Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare acumulator / producator 12V 7Ah sau similar

Evaluează acest subiect


Stefan

Postări Recomandate

Deci nu se poate conta pe un acumulator inlocuit la UPS ca ar mai merge pentru experiente, macar la 40% din capacitate ? Astea cu gel isi pierg electrolitul la supraincarcare si le creste mult rezistenta interna. Nu cred ca apuca sa li se sultateze placile, mor "tinere" . Daca se injecteaza in ele apa distilata, le revine "pulsul " ?

Editat de VAX
Link spre comentariu

Se mai pot ,,resuscita,, dar cu mai puține șanse.Chiar acum două zile a venit cineva cu un ,,robot de pornire,, practic un ansamblu format dintr-o baterie cu gel de 20Ah și un compresor portabil. Îl avea cumpărat de nou, dăduse 500Euro pe el acum un an și deabia mai învârtea compresorul, moment în care tensiunea îi scădea la 5-6V.Când l-a luat, putea porni mașina și fără bateria proprie.Eu suspectez că nu l-a încărcat suficient, are un sistem de monitorizare ce decuplează la 14,8V și ține acumulatorul în ,,trickle charge,, la un curent foarte mic.L-am încărcat pe o sursă stabilizată, la 13,8-14V timp de 12 ore câte două zile, se vede că și-a mai revenit.I-am recomandat posesorului să-l țină la încărcat continuu, dat fiind că are sistem propriu de decuplare, lucru pe care el nu îl făcuse, el îl ținea doar până când decupla și apoi îl scotea din priză.Ținut continuu la încărcat, tensiunea pe acumulator stă constant pe la 13V lucru care practic doar compensează autodescărcarea acumulatorului....deci nu are cum să-i dăuneze în acest caz.

Link spre comentariu

@VAX se poate conta pe acumulatorul respectiv in fuctie de aplicatia unde-l folosesti. Am pus eu foarte putin apa distilata in fiecare celula si l-am resucitat de nu am mai putut, a inceput sa si emane un miros nasol.

Aseara am pus acumulatorul chinezesc la incarcat si se comporta astfel: curentul scade pana pe la 160mA la 14.2V si dupa incepe sa creasca la peste 200mA, l-am scos de la incarcare pentru ca pe astia cu Pb nu am curaj sa-i las nesupravegheati.

Link spre comentariu
6 hours ago, validae said:

Ținut continuu la încărcat, tensiunea pe acumulator stă constant pe la 13V lucru care practic doar compensează autodescărcarea acumulatorului....deci nu are cum să-i dăuneze în acest caz.

Pana la urma se descompune apa din ele, prin electroliza. Mor de sete, nu ca s-ar sulfata placile. Cu rabdare, dibacie si ceva noroc mai pot fi readuse la viata, asa cred. Astea inchise (cu gel) sunt din start cu viata scurta.

Link spre comentariu

@maxim_sedilec cu cat e mai scump cel de 12V 7.2A fata de SLA CSB 12V 9Ah? Il gasesc la vanzare in Romania? Nu e deloc rentabil sa cumperi acumulatori cu Pb din afara tarii ca PF.

Cu cat e mai bun fata de SLA-uri? Nu este doar o alta denumire comerciala pentru AGM? In PDF-ul ala fix ce ma intereseaza (CYCLE LIFE CURVE GRAPH ( 25 °C ) nu se vede.

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

https://leadcrystalbatteries.com/battery-technology-lead-crystal/ 

EU nu vand baterii . Costa aprox 22E cumparand minim 100bucati, si ceva gen 50E la bucata. 

depinde pentru ce-ti trebuiesc, sant singurele baterii (pentru noi) care satisfac cerintele unor clienti mai "speciali", in cea ce priveste gama de temperatura si recuperarea dupa o descarcare completa. 

 

 

 

Editat de maxim_sedilec
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Un test rapid direct pe un UPS Apollo 400VA cu sarcina rezistiv de 116W:

- acumulator Ultracell 12V 7Ah încărcat la 13.2V (pe UPS) a ajuns la 11.3V in 3min 50sec, nu am vrut să-l las să ajungă până la 10.5V.

- acumulator CSB nou 12V 9Ah încărcat la 13.2V a ajuns la 11.7V in 3min 50sec și la 11.3 in 10min 25sec.

E adevărat că Ultracell-ul are 2-3 ani de când e in UPS dar nu cred că are mai mult de 20 cicluri incarcare / descarcare.

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

S-a discutat dar s-a sters din exces de zel.
Sunt doua chestii, una e starea de incarcare, alta e rezistenta interna.
Prima e evaluata ori cu densimetru ori cu tensiunea la borne in gol, dupa ce bateria s-a linistit.


A doua e evaluata de caderea de tensiune in sarcina.
Relevanta e aia care te intereseaza pe tine.
E.g. daca ai consum mic, fara impulsuri, nu te intereseaza rezistenta interna, important e doar sa tina cat mai mult.
Si invers.


Tu ai masurat doar rezistenta interna si aici una a iesit castigatoare.
Ce ramane de facut e sa lasi bateria sa se linisteasca si sa vezi ce tensiune ramane la borne, in gol, pentru a evalua starea de incarcare.
Iar ca sa evaluezi capacitatea ar trebui sa mergi pana cand la borne in gol ai 12V.
Care a rezistat mai mult aia e campioana capacitatii.


Nu spun ca ce ai facut tu e gresit, dar nu e complet.
Trebuie privit totul in ansamblul, altfel e o abordare prea simplista si multe concluzii false se pot trage.

Link spre comentariu

Dar acumulatorii astia sunt folositi in UPS-uri, de ce trebuie sa-i las sa se linisteaca? UPS-ul nu ii prea lasa sa se linisteasca.

Acumulatorul Ultracell a stat in UPS la incarcat (multe zile) si a ajuns la 13.2V si imediat dupa l-am pus la lucru. CSB-ul l-am dus eu la 13.2V cu sursa externa, deoarece el venise cu 12.3V, si  imediat dupa l-am pus in acelasi UPS. Daca ii las sa se odihnesca probabail ca Ultracell-ul iese si mai rau la aceleasi teste.

 

Cum evaluez tensiunea in gol cand acumulatorul e in sarcina? Nu pricep cum se face.

 

Capacitatea la curent mic o pot evalua destul de usor dar trebuie sa-l las multe ore la descarcat.

 

Pe mine ma intereseaza mai mult cum se comporta la regimul din UPS, unde nu-i deloc un regim simplu pentru un acumulator ieftin.

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

Eu ti-am zis cum se evalueaza, dar trebui sa citesti, nu merge mura in gura.
Daca vroiai sa evaluezi starea de incarcare trebuie sa il scoti din UPS, sa il lasi sa stea vreo ora si apoi sa compari tensiunile.
Probabil trendul se pastreaza, dar nu e o regula.
Cand il masori in circuit e de la sine inteles ca nu e relevant pt starea de incarcare.
In circuit il evaluezi in functie de cat curent trage cand ii dai o tensiune.

 

Altfel in aplicatia ta, pui un bec de x W pe UPS, dai drumul si stai cu cronometrul.
Care dureaza mai mult pana cand UPS se stinge, ala e mai bun!

Link spre comentariu

Am încărcat ambii acumulatori până la 13.5V și i-am lăsat la odihna timp de 12ore.

CSB are 13.2V

Ultracell are 12.8V

 

Am incercat sa masor rezistenta internă cu metoda: (tensiune in gol - tensiune in sarcina constanta) / curent constant . Rezultatul nu a fost deloc concludent deoarece valorile au fost mult prea apropiate.

Link spre comentariu

Hmm, ceva nu suna bine. 13.2V e supraincarcat, s-ar putea sa ai probleme daca il incarci in felul asta pe termen lung.

Uzura pronuntata. Sau acumulatorul are alte componente in el, altra structura.

 

Ia incearca sa pui o sarcina timp de 1 minut, apoi asteapta iar vreo 15 minute sa vezi cum se schimba valoarea. De curiozitate, desi nu prea cred eu ca vei vedea diferente.

DAca e sa aplici tensiune de incaracre, ce curent trage fieacre? Ar trebui sa traga f putin, chiar si daca le dai 14v.

Editat de Sharky
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări