Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Taraxacus

Membru activ
 • Content Count

  414
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

23 core_reputation_level_4

About Taraxacus

 • Rank
  core_member_rank_2

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  Iasi Ro

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. A propos ! Astăzi am spălat niște vase la bucătărie. Am chiuvetă de inox și când am cumpărat-o am întrebat o fată care păzea pe acolo, la Dedeman, unde sunt chiuvetele de bucatarie , mi-a artata, m-a intrebat de care vreau, păi să fie cu o cuvă, pe dreapta ... Ea mi-a spus atunci, sunt de 2 feluri, unele obisnuite și altele pe care nu se depune piatra si nici nu rămân pătate de la apă. Cum să se păteze de la apă ? păi da, când se usucă apa rămân semne albe de la picături (tot depuneri de piatră). Trebuie să aveți grijă să nu o spălați niciodată cu detratrant ... Am chiuveta de peste 10 ani și nu este nici pătată și nici nu are piatră depusă.... așa cred că sunt tratate si unele schimbătoare de căldură, sau erau pe vremea când se foloseau piese de calitate până au invadat piata turcismele și chinezismele, mai ieftine și mai proaste....
 2. Nu este exclusă posibilitatea. După cum am spus, în cazul meu, după 3 ani, deși nu era nevoie, cei care au venit sa-i faca verificarea tehnică au făcut tratament cu soluție, după un timp (câteva zila) s-a blocat cu piatră , i-am chemat, au tratat din nou si au spus ca e vina mea pt ca nu aveam filtru. Le-am spus că pâna a interveni ei totul era OK și că ei sunt si cei care au proiectat și facut instalatia, au pus tot ce au crezut de cuviință deși am avut unele obiecțiuni dar susțineau ca daca nu accept ce pun ei, pierd garanția. Bineinteles ca nu le-am platit a doua intervenție însă am montat filtru cu TPP. Mi-am dat seama că suprafața internă a schimbătorului a avut de suferit in urma tratamentului chimic. Unele schimbătoare, nu toate, au pe suprafața internă depus un strat care împiedică depunerea de piatră. Fie ca este zinc depus electrolitic, cupru, cadmiu sau este tabla lustruita la oglida ori tratata electrochimic la luciu de oglinda ca să nu aibă pori și astfel colmatarea cu piatra nu se mai produce in schimb vom gasi in sitele de la pipa bateriei depuneri de piatra sub forma de solzi sau patrațele. Acum nu cred ca se mai practică pt ca este „calitate controlată” adică trebuie sa se strice intr-un interval de 5-10 ani ca sa nu dea faliment fabrica, piesele de schimb fiind foarte scumpe. Daca schimbi un schimbator de caldura, o vana cu 3 căi, un senzor sau vas de expansiune, ai facut de o centrală nouă.... Stiu ca in București este un meșter care recondiționeaza vanele cu 3 cai, ii trimiti vana defecta si-ti trimite una recondiționata. Cred ca e aceeași metoda ca la turbosuflantele diesel, ramane doar carcasa și inauntru sunt repere noi.
 3. Deocamdată cel cu TPP la mine, a dat rezultate f bune.
 4. Am renunțat la ideea de curațare prin imersie, cum nu am pompă și nici nu merita sa-mi construiesc pt ca dacă se desfunda un canal celelalte tot înfundate vor ramane, am decis sa fac o secțiune în schimbător Traseele sunt în forma de V (nu am mai facut poza). Menționez ca partea care încălza agentul termic de la flacără era destul de ok în schimb partea care prelua căldura de la agentul primar (fie ca e apa din calorifer fie ca e apa calda menajera, este înfundata bocnă. Sunt depuneri care provin probabil și din caloriferele de fontă (deși au fost spălate) și din depunerile de piatră.Cand am sa cumpăr schimbător nou am sa pun si un filtru pe apa din calorifere (bumbac) iar după filtrul de TPP am sa mai pun unul din bumbac.
 5. si la sitele de la pipa bateriei nu ai depuneri de calcar ? Desigur, depinde de centrală si de schimbător. Sunt unele schimbătoare de căldură care au suprafața dintre plăci tratată cu zinc sau cu alte materiale (crom nichel fara pori - chiar daca se formeaza piatra, nu adera la suprafața lor) Alea nu se vor înfunda niciodată. Prima dată , după 3 ani de funcționare au venit unii sa facă ei intretinerea la centrală (era in garanție). Nu am avut probleme dar au băgat soluție cu pompa sa curețe. Bineinteles că soluția a dizolvat zincul si s-a zis cu protectia). După o saptamana s-a infundat schimbătorul.... i-am chemat iar au curatat cu soluție dar după aceea m-am dus si am luat filtru cu TPP deși aveam filtru cu magneți. Asta am pățit eu la centrala mea (Vaillant din 2001).
 6. Organoleptic, desigur. Trei schimbătoare de căldură la 3 centrale diferite, toate trei dotate cu astfel de filtre magnetice , s-au infundat atât de tare cu piatră încât unul din ele incerc sa--l recuperez de 3 săptămâni, îl țin scufundat intr-o sticlă de 1,5 l de PET la care am tăiat vârful (de aia pătrată de Aloe Vera) și peste care am pus 3 sticle de detartrant Nufărul (câte una pe săptămână) care e pe bază de acid clorhidric și încă este înfundat bocnă. Celelalte două le-am inlocuit unul cu un schimbător nou si celălalt cu unul SH de la o centrală pe care a aruncat-o cineva. Desigur, situația este diferită de la de la o apă la alta, cele 3 centrale sunt alimentate cu apă potabilă de Timișești care este subterană și e dură, 12 grade germane.
 7. Am făcut mai multe afirmații. Prima , filtrul din comerț de formă paralelipipedică pe care scrie XCal, nu sunt bune de nimic ! Această afirmație se bazează pe experiența mea proprie. În trei cazuri întâlnite de mine personal și-au dovedit inutilitatea ! Celelate afirmații, le-am făcut pe baza mai multor materiale citite și pe experimentele efectuate de un amic, fizician, eu nu am făcut astfel de experimente pt că am considerat că e pierdere de timp însă consider că este plauzibilă disocierea sărurilor de calciu și magneziu prin electroliză, duritatea temporară fiind astfel păstrată nu mai trece în duritate permanentă adică bicarbonatul de calciu nu se mai transformă în carbonat de calciu. Pentru a se produce electroliza ar trebui ca apa sa aibă o anumită conductibilitate, pe care o are, și o valoare minimă a vitezei de trecere (care depinde de presiune și secțiune). Nu neg faptul ca un astfel de filtru ar putea funcționa dar afirm cu certitudine că în trei cazuri concrete întâlnite de mine, rezultatul a fost zero.
 8. Am să încerc să-l înfierbânt si apoi să torn detartrant pe una din găuri deși nu cred ca fac mare lucru. Bine ar fi fost daca era demontabil sa pot desface plăcile sa le curat si sa le montez inapoi cu garnituri noi dar cred că ar fi fost prea costisitor. Unul nou costă 350 ron, am sa văd poate găsesc o ofertă mai ieftină deși nu cred.
 9. Farurile cu halogen dau o lumina mai proasta decat Xenoanele, eu am făcut invers, am schimbat halogenele cu xenoane. Acum am trecut pe becuri LED, am o lumină si mai bună.
 10. Am încercat cu detratrant sa curăț schimbătorul... am 3 saptamani de cand îl tot tratez, l-am scufundat in detratrant .... am schimbat 4 sticle de detratrant... partea de preparare apa calda menajera tot infundată este, partea pt calorifer nu are probleme. Singurul progres este că piciorușele de fixare (alea cu filet interior ) au fost destul de serios afectate, cred ca renunț la idee pt ca mi-e teama că la montare filetele vor ceda .
 11. Se mai numește „Calitate controlată ” adică la 5 ani trebuie să se strice iremediabil pt a cumpăra altul. Între timp cercetările merg înainte se crează modele noi, fabricanții au serviciu, vânzătorii la fel !
 12. Dacă îl legați „pe direct” și nu prin intermediul regulatorului de turație, tot așa face ?
 13. Mulțumesc de răspuns, este bine de știut pe viitor ! Un An Nou fericit, La Mulți Ani !
 14. Filtrul magnetic este inutil (așa cum este prezentat în comerț), doar reține eventuale particule metalice reziduale de pe țevi. Ca să fie eficient, un filtru magnetic ar trebui făcut din magneți puternici de neodimium, care fiind puși unul in fața altuia ca sa se atragă. Între ei trebuie puse două tije de cupru pt ca să nu se lipească. Apa care trece prin câmpul magnetic practic este supusă unui proces de electroliză . Fenomenul poate fi explicat simplu, apa fiind electroconductoare sa comportă ca un cablu care trece printr-un câmp magnetic fiind produs un curent de autoinducție care o supune electrolizei. Prin electroliză ionii de bicarbonat se separă de cei de calciu care la temperatură nu se vor mai precipita sub formă de carbonat de calciu. Filtrul cu granule de fosfat de fapt este un filtru care are depuse pelicular pe granule de material plastic o cantitate de TRIPOLIFOSFAT ( Trifosfatul de sodiu (STP), numit, de asemenea, tripolifosfat de sodiu (STPP) sau tripolifosfat (TPP) este un compus anorganic cu formula Na5P3O10. ). Trifosfatul de sodiu se dizolvă greu și in cantitate mică în apă si are ca proprietăți blocarea calciului și a magneziului și mai are rol de floculant (aglomerează particule organice și anorganice in vederea unei filtrări mai ușoare). Acest produs este întâlnit și în produsele alimentare (Trifosfat de sodiu are rol de emulsifiant, stabilizator, conservant si sechestrant E 451). Am montat filtrul de tripolifosfat in locul filtrului magnetic pt că mi-a fost mai ușor, fitingurile fiind deja prezente pe conductă, am pus două coturi, racorduri flexibile de inox gofrat și un colier de fixat în perete. Desigur, pentru cei care au probleme cu apa, daca e direct din fântână sau conductele sunt vechi trebuie înseriat un filtru de bumbac (care de fapt nu e bumbac e o papiotă de fir sintetic - atunci când se colmatează desfaci firul și scoți un strat doua sau trei până devine din nou alb si poti sa-l refolosești). Cel mai bine ar fi dacă plăcile schimbătorului ar avea un strat de pulbere de zinc aglomerat, caz în care nu mai ai nevoie de magneți sau fosfați....
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.