Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Taraxacus

Membru activ
 • Content Count

  360
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

20 Se poate si mai bine

About Taraxacus

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  Iasi Ro

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Taraxacus

  robot pornire portabil home made

  În vremea lui Ceașcă, bateriile de acumulatoare erau „cu ciubote roșii” ca să zic așa. O baterie te ținea fix 4 ani și de aceea faceam fel de fel de artificii ca să prelungim cu un an măcar viata unei baterii. Dacă vrei poți să încerci dar după opinia mea nu merită efortul ca să nu spun despre riscurile la care te expui. Te poate ajuta cineva de pe la CFR care a lucrat pe la stația de electrocare sau de pe la o fabrică unde aveau stație de reparatii si intretinere electrocare. Cât poate să coste o baterie ? 300 - 400 ron și e pentru 6 ani iar dacă pe durata iernii o ții în garaj sau intr-o magazie cu un consumator mic (un licurici sau un bec de 5 W) și o încarci la 1- 2 saptamani, ca sa aibă activitate (dacă nu are activitate bateria, se sulfatează plăcile și se distruge iremediabil), poți sa o duci 8 ani. Mai era o carte, nu mai rețin exact dar sigur o gasesti pe la anticariate: Repararea și intretinerea bateriilor de acumlatori cu plumb
 2. Taraxacus

  robot pornire portabil home made

  Nu care cumva sa pui bicarbonat pt ca o poti arunca - va face spume, da afara.... distrugi elementul. E buna ideea cu furtunașul și seringa numai sa il poți baga până la fundul bacului.
 3. Taraxacus

  robot pornire portabil home made

  De câți ani este acumulatorul, când a fost fabricat ? Dacă este cu întreținere se poate repara însă e de muncă , trebuie atenție foarte mare pt că este vorba de acid sulfuric și nu-i de joacă. Electrolitul trebuie sa aibă 1,24 cand e descărcată și 1,28 când e încărcată. Dacă este mai slab trebuie schimbat, NU SE PUNE NICIODATĂ ACID CONCENTRAT ÎN BATERIE și nici electrolit. Dacă întorci bateria cu găurile în jos ai stricat-o, toată pasta depusă la fund care scurtcircuitează plăcile va intra între plăci și acolo va rămâne, scurtcircuitându-le. Ar trebui scoși pe rând elemenții, scufundați în apă distilată de câteva ori si apoi lăsati la scurs. Bacul trebuie curățat în fiecare celulă spălat cu apă distilată după care pui înapoi elementii, refaci punțile de plumb , etanșezi cu smoală și torni electrolit gata preparat. Electrolitul se prepară din acid sulfuric concentrat care se toarnă în apă, niciodată invers pt că reacția de diluare a acidului sulfuric este foarte puternic exotermă. Era în revista Tehnium de prin 77 sau 78, nu mai rețin exact, un articol în care era descris pas cu pas ce trebuie și cum trebuie procedat. Eu nu recomand nimănui să se apuce de o astfel de treabă. După cum vezi, deși ar trebui să pară ușor este destul de complicat chiar și în cuvinte d-apăi practic. Inutil să mai spun că trebuie să ai mănuși de cauciuc gros, cizme , șorț și ochelari de protecție sau cască cu ecran de protecție - nu este de neglijat, este de ajuns o singură picătură, una singură doar, de acid să-ți ajungă în ochi și te-ai nenorocit pt toată viața. Cumpără o baterie noua si gata, vederea este mai scumpă decât toate bateriile din lume. Un alt aspect despre care trebuie să amintesc este pornirea cu robotul. Am expertizat două accidente de muncă în care tractoriștii au murit pt că au pus robotul pe baterioe, au lăsat-o așa 1-2 ore și când au dat la cheie a explodat bateria, tractorul , cabina, nenorocire, au murit acei tractoriști. Robotul de pornire se folosește 20 de secunde - se pune pe bornele bateriei si apuoi se dă la cheie, după care se deconevtează. Dacă nu a pornit după 2 chei maximum 3, se deconectează și se așteaptă pt o nouă încercare 20 - 30 min. Robotul de pornire este de fapt un aparat de sudură în CC rebotezat.
 4. Taraxacus

  robot pornire portabil home made

  }n timp ce functioneaza motorul bateria trebuie sa se incarce, acum la 10,8 V este descarcata complet. Inseamna ca releul de incarcare este defect sau alternatorul sau legatura dintre alternator si masă. De obicei o baterie ține 4 - 6 ani. Acum majoritatea sunt capsulate, fără întreținere deci nu prea se poate interveni pt reparatii. În vremea lui Ceașcă dintr-o baterie defectă se extrăgeau elementele care incă mai erau bune si se înlocuiau elementele proaste din alte baterii, erau alte vremuri. Nu merită efortul. se mai poate incerca să dai gaura deasupra fiecărui element să bagi 20 -50 ml apă distilată apoi obturate din nou găurile, mai poate prelungi cu 1 - 2 ani durata bateriei.
 5. Acum spray-urile au ca gaz propulsor propanul, gaz care este inflamabil, chiar si unele deodorante sau parfumuri au gazul propulsor propanul. Înainte se folosea freon dar găurea stratul de ozon cică. Oricum, scrie pe flacon ca este periculos ți contine propan.
 6. Taraxacus

  Solutie pt cauciuc scarbos.

  acetonă (reactiv nu de aia de unghii), alcool izopropilic (exista și la spray dar e scump cel mai bine reactiv) , butanol - fie se scufundă obiectul în solvent - atentie să nu fie plasticul sensibil la acel solvent, sau se umectează bine o cârpă cu solvent și se lasă aplicată pe suprafața respectivă - după 25 - 30 min se poate trece la îndepărtarea vopselei cauciucate cu o cârpă uscată este bun si acetonitrilul dar e mai greu de găsit
 7. Taraxacus

  robot pornire portabil home made

  Acumulatorii Li-Po (Litiu polimer) au capacitate mare în raport cu greutatea si volumul. În plus, descărcarea lor are loc pe un palier relativ orizontal spre deosebire de alti acumulatori la care descărcarea este pe o pantă descendentă curent - tensiune. Fiecare celulă are 3,7 - 4 V si trebuie descărcată până la cel mult 3,2 v altfel nse poate distruge sau nu se mai incarcă. Bateriile de acumulatori Li-Po sunt compuse din 1-8 celule serie-astfel un Li-po 4 S inseamnă că are între 12,8- 16,4 V o celulă este un s. pe lângă asta mai este marcat cu litera C capacitatea pe care o poate da timp de 20 s la descărcare în scurt 10 - 30 sau mai mult c. fără ca acesta să se distrugă. Încărcarea se face rapid, cu un curent de 1-5 C sau mai lent co un curent sub 1 C. Încărcarea se face balansat adica pe fiecare celulă în parte. Acest „robot ” de pornire vine doar cu un aport de curent ca să nu-i moară vlaga acumulatorului de pe mașină chiar atunci când compresia e maximă, el nu poate înlocui acumulatorul masinii deci dacă bateria e moartă nu are rost să încercați pt ca se va distruge. În serie se leagă o baterie de diode1-3 diode pt a-i păcăli rezistența internă si a-i limita curentul de descărcare adică atunci când își pierde vlaga acumulatorul cu plumb sare curentul din acumulatorul Li-po și ajută, după ce se dă demarorul peste cap, rezisstența acumulatorului cu plumb este mai mică și bagă el curent. Ca să construiești un astfel de „roboțel îti trebuie si un încărcător special pe lângă acumulator și 1-3 diode de 20-30 A investiția e destul de mare, mai mare decat costul unui acumulator nou cu plumb.
 8. Taraxacus

  Ce se intampla cu acumulatorii de la laptopuri?!?

  Am o baterie de acumulatoare de la un HP. Nu mai da curent deloc si nici nu se incarcă. Laptopul functioneaza cu alimentatorul iar la baterie imi arata Not charging. Am desfăcut-o și are 6 celule - cate 2 legate in paralel. Le-am masurat, doua au 4,1 V alte 2 tot 4,1 V și celelalte 2 3,6 V. Le-am scos pe cele de 3,6, le-am incarcat separat, le-am pus inapoi si nu am rezolvat nimic. Stiu ca astfel de baterii au 400 de cicluri de incărcare. Bateria este hp 593553 - 001. Atasez poze https://1drv.ms/f/s!Ag2EJjgX7kZmyTNHwqpEFwaDncbP probabil trebuie resetat contorul de cicluri. Pot sa o fac eu ca amator ?
 9. Taraxacus

  centrala Immergas - pierde presiunea

  nu am măsurat presiunea din vasul de expansiune. Am văzut mai demult la alta centrală ca mesterii au bagat pe la ventil cateva pompe. M-am gandit ca este nevoie de un pic de presiune pt a compensa dilatările. Totodată este posibil ca la compensare sa se faca vacuum in vasul de expansiune si instalația sa prinda aer sau sa nu poată compensa golurile.
 10. La o centrala Immergas se pierde presiunea. Am inspectat instalația si nu am gasit nicio pierdere dar este posibil sa se piarda pe undeva deci nu am exclus această cauză. Fac presiunea de 2-2,5 bari. cand porneste pe calorifer, presiunea ajunge la 3-3,2 si incepe sa dea afara pe la supapa de suprapresiune. Scot un pic de apa din instalație pana scade din nou la 2,5 și apoi functioneaza normal. după 2 saptamani, presiunea este iar sub 1 bar. Fluctuațiile bruște de presiune mă duc cu gandul ca nu am suficient aer in vasul de expansiune. Este posibil sa nu am aer suficient in vasul de expansiun? sa-i bag niste aer cu instalația goala pana la 1,5 bari ? In luna septembrie au venit niste mesteri au facut inspectia tehnica si au spus ca totul e in ordine. Instalația e pe teava de cupru si caloriferele sunt de fontă.
×