Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

elm

Membru activ
 • Content Count

  214
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

13 Se poate si mai bine

About elm

 • Rank
  Membru
 • Birthday 11/15/1982

Profile Information

 • Locatie
  Craiova

Contact Methods

 • Yahoo
  vld_sr

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Readuc in discutie acest topic cu două intrebări: - are cineva schema la cd350? - la o primă vedere servomecanismul pare antrenat de o curea lălăită. Se potrivește de la ceva? Evident, mi-a picat pară mălăiață un ciors aproape funcțional și mi-e drag de el de nu mai pot (că îmi întregește linia 350)
 2. elm

  Montaje experimentale educative

  O foarte plăcută surpriză, că producem așa ceva, iar prețurile sunt mai mult decît decente (comparativ cu prețul jucăriilor)
 3. elm

  Amplificator GU19, simulare

  Vă mulţumesc foarte mult
 4. elm

  Redresoare AZ1

  Mă înscriu şi eu pe lista doritorilor
 5. elm

  Imi doresc o casa sau nu ?

  Eu am văzut una, dar să fim serioși, nu avem infrastructură și pentru a o face e tîrziu (de trasat piste pe trotuar, pe care nu le respectă nimeni... iar blocurile și casele mai încolo nu se dau). Eu sînt biciclist convins, bicicleta e vehiculul ideal de navetă urbană, dar: - iarna nu merge (cine sustine, o face degeaba) - pistele de bicicliști făcute pe trotuar sînt o glumă - nu am luat și nu voi lua copilul pe bicicletă, în trafic, e mult prea periculos (cine foloseste bicicleta (nu in parc)știe că prioritatea la bicicliști se acordă "facultativ". Vis a vis de viata la tara, abordarea mea e la jumatate: în timpul săptămînii stau la bloc și ajung ușor la muncă, copilul la școală, iar în weekend fuga la țară = relaxare (activă, evident) în natură, liniște, verdeață, aer curat (la drumul european...). Un fapt neștiut sau neprecizat, pînă nu te muți la țară: e liniște, multă liniște. Pe weekend e relaxarea perfectă, dar să trăiești numai acolo nu știu cum e (viața socială mai redusă, culturală și mai redusă - nu mai ieși pi șentru cînd ai poftă să ieși printre oameni)
 6. elm

  Amplificator GU19, simulare

  Readuc în discuție acedt topic cu o rugăminte pentru dl. Sebi_C: dacă este posibil să repostați schema amplificatorului cu GU19 (din păcate atașamentele din acest topic nu mai sînt). Voi face și eu un jucărel din-ăsta, stereo pe șasiul unui U100U4.2 (amplificator radioficare cu aspect superb - mono 100W cu trei 6R3S-2, în paralel). Ce vreau eu să fac va fi cu un singur balon pe canal și dacă prefinalul (am două) nu se ridică la nivelul așteptărilor, schema dvs va fi exact ce trebe (adică pară mălăiață, în gura lui nătăfleață ). Mulțumesc
 7. Dacă te gîndești la ceva pentru navetă (km mai mulți) ia in calcul un scuter electric, dar cum spuneau și colegii,de-a gata (în regim diy e greu de făcut competitiv și mai ales, improvizație/neomologare pe drumurile publice o să supere poliția => belea serioasă dpdv legal)
 8. Asa cum spune și Validae, cel mai potrivit motor este cel special pentru așa ceva BLDC (motor de cc fără perii) construit direct in butucul roții. Acest tip de motor are colectorul realizat electronic, să zicem așa, printr-o punte similara cu cea de invertor trifazat (deci nu e simplu). Genul ăsta de construcție este direct drive, deci scapi de prinderi, transmisii, rapoarte, etc. Comanda însă, repet, nu e simplă). Dpdv al puterii, pentru mine (cca 60 kile) motorul de Pegas de 220W este prea destul, căluțul are într-adevăr aripi. În ceea ce privește urcatul rampelor, bldc-ul are o caracteristică destul de căzătoare (la sarcină/rampă mare turația scade destul de mult, dacă nu compensezi cu un curent mai mare- eu las turația să scadă și ajur din pedale, ca să economisesc bateria). Altfel, dacă-i ceri, el trage, dar cu sorbul aferent din baterie. Tot din cauza asta nu poți pune oricîți kW, trebuie să ai baterie pentru ei (poți zbura cu peste 40 km/h, dar km parcursi se subțiază drastic, față de viteze mai mici, gen 20 km/h.
 9. Din experiența proprie - nu merită osteneala: 1. "electrificarea" unei biciclete clasice cu ansambluri și componente din comerț costă mai mult decât una electrică nouă 2. realizarea în regim propriu a unor astfel de componente (care se poate, cum ar fi regulatorul sau invertorul) va costa și mai mult. Din perspectiva mea, exceptînd situațiile speciale (cart-uri, bicilete cu ataș, etc) este preferabilă achiziționarea uneia "de-a gata" cu parametrii doriți. Cel puțin eu așa am procedat în final. Aici trebuie precizat că motorul dă, dar vrea să și primească la intrare, iar puterea necesară depinde neliniar de viteza de mers (în defavoarea acumulatorului care se golește rapid)
 10. elm

  Maxim 5 ani şi LA REVEDERE!

  Pe mine mă'nervează marile reactii civice, lipsite cu desăvîrșire în timpul guvernelor care execută ce li se ordonă european. Normal că și la ăștia le pute... gura, dar eu îi văd peste ceilalți. Iar cu lefurile, da și nu. Normal că trebuie dotări, reparații, modernizări, etc, dar fără lefuri n-ai oameni (sau ai ciurucuri, cum a pățit învățămîntul - pe o leafă de rahat venea doar cine nu găsea altundeva (sau aveau chemare, dar mai rar)). Și cînd rămîi fără profesori nu mai ai pe cine să vină din urmă și te scufunzi
 11. elm

  Maxim 5 ani şi LA REVEDERE!

  Aici e ca la matematică, cu discuție. Toată lumea huiduie ciumații roșii și de ciumații altfel colorați uită cu desăvîrșire. Pe vremea altor culori politice a fost măcar o singură chestiune diferită de ce ai spus mai sus? Absolut nimic, ba dimpotrivă, aroganța și disprețul erau poate mai mari. Un singur două exemple 1. Reducerile de lefuri și salarii ale băsescului anunțate ca necesare pentru salvarea țării și impuse de FMI. Ulterior dovedit că nu erau necesare, nu murea țara fără ele și nici impuse de FMI. 2. Apropos de învățămînt. Pe vremea portocalie lefurile profilor au fost reduse aproape la jumătate, pe vremea roșie aproape s-au dublat (și nu mă refer aici că au fost readuse la ce erau); în sistemul sanitar la fel. Aaa, că asta nu oprește doctorii să schimbe o leafă de 15000 lei în țară cu una de 15000 euro, afară - asta e altă mîncare de pește și n-are legătură cu nici-o ciumă. Și eu am fost foarte plăcut impresionat de ungurii noștrii, cel puțin pe unde am avut drum
 12. elm

  Maxim 5 ani şi LA REVEDERE!

  Cine spunea că patria e locul unde te simți bine? Era vorba unuia... Bineînțeles că m-am întrebat de ce pleacă. Este simplu, propriul interes, pe care nu poți să-l condamni - este alegerea fiecăruia unde trăiește (și dreptul fiecăruia să aleagă ce poftește). Pe de altă parte, o latură a patriotismului constă în a face ce poți pentru țara ta, nu pentru a altuia (iarăși, cine zicea să te întrebi ce poți face tu pentru țară și nu țara pentru tine, că nu era comunist). Eu nu voi pleca orice ar fi din țară (o delagație hai merge, dar pe termen nelinimat, nu) dar asta este alegerea mea, n-o impun nimănui. Sînt mulți care afișează stegulețe la geamul mașinii (și mai noi mănușele tricolore pentru oglinzile retrovizoare) și se simt patrioți. Dar opresc mașina la Lidl și cumpără chestii nemțești, că sînt mai bune ca cele românești, iar producătorii autohtoni mor de foame. Și în același stil patriotic "ar pleca mîine, dacă ar putea". Vrem o țară ca afară? Depinde (și) de noi s-o avem! De ceea ce facem fiecare zi de zi
 13. elm

  Maxim 5 ani şi LA REVEDERE!

  Înțeleg că a dat-o la'ntors, era de așteptat fiind o propunere ne-europeană și constra-electorală (și proastă). Însă mă întreb dacă a fost a lui Teodorovici sau i-a fost servită la plic din vest. Sînt multe țări eropene care de ani încearcă să scape de români (am citit, dacă o fi adevărat, că Merkel ar fi zis că preferă arabi decât români) și asta era o chestiune care le servea intereselor, ca turnată.
 14. elm

  Maxim 5 ani şi LA REVEDERE!

  Bună sau proastă propunerea lui Teodorovici, ideea e că ne depopulăm, rămînem fără valori și "nu e bine, domnule chestor"... Toți pleacă și in locul lor rămîn chinezii și africanii. O fi bine?
 15. elm

  Mai valoreaza scolile postliceale?

  De vină pentru unde s-a ajuns sînt toți jucătorii: profesorii, părinții, copchii care nu iau învățătura in serios, societatea care laudă nemunca (clasicul "se descurcă, n-are nevoie de școală"), etc. să nu aruncăm cu pietre doar într-unii
×