Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

elm

Membru activ
 • Content Count

  209
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

12 Se poate si mai bine

About elm

 • Rank
  Membru
 • Birthday 11/15/1982

Profile Information

 • Locatie
  Craiova

Contact Methods

 • Yahoo
  vld_sr

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Dacă te gîndești la ceva pentru navetă (km mai mulți) ia in calcul un scuter electric, dar cum spuneau și colegii,de-a gata (în regim diy e greu de făcut competitiv și mai ales, improvizație/neomologare pe drumurile publice o să supere poliția => belea serioasă dpdv legal)
 2. Asa cum spune și Validae, cel mai potrivit motor este cel special pentru așa ceva BLDC (motor de cc fără perii) construit direct in butucul roții. Acest tip de motor are colectorul realizat electronic, să zicem așa, printr-o punte similara cu cea de invertor trifazat (deci nu e simplu). Genul ăsta de construcție este direct drive, deci scapi de prinderi, transmisii, rapoarte, etc. Comanda însă, repet, nu e simplă). Dpdv al puterii, pentru mine (cca 60 kile) motorul de Pegas de 220W este prea destul, căluțul are într-adevăr aripi. În ceea ce privește urcatul rampelor, bldc-ul are o caracteristică destul de căzătoare (la sarcină/rampă mare turația scade destul de mult, dacă nu compensezi cu un curent mai mare- eu las turația să scadă și ajur din pedale, ca să economisesc bateria). Altfel, dacă-i ceri, el trage, dar cu sorbul aferent din baterie. Tot din cauza asta nu poți pune oricîți kW, trebuie să ai baterie pentru ei (poți zbura cu peste 40 km/h, dar km parcursi se subțiază drastic, față de viteze mai mici, gen 20 km/h.
 3. Din experiența proprie - nu merită osteneala: 1. "electrificarea" unei biciclete clasice cu ansambluri și componente din comerț costă mai mult decât una electrică nouă 2. realizarea în regim propriu a unor astfel de componente (care se poate, cum ar fi regulatorul sau invertorul) va costa și mai mult. Din perspectiva mea, exceptînd situațiile speciale (cart-uri, bicilete cu ataș, etc) este preferabilă achiziționarea uneia "de-a gata" cu parametrii doriți. Cel puțin eu așa am procedat în final. Aici trebuie precizat că motorul dă, dar vrea să și primească la intrare, iar puterea necesară depinde neliniar de viteza de mers (în defavoarea acumulatorului care se golește rapid)
 4. elm

  Maxim 5 ani şi LA REVEDERE!

  Pe mine mă'nervează marile reactii civice, lipsite cu desăvîrșire în timpul guvernelor care execută ce li se ordonă european. Normal că și la ăștia le pute... gura, dar eu îi văd peste ceilalți. Iar cu lefurile, da și nu. Normal că trebuie dotări, reparații, modernizări, etc, dar fără lefuri n-ai oameni (sau ai ciurucuri, cum a pățit învățămîntul - pe o leafă de rahat venea doar cine nu găsea altundeva (sau aveau chemare, dar mai rar)). Și cînd rămîi fără profesori nu mai ai pe cine să vină din urmă și te scufunzi
 5. elm

  Maxim 5 ani şi LA REVEDERE!

  Aici e ca la matematică, cu discuție. Toată lumea huiduie ciumații roșii și de ciumații altfel colorați uită cu desăvîrșire. Pe vremea altor culori politice a fost măcar o singură chestiune diferită de ce ai spus mai sus? Absolut nimic, ba dimpotrivă, aroganța și disprețul erau poate mai mari. Un singur două exemple 1. Reducerile de lefuri și salarii ale băsescului anunțate ca necesare pentru salvarea țării și impuse de FMI. Ulterior dovedit că nu erau necesare, nu murea țara fără ele și nici impuse de FMI. 2. Apropos de învățămînt. Pe vremea portocalie lefurile profilor au fost reduse aproape la jumătate, pe vremea roșie aproape s-au dublat (și nu mă refer aici că au fost readuse la ce erau); în sistemul sanitar la fel. Aaa, că asta nu oprește doctorii să schimbe o leafă de 15000 lei în țară cu una de 15000 euro, afară - asta e altă mîncare de pește și n-are legătură cu nici-o ciumă. Și eu am fost foarte plăcut impresionat de ungurii noștrii, cel puțin pe unde am avut drum
 6. elm

  Maxim 5 ani şi LA REVEDERE!

  Cine spunea că patria e locul unde te simți bine? Era vorba unuia... Bineînțeles că m-am întrebat de ce pleacă. Este simplu, propriul interes, pe care nu poți să-l condamni - este alegerea fiecăruia unde trăiește (și dreptul fiecăruia să aleagă ce poftește). Pe de altă parte, o latură a patriotismului constă în a face ce poți pentru țara ta, nu pentru a altuia (iarăși, cine zicea să te întrebi ce poți face tu pentru țară și nu țara pentru tine, că nu era comunist). Eu nu voi pleca orice ar fi din țară (o delagație hai merge, dar pe termen nelinimat, nu) dar asta este alegerea mea, n-o impun nimănui. Sînt mulți care afișează stegulețe la geamul mașinii (și mai noi mănușele tricolore pentru oglinzile retrovizoare) și se simt patrioți. Dar opresc mașina la Lidl și cumpără chestii nemțești, că sînt mai bune ca cele românești, iar producătorii autohtoni mor de foame. Și în același stil patriotic "ar pleca mîine, dacă ar putea". Vrem o țară ca afară? Depinde (și) de noi s-o avem! De ceea ce facem fiecare zi de zi
 7. elm

  Maxim 5 ani şi LA REVEDERE!

  Înțeleg că a dat-o la'ntors, era de așteptat fiind o propunere ne-europeană și constra-electorală (și proastă). Însă mă întreb dacă a fost a lui Teodorovici sau i-a fost servită la plic din vest. Sînt multe țări eropene care de ani încearcă să scape de români (am citit, dacă o fi adevărat, că Merkel ar fi zis că preferă arabi decât români) și asta era o chestiune care le servea intereselor, ca turnată.
 8. elm

  Maxim 5 ani şi LA REVEDERE!

  Bună sau proastă propunerea lui Teodorovici, ideea e că ne depopulăm, rămînem fără valori și "nu e bine, domnule chestor"... Toți pleacă și in locul lor rămîn chinezii și africanii. O fi bine?
 9. elm

  Mai valoreaza scolile postliceale?

  De vină pentru unde s-a ajuns sînt toți jucătorii: profesorii, părinții, copchii care nu iau învățătura in serios, societatea care laudă nemunca (clasicul "se descurcă, n-are nevoie de școală"), etc. să nu aruncăm cu pietre doar într-unii
 10. elm

  Mai valoreaza scolile postliceale?

  Privații "e și ei oameni", așa că funcționează la fel de bine cumetriile, singura diferență, într-adevăr constă în numărul de cumetrii care este mai redus, fiind plătiți din buzunarul privatului (la stat, nu dai de la tine, deci merge un pic mai lesne). Altfel, și la privat și la stat unii o freacă, alții muncesc (și aceast lucru este posibil și colo și colo din același motiv: cel care muncește face și treaba celui/celor care o freacă).
 11. elm

  Tehnoton A01 2x25w DISCO SM 2202

  Mulțumesc Îi formatez, pentru că m-am fript (și au mers doar o dată :) ).
 12. elm

  Tehnoton A01 2x25w DISCO SM 2202

  Am înțeles, O să fac totuși experimentul cu SDT-urile 9207, (că prea mă mănîncă, trebuie să mă scarpin) sînt prea curios și oricum al doilea amplif din colecție trebuie uleiat bine și verificate electroliticele. Deci, dacă tot îl desfac... și am și tranzistorii... împerecheați... "originali", din '86... În ceea ce privește modificările, sînt colecționar moderat, să fie jucăria cît mai originală posibil, dar eventuale modificări ușoare care să aducă un plus sensibil, primesc După ce ajung la un rezultat, îl oscilografiez aici. Mulțumesc tuturor pentru sugestii. @shambala: cu electroliticii mici, din ce NOS-uri am eu, axiali, din aluminiu, cam unul din patru e uscat, dar ceilalți trei sînt brici (și capacitatea în limite și durabili, nu mi s-a uscat nici-unul "din mers"). Cei în capsulă de plastic gri sînt mortăciuni toți
 13. elm

  Tehnoton A01 2x25w DISCO SM 2202

  Ba da, am găsit: am schimbat acum cca 4 ani filtrajul principal în două Bucure cu electrolitici românești și merg și acum (după ce la primul schimbasem deja două rînduri de chinezești în 2 ani). În ceea ce privește finalii, după urechea mea, tehnotonul stă sensibil mai slab cu înaltele (de altfel și specificațiile tehnice o spun) și mă întreb cîtă influență are frecvența de tăiere a finalilor în asta (0.2 Mhz 2N3055 față de 0.8 MHz SDT9207)
 14. elm

  Tehnoton A01 2x25w DISCO SM 2202

  Am și eu o întrebare, înainte de a opera modificarea: în ce măsură este benefică upgradarea tranzistoarelor finale, în sensul strict al cuvântului, doar 2N3055, păstrând restul schemei nemodificate? Eu, ca?colecționar sînt interesat doar de îmbunătățirea amplificatorului, nu de transformarea lui, adică aș vrea să se audă mai bine (referința și obiectivul de cum "să sune" fiind A-350), dar cu modificări minime (puterea nominală tot aia, etc) în componente , care și ele să fie pe cît posibil românești. Pasul firesc ar fi înlocuirea 2N3055-urilor cu SDT9207, modificare care sigur aduce ceva, dar ce? A mai făcut cineva doar atât?
 15. elm

  Memorie cu inele de ferită...

  Am văzut ceva similar într-un DAF1001
×