Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Este sunetul influentat de forma incintei acustice ?


Postări Recomandate

@Shambala: Pai n-am spus nimic de hi-fi, nici macar n-am intrebat daca se aude mai bine sau mai rau (chestii pur subiective). Am intrebat doar daca se aude la fel. Raspunsurile au venit, ramane sa experimentez cu o incinta de 4-5 litri, mai mult nu incape la un prim calcul grosier.

Editat de xti000
Link spre comentariu
1 hour ago, xti000 said:

Salut din nou si multumesc pentru implicare. De la ce a pornit totul:

Citeam pe internet despre difuzoarele auto din portiere si despre tratarea fetelor interioare cu diverse  folii (alu-butil), astuparea tuturor fantelor si gaurilor pentru obtinerea unei "ermetizari" cat mai bune. In plus umplerea cu materiale fonoabsorbante, lucru neindicat din cauza umezelii.

Si atunci m-am intrebat daca nu ar fi mai OK construierea unei incinte inchise de cativa litri, mai ales ca frecventele joase, <150Hz, nu sunt o necesitate. Intrebarea din primul post era datorata faptului ca incinta, pentru a avea un volum de macar cativa litri, trebuie proiectata si asamblata ca un puzzle in interiorul portierei si trebuie sa se "strecoare" pe langa diverse mecanisme.

 

 

Daca n-ai pierde vremea pe forumuri si ai studia serios in domeniu, ai afla ca nu esti primul care s-a gandit la asta.

Nu uita ca incintele auto (portiere) au traductoare proiectate special sa functioneze corect in incinte inchise (suspensie acustica) si volum foarte mic. Traductoare pe care, DACA le vei gasi, si repet, DACA, vor costa...

In principiu masinile serioase au ca regula acest tip de sistem, in care fiecare traductor are incinta proprie.

Deci, esti pe drumul cel bun... !

 

Si pentru ceilalti, este un domeniu serios, o afacere de miliarde de euro pentru altii. Nicidecum ceva de luat in deradere.

Stai, am uitat, suntem romani. Sorry... hai mai bag-un paharel......................

 

Bang-Olufsen-Mercees-SLS-9.jpg

 

BANG-OLUFSEN-High-END-Car-Audio-Speakers

 

 

Si da, incinta influenteaza serios sunetul ansamblului, nu neaparat in rau. Cand stii ce faci, forma incintei poate fi masura prin care sa atingi un deziderat.

A se vedea Nautilus...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Departe de mine ideea chestiilor din poza de mai sus. In plus, asa ceva nu am pe unde sa bag in portiera decat daca tai tabla. De aici si ideea din primul post. Ca sa obtin un volum echivalent cu cel al cutiei din poza de mai sus trebuie sa fac diverse artificii si prelungiri in macar doua directii.

Link spre comentariu

Nu neg, dar in nici un caz nu-s potrivite pentru mine. Am sa dau drumul la proiect saptamana asta. Trebuie sa imi iau cat mai exact dimensiunile din interiorul portierei si apoi sa ma ocup de proiectare. Sunt curios si eu ce o sa iasa. Chiar daca o sa sune ca ultima trancota, n-o sa fie cu suparare. 

Link spre comentariu

Nu am vrut sa transmit faptul ca vei lua ACELE incinte ca atare si le vei folosi, ci pur si simplu sa-ti intaresc convingerile.

Mai departe se face proiectare, implementare si integrare, pornind de la situatia ta punctuala.

 

Poti lucra cu polistiren extrudat ca macheta, poti realiza negativ, apoi carcase din rasini armate cu fibra de sticla, materiale termoformabile ulterior armate, imprimanta 3D, etc... vorba lunga. 

Teu, echer si spor la treaba. Suntem aici pentru ajutor.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
11 hours ago, Victor said:

Urasc din tot sufletul exprimari  impersonale de genul " se dau ... " 

Pai ori esti profesor deci stii deja raspunsul , ori nu mai folosesti habarnisme de genul asta !

Ca sa te pedepsesc , " se dau " doar jumatati de raspuns :

 

Screenshot_2018-04-22-13-44-01.png

 

Screenshot_2018-04-22-13-44-19.png

 

Spor la studiu .

Se poate posta numele cartii de unde provin paginile extrase? Multumesc.

Link spre comentariu

De cele mai multe ori traductoarele cu aplicabilitate in auto, sunt proiectate sa stea bine in incinte cu volum foarte mare, si aici ma refer la astea de larg consum, placandu-se de la ideea ca volumele in care radiaza sunt foarte mari, spate-fata. Portbagaj, portiera, etc.

Astia care proiecteaza de la zero, trebuie sa considere situatia in care un 6" sa sune bine in suspensie acustica de 2l, corespunzator unei incinte de portiera, si sa redea ce trebuie in acelasi timp. Si aici incepe distractia. Asta dincolo de cortegiul de probleme specifice auto...

4.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări