Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare preamplif audio low noise


Mark S

Postări Recomandate

Am inteles ... Ma gandesc daca sa - i iau pe ai mei cand voi schimba meridianul . Cred ca o voi face ... la vremea respectiva cred ca am sortat si imperecheat o galeata ( la propriu ) . Cei pe care - i am sant resturi ratacite ... i - am salvat de gunoi cand s - a daramat pravalia si " s - a facut curat " . Prefer sa nu - mi amintesc , de fiecare data mi se face rau ( la propriu ) , desi nu - s chiar mimoza .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am luat cu mine (intentionat) câteva zeci de BC-uri împerechiate, operationale ßM108 si arii termostatate selectate. Plus ceva fotodiode pe germaniu si fotorezistoare pentru infrarosu. A încaput totul în doua cutii de dropsuri mentolate (alea verzi chinezesti). În rest am lasat totul prietenilor. Inclusiv cea mai mare parte din carti.

Link spre comentariu

Beta A 726 ... DF1 , DF2 . DF3 ... Fotorezistente in infrarosu ... nu stiu . Acum , rapid ... Stiu doar de fotorezistente care reglau automat luminozitatea la unele TV cu tuburi . Aveau o carcasa cu verde , cam cat o moneda veche de 25 bani .  Din cele in infrarosu ... am folosit la job . Nu mi - a dat prin cap sa iau vreuna ... n - aveam ce sa fac cu ea , se afla in secunda 2 ... si insemna schimbarea adresei pe multi ani . Ca pentru orice era pe - acolo , doar nu eram nebun ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu mai ridicati la rang de minuni aceste tranzistoare de tip 2N930, ca citesc cei tineri si-i bagati in deruta. Nu au nimic special, sunt de nivelul lui BC107. Erau la moda cand eram eu la gimnaziu (anii '60), dar acum sunt de nivel mediu. Sunt scumpe din cauza capsulei metalice. Uitati-va la factorul de zgomot dat in cataloage de diversi producatori.

http://antena.fe.uni-lj.si/literatura/VajeVT/Ft/pdf/2N930.pdf

https://www.mouser.com/ds/2/523/2N930-601252.pdf

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheets/newjerseysemiconductor/2N930.pdf

https://datasheet.octopart.com/2N930JANTX-Semicoa-datasheet-11734106.pdf

https://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=2N930

Aveti aici o nota de aplicatie (AN106_Low-Noise JFETs — Superior Performance to Bipolars) in care sunt date grafice cu dependenta factorului de zgomot in functie de rezistenta sursei de semnal. Pentru rezistente mici factorul de zgomot este maricel. La toate tranzistoarele bipolare factorul de zgomot minim, pentru surse de semnal cu rezistenta interna mica, se obtine la curent de colector ceva mai mare. Dar la curenti mari si factorul de zgomot minim este mai mare. 

Am masurat multe tranzistoare, de toate tipurile, inclusiv cu nanovolmetru selectiv ca cel din fotografia pusa de domnul @gauss. 

Cei care n-au scule de fabrica pot sa evalueze nivelul zgomotului unui etaj de amplificare cu un tranzistor prin intermediul placii de sunet de la PC si programul Spectralab de la Sound Technology (de analiza spectrala). Cred ca se mai gaseste pe undeva, functional ("frezat"). Merge pe Windows 98 si XP. Se pot utiliza si alte programe de analiza spectrala. Atentie mare la cum faceti montajul (ecranat, cu cablu de microfon intre montaj si PC). Afisarea sa fie liniara, nu logaritmica. Asa puteti vedea usor diferentele dintre tranzistoarele testate.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Cum ati masurat cu nanovoltmetrul selectiv ? Eu n - am reusit sa masor tranzistori cu el . Asa , mai pa' natural ... cum am rugat mai sus . Daca se poate ... ca tot vorbim discutii . Si daca nu e secret ! Vad ca puneti link - uri cu J-FET . Ce are s(c)ula cu subprefectura ? ... Aia cu placa de sunet e vax (  nici o asemanare cu ... ) . Doar vorbe fara continut . Care este sensibilitatea la intrare a placii de sunet ? Inteleg ca faceti referire la un etaj de amplificare ... cat injectati la intrare , ca sa masoare placa de sunet ceva ? O schema cu valori ? ... sa vedem un factor de amplificare etc . De unde rezulta valoarea zgomotului tranzistorului ? ... ca nu ma prind , nici cu superglue . Poate incercati sa ma scoateti la lumina ... Altfel ... discutii ( monologuri ) ca la zona radio ... , poezie in metru antic . Dar nu produce efecte tehnice ...

 

P.S. - o droaie de tampiti au folosit 2N930 la diverse chestii . Profesionale , unele militare . Cate ceva a postat si Victor . Prosti ... desteptaciunea e aici , dupa zeci de ani . Numai ca nu vad ( personal ) nici o dovada . Doar vorbe la ceas de seara ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Bateti campii, confundati lucrurile. Pierdeti din vedere faptul ca discutati cu cineva cu experienta practica si pregatire teoretica. Nanovolmetrul se conecteaza la iesirea etajului de amplificare cu tranzistorul bipolar. Curentul in tranzistor (conexiune emitor comun) si tensiunea colector-emitor se stabilesc din rezistoarele de polarizare. iesirea amplificatorului se leaga la intrarea nanovoltmetrului (evident ca prin condensator) si intrarea (baza) se pune la masa in curent alternativ, tot prin condensator. La iesirea amplificatorului apare zgomotul propriu al tranzistorului, amplificat. Se seteaza domeniul de sensibilitate (din comutatorul din stanga sus), se stabileste selectivitatea (Octave Range - eu lucram pe 54dB, pentru banda de trecere ingusta), se stabileste domeniul de frecventa la care lucrati (Frequency Range) si se regleaza exact frecventa (in caddrul domeniului ales) din butonul Frequency. La iesirea Output AC se conecteaza un osciloscop, doar pentru monitorizarea a ce scoate aparatul inainte de redresorul intern. Constanta de timp a circuitului RC de dupa redresor (Low/High) se stabileste din butonul alb din dreapta. Eu lucram pe Low. La instrumentul aparatului se indica valoarea efectiva a tensiunii alternative (prin intermediul valorii medii de dupa redresare) de la intrarea nanovoltmetrului (zgomotul produs de tranzistor). Aflati tensiunea de zgomot de la intrarea tranzistorului impartind tensiunea de la iesire la amplificarea montajului.  Asta se determina anterior (presupun ca stiti cum).

Cand se lucreaza cu placa de sunet, se leaga (prin cablu ecranat) intrarea placii (cea pentru microfon) la iesirea etajului de amplificare cu tranzistorul testat. In general nu este nevoie de amplificare suplimentara, pentru ca zgomotul intern al tranzistorului este suficient de mare la iesirea montajului pentru a se face analiza spectrala. Se vede semnalul (zgomotul) pe graficul afisat (nu stau sa va explic cum se lucreaza cu un astfel de program, ca presupun ca nu sunteti chiar incepator). Avantajul acestui tip de masurare este ca se poate vedea cum creste zgomotul la frecventa joasa (1/F). Se mediaza semnalul pe un interval de timp, sa se elimine fluctuatiile de pe imagine. Se face print screen pentru a se compara cu ce se afiseaza la alte tranzistoare. 

La unele placi de sunet apar si mascareli in grafic (armonice din sursele in comutatie din PC), dar nu influenteaza masurarea. 

 

Placa de sunet este suficient de sensibila la intrare, din moment ce orice program de anaza spectrala (FFT) permite vizualizarea zgomotului propriu al placii. Amplificarea circuitelor de pe placa se seteaza din software.

 

Daca v-ati fi uitat cu atentie pe nota de aplicatii, ati fi vazut ca acolo se dau niste grafice cu factorul de zgomot al lui 2N930 in functie de curentul de colector si de rezistenta sursei de semnal (Fig.5 si Fig.6). La rezistente mici zgomotul este mare. Minimul (sub 1dB) se obtine pentru rezistente de ordinul zecilor de kohmi si Ic=10uA. Tranzistorul 2N930 se comporta ca BC107, nu este o minunatie. Nu am spus ca este rau, dar nici ceva de vis. 

 

Ati facut casat un astfel de nanovoltmetru selectiv (Unipan 233) si nu stiti sa lucrati cu el ? L-ati cumparat de la un forumist ?

 

Link spre comentariu

In primul rand , multumesc pentru raspuns . Ma rog , mai astept si de la alti colegi de forum . In al doilea rand , multumesc pentru aprecieri . Sant ( oarecum ) tardive . Cu ceva decenii ... Dar prind bine si acum , le alatur celor primite de la alte institutii si persoane ( nu fizice ) . D'alea cu stampila si semnatura . Unele au si foto ... altele , timbru sec cu stema , panglica tricolora , OSIM face risipa .  Pe verde ( inovatii ) , as putea sa joc carti cu ele . Ma rog , macar un septic . Recunosc , nu am pregatire teoretica . Si nici experienta practica . Nici macar incepator nu sant ( am incercat , e prea greu ) . Doar cuvinte si propozitii ce - am auzit pe la altii , pe la scoli si prin institutii unde mi - am castigat traiul . Dadeam cu matura , faceam comisioane , stand pe la cozi , cumparand tigari , alimente si altele . Mai aveam grija si de familiile altora cand erau plecati de - acasa ... femeile sant sperioase . Totul dezinteresat , pentru binele institutiei . Din cand in cand , mai semnam cate - un dosar cu poze , desene si mici istorioare , pe care mi - l bagau in fata ... Cred ca mai sant pe undeva , pe la Pitesti . Altii , se apucau de lucru dupa el(e) , sa le faca palpabil , fizic ... cu numar de serie , si alte inscriptii pe lazile de transport si depozitare . Alea care ( spuneam eu ) s - au vandut pe la pasionati cu hartii verzi in schimb . Ma rog , asa vorbea lumea ! Apropo de descrierea masurarii cu aparatul acela buclucas , despre care mi - am permis sa postez foto ( generica ) . Ciudat ca nu l - ati "dezvaluit " dumneavoastra intai , alaturi de altele . O persoana lipsita de toate cele , ca mine , ce - ar trebui sa obtina , urmand procedura descrisa ?  Ce valori ( cu cifre ) ar trebui obtinute ?   Macar ca ordin de marime ... Eu cred ca acul indicator blocat dreapta , si pe osciloscop o frumoasa sinusoida ( ma rog , era mai frumoasa pe atunci , tehnica a evoluat ) . Eu am bajbait in alte conditii , cu montajul ecranat ( dublu ) , sa nu se sperie de ce era prin jur , iar sursa de alimentare ... am folosit baterii . Nu m - am complicat cu cele alimentate de la retea , sant prea complicate pentru mine . Si cica ar avea zgomote , pe ici - colo ... pe la anumite frecvente ...  n - am reusit exact sa aflu unde . Posibil prezente , si la iesire ... sau sa moduleze semnalul de interes , ala cu zgomotul . Deh , lipsa de cunostiinte . Unii ziceau ca se induc oarece 50 Hz , rataciti pe - acolo , si in cablurile de alimentare ... ma rog , nimicuri . N - am bagat in seama . Fiindca era loc , am pus si bateriile in interiorul ecranului . Ma rog , cu ceva decuplari etc . Nu mi - a dat prin cap sa folosesc configuratie de amplificator cu emitorul comun ( prea complicat ) , am incercat cu scheme din auzite ... repetor , amplificator cu baza comuna ... si ce-o mai fi fost pe - acolo . Pe panoul frontal apare un conector , ceva cu alimentare preamplificator . Care preamplificator ? ... O fi fost prin lada aparatului ? O fi trebuit a fi folosit ? Ce - o mai fi fost pe - acolo , sa incarce la pret ? ... O trebui adaptata iesirea montajului cu pricina ? ... Cam atat , mi - am pierdut firul . Foarte usor , nu aveam unul .

 Vad ca faceti referire la note de aplicatii etc . N - aveam glume cu fabricantii din vest , ca dvs . De ... relatii cu strainii  etc . Eu m - am bazat pe masuratorile celor de la ICCE ... cu care , greu de cap , am avut multe discutii mai aprinse . Pana a iesit ce trebuie , in viziunea mea . Inconsistenta si fara logica . Daca stiam ca 2N930 e BC107 , scapam de multe tracasari si esecuri . Asta este , am aflat tarziu . Nu ma indoiesc ca le - ati comunicat ( fabricantilor ) descoperirile dvs . , care indreapta definitiv adevarul . 

 

P .S . - vad ca va intereseaza provenienta aparatului pe care - l am in posesie . Si, cu care , in mod evident nu stiu sa lucrez . Ce sa zic ...ciudata curiozitate . Dar , ma rog ...

 

1 -   l - am " facut casat " , dupa cum spuneti . Ca asa era acolo , casa cine ce vroia , si - l trecea in posesia proprie . MiG , racheta , submarin , autospeciala, ma rog , ce - i placea omului . Pacat ca n - am zarit si caracteriscoape ( ca - n invatamant ) , pusesera ochii pe ele aia cu experienta practica si pregatire teoretica . 

2 - L - am cumparat de la un forumist .

3 - l - am cumparat de pe piata libera ( a fost unul pe olx ... a stat ani de zile acolo ) . Scump ... 200 RON . 

4 - l - am cumparat de pe ebay . 

5 - L - am cumparat cu factura si garantie , multe institutii s - au predat dupa '90 . 

6 - L - am importat , platind transport , taxe ,asigurare etc . Pe firma , sant ( si ) agent economic . 

7 - Am un transreplicator molecular 4D ... bagi o hartie cu foto a ceea ce doresti , si dupa un timp iese in tava ( ca la imprimantele cu hartii ) produsul finit . Ma rog , am varianta minimala ... produse pana in 1metru cub , si numai fara " viata ". Nu gagici , animale de companie , etc . Poate dupa ce capat experienta practica si instruire teoretica ( visul meu neindeplinit de - o viata , din care ( statistic ) nu mai am asa mult . ) . Dar , trag sperante si nadejdi !

 

Cam atat , aveti dreptate . Nu mai tulbur topicul si pe  cei tineri ... insetati de cunoasterea pe care le - o transmiteti .Am aflat ce doream ( si banuiam ... ) . Cu stima si multa sanatate !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pt cei care nu știu cum se făcea casarea în armata: se scoteau aparatele în curte, se cautau soldații cei mai dotați în mușchi și mai puțin dotați în materie cenușie, se înzestrau cu cite un baros de 2-5kg și ii puneau la întrecere care spărgea mai mai bine și mai complet aparatul. În cazul blocurilor cu răcire cu lichid (ulei transformator de exemplu sau orice altceva) mai intii se scurgea/elimina fluidul de răcire. De multe ori nu puteai recupera nici măcar un tranzistor de 5mm.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Unde era cate o senilata ... se rezolva mai simplu ( rapid ) . Soldatii erau " f ...tuti " altfel . Cazarmamentul ( chiar stoc ... ) se ardea . Ma rog , cu variatiuni ce dau culoarea locala . Am auzit de cazuri in care MLI - ul era impins ( sau tractat de ceva DAC )  , inainte de pornire ... sa " rupa uleiul " . Sau din lipsa de accu ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Unii au salvat de la arderea cazarmamentului sau alte efecte cazone " diverse "  articole ...

Evident , erau membri ai comisiei de casare și reformă .

Evident , erau excepție de la regula .

PS : toate elementele de optică înseriată erau casate cu târnăcopul .

Mi-a fost milă , dar asta e viața .

Link spre comentariu

In tinereti ( adolescenta spre maturizare ) , am vazut cum mistuia focul niste bilgheri ... stoc ! Incaltaminte de cercetas , foto din link sant orientative . Cele de care vorbesc erau mai " elaborate ". S - au produs doar cateva sute de perechi ... erau prea costisitori ! In fine ...

 

http://www.motociclism.ro/forum/index.php?/topic/673052-cisme-parasutist-militar-bilgheri/

 

P .S . - dupa revolutie ( acum vreo 7-8 ani ) , siturile de anunturi si licitatii erau pline de binocluri B7X40 , BI7x40 stoc ... pachet complet . Unul din cele mai bune binocluri militare din lume . Avea si Milosevici ... poate caut foto . Cu cutia de carton , laveta , instructiuni etc . Si - a cumparat si cine a vrut , si cine n - a vrut . Se mai gasesc si acum , doar ca mai scumpe , uzate , si la al doilea proprietar ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
17 hours ago, gauss said:

Nu este nici o poveste ... daca ne referim la tranzistoarele 2N930 . [...]. Performantele se obtin in anumite conditii .[...]

 

Ic la valori de ordinul uA sau zeci uA?

 

 

15 hours ago, gauss said:

Exista unul ... tot de ICCE . Ma rog ... asa s - a considerat ... complementar . [...]

 

2N3964 ?

 

 

 

Link spre comentariu

Eu am folosit la zeci de microamperi . Ma rog ... vreo doua zeci si ... daca mi - amintesc bine . Plus - minus , variatia tehnologica a pieselor montate , desi erau de calitate , si triplu sortate . Tensiunea ... 12 V , facuta din 40 V ... doua stabilizari parametrice , bine decuplate , si cu socuri de RF . De ce ... e o alta poveste . In "fata ", era un j-fet canal P ... repetor . Ma rog , asa era schema la " origine ", ceva j - fet - uri si germaniu ... la greu . Cateva sute de bucati . Trecerea pe siliciu n - a fost lesnicioasa , unele topologii s - au schimbat radical , de unde si lupta pentru 2N930 , care acum aflu ... ca etc . samd . ! Probabil al doilea era de tipul mentionat de dvs . , inca nu pot certifica 100 % , trebuie sa ajung la cele 2 recipiente , despre care am scris . Voi face si foto , sa nu zica obstea ca fabulez .

Editat de gauss
Link spre comentariu
14 minutes ago, Haralambie said:

Steiner si Hensoldt ar trebui sa ia lectii de la IOR cu binoclurile 

 

A mai tras cu ochiul si URSS la noi ... LInk - ul este rapid ... mai sant si alte modele :

 

https://www.worthpoint.com/worthopedia/baigish-bpo-10x42-russian-military-220187396

 

 

The binoculars has a sophisticated 7-lens eyepiece construction , company KOMZ uses Carl Zeiss (east) lenses . " N - au riscat ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări