Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conversia MMA in TIG for dummys ...


Vlad20

Postări Recomandate

In prezent detin un batran aparat de sudura de tip mma ( clasic cu electrod invelit ) capabil sa sudeze cu electrozi de pana la 4 mm , are 260 Amp si o tensiune in gol de 64V . Toate bune si frumoase aparaul e bun de sudat garduri si tevaraie dar eu vreau altceva , ceva mai versatil cu care pot face suduri mai bune , in locuri mai mici si in material cu o grosime variabila fara sa fiu nevoit sa reglez de n ori tensiunea sau sa revin pe sudura . M-am decis sa cumpar un aparat de sudura micut si ieftin (undeva la 300lei ) cel mai probabil un einhell de 120/160 A la 48 V . De acum in colo este insa ceva mai greu , tensiunea trebuie redresata si filtrata , deasemnea trebuie sa gasesc cumva sa am si un amperaj variabil (triace ? ) ...Pe scurt imi trebuie o schema destul de simpla care sa ma ajute in cuntructia unei surse bine filtrate si cu tensune si curent variabil . * Aparatul o sa fie folosit in special pentru sudarea unor reporduceri de carde de biciclete din anii 1920-1930 dar cu misloace moderne , adica in loc de imbinarea de tip mufa si alamrie am sa folosesc pentru sudrea tevilor sudura normala si imbinare tip gura de peste . * pentru curiosi .... nu , nu imi permit in momentul de fata un aparat ''de'a gata'' daca imi permitea nu mai postam .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Desi am inteles ratiunile dumneavoastra, cred totusi ca cel mai indicat ar fi sa cumparati un aparat de sudura cu invertor si un pistolet de sudura TIG cu amorsare manuala prin contact. Aparatul de sudura se gaseste si la 1000 RON iar pistoletul nu mai mult de 400RON Daca totusi sunt prea scumpe, cautati un SH ca sa porniti treaba.

Link spre comentariu

Pai si un aparat de tipul invertor are un filtraj suficient de bun pentru tig ?Si mie imi pare o ideie buna nu de alta dar nu este cu mult mai scump in plus la nevoie ai un mma ''ultraportabil '' caci cele mai slabe invertoare din gama medie tot au 5 kg dar fata de apox 20kg cat este un traf ....SE poate suda aluminu cu o asfel de masina ? sau imi trebuie neaparat functie pulsatorie asfel incat pe AC sa im treaca mai mult curent pe electrod inloc de material ?

Link spre comentariu

In principiu nu ati specificat ca doriti sa sudati aluminu. Aluminiu este un material pretentios, desi unii au obtinut rezultate bune folosind diverse scule mai mult sau mai putin improvizate, parerea mea este ca tot cu ceva uzinat faceti performanta. Asa pt treburi marunte se gasesc niste electrozi, destul de scumpi, cu care se obtin rezultate bune prin "brazare".

Link spre comentariu

Stiu ca nu am specificat , nu ma intereseaza neapart asta , dar ar fi atragator ca optiune . Stiu electrozi de care vorbesti acei duraflux defapt sunt mult mai multe firme care fac asa ceva , tempeatura si modul de lucru ii fac excelenti pentru mici reparatii ( defecte optice adancituri etc etc ) ba chiar electrodul are si o ''penetrare in metal '' deci banuiesc ca are si ceva rezistenta . partea prosta insa daca vrei sa faci mai multe lipituri pe aceiasi piesa ori asiguri piesele ori iti pica . Din cate am azut eu in manuale pentru Al se recomada pulsatoriu CA , daca faci cc electrod negativ risiti sa ti se faca bila in capul electrodului , iar ca electrod pozitiv o sa incingi extrem de mult balta . Sudura mig/mag in Al arata hidos rau .Nu as spune ca tin neaparat sa fac performanta , practic este un mix intre penetrare si estetic , daca sudez cu bazic un cadru nu se mai rupe in veci dar de sudat un cadru de bcicicleta cu electrozi este destul de dificil , in special datorita formei si a spatior mici iar apoi trebuie sa intervin cu peri discuri si cilindri de slefuire ....Am sa ma uit zilele astea de un invertor sa vad ce gasesc si la ce preturi .

Link spre comentariu

aluminiul se sudeaza in curent pulsatoriu...TIG AC/DC....asta ca sa iasa o treaba calumea...daca nu,o sudura tig normala facuta pe aluminiu va arata ca o sudura mig-mag(cu sarma de aluminiu,bineinteles..).ma refer la aspect.mai ales ca un cadru de bicicleta este subtirel in carne si pretentios de sudat....mai incercati la un servis auto mai dotat...au sigur asa ceva.

Link spre comentariu

Am cumparat un telwin technology 228 second-hand , apaartul se vede ca a fost folosit pe santier , dar nu are nici un defect electric , l-am desfacut l-am curatat ( avea in interior praf ca de var si cam infundase ventilatorul ) ... si m-am jucat cu el pe ceva bucatele de cornier , sunt foarte multumit , reglajele sunt precise etc in plus faptul ca aparatul este usor este extrordinar de bun . Am dat "comanda" pe ebay pentru o trusa cu pistolet , am gasit ceva destul de ieftin adica 2 pistoale unul simplu iar celalat mobil , ceva pahare de ceramica si o lentila pentru cel simplu , si tocuri de diferite dimensiuni (3 bucati ) tot de la acelasi vanzator am gasit si pedala de 200amp . Acum ramane decat sa cumpar o butelie plus regulator si electrovalva si ceva eletrozi , pe masura ce fac rost de bani .

Link spre comentariu

Imi trebuie electrovalva , pentru ca vreau acea "temporizare a gazului " adica 5-10 secunde inainte si dupa producerea arcului , asfel sudura si electrodul nu se contamineaza cu oxizi . Din pacate setul luat de mine cu are si regulator ... Acum nu stiu cred ca este mai bine asa , caci trusa este americana si nu stiu daca folosesc aceiasi conectica , la furtune se pot face usor niste racorduri pe strung dar un regulator nu as vrea sa il desfac ca sa ii tai alt filet .Cat despre buteie vreau ceva mai mic cam 5 litri , sper sa imi ajunga pentru 2-3 ore de sudura ..

Link spre comentariu

De acord dar , un sistem electric elimina eventualel greseli pe care le pot face . Sa zic ca i-au o pauza de 10 minute sa pufai o tigare , si nu vreau sa inchid butelia poate uit gazul pornit , sau poate uit sa pornesc gazul cand sudez si stric un electrod ... O electrovalva normal inchis e in jur de 150lei un banal delay/temporizator il faci cu 10lei , si un traf mic de 12V il gasesti in toate ''vizuinele'' amatorilor ...

Link spre comentariu

Domnule "Vlad20", va sugerez sa va scoateti din minte expresia "poate uit sa fac x, sau poate uit sa fac y". Chiar daca in principiu nu lucrati pe cord deschis, sunt greseli care va pot pune viata in pericol. Este bine sa nu uitati nimic din procedurile de sudare si in general de cele ce tin de protectia muncii. Acum cateva luni sau un an, s-a dat la TV un caz in care un atelier auto a explodat. Desigur "poate a uitat cineva butelia de acetilena deschisa"...Revenind la lucruri mai putin morbide, pistoletul cu robinet "este foarte bun asa cum este", daca uitati cateva minute gazul deschis nu se intampla nimic, iar daca uitati sa il porniti veti deveni un sudor mai bun va spun din proprie experienta.In principiu o sa intampinati urmatoarea problema: firmele care vand aceste gaze tehnice au butelii proprii pe care le inchiriaza. Daca o sa inchiriati o astfel de butelie, gazul se cumpara, si nu aveti de lucru ca sa o folositi in intregime gazul si o tineti doua trei luni o sa fiti surprins ca platiti mai multa chirie decat vaoarea gazului in sine. Deci ideea este ca pt un consum mic veti iesi sigur in pierdere la cumpararea gazului. Solutia ar fi sa cumparati macar doua butelii noi sau sh, in care sa descarcati gazul din butelia inchiriata. Cand veti descarca in prima butelie va ramane in ce inchiriata jumatate din cantitatea initiala, apoi cand descarcati in cea de-a doua cantitatea se injumatateste iar. EX: cumparati o butelie care este incarcata la 200bar, la prima descarcare castigati 100bar, la cea de-a doua castigati inca 50bar. Daca ati avea inca o butelie castigul ar fi de inca 25bar => in cel mai fericit caz duceti butelia cu 25 bar inapoi. Desigur ca se poate descarca gazul in buteliile proprii si sa folositi mai intai gazul din butelia inchiriata. Oricum ar fi aici o sa aveti pierderi.Spor la treaba.

Link spre comentariu

Eu am spus ca electrovalva elimina complet factorul uman din ecuatie , ea nu uita sa inchida nimc , in plus ea lucreaza pe partea de joasa presiune , deci nu are dece sa nu inchida gazul . La butelii nu ma pricep nu am lucrat cu ele pe plan ''industrial ''' singura butelie pe care o detin este una de oxigen de 5 litri (uz medical ) care acum este ''modificata'' adica este schimbat reductorul de gaz cu unul de CO2 cu needle vale perntru reglaj foarte fin (o utilizez in acvaristica )Eu as vrea tot asa ceva eventual tot de oxigen (astea au presiune maxima de 300bari ) cu reductor pentru Ar . iar de incarcat trebuie sa incarce pana la urma cineva , atat timp cat butelia este verificata si cu actele la zi nu vad dece ar face figuri ...Nu am nici loc si nici bani pentru cumpararea mai multor butelii .Ca fapt divers eu ''lucrez'' in doua ateliere unul in aparament care este pentru ce electronica mai fac eu , si unul in subsol care are 4x3 metrii . deci nu am loc de aparate mari . si pe langa asta nici cu ce sa transport o butelie mare

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări