Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Medie calota?


sesebe

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 ore, Shambala a spus:

Nu se prea inghesuie lumea sa le cumpere

Nu se inghesuie pentru ca marea majoritate ca sa-l cumpere trebuie sa isi vanda un rinichi, nu ca nu ar fi ceva de capul lor. 

E ca in bancul:

La semafor șoferul din Logan îi face semn celui din Ferrari, să lase puțin geamul jos:

- Ia zi, frate, cum e? Esti mulțumit de ea? C-am văzut că nu prea își cumpăra lumea.

 

Link spre comentariu
Acum 37 minute, Усилитель a spus:

Eu cred ca mediile sunt cel mai usor de rezolvat, si ca un dif de medii care costa de 10 X cat unul potrivit calitate/pret, nu suna de 10 x mai bine.... 

Din pacate nu-i asa. Numai filtrul la medii te coseste de bani (ai condensator de valoare mare in serie cu difuzorul). 

Odata cu trecerea timpului (si dupa ceva bani cheltuiti) m-am convins ca nu-i corecta abordarea: costa de 2X nu suna de doua ori mai bine. Noi nu putem cuantifica de cate ori suna mai bine un difuzor mai bun fata de unul mediocru. Putem da doar verdictul: suna mai bine!

Cand ai sa ai posibilitatea sa asculti prin comparatie doua medii (diferenta de pret macar de 3X intre ele) ai sa-ti dai seama ca banii dati pe media care este mai ieftina sunt de fapt bani aruncati la gunoi. Cand auzi un sunet clar ai sa strambi din nas cand te intorci la sunetul unor medii de duzina.

Nu sunt nici primul si nici ultimul care a crezut ca se poate cumpara calitate si la bani mai putini si in loc sa cumpar din start difuri de la 250-300 de euro in sus, am cumparat difuzoare mai ieftine (si ca sa fiu on topic, am cumparat chiar medie calota Visaton G50FFL :limb:) si dupa ce am ascultat un ScanSpeak Revelator 12M/4631 G00 am inghitit in sec! Per total cand tragi linia si vezi ca in x ani ai cheltuit peste 600 de euro pe difuzoare de medii si in final ai sunetul sub ScanSpeak Revelator 12M/4631 G00 ... iti cam vine sa cauti TESLA :57. Ce folos daca ai 3-4-5 perechi de boxe mediocre in loc de o singura pereche da buna?

 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 17 ore, sesebe a spus:

Ca tot vorbim de difuzoare mai ciudate, uite ce am gasit si cica ar putea fi si cumparat - difuzor de peste 30inci:

https://europe-audio.com/datasheets/fostex/fw800hs.pdf

 

https://europe-audio.com/Product.asp?mfr=Fostex&part=FW800HS&Product_ID=7212

  Frecventa de rezonanta de 25Hz si spl de 83db la 25Hz si 64db la 15Hz, cu un Xmax de 2,3mm imi pare degeaba, sincer, Salvarea de la "total fail" a acestuia, este o cutie imensa de citeva sute bune de litri, peste 400 litri, acordata sub 30Hz, ca sa dea ceva spl in zona sub 30Hz. iar SPL-ul ala de "96db" este pe la 60Hz, deci useless in cazul acestui 800mm diametru difuzor. 96db la 60Hz il obtii cu usurinta cu un 10" sau 12", in orice saracie de incinta.

 

Degeaba este mare daca este prost.

 

sa faci un Xmax de 2,3mm la un diametru de 800mm al membranei, este  ca si cum  montezi un difuzor de 4" pe un placaj cu grosimea de minim 25mm, "sa nu se rupa".

 

Isi ia na-na la fundulet cu usurinta de la acest Maelstrom X de doar 18", in toata gama de frecvente 10Hz-100Hz

Maelstrom-X.jpg

 

Medie calota Monacor, 8 ohmi 150W in banda 630Hz-5kHz cu taiere recomandata de 12db/oct, inferior.

 

Sunet placut, rapid dar nu se compara niciodata media calota cu un difuzor de medii in cutia lui de rezonanta. Tot ce este sub 1kHz, va suna "nazal" "gituit" pentru ca nu are unde sa se formeze frecventa inferioara, neavind volum intern.

 

Fostele mele boxe (Heco Superior 830), actuale ale lui fi-miu, (Heco 930-urile mele, au venit cu aceste medii Monacor), evident am montat pe ele, mediile de pe 830-uri, cu tot cu cutiile lor de rezonanta, mediile fiind identice la ambele. N-au nicio legatura calotele vs difurile de medii, filtrajul fiind identic in ambele cazuri de boxe.

 

Heco Superior 830 cu media calota (modificat)

 

Calota-Monacor.jpg

 

Heco Superior 930 cu media originala.

 

20220126-160848.jpg

 

 

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Da, da tu esti expertul. SPL-ul maxim la frecvente joase nu-i dat doar de cursa de membranei ci de volumul de aer miscat de membrana. In schimb distorsiunile sint direct proportionale cursei membranei <=> cursa mare distorsiuni mari, cursa mica distorsiuni mici.

Legat de boxele modificate de tine nu pot spune nimic pt ca nu ai postat si masuratori relevant inainte si dupa modificare.

 

Ps: care-i codul mediei Monacor pt ca nu reusesc sa gasesc nici o calota de la Monacor asa de mare ca sa poata fi folosita ca difuzor de medii.

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu mai stiu codul, n-am facut poza, iar boxa nu o mai desfac.

 

Prefer 18" in compresie, curat de la 12Hz decit huiduma aia cu magnet de 2 kile in 500 litri, sifonier, doar de dragul de a fi mare.

 

Nu am facut nicio modificare la nicio boxa, Heco 930 au venit cu aceste medii calote (care nu erau ale lor) si am facut schimbul de la 830 la 930, ca sa fie 930 ca de fabrica. Filtrele pe medii au exact aceleasi valori la taiere si difuzoarele de medii sint identice, la ambele boxe.

930 suna mult mai bine in intervalul 600-5000Hz cu difuzor original fata de cum suna cu calota, am facut boxele pe rind si am comparat una cu cealalta. Calota suna sters in gama 600-1300Hz, nazal, fara profunzime.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Nu cred ca exista persoana normala care sa prefere in casa asa o hardughie de difuzor ca ala de 30 de inci.

Nu am postat linkul catre el in ideea ca vrea cineva sa-l cumpere ci pt ca m-a surprins ca inca se mai fac astfel de difuzoare, chiar daca doar la comanda si cu preturi foarte mari, dar inca se mai fac/pot face.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, DjLeco2021 a spus:

Nu am facut nicio modificare la nicio boxa, Heco 930 au venit cu aceste medii calote (care nu erau ale lor) si am facut schimbul de la 830 la 930, ca sa fie 930 ca de fabrica. Filtrele pe medii au exact aceleasi valori la taiere si difuzoarele de medii sint identice, la ambele boxe.

930 suna mult mai bine in intervalul 600-5000Hz cu difuzor original fata de cum suna cu calota, am facut boxele pe rind si am comparat una cu cealalta. Calota suna sters in gama 600-1300Hz, nazal, fara profunzime.

Cine a facut schimbarea nu a mai modificat si filtrul. Media din fabrica cobora mai jos (sigur si frecenta de taiere este prea jos pentru o medie calota) si inlocuirea cu o medie calota a fost facuta la plesneala.  

1 oră în urmă, sesebe a spus:

m-a surprins ca inca se mai fac astfel de difuzoare, chiar daca doar la comanda si cu preturi foarte mari, dar inca se mai fac/pot face.

Cred ca si sunetul este suprinzator (de bun). Ce am avut ocazia sa ascult de la Fostex din gama scumpa m-a impresionat. Cred ca si "lighianu' " in cauza nu face exceptie. 

Link spre comentariu

Si eu am cumparat doua difuzoare de medii tip calota  Philips AD 0211 sq4  sa vad diferenta  dintre difuzoare medii calota si normale , da suna destul de bine cele cu calota Philips  AD 0211 sq4, leam cumparat mai mult sa vad cum suna montate pe hornuri cu diametrul de 38 cm.

6k73ciR.png

ANaTqR9.png

W7zJ0d4.jpg

WOMYqiV.jpg

puYSVCW.jpg

beSW6Zc.jpg

beSW6Zc.jpg

11Mw3Yo.jpg

DfQv5We.jpg

Ukoe7je.jpg

zlnhQrZ.jpg

 

Hwnwkuo.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări