Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Buzzer calcator


Postări Recomandate

Va salut.

Imi poate da cineva o idee de schema cum sa construiesc un buzzer in genul celor existente in calcatoarele de haine?

Au un sunet placut (aproximez eu in jurul a 8kHz) ce merge intermitent si anunta atingerea temperaturii optime.

As vrea sa-l folosesc la statia de lipit, ca mereu o uit pornita.

 

Acum, cu un 555 stiu ca poti obtine relativ simplu un buzzer, dar acela merge continuu, nu intermitent cum imi doresc eu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am gasit o mica alarma intr-un calcator de haine cumparat de la Lidl. Dar... e functional inca si n-am acces in el.

Din cate am citit, cred ca intr-adevar imi trebuie ceva cu microcontroller. Cate 2 beep-uri pe secunda.

Dar nema cunostinte de programare...

Am programator de la Microchip si... atat. Si ceva PIC-uri 12F683 si 12F629.

Editat de cosmin ardelean
Link spre comentariu

Poti incerca ceva cu un 4011 (4 porti NAND, din care 3 folosite ca simple inversoare) si cateva piese. Seamana cu bip-bip-ul de la inchiderea usilor la tren sau metrou.

Atentie la legaturi; eu totdeauna uit cate una la montaje de-astea cu celule asemanatoare.

post-184838-0-62989600-1490300623_thumb.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Daca stii sa faci buzer cu 555, ar fi usor sa faci si un basculant astabil tot cu 555 care sa iti intrerupa buzzerul. Il reglezi pe basculant sa mearga 1 secunda, sa stea 1 secunda sau cum vrei si buzerul sa mearga continuu, intrerupt de basculant.

Link spre comentariu

Se poate ușor și cumpăra unul piezo gata făcut, nu costă mult.Doar un singur exemplu, fără scop de reclamă: http://tor-online.ro/produse/533-automatizari/693-buzere/6089-buzer--3-24v-piezoceramic-cu-generator-intermitent--bz0431.html

 

Dar există o multitudine de scheme de buzzer intermitent, se poate face practic cu orice integrat logic, sau cu clasicul 555. Dat fiind că e un forum de electronică, ai o satisfacție personală când faci un montaj cu mâinile tale.Am pus jos o schemă extrem de simplă, care poate fi ușor reglată pentru orice frecvență, doar modificând valorile rezistenței sau condensatorului marcate cu steluță.Nu trebuie schimbate simultan la amândouă, alegeți o valoare dată pentru condensator și modificați rezistența, de exemplu.Un sunet mult mai mai bun se poate obține prin conectarea în paralel cu bobina căștii sau difuzorului folosit(poate fi unul de telefon mobil) a unui condensator cu valori între 10-100nF.Valoarea se tatonează pentru un sunet puternic și plăcut. Eu foloseam schema cu căști telefonice de la vechile telefoane fixe Romtelecom, cu rezistența de circa 60 Ohmi, dar merge practic cu orice tip de difuzor miniatură. La tensiuni mari de alimentare și rezistență mică a bobinei difuzorului, se alege pentru T2 un tranzistor de putere mai mare, fiindcă va disipa mai mult. De aceea se recomandă difuzoare cu rezistența bobinei cât mai mare. Pentru un sunet puternic se recomandă și o mică incintă rezonantă pentru difuzor sau cască. De exemplu, se recuperează o carcasă conică de la un bec economic defect și se montează în fața căștii sau difuzorului, ca o pâlnie de tweeter. Ori se pune în fața difuzorului un capac de plastic (de la cosmetice) prevăzut cu o gaură de 5mm în centru. Pentru sunet optim, se poate experimenta cu orice căpăcele sau cutii se găsește, astfel ca sunetul să fie amplificat de rezonanța acustică. E o provocare foarte instructivă, dat fiind că se vor observa diferențe enorme între sunetul dat de difuzor (în aer) și de același difuzor montat în incintă rezonantă.

post-179973-0-18946300-1490336037_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu mi-am facut o alarma pentru ceas cu un buzzer cu generator integrat. Vestitul si anticul "licurici" il comanda dupa cum l-am setat eu si avand smd-uri mi-a iesit cat unghia de la degetul mare montajul cu tot cu buzzeer...desigur i-am pus in serie un cond cu buzzerul. Nu e ideal ca parca plange dar pt ce vreau eu e mai mult decat bine.

Link spre comentariu
post-179973-0-40171300-1459496062_thumb.jpg
post-179973-0-01747900-1457091903_thumb.jpg

Vezi că am editat postul #9 și am adăugat schema foarte simplă de mai sus și explicată pe larg, pui inițial valorile din aceeași schema postată acum , joacă-te cu ea și vezi ce obții.....alături e un model de cască telefonică modernă (telefon fix) cu care schema merge foarte bine și cu consum foarte redus. Piesele se pot și recupera din diverse radiouri sau televizoare defecte, practic merge orice pereche de tranzistoare complementare (NPN și PNP). Difuzorul poate fi și un buzzer electromagnetic de prin PC-uri, dar sunt foarte bune și cele recuperate din telefoanele mobile defecte, mai ales cele vechi....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări