Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

elm

Membru activ
 • Content count

  198
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About elm

 • Rank
  Membru
 • Birthday 11/15/1982

Profile Information

 • Locatie
  Craiova

Contact Methods

 • Yahoo
  vld_sr

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. elm

  Tech Oscilloscope Model TO-3

  Se pot descărca trei scheme / pagini într-o zi. Păcăleala este că site-ul nu zice nimic dar schema ajunge cuminte pe mail
 2. elm

  Tuburi noi cu probleme?

  Cum adică refăcute sau reparate, ce implică trebile astea?
 3. Ar fi o chestiune grozavă apariția unui producător de echipamente cu tuburi (nu doar amplifuri stereo, ci și aplifuri pentru chitară, preamplificatoare, etc) dar la nivel mai mare, de IMM. Altfel, e cum spune Victor - producție mică = profit mic = nerentabil. Un producător industrial, însă, chiar și mic ar necesita investitori seriosi și acces pe piața externă (la noi e suflet mult și bani mai puțini). Și mă întreb cum ar sta acest producător cu forța de muncă, că meseriașii se duc iar tineretul vrea doar IT și nici aia
 4. Nu cred (și nu par) să fie pe socluri, interschimbarea ar putea afecta tuburile. Cel mai bine este de luat cu un voltmetru pe circuit de la tub către driver, vei vedea unde apare problema (cel mai probabil tranzistorul care comandă electrodul cu pricina o ia pe ulei la cald)
 5. elm

  Poziție functionare doza mm

  Revin cu o precizare, ca să nu treacă și alți pufani în ale vinilurilor prin greșeluța mea: cînd am reglat forța de apăsare am lăsat protecția de plastic a acului montată (ca să nu avariez acul la eventuale țopăiri pe platan) și sunetul era distorsionat supărător în domeniul frecvențelor înalte (un fel de sfîrîit). Ce are, ce are (am schimbat și doza cu una AT95E nouă și nici-o diferență). Are că am reglat încă o dată forța de apăsare, de data asta fără protecția de plastic și șoc (pentru mine): eroarea era de cca 0.6g (în sensul că doza apăsa prea puțin pe disc). Acum sunetul este curat, atît cît poate să fie la un disc din '87 și la fel de curat ca la redarea pe un Ziphona SP3001 cu doză Unitra, Mf-104. @Shambala: într-adevăr, mi-a făcut ceva probleme cu reglajul turației, dar odată reglat stroboscopic, cu răbdare, îmi place cum merge. Apropos de SP3001, nici ăla nu are turația pe muchie (nu e nici ăla vîrf de lance, dar e la botul calului de făcut comparații PS: doza originală are exact același sunet, cu exact aceleași distorsiuni (reglată la 1.5g, că așa era inițial, dar cu eroarea de 0.6g, deci real 0.9g!). Plus că la reglajul original, cînd mergea tîrîtă pe disc, sunetul era impecabil. PPS: cît de importantă este capacitatea de intrare, de 47p, pe care amplificatorul de doză al Tehnoton Disco nu o are?
 6. Eu m-am lovit de exact această problemă. Am avut nevoie să folosesc același set de Nova1 pe două amplificatoare (unul pe tranzistori și celălalt pe lămpi), iar soluția a constat într-un comutator de rețea cu trei poli (doi pentru boxe și unul pentru alimentarea amplifului pe lămpi - la pornirea celui din urmă, boxele se conectau automat la el și la oprire se întorceau la celălalt). Evident, sursa de semnal, aceeași (jumătatea de semnal mic a amplifului tranzistorizat). Și vîjîia de mamă-mamă, pe tranzistorizat. Rezolvarea a venit de la sine, bucla de masă fiind întreruptă de transformatoarele de ieșire ale amplifului pe lămpi - nu am mai legat secundarul la masă, izolînd ieșirea de intrare.
 7. elm

  Renovare RX-2001

  Maxime mulțumiri (și din partea altor posesori de așa ceva)
 8. Ba da, butonul de reglaj fin răspunde, am reglat turația cu o aplicație de smartphone (Strobily - sper să nu se considere reclamă, că e free, dar dacă tot am găsit-o, este ce trebe), pînă acum stă băț. ps: interesantă varianta de reglaj cu televizorul, propusă de m-iulian, este chiar cea din cartea tehnică a pick-up-ului (pe-atunci nu erau smartfoane iar stroboscop nu avea oricine)
 9. La mine a pățit ceva, că a scăzut turația (constant, nu variază, dar clar a rămas o idee mai mică - butonul de reglaj fin nu pare să răspundă). @m-iulian: ce bine, întrebare: ce se poate face cu angrenajul de (auto)return, eu am fost nevoit să-l scot, pînă la noi ordine - pur și simplu intra într-un fel de buclă, piesa metalică ce agață cama de pe exul motorului se așează singură și de fiecare dată înapoi pe poziția de return după terminarea rotației roții dințate :(
 10. elm

  Poziție functionare doza mm

  E, aia-i, că eu inițial nu reglasem nimic, am presupus că este reglat (și n-aveam eu experiență cum trebuie să fie, dar nu părea în regulă) Aceasta este! Mai știți cumva și ce model este? (Pentru cînd o fi nevoie să-i caut ac)
 11. elm

  Poziție functionare doza mm

  Nu știu dacă este doza originală, pe net am întîlnit două păreri: că a fost echipat cu o doza foarte performantă și parcă zicea cineva de Unitra MF104 (nu știu sigur nimic. Iar doza mea stiu doar că e audio technica, după simbol și aspect, nu scrie pe ea nici-un model. Verdictul, acum după reglarea forței de apăsare (dacă tot am dat doza jos, s-o caut de marcaje, am reglat și poziția ei pe headshell (cum s-o numi): sună excelent, peste toate așteptările (cu preampul de doză al Tehnoton Disco, întinerit, dar pe schema originală - e drept, că și cu doza reglată prost, tot bine se auzea), dar: - nu mai sfîrîie deloc, zici că nu e pe disc; foarte aproape de ea parcă s-ar auzi ceva, foarte puțin - acul nu se mai apasă deloc (insesizabil), înainte parcă era tren de aterizare Mulțumesc tuturor pentru sprijin
 12. elm

  Poziție functionare doza mm

  Exact de asta ma temeam, înseamnă că bulina aia e opritor, să nu ajungă doza tîrîș, pe disc (ce drăguț, ăștia de la audio technica s-au gîndit la mine Žntr-adevăr, era complet dereglat - a trebuit să duc contragreutatea mult în spate, pînă la echilibru (mai prost e că pe doză nu scrie decît made in japan, habar n-am cît tre să fie, i-am lăsat 1.5g (pe net am găsit una care arăta identic, dar verde și aia avea între 1.5 și 2.5, recomandat 2))
 13. elm

  Poziție functionare doza mm

  Ahaaa, excelentă idee, ca să nu re-reglez preventiv greutatea. Mulţumesc! PS: la o privire mai atentă asupra dozei, se observă că în colţul în care pare că atinge discul, are o proeminenţă semi-sferică cu care calcă (sau aşa dă impresia, ochiometric nu are urme de frecare) - sunetul este excepţional, deci doza ar trebui să fie bună @Shambala: nu am umblat încă la contragreutate, am presupus că este reglată corect (scara gradată este pe poziţia 1.5 (de fapt, 1.46) faţă de reper)
 14. elm

  Poziție functionare doza mm

  Teoria o știu, m-am documentat (pînă mi-a venit aparatul, reparat, etc). Nu știu însă practic cum trebuie să se comporte, dacă e normal să se lase atît acul sau dacă "zbîrnîie" doza cum fac cele ceramice (aici chiar am fost surprins, nu știu de unde am rămas cu ideea că cele magnetice nu "se aud")
 15. elm

  Poziție functionare doza mm

  Vă salut, Pick-up-ul este IEI PD-D350 iar doza este ceva audio-technica (nu stiu exact, l-am achiziționat relativ recent). Apăsarea este reglată la cca 1.5. Problema este că nu am deloc experiență cu dozele mm, nu știu cum trebuie să se comporte mecanic
×