Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atasare antena FM aeriana la miniradio Sony


Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Am in colectia mea un aparat de radio Sony SRF-46, care are doar FM stereo, fara unde medii. Aparatul are antena FM prin firele de la casca, in acest scop avand intrarea la RF legata la masa prin condensatorul C34 (am facut pe schema traseul cu rosu, pentru a se vedea mai bine). Intrucat la posturile mai indepartate firul de la casti nu este suficient, vreau sa ii leg o sarma care sa permite cuplarea cu orice altceva exterior: o alta sarma mai lunga, antena de camera FM, etc, care sa ii sporeasca sensibilitatea. Aparatul este deosebit, in sensul ca este construit cu integratul Sony tip CXA1129N, o minunatie tipic japoneza, al carui datasheet nu este divulgat de catre Sony, deoarece acesta confera o performanta deosebita: dubla schimbare de frecventa pe FM (The 1st IF frequency is nominally about 28.4MHz and the 1st LO frequency is high-side. The 2nd mixer is image rejecting, the oscillator running at nominally 57.1MHz, being twice the injection frequency of 28.55MHz. The 2nd IF seems to be nominally 120kHz) -gasit pe internet aici: http://ukradio.info/SRF-59/ . Aparatul se alimenteaza la o singura baterie R6 de 1,5V care dureaza foarte mult. Repet, genul acesta de aparate (SRF-39, SRF-46, SRF-59, SRF-S84, etc), desi analogice, sunt cu totul aparte, gratie acestui circuit - gasiti pe NET o gramada de analize pe subiectul CXA1129N si respectivele aparate.

Am gasit pe internet schema unui alt aparat care utilizeaza acelasi circuit integrat si anume SONY SRF-18, si am observat ca nu este complicata atasarea unei antene exterioare, NUMAI CA, nu inteleg de ce antena este legata si la masa, prin 2 diode de comutatie? MC237 reprezinta o dioda dubla SMD in comutatie, dar ce rol are in schema de fata (MC2837 is a super mini package plastic seal type silicon epitaxial type double diode, especially designed for high speed switching application)? Este obligatoriu sa o folosesc sau ma pot lega doar la intrarea in BPF, fara sa ma mai complic cu diodele respective? Daca e musai sa le folosesc, pot folosi 2 diode 1N4148? Ma puteti lamuri?

Multumesc anticipat!

Sony-18.JPG

Sony-46.JPG

Sony-46-1.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc mult, dl cristi7251! Am citit documentul din link si, in mod cert asta este explicatia. In aceste conditii, o sa procedez si eu ca atare. Totusi, ce diode sa folosesc pana la urma, sunt ok diodele 1N4148? Au capacitatea de 4pF.

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

 Caută diode cu capacitate cât mai mică și pune-le acolo, fiindcă acea intrare acceptă semnale foarte mici, de ordinul microVolților, de aceea trebuie protejată electrostatic.Dacă firul tău de antenă trece foarte aproape de rețeaua electrică, chiar si la câțiva metri, în el se vor induce tensiuni relativ  mari (Volți) fața de semnalul util.

Link spre comentariu
Vizitator

Nu este nici un datasheet "secret" . Este accesibil , trebuie doar cautat . Lasa radioul asa cum este . Cu o antena suplimentara, poti ajunge sa supraincarci intrarea . Vei auzi foarte multe posturi , unele distorsionate, altele in mai multe locuri de pe scala , sa nu mai faci eforturi sa le cauti . Fa un experiment, infasoara o spira de sarma din antena ce vrei sa o conectezi suplimentar, in jurul carcasei aparatului. Vezi ce obtii , poate e de ajutor. Sau nu ?

Antena exterioara se introduce adaptat (ca impedanta), trebuie ceva modificari . Si mai ales ca etajul de intrare sa permita din proiectare, RAA-ul sa aiba plaja suficienta etc. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Buimacescu a spus:

Nu este nici un datasheet "secret" . Este accesibil , trebuie doar cautat . Lasa radioul asa cum este . Cu o antena suplimentara, poti ajunge sa supraincarci intrarea . Vei auzi foarte multe posturi , unele distorsionate, altele in mai multe locuri de pe scala , sa nu mai faci eforturi sa le cauti . Fa un experiment, infasoara o spira de sarma din antena ce vrei sa o conectezi suplimentar, in jurul carcasei aparatului. Vezi ce obtii , poate e de ajutor. Sau nu ?

Antena exterioara se introduce adaptat (ca impedanta), trebuie ceva modificari . Si mai ales ca etajul de intrare sa permita din proiectare, RAA-ul sa aiba plaja suficienta etc. 

   Efectiv datasheet-ul nu se gaseste pe internet. De acest fapt se plang si alti pasionati din strainatate, in urma discutiilor pe care le-am vazut pe diverse forumuri. Este adevarat ca exista schema bloc a circuitului, dar datasheetul propriu-zis nu este publicat de catre Sony. Chiar va rog sa imi dati un link daca dvs. gasiti ceva informatii, eu am cautat si nu am gasit absolut nimic, nici altii mai ahtiati ca mine, sunt chiar curios. Doi la mana, Sony NU exporta acest circuit catre nici un alt producator de aparate de radio, il foloseste strict pentru aparatele proprii (asta spune multe!). Alte circuite, foarte bune de la Sony, precum CXA1238S, CXA1191M, etc, sunt vandute catre alti producatori de aparate de radio. Acesta nu. Exista niste oferte de la chinezi de pe diverse site-uri, dar ma indoiesc ca circuitele ar fi autentice, intrucat repet, nu se regaseste in nici un alt aparat non-Sony.

   Pe de alta parte, cei de la Sony au montat in aparatul Sony SRF-18 aceasta antena, deci nu cred ca se pune problema de supra-incarcare. Altfel nu ar fi montat-o, zic si eu.

   Multumesc pentru raspuns!

srf59_cxa1129.gif

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
Vizitator

Ce zici si dumneata ... , e vorba de antena telescopica . Nu exterioara (aparatului), la SRF-18.Cam tot una cu cablul de casti de la dumneata. Altfel , procedezi cum doresti.Nu ma voi supara din aceasta cauza . Spor in continuare !

Editat de Buimacescu
Link spre comentariu

Durata de viata a oricarui tuner FM analogic este de cca. 5 ani, n-o sa-i cresteti sensibilitatea pana nu schimbati filtrul ceramic si condensatorii ceramici(de cei electrolitici nu mai vorbim...)Asta daca mai e valid condensatorul variabil cu dielectric solid(...).

Citat

Doi la mana, Sony NU exporta acest circuit catre nici un alt producator de aparate de radio, il foloseste strict pentru aparatele proprii (asta spune multe!). Alte circuite, foarte bune de la Sony, precum CXA1238S, CXA1191M, etc, sunt vandute catre alti producatori de aparate de radio. Acesta nu.

 Trei la mana, Sony nu mai exporta NIMIC, fiindca nu mai exista! A mai ramas doar brand-ul, o asa-zisa "corporatie" care include finante, casa de muzica, si alte circarii, productie de componente electronice-zero.

 Cat despre CXA-uri, in anii `90 erau pline chinezariile de bazar de asa ceva, lucru normal, analogicul era deja istorie, probabil foloseau stocuri bune de aruncat la gunoi.

E chiar amuzant in 2024 sa discutam despre tunere FM analogice si sa laudam CXA-urile de la Sony, care aveau sensibilitate de 5uV/m...🙂

Dar aparatul ala merita restaurat, nu era chiar ultima pocnitoare.

Link spre comentariu

Țin sa va contrazic: Sony a scos pe piata aparatul SRF-18 prin anul 2015-2016, care are in el acel CXA1129N, cu dubla schimbare de frecventa pe FM. A fost si pe la Altex si Flanco o perioada. Aparatele de genul nu au in ele filtrul ceramic de 10.7 MHz, schema e diferita de alte receptoare FM. Mai am acasa tot un aparat minuscul Sony SRF-S84, cu acelasi circuit si va garantez că la sensibilitate și selectivitate "bate la fund" multe alte radiouri digitale, audiția fiind cu totul deosebită pentru o "pocnitoare", cum ziceți dvs. Sigur că in anul 2024, cu atata Internet si radiouri digitale, genul acesta de aparate analogice este depasit, dar, ca si performante este de apreciat. 

Link spre comentariu

   Nu exista asa ceva...orice model de CXA are nevoie de filtru ceramic sau macar de filtru trecere de banda(aceeasi "fiabilitate").

  Cat despre sensibilitatea unui receptor FM, nu poate fi apreciata dupa ureche, doar cu aparatura specializata poti sa-ti dai seama pe unde se situeaza, ideea era ca nicio sansa de performanta din partea unui receptor cu condensatori variabil cu dielectric solid, factorul de calitate Q este mult prea redus sa poti avea ceva de genul 0,12...0,25uV/m.

Normal, un IC gen CXA1129N din 1992 nu se poate lua la tranta cu un ICOM din 2020...

 

https://earmark.net/gesr/srf59.htm

201171075252784.gif

12.gif

Link spre comentariu
Acum 23 ore, Kostas1 a spus:

Ma indoiesc că acele chinezarii la 5 lei au in ele FM cu dubla schimbare de frecventa. In fine...

dubla schimbare de freceventa nu e un avantaj suprem (din contra) - e doar parererea mea de nespecialist.

Sensibilitatea si selectivitatea nu e problema la radiourile comerciale (WFM) pentru ca statiile sunt in general locale si suficient de puternice si licentele se dau pe frecevente clare cu separatie suficienta.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări