Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

R.R.Nordic


Postări Recomandate

Salut,am intrebat si eu pe la meseriasi, avand experienta mai putina in domeniu,si mi s-a spus ca cel mai bine si usor e lipirea cu prenadez,si asa am lucrat,a iesit destul de bine,chiar peste asteptari,nu am incercat cu aracet,da niciodata nu e prea tarziu.Cat despre claviatura,cred ca e usor de curatat,numai ca eu am avut norocul sa dau peste claviaturi blocate(bine)adica nici fortate cu simt de raspundere nu au cedat(cred ca au fost tentative de curatire cu solventi ce au dizolvat plasticul si s-a sudat efectiv partea mobila de partea fixa),asa ca de asta nu am facut referire la curatare,operatiune cu adevarat mult mai usoara decat schimbarea;mai am cateva aparate tot cu acelasi tip de claviatura si o sa vad daca mai gasesc, o sa schimb,daca nu,le trec pe asteptare pana mai gasesc cateva.

Lipirea cu prenadez,pt cei care nu au facut inca asa ceva,se face in felul urmator:se aplica un strat uniform pe ambele suprafete ce urmeaza a fi lipite,dupa cca 10-15 min se mai aplica un strat (cat mai uniform)tot pe ambele suprafete ce urmeaza a fi lipite,si dupa alte 30 min de asteptare se face imbinarea,urmarind incadrarea cat mai corecta a suprafetelor(nu permite corectii)incepand de la un capat si usor spre celalalt capat,presand cu o rola sau cu o bucata de lemn suprafetele pt a elimina eventualele spatii cu aer;se poate chiar lovi usor cu un ciocan de cauciuc,lovituri apropiate,pana se considera imbinarea bine facuta-normal ca se lasa si aici cativa mm de material pe laterale,pt finisare.Dupa aplicarea furnirului,urmeaza baituirea,care e bine sa se faca cu lac colorat,si nu cu bait pe baza de apa,pt ca exista riscul de a se imbiba cu apa fibra din furnir si dupa cum se stie lemnul se cam umfla de la apa,fiind posibila compromiterea lipiturii.Urmeaza al doilea strat de lac,si pt pretentiosi se poate aplica si al treilea strat cu lac incolor.Intre prima mana si a doua e bine sa se slefuiasca cu granulatie fina suprafetele,pt indepartarea aspiritatilor,mai ales daca se aplica la penson si nu suflat.

Sunt multe amanunte,pt cei interesati,daca au intrebari,nu e nici o problema sa le spun ce stiu,in rest,spor la reconditionat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Buna,Da,in cazul in care s-a incercat curatirea acestui tip de claviatura cu solventi organici nu mai exista remediu.Nu sunteti singurul cu acest ''noroc".Dar,decat sa renuntati la aparat mai bine va trimt o claviatura folosibila , cu modulul aferent de la rr.''albatros''.Am una sau doua intregi,mai greu e sa le gasesc. M-am gandit si la aplicarea furnirului cu prenadez , am renuntat insa de teama ca in zonele unde suprafata de acoperit este foarte ingusta ( casete cu ornamente in fata difuzorului ) ,lacul , aplicat dupa aceea sa nu dilueze prenadezul si acesta sa cedeze ( nitrolac ) ,de multe ori cind am avut prenadez care s-a ''ingrosat'' l-am mai ''subtiat'' cu nitrodiluant.

Link spre comentariu

Am avut pana anul trecut niste avometre care foloseau tipul asta de claviatura,si ca un facut,acum nu mai gasesc nici unul,cred ca s-au aruncat,si erau mai mult nefolosite,pt ca nu aveau prea mare utilizare in forma in care erau,as ramane indatorat daca ati gasi macar un exemplar,mai am un nordic si un mamaia in aceeasi situatie(cu partea mobila lipita de partea fixa-cred ca in vremurile cand nu se gaseau tot felul de spray-uri pt curatat, in disperare,necunoscatorii au turnat diluant sau acetona cu gand sa le curete si le-au curatat de tot :rade: )important e sa functioneze mecanic,ca pastile mai am de schimb de la cele care au fost lipite,in cazul cand trebuie schimbate...cat despre furnirul lipit pe portiuni inguste,nici o sansa sa se dilueze cu solventul din lac,mai ales daca aplicarea lacului se face dupa min 24 ore de la lipire,am probat eu,si nu s-a intamplat asa ceva,pe fasii de 5 mm latime si 35 cm lungime,riscul e daca se lacuieste imediat dupa lipire,desi,cred ca nici asa nu are putere sa penetreze lipitura lacul aplicat in strat subtire...Marele dezavantaj la lipirea cu aracet,e ca trebuie sa tii presate suprafetele,si daca sunt mari e destul de dificil,in rest cred ca lipirea se face destul de bine,mai ales ca aracetul e specializat pt lemn,in schimb are avantajul ca daca se aplica gresit,permite corectarea pozitiei,spre deosebire de prenadez,unde cum asezi de la inceput,asa ramane,altfel se compromite lipitura.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Va salut, pe voi, colectionarii de vechituri! Am intrat si eu recent in posesia unui RR Nordic. Din fericire, nu e intepenit pe nicaieri, carcasa in stare acceptabila, dar electronic e praf (se vede mina de cirpaci).Poate n-am urmarit eu suficent topicul, dare nu am gasit schema electrica a aparatului. O are cineva postabila? :uio Initial il luasem ca sa recuperez tranzistoarele cu Ge, dar fiind dragutel si vazind pe-aici ca se aude 'a la tuburi...

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Am retras de la vanzare NORDIC 2 , hotarat sa-l reconditionez si sa nu-l mai vand. Cine nu l-a cumparat atunci cand a fost la vanzare, sa fie sanatos...

Asa arata...

 

Posted Image

 

...dupa lacuire...

 

Posted Image

 

...si dupa ...

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Capacul este nou, construit de mine.

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Da d-le Doru , lipsesc cu desavarsire aceste bobine , de pe gama UL. Nu stiu ce aparat mai are configuratia aceasta , m-am uitat deocamdata doar la Mamaia 4 dar acolo difera  schema. Deocamdata mai am alte probleme cu el si o sa las chiar la urma problema bobinelor, in ultima instanta daca nu gasesc date concrete sau vreun aparat donator, probabil voi incerca prin tatonari.

Link spre comentariu

Dupa rezolvarea problemelor din AF si dupa aducerea in banda Vest prin suprimarea celor doi condensatori, a pornit. Pe UUS si pe US. Pe UM n-a vrut si tarziu mi-am dat seama ca bobinele de pe bara de ferita pentru gama UM  (L8) nici nu sunt cele originale nici nu sunt lipite la locul lor. Asa ca le-am bobinat. 70 spire bobina de intrare si langa ea , cealalta , 14 spire cu priza la spira 7. Pentru UL (L9) am bobinat 180 spire si peste ea , 40 spire cu priza la spira 20. Asta o s-o refac, desi "sunt in banda", semnalul util pe singurul post ce-l prind (Antena Satelor) e vizibil mai mic.

L15 n-am facut-o (inca), banuiesc ca 30-50 spire bobinate pe un capat al feritei sau la mijlocul ei ( nu stiu cum e original din fabrica)  ar fi suficient pentru a aduce semnalul din antena spre bobinele de be bara.

Link spre comentariu

Sunt sigur ca datele astea 'or sa fie de folos pe viitor.E bine ca nu face mofturi claviatura...tin minte ca in perioada cand ma jucam cu ale mele,ambele au reclamat claviatura noua,si nu spun ce placere e sa schimbi asa ceva,mai ales a doua,ca la prima nu stii ce te asteapta :rade:

Nu stiu cat ajuta,dar am gasit cateva detalii cu locul faptei

 

http://i59.tinypic.com/otfekl.jpg

http://i57.tinypic.com/2nsx9w9.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări