Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

Taraxacus

Membru activ
 • Content Count

  354
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

19 Se poate si mai bine

About Taraxacus

 • Rank
  Membru

Profile Information

 • Locatie
  Iasi Ro

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Taraxacus

  Ce se intampla cu acumulatorii de la laptopuri?!?

  Am o baterie de acumulatoare de la un HP. Nu mai da curent deloc si nici nu se incarcă. Laptopul functioneaza cu alimentatorul iar la baterie imi arata Not charging. Am desfăcut-o și are 6 celule - cate 2 legate in paralel. Le-am masurat, doua au 4,1 V alte 2 tot 4,1 V și celelalte 2 3,6 V. Le-am scos pe cele de 3,6, le-am incarcat separat, le-am pus inapoi si nu am rezolvat nimic. Stiu ca astfel de baterii au 400 de cicluri de incărcare. Bateria este hp 593553 - 001. Atasez poze https://1drv.ms/f/s!Ag2EJjgX7kZmyTNHwqpEFwaDncbP probabil trebuie resetat contorul de cicluri. Pot sa o fac eu ca amator ?
 2. Taraxacus

  centrala Immergas - pierde presiunea

  nu am măsurat presiunea din vasul de expansiune. Am văzut mai demult la alta centrală ca mesterii au bagat pe la ventil cateva pompe. M-am gandit ca este nevoie de un pic de presiune pt a compensa dilatările. Totodată este posibil ca la compensare sa se faca vacuum in vasul de expansiune si instalația sa prinda aer sau sa nu poată compensa golurile.
 3. La o centrala Immergas se pierde presiunea. Am inspectat instalația si nu am gasit nicio pierdere dar este posibil sa se piarda pe undeva deci nu am exclus această cauză. Fac presiunea de 2-2,5 bari. cand porneste pe calorifer, presiunea ajunge la 3-3,2 si incepe sa dea afara pe la supapa de suprapresiune. Scot un pic de apa din instalație pana scade din nou la 2,5 și apoi functioneaza normal. după 2 saptamani, presiunea este iar sub 1 bar. Fluctuațiile bruște de presiune mă duc cu gandul ca nu am suficient aer in vasul de expansiune. Este posibil sa nu am aer suficient in vasul de expansiun? sa-i bag niste aer cu instalația goala pana la 1,5 bari ? In luna septembrie au venit niste mesteri au facut inspectia tehnica si au spus ca totul e in ordine. Instalația e pe teava de cupru si caloriferele sunt de fontă.
 4. Taraxacus

  Barcuta mea

  am sters un răspuns adresat unui cimpanzeu cu tastatură - multumesc admin pt promptitudinea măsurii luate
 5. Taraxacus

  Barcuta mea

  Ar trebui sa incerc si o elice in 2 pale de 29-30 mm diametru. Dacă are cineva o elice de acest gen (2 pale de 29 mm Dreapta, diametru bucșă filetată M4.
 6. Taraxacus

  Barcuta mea

  Da, cam jumătate este „eclipsată” iar distanța dintre elice și etambou este de cca 30 mm, elicea fiind de 55 mm. Ar fi trebuit sa fac o scobitură la partea din spate sau sa ma duc cu arborele mai jos.... Următoarea bărcuță am sa o fac mai atent... Acum vine iarna, am timp. Multumesc pt observații.
 7. Taraxacus

  Barcuta mea

  Da, e cu LI-Po 4 S, barca are 6,2 kg și hidrodinamica e cam ca a unei plute nu e deloc hidrodinamică... am sa verific Trim din telecomanda sa vad ce pot sa fac, oricum fiind primul navomodel de acest gen a iesit ceva mulțumitor, având în vedere acumulatorul de 16000 mAh.... ma pot descurca foarte bine. Mulțumesc pt sfaturi, mi-au prins bine, am sa continui sa o imbunatatesc.
 8. Taraxacus

  Barcuta mea

  Am mai făcut ceva mici modificări la bărcuță, adică i-am prelungit longitudinalele imersate https://1drv.ms/u/s!Ag2EJjgX7kZmlHPPMLsyB1ykya2K și am modificat protectia antibrădis. am făcut si teste cu protectie si fără . Vitezele nu diferă mult. Am obținut o mai bună manevrabilitate si stabilitate a dierectiei; virajul la dreapta este mai larg decât cel la stânga probabil din cauză că servomotorul are un unghi mai mic la dreapta față de poziția de echilibru decât la stânga. Nu știu de ce și nici nu am idee cum să corectez acest decalaj. Am observat că întreruperile sunt mai rare la tensiune mai mică a bateriei, tensiunea era 16,4 V fiind incarcata full dar am mai lăsat-o cu monitorul pornit si s-a mai descărcat un pic, s-ar putea ca la 12 - 13 V sa nu se mai intrerupă deloc. Desigur mai trebuie lucrat la hidrodinamica , sa-i fac niste suprafețe mai curbate pt atac dar asta rămâne de văzut... oricum așa cum arată și funcționează acum mă mulțumește. As vrea sa-i mai pun un sonar (am o rățușcă Fish Finder) și nu stiu cum ar trebui sa o fixez, rigid într-o parte, în față sau să o leg cu o strună flexibilă ori tijă rigidă... Dacă rămâne fără semnal ce se intâmplă ? Rămâne in mijlocul lacului si astept să mi-o aducă vântul sau un val în zonă cu semnal ? , ma duc inot după ea?... https://youtu.be/PMwx0tzaAYo
 9. Taraxacus

  Merita sa cumperi Diesel?

  îți dau chiar și kilometri, înapoi de la kilometraj adica masina a fost vândută de fiecare proprietar după ce a ținut-o 1 an ? de ce oare ?
 10. Taraxacus

  Merita sa cumperi Diesel?

  SH merită să cumperi de la o persoană pe care o cunoști cât de cât sau o cunoaste cineva nu de la intermediari samsari din târg. Dacă este primul proprietar in cartea de identitate si stii că e om serios poti aprecia starea masinii după nr de km, aspectu scaunelor etc. Beninarele sunt mai putin fiabile dar pana la 300 k km te tine, trebuie sa vezi au distributia pe lant sau pe curea, sa vezi daca e schimbată la timp (cu acte doveditoare - pt că distributia nu se schimbă in parcare sau la ateliere de cartier) filtrele, uleiul , bujiile reglaj pe computer, discuri de frână, plăcute , ferodouri, lichid de frână, antigel. La diesel mergi linistit pana la 500 k km fara nicio reparatie, mai ales daca are distributia pe lant, la fel filtre, ulei, discuri de frână, plăcute , ferodouri, lichid de frână, antigel. La masinile SH vei avea o problemă indiferent de provenientă, de fapt la orice masină după o perioadă 5 -10 ani farurile se mătuiesc prin abrazare sau pur si simplu pt că plasticul îmbătrâneste deci trebuie schimbate, cu polișarea rezolvi pt o perioadă de 1 an si nu ca lumea....
 11. Taraxacus

  o barcuta simpla

  @One La Casa Pionierilor am fost si eu, la cerc de electronica si televiziune.... am ramas pasionat de elctronica dar de atunci (din 1975 de când am făcut primul meu montaj - un radioreceptor cu amplificare directă cu un tranzistor si o cască telefonică) electronica mi-a luat-o inainte mai ales ca am o altă pregătire, tehnică, in alt domeniu. Telecomenzi în acea perioadă era ceva de domeniul SF. Am tăiat si eu la traforaj fel de fel de obiecte, bărcuță nu am făcut, am făcut prima mea bărcută din polistiren expandat (scârțâietoare ii spuneam) si am pus un motor cu elice deasupra, un ventilator care asigura propulsia cu aer.... Jucăriile sunt jucării, bărcuța pt nădit e altceva, cu totul altceva. Ia apucă-te acum să faci o cocă, pt un navo de plantat , din fibră, de plastic de lemn orice si ai sa vezi ca altfel sta treaba. Scopul principal cred că este stimularea băiatului mai ales că are de la cine invăța. Dacă mai „corupe” un prieten va fi extraordinar. Acum se găsesc de toate, mă refer la materiale si scule și poate iesi ceva ca lumea din prima. E una sa tai la traforaj si sa retifici la pilă și alta sa tai cu fierăstrău electric, să rectifici cu banda de smirghel sau mai fain sa tai la CNC cu laser.... iată o idee de afacere, sa faci kituri pe care copiii sa le poată ansambla după care fiecare este liber să le lipească, să le impermeabilizeze, sa le etanșeze, sa le vopsească și să le echipeze cu electronica pe care si-o permite. Chiar dacă nu arată ca o jucărie din vitrină și este vopsită mai stângaci va fi cea mai frumoasă bărcuță din lume.
 12. Taraxacus

  Barcuta mea

  Am acumulator de 16.000 mah 4S Turnigy Multistar. Am mai observat un fenomen, intreruperile apar cand barca se indeparteaza de mal. Am sa pun un ampermetru in serie si am sa masor intensitatea consumată. Poză cu cârma https://1drv.ms/u/s!Ag2EJjgX7kZmlHHzGN0eynZVR2Zl am mai facut ceva modificări de la poza asta pe care am sa le lostez ulterior insa poziția cârmei față de elece este aceeași.
 13. Taraxacus

  Barcuta mea

  Este un mic filmuleț intr-un link sub filmul mare. Am mai făcut ceva modificări si urmeaza sa fac din nou proba pe apă. Oricum, modelul poate fi imbunatatit. S-ar pitea ca elicea tip graupner de 55 mm să intre în cavitatie daca turația este prea mare pt ea sau sa intre protectia de supracurent. Cand am sa am ocazia am sa cumpar o elice mai mica (pretul elicei este sub cel al transportului prin curier rapid așa că am să adun mai multe componente necesare si am să comand atunci) si am sa mai fac teste.
 14. Taraxacus

  o barcuta simpla

  Teoretic este foarte simplu.... Incearca sa construiesti o bărcuță simplă, cu un singur motor, telecomandată și ai să vezi câtă bătaie de cap ai...
 15. Taraxacus

  Barcuta mea

  Dupa aproape un an cand am lucrat sporadic, am demontat si momtat de 100 de ori, am reusit sa termin barcuța de nădit. Am făcut un model din aluminiu, ceva original, nu am folosit coca de plastic sau fibra pt că plasticul e plastic si pana la urma crapă ca sa nu spun ca gauritul este o problemă delicata. In fine am obținu un catamaran, flotoarele laterale fiind din țeavă PVC de 75 mm, echipat cu motor 755/40, speed control si UBEC de la Sierra, cârma de la ei din alamă, servo am luat de la ei si s-au stricat toate de la prima probă, sunt niște porcării, m-a ajutat Manolo cu servo ca lumea si modul de reglare cursa servo cu spliter pt canal si lumini (lumini nu i-am pus încă pt că nu pescuiesc noaptea). In fiecare zi am facut modificări și reglaje. A iesit pana la urma un navomodel cu o greutate finală de 6,2 kg. https://youtu.be/Ope-6burdvA Probleme: 1. directia este foarte greu de controlat, elicea e de 55 mm cu 3 pale, și cârma de 50 mm - probabil trebuie două cârme sau poziționată altfel cârma; 2. turația la motor crește treptat funcție de cum acționez maneta însă la un moment dat scade la 0 apoi crește din nou și tot așa, la fel se întâmplă și în revers. Probabil regulatorul de turatie are o problemă; telecomanda și componentele https://1drv.ms/u/s!Ag2EJjgX7kZmkBH2SRLCl5T_dbBr
×