Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri


Postări Recomandate

Convertorul buck respectiv ar fi bine sa-l eviti, din multe motive.

Pe scurt este din generatie veche si nu este dedicat pentru leduri... de unde randament semnificativ mai mic decat alte solutii mai recente, DAR care pot sa fie achizitionate la acels pret.

Am zis vechi din cauza frecventei joase si comutarii cu bipolare, cele mai noi fiind cu mosfeturi.

Am zis ca nu este dedicat ledurilor pentru ca Ureff este 1,25V (tensiune virtual pierduta) in timp ce uzual este 0,1-0,2V pentru cele dedicate led.

 

Daca nu iti pasa de ce zic mai sus... in rest se poate folosi pentru oricate leduri inseriate cu conditia ca tensiunea de alimentare sa fie cu 1V peste cea care pleaca spre leduri. Desigur testand ca la curentul de functionare sa nu se incalzeasca excesiv.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Dxxx a spus:

Daca nu iti pasa de ce zic mai sus...

Îmi pasă, de aceea am și postat. Una e o lanternă sau o lumină la un microscop și ata e ceea ce vreau eu sa construiesc.

Am mai făcut niște măsurători și tensiunea pe LED 2âera de 2,9 V , alimentat de la 5 la 15 V. Curentul era constant ( am alimentat din acumulator).

Diodele pe care le am sunt cu spectre de frecvență UV, IR, și vizibil (3 intevale). Tensiunile de alimentare sunt de  2,8 V , 3,8, etc. și sunt de 3 W. Aș vrea să aleg varianta cea mai bună pentru alimentarea lor, de aceea am nevoie de părerile dvs.

Ce circuit ar trebui să folosesc pt scopul meu ?

În altă ordine de idei, am văzut că montajul respectiv are și o punte redresoare - la ce folosește ? Ce am văzut pe diferite saituri circuite step down DC-DC echipat cu XL7005A nu au așa ceva.

Link spre comentariu

Domnule @Taraxacus am vazut destul de repede ca ai postat informatii noi aici dar eu nici pina acum nu am reusit sa inteleg cum te pot ajuta. 

Vrei sa faci o sursa reglabila de putere? Vrei sa faci surse pt mai multe LED-uri de tensiuni mici (single emiter)? 

Daca vrei ma poti suna si vorbind poate imi dau seama cum te-as putea ajuta.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

1. daca te ajuta colegul @sesebe, atunci esti pe maini bune.

2. daca exista o punte nu imi pot imagina decat ca este pusa pe intrare. Rolul unei astfel de amplasari este ca sa permita alimentarea oricum cu plus si minus pe cele doua fire.

3. ceva ce nu am spus prima data este o nedumerire: curentul ar trebui sa fie perfect constant, indiferent de tensiunea de alimentare, deci citirile tale ridica semne de intrebare... cel mai probabil nu descrii corect/complet ce ai facut.

4. de acord cu "nici pina acum nu am reusit sa inteleg cum te pot ajuta".

 

DECI: iti sugerez sa incepi un nou topic al tau, in care sa descrii exact ce ai facut si cum. Pe larg. Cu toate amanuntele.

Asta pentru a fi inteligibil, singura modalitate de a primi ajutor real.

 

Link spre comentariu

Citirile le-am făcut prima dată folosind o sursă de alimentare cu tensiunea reglabilă pe care am construit-o mai demult.

A doua oară am folosit un acumulator Li-Po.

Vreau să construiesc un aparat la care să expun anumite mostre la iluminări succesive. De exemplu o coală A 4 pe care se află scris un text, o expun la 430 nm , fotografies apoi expun la 480 nm, fotografiez, expun la 325 nm fotografiez, expun la 365 nm fotografiez. etc. Iluminările se fac pe rând, nu toate odată.

Aș vrea ca alimentarea acestor LED-uri să o fac atât de bine căt se poate pt a putea să folosesc acel aparat fără teama că ard LED-urile . La fiecare expunere trebuie să fac reglaje de claritate , factor de expunere etc cee ce presupune o funcționare destul de lungă, să nu mai spun că sunt situații când trebuie „citite” expuse și fotografiate 5 - 6 mostre.

Dacă tot a făcut invitația, am să-l sun pe SSB peste câteva zile pt o discuție mai la concret.

Mulțumesc pentru răspunsuri care chiar mi-au fost de folos.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Am cumpărat un light ring de 60 LED-uri care are un modul de alimentare de la 220 V . Modulul reglează luminozitatea și am măsurat, tensiunea este reglată între 9-12 V iar curentul de la 10 mA la 300 mA. Am pozat circuitul dar nu i-am scos schema dacă se încumetă cineva sa facă un reverse engineering, ar fi de folos tuturor. Potentiometrul este de 5 K, și integratul 2039. Transformatorul are 2 infășurări primare și una secundară. Atașez cateva imagini.Cablaj_fata.thumb.jpg.db3f23de3cc6984cec04f734815fd750.jpgCablaj_spate.thumb.jpg.c10e0931596fd2d894d7141c7b32af5f.jpg

Link spre comentariu

Ca principiu, e o sursă destul de simplă, folosită și la unele becuri cu led.Diferența e că are reglaj continuu al curentului și curentul maxim prin leduri ceva mai ridicat decât becurile ordinare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări