Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fier de calcat Tefal


anddy

Postări Recomandate

Salut tuturor,

 

Aseara fierul de calcat Tefal nu a mai pornit, cu o zi inainte a cam mirosit a ars dar parca mergea sau cel putin asa mi s-a parut mie. Fierul e cu oprire automata si are 2 leduri, unul pentru termostat si altul pentru circuitul de oprire automata, in caz ca il uiti in priza. Acum ledul de la termostat nu se aprinde deloc.

 

Am reusit sa desfac fierul, am ajuns la termostat si l-am curata cu hartie abraziva apoi l-am masurat si este ok. 

Ce mi s-a parut ciudat este ca termostatul mai are un contact in serie, o piesa ca de plastic tinea in contact 2 lamele. Acum pare ca acele lamele sunt departate si degeaba cupleaza termostatul ca circuitul e intrerupt.

 

Cumva este o protectie si indica ca rezistenta fierului a decedat?

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Pentru oprirea automata are in maner o placa electronica cu un releu. 

Cele doua lamele care vin in serie cu termostatul nu erau in contact cand am desfacut fierul. Una din lamele statea presata pe cealalta prin intermediul unuei tije de plastic care e bagata in talpa fierului. Tija aia de plastic pare topita si automat a intrerupt circuitul.

 

Ma gandeam ca daca a intrerupt circuitul inseamna ca s-a incins prea tare rezistenta si s-a ars. 

Cati ohmi ar trebui sa aiba aproximativ rezistenta fierului?

Link spre comentariu

Nu e o siguranță termică precum cele din link-ul dat de coleg mai sus, ci una cu contacte susținute de un material plastic.Dacă s-a depășit accidental temperatura maximă admisă, acel plastic se topește și contactele sunt întrerupte.Scopul e același, dar acele contacte trebuie acum unite printr-un fir de sârmă preferabil zincată sau nichelată, ca să nu aveți pierderi prin contact.Se poate folosi o agrafă de birou îndoită corespunzător, dar aveți grijă să nu atingă cumva corpul fierului de călcat, ci numai contactele.

Rezistența ohmică depinde de puterea fierului, dar orientativ la 2000W are în jur de 26 Ohmi.Dacă puterea e mai mică, rezistența e mai mare...se poate calcula cu I=U/R

Editat de validae
Link spre comentariu

Circa 19 Ohmi ar trebui să aibă în acest caz.Dacă aparatul nu detectează nicio rezistență, atunci e întreruptă, dar e foarte probabil ca siguranța termică să fie singura componentă întreruptă, fiindcă arderea rezistenței nu implică obligatoriu și întreruperea siguranței termice....

Întreruperea siguranței termice poate surveni de exemplu, dacă fierul era setat la temperatura maximă și a fost ținut puțin mai mult în același loc pe un material care nu absoarbe astfel bine excesul de căldură.Sau dacă a căzut pe masă în timp ce era pornit și a rămas în această poziție ceva timp...

Link spre comentariu

Aparatul nu a cazut, pur si simplu cred ca s-a incins prea tare desi termostatul functioneaza bine. Am pus piesa de plastic in alta pozitie sa tina lamelele unite si fierul merge.

Problema este ca garniturile de cauciuc prin care trece apa sunt crapate si vor scoate mai devreme la pensie fierul. Deja ma uit dupa alta marca, 3 ani mi se pare cam putin pentru un fier.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări