Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Supometru cuantic (pamflet)


Postări Recomandate

(despre CRI)

 

Numeric sigur  am facut mai multe instalaltii led pentru altii, decat pentru uzul propriu.

Inca am multe CFLuri care acopera functiile necesare in apartament, insa relativ de curand am rezolvat cu spoturi led iluminarea in bucatarie / hol.

 

Nu vreau sa discut despre solutii sau detalii tehnice, ci despre concluziile manevrei (...aftermath... s-ar potrivi mai bine ca exprimare)

 

In zona principala am pus doua spoturi mari, aproape 30W impreuna, adica pe la 3800 lm, si asta nu pentru ca am pus ceva mai prost ca randament, dar pentru ca am folosit COBuri Citizen de la TME cu CRI 95.

Este evident ca cele cu CRI mare vin intrinsec cu randament semnificativ mai mic decat cele "normale"

In rest mai am  3 spoturi mai mici, excentric, acolo am folosit COBuri normale cu CRI 80.

 

Solutia de comutare initiala a trebuit sa o schimb radical dupa finalizare, la cererea insistenta a "sefei" zonei respective.

Daca prezinta interes poate o sa revin cu detalii tehnice.

 

Nu am discutat nimic despre CRI si randament, am lasat totul cu rol de experiment socio, psiho si fizio - logic.

 

La inceput reactia a fost clara "ce puternica este lumina asta", si intr-adevar era mult peste CFLurile care isi aveau sediul acolo (2x20W).

Incet, incet, lucrurile au devenit normale si nu am auzit alte comentarii.

 

Asta pana cand...

 

Dupa ceva (mai mult) timp sotia se extaziaza: " - Uite ce bine arata supa de sfecla!"

O pun sa se duca si la spoturile excentrice cu CRI mai mic - minunea dispare!

 

Da-i si explica-i cu CRI...

Dupa care minunea mai apare si la supa de rosii, desigur vorbim mai ales de R9... sau la altele cu culoare rosie.

Mancare / plastice / textile....

 

Habar-n-am ce CRI aveau CFLurile vechi, erau din cele bune si ultra-fiabile de la Osram.... probabil cu randament semnificativ mai mic decat cel initial ca aveau ceva ore "la bord". Probabil ca ceva similar cu spoturile cu CRI 80 ?

Este clar ca CRIul mare nu te impresioneaza imediat in conditii uzuale, dar nici nu poate trece neobservat.

 

Oricum intre timp am brevetat supa de sfecla si cea de rosii ca aparat de masura de precizie "supometru cuantic" si cand lotul initaial este gata voi exporta primele 20.000 portii catre utilizatorii de leduri.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

De cind mi-am înlocuit CCFL-urile ce erau ca sursa de lumina în hota de la bucătărie cu un set de 3 LED-uri ca cele folosite de mine în becuri, COB-uri de 27W parca, sint bucătar mai bun și mai harnic..... Sint puse pe un radiator dintr-un amplificator și aruncate înăuntru în locul unde erau becurile vechi. 

 

Abia acum ai sesizat diferența? 

Acum ma înțelegi cu fixul meu cu CRI-ul?

Oricind sint dispus sa renunt la randament pt calitate mai buna. Păcat ca lumea încă cumpăra becoleduri de doi lei și-și strica ochii la ele. 

Link spre comentariu

Nu e vorba doar despre CRI in ecuatia asta, tuburile fluorescente de orice dimensiune pot avea CRI ridicat(vedeti seria Graphica de la Philips, de ex. MasterTD/L 965 , dar nu pot avea distributia spectrala uniforma, fara spike-uri inutile sau daunatoare, si nici nu poate absenta orice gol in spectru, exista minim 2-3 depresiuni de spectru.Totul din cauza imposibilitatii de a convinge vaporii de mercur sa emita o banda clar definita, mercurul contine 7 izotopi, fiecare cu semnatura lui spectrala specifica.Iar pulberile fluorescente care rezista la actiunea vaporilor de mercur si au distributie spectrala acceptabila sunt limitate.

spectrum.jpg

Link spre comentariu

Manolo - probabil ca nu ai incercat cu leduri bune in incinte bune.

Iluminatul led are multe particularitati - nu le "nimeresti" bine atunci nu-l suporti. Asta daca mergi pe nimereala. Dar cine cunoaste nu merge chiar pe nimereala.

Trebuie sa disociezi "neplacerea" ca sa vezi exact ce te dernjeaza, totdeuna se poate corecta si poate apoi nu mai este dranjant.

 

Sesebe - intotdeauna ai avut dreptate cu calitatea buna...

Daca am fost pe pozitie contrara nu a fost pentru ca disconsideram calitatea cromatica, ci doar pentru ca mie compromisul mi se parea optim in alta zona.

Compromis va exista intotdeauna si optiunea punctului care ti se pare optim este numai de gust, gusturile nu se discuta.

Conteaza cum ierarhizezi cromatica functie de randament si cost (cu costul s-a ameliorat mult, recent). Nu exista ceva bun sau prost, exista numai optiuni diferite, gusturi diferite.

In continuare la iluminat portabil mi se pare neglijabila cromatica, nici nu discut cu alta temperatura de culoare decat 5-6000K... dar vorbesc de alimentare pe baterii si pe care nu o folosesti decat relativ ocazional ca recurenta si durata.

 

Oricum dovada cea mai buna este ca am si folosit pentru uzul propriu asa-ceva.

Cu ce nu ma pot lauda eu este ca as fi devenit bucatar (de nici o culoare), din cauza asta sau orice alta cauza...

 

Spitfire - spectrul real la fluorescent este chiar si mai marcat de "vai si dealuri" relativ bruste, nu numai varfuri de emisie, dar si canioane de absorbtie, spectrografie completa...

Dar analizatorul vizual poate fi usor "pacalit" altfel de unde aveam noi ecrane color...

Din fericire LEDurile stau mult mai bine din punctul asta de vedere, nu este vorba de nici o descarcare in gaz.

Link spre comentariu

Sa BIBILESTI ( vo juma de an )???    cine zicea sa bibilesti???

 

Ai multe solutii fara bibileala:

- te duci intr-un magazin cu produse bune si acolo vezi cat de buna poate sa fie lumina LED

- cumperi un produs foarte bun atat ca CRI al ledului DAR, FOARTE IMPORTANT si ca sitem optic care sa asigure dispersie efectiva, pentru ca este foarte probabil ca lipsa dispersiei bune te face sa " nu suporti iluminatul cu leduri. "

- vrei sa faci tu, cu mana ta ceva DAR FARA sa bibilesti: radiator Mingfa + holder Ledil + sistem optic Ledil + COB Prolight cu CRI 95 si R9=90 + sursa Meanwell din seriile cu PFC activ.

Montajul nu inseamna nici o bibileala, nici macar mecanica pentru ca radiatorul are filete gata date, holderul se potriveste perfect si lipituri daca ai de facut sunt maxim 4 desi probabil ca ai conectori cu surub, asa ca nici nu lipesti.

Neaparat circuitul optic il faci cu reflexie pe tavan, obtinand dispersie buna, (cu ceva cost de randament, desigur).

 

Bibilealala ta de "juma de an" nu are legatura cu obtinerea luminii bune, are legatura numai cu costurile...

- produs foarte bun posibil sa insemne 1000 euro sau mai mult

- montajul cu Mingfa si Ledil este total lipsit de bibileala, dar in functie de putere componentele alea care se monteaza usor ca un lego te duc la sume importante, oricum cu 3 cifre, posibil si cu 4 cifre in lei, in functie de parametri. Daca doresti si o anumita estetica a corpului trebuie sa cumperi un corp in care sa integrezi montajul si deja sigur vorbim sigur de mii de lei.

 

Bibileala te ajuta ca sa ajungi la EXACT ACELAS rezultat ca functie cu mai multa munca, dar cu costruri foarte mici  - numai pentru asta faci bibileala.

- radiator recuperat in loc de Mingfa

- fara holder - asta insa inseamna ca dai tu filete in aluminiu, ca cositoresti fire pe contactele COB, ca lipesti cu adezivi elementele de optica secundara, ca folosesti o sursa MeanWell din gama entry si pe care trebuie sa faci cele 4 lipituri... singurul element comun ramane COBul.

Costul poate fi semnificativ sub 100 lei, pentru ca nu cumperi decat sursa si COBul.

- mai mult: daca chiar trebuie un corp pentru estetica minima, atunci cine bibileste se va multumi cu adaptarea fostului corp existent... dar o adaptare facuta "cu cap" (evident si cu ceva munca) incat sa permita racire corecta. Oricum si aici ai cost zero, deci discutam de 70-80 lei in total.

 

Si cu banii astia poti sa obtii lumina led buna si sa nu vorbesti aiurea, in necunostinta de cauza... pentru ca tot ce ai vazut sunt surse cu CRI sub 40 si fara dispersie corecta a luminii.

Link spre comentariu

La asa ceva ve referiti?

WH88laK.jpg

E cam 3 cifre in euro.........

OG0wToG.png

http://nofancomputer.com/eng/products/CR-80EH.php

Si eu as fi interesat e alte solutiii (decit am folosit eu) pt obtinerea unor corpuri de iluminat LED/COB decente ca aspect si cu mai putina manopera de realizare.

Ce am gasit eu pe net la o cautare rapida nu ma satisface.

 

 

 

O idee ?!?:

32T6hqa.jpg

link

c19H0hG.jpg

link

 

 

 

 

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări