Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre surse si depanari -> offtopic scos din alt subiect


Postări Recomandate

Acum 34 minute, roadrunner a spus:

da voltii si amperii nostrii din strabuni ce au? ca tot la 90 de grade fierbe unghiul drept si la ei.

sa nu mai aud de laboaratore acreditate ca saptamana trecuta am avut parte numai de belele. (EMC testing) mi-au mancat zilele. ( dBuV-oltii mei nu se potriveau cu dbuV-oltii lor din cauza ca ei aveau antene de banda larga si eu un rahat) am picat cu brio.

RR

  pentru ca pentru multe echipamente cu utilizare restrinsa, nu exista laboratoare acreditate in RO!

 

Dv ce antena aveati de fapt? Dv. nu sinteti in RO, nu stiu sa  fi  fost ceva respins la EMC in ultima saptamina!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 51 minute, Marian a spus:

Sa traiesti din depanare si sa n-ai un amarat de osciloscop nu e electronica oricum ai da-o, e cel mult carpeala.

 Pentru ultima data mai postez pe aceasta tema: de fapt dv. v-ati exprimat initial ca este de bon ton existenta unui DSO, cel analogic chiar daca este de 36 de ori mai performant decit un DSO de doi lei, este de porc si nu da rezultate bune!

 

  Si fie vorba intre noi, in activitatea curenta se pot face zeci de reparatii pina sa apara una la care sa fie nevoie de osciloscop. Facem abstractie de faptul ca minim 5 statii de lucru si 20 de aparate vechi, dar cu afisajele de diverse culori aprinse, dau bine la client!

 

 De asemenea, sa nu uitam ca adesea, problemele se afla intre scaun si masa de lucru!

Link spre comentariu
54 minutes ago, roadrunner said:

na c-am mai invatat o chestie azi. (asta eu care le stiu pe toate)

As minti daca-s zice ca am descoperit eu roata aici 🤣

Cand ma plictisesc urmaresc youtuberi pe electronica/depanare, gen "Mend it Mark" ( cel mai bun depanator de meserie din cati urmaresc ), "The signal path", "Eevblog", "Adrian's digital basement", "Kerry Wang" ( pe review-uri ), "Electroboom" ca-i diliu si ma relaxeaza, "Diode gone wrong" ( cehul ala Danicz celebru ) e foarte ok dar are un accent foarte enervant la inglisu' lui si... si altii.
La mai multi am vazut treaba asta cu alcoolul si merge brici, alcoolul incepe rapid sa sfaraie in jurul componentei ce se incalzeste, pe CI-uri defecte si care se incalzesc alcoolul se evapora foarte rapid, etc...

 

54 minutes ago, roadrunner said:

da, ca arata ca nisipul la vederea mea.

Nici mie nu mi se par tocmai mari. 

Adica plantez smd-uri manual si-mi place, si-o fac fara microscop din ala mare si bengos ( nu ca mi-as permite eu asa ceva ), dar la pasive m-am limitat cel putin pentru moment la 0603, mai jos lucrez doar daca nu am incotro si pe un suport mobil sub o lupa cu lampa din aia de birou. La semiconductori merg tot manual pana la SOT323 cu 6 pini, mai jos nu stiu sigur ce e si nici nu cred ca vreau sa stiu 🤣

Link spre comentariu

Cei care recomandă cu ardoare osciloscopul uită că principala problemă nu e cumpărarea unuia decent ci faptul că trebuie să și înțelegi ceva din formele de undă afișate.Pentru asta trebuie ceva carte...

Nu e nevoie neapărat să faci o facultate ca să poți utiliza un osciloscop, dar trebuie să te documentezi și să ai cunoștințe teoretice peste nivelul liceului.Nu toți le au și nici nu prea au chef de învățat, Tik-Tok sau FB sunt mai tentante....

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marele Savant a spus:

Dv ce antena aveati de fapt? Dv. nu sinteti in RO, nu stiu sa  fi  fost ceva respins la EMC in ultima saptamina!

Sunt in IRL si ma tot duc la masuratori cu un PCB care pica la Radiated Emissions din cauza la Gigabit Ethernet. Trece clasa A dar pica clasa B.  

Frecventele de intreres (la care trece peste limite) - 125MHz (care e clock-ul de la PHY de ethernet) 250Mhz care armonica de ordin doi, si 375MHz armonica de ordin trei. Aia la laboratorul care fac testele au o antenna log de banda larga si datele de caraterizare la antena respectiva si sunt introduse in analizorul de spectru pentru normalizare. Eu am niste rahaturi de antene facute pe genunchi pentru frecventele astea ca sa totusi sa vad varfurile astea (si nu-s asa greu de ignorat) - si folosesc un din PCB ca referinta si fac mofificari la alt PCB de lucru pana vad o reducere (relativa fata de placa de referinta) - evident fac un background check sa fiu sigur ca nu-i de la altele si opresc tot ce pot. (cladirea e cu captuseala metalica si ajuta).

De trei luni ma chinui fara sa pot schimba PCB-ul (layout-ul) , cu metode externe feriite beads, diverse condensatoare de decuplaj etc. ma invart in cerc, se reduce una creste alta. Nu mai zic ca eu nu pot rotii "masa" si la fiecare modificare se modifica treaba.

 

Toata beleaua se invarte in jurul IC-ului de PHY de la Gigbit ethernet - si ca o paranteza ieri m-am apucat sa sap sa vad cum e facuta placa de referinta pentru procesorul de pleca asta (care e un fel de copie la aia de referinta) sa-mi explic de ce au ales IC-ul ala. Surpiza maxima scrie in documentatia de la ST Micro (astia au facut placa de referinta) ca nici placa lor nu trece standardul de class B. (deci nu sunt eu cel mai prost din parcare)

RR

 

 

 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Depinde și de scopul în care este utilzat osciloscopul.
Dacă depanezi televizoare, masini de spălat sau ceasuri de perete, nu-i neaparat necesar un osciloscop, sau poate fi utilizat cu succes cu minime cunoștiințe.
Dacă depanezi sau concepi lucruri mai complicate (mai ales in domeniul digital), da, ai nevoie de ceva carte.
De la un anumit nivel de complexitate, daca nu ți-a plăcut foarte tare matematica, fizica (poate chiar chimia) nici nu are rost să te apuci. Nici mama osciloscopului nu-ți va fi de vreun folos.
 

Editat de cloudy
Link spre comentariu
20 minutes ago, roadrunner said:

Frecventele de intreres (la care trece peste limite) - 125MHz (care e clock-ul de la PHY de ethernet) 250Mhz care armonica de ordin doi, si 375MHz armonica de ordin trei.

Nu-mi permit sa va dau sfaturi, totusi:
Eu m-aș duce cu clock-ul in 25 Mhz (100Mb/s) , sau chiar 2.5Mhz daca PHY suporta, și aș vedea ce radiații am.
Să nu cumva să vă acordați "perfect" cu 125Mz (sau alta frecventa de interes) cu unul din traseele de pe PCB (sau alte cabluri pe acolo) si să aveți astfel o antena de emisie cu căstig mare 🙃

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Acum 12 minute, cloudy a spus:

De la un anumit nivel de complexitate, daca nu ți-a plăcut foarte tare matematica, fizica (poate chiar chimia) nici nu are rost să te apuci. Nici mama osciloscopului nu-ți va fi de vreun folos.
 

aici e problema aia tipica cu "oul si gaina" - daca nu ti-au placut matematica fizica (poate chiar chimia) nu cred ca o sa te lovesti foarte des de probleme de un nivel mare de complexitate.

 

RR

Link spre comentariu
Acum 22 minute, cloudy a spus:

Nu-mi permit sa va dau sfaturi, totusi:
Eu m-aș duce cu clock-ul in 25 Mhz (100Mb/s) , sau chiar 2.5Mhz daca PHY suporta, și aș vedea ce radiații am.
Să nu cumva să vă acordați perfect cu 125Mz (sau alta frecventa de interes) cu unul din traseele de pe PCB si să aveți astfel o antena de emisie cu căstig mare 🙃

De ce sa nu-mi dai sfaturi? crezi c-oi fi eu vreu-un mare destept?

 

Evident ca daca PHY-ul negociaza 100Mbit/s (sau 10MBit/s doamne fereste) problemele se muta in jos - eu cred ca problema fundamentala e ca cine a facut initial Ref design-ul de la ST Micro a subestimat cat de nasol o sa fie conexiunea asta intre PHY si MPU (RGMII bus-ul) care e single ended si a ales 3.3V (nu sunt sigur daca au fost alte constrangeri) - eu as fi mers pe 1.8V sau 2.5V, PHY-ul poate ca re pin de VCCIO si ma gandesc ca si MPU-ul ala ar fi putut. Dar dupa raboi toti suntem viteji.

Treaba e ca nu radiaza de la track-urile de la PCB (asa am crezut si eu initial) ci radiaza prin toate cablurile care sunt atasate exterior. (adica cu PCB-ul in carcasa metalica sau chiar fara e OK) cred ca frecentele alea sunt peste tot in power planes si gnd plane.

 

Urmatoarea chestie e sa modific PCB-ul (layout-ul) sa schimb si placement-ul sa scurtez busul de RGMII - sa vedem ce vrea clientul ca mi-e o sila de toata treaba (mai ales ca PCB-ul e facut in PADS) si nu ma gandesc decat sa ies cu motocicleta la plimbare sau sa beau o bere.

 

RR

 

 

 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
49 minutes ago, roadrunner said:

Sunt in IRL si ma tot duc la masuratori cu un PCB care pica la Radiated Emissions din cauza la Gigabit Ethernet.

Sa inteleg ca in IRL se fac astfel de testari drastice ale echipamentelor telecom ?
Adică nu se folosesc routere (wireless) chinezesti care nu respectă absolut nici o reglementare si care in România sunt utilizate la clienți inclusiv de cele mai mari firme de telecomunicatii ?

Link spre comentariu

e un produs de security (de access in cladire cu card) proiectat in IRL si asambmlat in EU (in Chech Republic) - primele cateva (100 buc) le-am facut eu in fabrica la mine.

Pai cam tot ce proiectam trebe testat EMC ca altfel nu ti le cumpara nici dracu. (asta in afara de standarde specifice produsului in functie de ce face)

Sunt bani misto in idustria de electronica daca ajungi la nivelul care trebuie.

RR

 

@validae 

Citat

Nu se pot adăuga la ieșire ceva filtre ceva mai complexe decât un inel de ferită ? Mă gândesc la ceva gen microstrip, sub forma unui modul atașabil plăcii existente...

m-am gandit la ceva asemanator ca un "gasket" de RF pestre busul ala dar e ca un sarpe si se intresecteaza  cu altele pe acolo.

sau as putea sa pun niste ferite "clamp" cablurile care parasesc cutia dar e o solutie de compromis.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 24 minute, cloudy a spus:

Sa inteleg ca in IRL se fac astfel de testari drastice ale echipamentelor telecom ?
Adică nu se folosesc routere (wireless) chinezesti care nu respectă absolut nici o reglementare si care in România sunt utilizate la clienți inclusiv de cele mai mari firme de telecomunicatii ?

In mod normal ANCOM face astfel de masuratori, sint obligatorii masuratorile de compatibilitate EMC.

Stiu ca se fac insa nu sint atit de drastici ca americanii de la FCC.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
13 minutes ago, roadrunner said:

Pai cam tot ce proiectam trebe testat EMC ca altfel nu ti le cumpara nici dracu. (asta in afara de standarde specifice produsului in functie de ce face)

Eu nu am spus ca nu trebuie testat. Numai ca in România așa ceva se face la mișto. Eventual la cârciumă.
Unde poți obține și un STAS cam în orice. Bani să ai.
 

5 minutes ago, Ion_Bumbu said:

In mod normal ANCOM face astfel de masuratori,

Face, cum să nu facă. Cei de acum zeci de ani erau majoritatea bețivi dar profesioniști.
Aștia de acum sunt majoritatea spiru-haretiști cu pile politice. Salariile sunt nesimțit de mari.
Osciloscopul de care vorbeam este o enigmă pentru mulți dintre ei.

Editat de cloudy
Link spre comentariu
Acum 13 minute, Ion_Bumbu a spus:

Stiu ca se fac insa nu sint atit de drastici ca americanii de la FCC.

normele de FCC nu sunt mult mai drastice decat cele Europene. Si oricum le facem si pe alea de FCC ca produsul se vinde si in US, ce e diferit e ca EU poti sa-ti faci masuratorile tu si faci o auto declaratie (si sa mentii documentatia pentru inspectie daca e necesar) - majoritatea nu au nici hardware-ul nici cunostintele si prefera sa apeleze la un laborator specializat si recunoscut.

E o ramura banoasa a electronicii (un rau necesar)

 

La produse wireless (sau care au radio-uri) lucrurile sunt diferite (mai complexe) ca au limite la puteri la purtatoare latimi de banda puteri la armonici sa fie sub anumite limite duty-cycle (ca nu esti singur pe planeta) etc.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări