina lumina in problema asta destul de putin lamurita, vad eu. Sursa forward semipunte, secundar cu mediana si tensiune unica stabilizata.Afirmatia mea consta in formula de calcul a trafo SMPS: Np=ton•Upmax/(B•Sm) adica, numarul de spire in primarul trafului este egalul produsului dintre tensiunea maxima de pe primar (V) cu al timpului de conductie (μs), raportat la produsul dintre sectiunea miezului (mm²) si inductia in miez aleasa (T). S-a sustinut atunci ca numarul de spire se calculeaza conform formulei de mai sus, dar in functie de Upmin. Fals. Si am sa incerc sa explic practic acest lucru. Inainte insa trebuie sa spun ca era implicat si un document pe care am sa-l postez catre sfarsit, referitor la calculul trafo SMPS si a inductantei serie. Ca sa ajung unde doresc, trebuie sa arat rezultatele unui experiment, ca atare postez mai jos pozele aferente. Mentionez ca am facut pozele cu camera unui telefon mai vechi, asta e, n-am altceva.In poza 1 se pot vedea un osciloscop, un multimetru (rosu), o punte RLC (verde), o sursa PC mai veche (AT), cateva rezistoare de putere de 3,9Ω doua inseriate.In poza 2 se poate observa ca sonda osciloscopica este legata la catodul diodelor de pe ramura de 12V (doar doua diode de 3A), iar multimetrul este legat dupa puntea redresoare a retelei deci arata tensiunea de pe condurile de filtraj.In poza 3 legaturile puntii RLC la tensiunea de iesire de 12V (cu puntea nu pot masura mai mult de 20V).In poza 4, doua rezistoare de 3,9Ω inseriate cu care am inceput. Am sa rog a nu se interveni pana termin, de dragul cursivitatii, postez incet.

post-1-139829281802_thumb.jpg

post-1-139829281809_thumb.jpg

post-1-139829281819_thumb.jpg

post-1-139829281829_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator smilex

N-am sa folosesc butonul “modifica” pentru a nu incurca lucrurile, cu speranta intelegerii din partea moderatorului.Deci, cu un rezistor de 7,8Ω pe ramura de 12V.Ce arata multimetrul si puntea in poza 1. Forma de unda pe ramura de 12V, dupa redresare, inaintea inductantei serie, poza 2.A se urmari factorul de umplere.

post-1-13982928184_thumb.jpg

post-1-139829281848_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Din cauza diodelor, n-am mers mai departe, in schimb, am introdus un bec in serie cu sursa, pentru a scadea tensiunea de alimentare.In pozele 1 si 2, becul inseriat si un pic din ecranul osc.In poza 3, indicatiile aparatelor. 204V pe condurile de filtraj. Se pot vedea cinci rezistori inseriati (19,5Ω), adica o solicitare infima.In poza 4, forma de unda.

post-1-139829281922_thumb.jpg

post-1-139829281929_thumb.jpg

post-1-139829281936_thumb.jpg

post-1-139829281948_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ei bine, se pot trage de aici niste concluzii care daca nu conving teoretic, zic eu ca sunt demonstrate practic.Prima concluzie este ca factorul de umplere nu depinde de consumator, adica de valoarea curentului. Aici insa trebuie facuta precizarea ca factorul de umplere creste odata cu consumatorul, dar numai pana la regasirea echilibrului. Asa raspunde sursa. Variatia de curent prin inductanta serie este aceeasi pentru aprox. orice valoare a curentului la iesire.A doua concluzie este ca factorul de umplere creste odata cu scaderea tensiunii de alimentare, chiar daca consumul scade.O alta concluzie ar fi ca sursa mea nu s-a ars. :)Revenind la oile noastre, deci factorul de umplere depinde numai de alimentare, la echilibru. Asadar daca conform documentului pe care l-am mai postat, se calculeaza ton pentru Umax, atunci la calculul numarului de spire, pentru Umax se introduce in calcul acel ton, nu pentru Umin, care va avea un ton maxim (factor de umplere maxim) ce se apropie ca valoare de jumatatea perioadei (T/2) de oscilatie a trafului. Spun se apropie pentru ca exista la CI un deadtime de siguranta. Adica fiecare tensiune de alimentare cu ton-ul ei, nu schimbate intre ele. Se poate introduce in calcul Umin, dar atunci ton devine T/2.Acum e postat in doua locuri, daca se considera inutil, rog a se sterge din topicul despre flyback.

forward minim.doc

Link spre comentariu

Se poate introduce in calcul Umin, dar atunci ton devine T/2.

Pai exact formula aia am pus'o eu, si din cauza asta ne'am contrazis, ca nu am mentionat eu ca Ton maxim este cel mult T/2. La half bridge (semipunte) nici nu e posibil sa fie Ton mai mare de T/2 din cauza constructiei interne a integratelor de comanda.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ok, n-are importanta, cred ca esti de acord ca exista ceva confuzie, chiar daca nu te priveste. Nu doresc decat sa deschid niste ochi, nu pot decat sa sper ca reusesc, daca crezi ca ma poti ajuta cu explicatiile, te rog, fa-o. De multe ori spun un lucru si nu-mi dau seama de ce nu ma pot face inteles. De aceea e bine sa existe si alte puncte de vedere.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

nu doream transmiterea unei informatii tehniceam pierdut parola de la postimage.org si am facut un test cu Picasasursele tv Philips autooscilante cu bipolari nu au snubberede fapt au un cond de 1,5nf paralel C-E

Link spre comentariu

la postimage nu au posibilitatea de recuperare parola? adica sa trimita parola pe mailul de inregistrare

aproape toate siteurile au functia asta

 

m-am uitat. Dupa login,sub campurile alea apare "Forgot your password?". Dupa ce se apasa pe text,apare campul pt email

 

Daca pozele nu-s prea mari,se pot afisa direct pe pagina,punand linlul intre

[img][/img]
Posted Image
Link spre comentariu

nu stiu ce s-a intamplat dar la recuperare parola raspunde mereu ca adresa de mail este incorecta si am cedatm-am inscris din nou;este vreo diferenta intre cele 2 variante?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări