Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multimetru ca wattmetru


Vizitator windows

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Userul nu vrea sa " testeze " ... poate ne confirma . Vrea un vumetru " gradat " in wati . Chiar e asa greu de inteles ? Vezi postarea 4 . Sau e concurs cine stie mai multa electronica ? ... am si eu o metoda ... ampermetru CC inseriat in linia de " masa " a amplificatorului . Sau ampermetru CA inseriat in mediana transformatorului de retea . Montat ( e ) pe panoul frontal . Sau pe spate . Sau in interior , cu retroproiectie pe tavanul camerei . Sau tensiunea de pe sunt prelucrata si transmisa la un iPhone . Sau pe un site ... vizualizat pe tableta . Sau o priza " desteapta " cu wattmetru ... etc .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Usurel. :)

Care este masa termica a unei rezistente SMD? Cat de repede poate urmari variatiile de putere din semnalul audio versus inertia aparatului de masura?

Nu-l opreste nimeni sa realizeze un montaj cu doua rezistente inseriate, una de putere "sarcina" cu o valoare a rezistentei mare si alta "suntul de curent" de putere mica si rezistenta mica. Luati ca exemplu un ampermetru de RF cu termocuplu. Poti masura puterea daca ai sarcina cu impedanta cunoscuta (tuner+antena=50ohm). Este exact aceeasi idee si este destul de rapid pentru aplicatie. Singura conditie este puterea maxima masurata.

Sau se poate folosi o rezistenta smd in paralel pe cea de sarcina de valoare mica a puterii disipate si rezistenta mare care va urmari direct puterea. Exemplu. Sa zicem ca amplificatorul are 10W la iesire. Asta inseamna o medie de 9V aplicata pe rezistenta de sarcina. Daca alegem o rezistenta de masura de 1/4W atunci valoarea rezistentei este de 324 ohm sau 330 ohm standard. Valoarea rezistentei de sarcina ramane 8ohm/10W.

Sa nu uitam ca semnalul audio, altul decat cel sinusoidal sau cu o forma de unda constanta si cunoscuta, nu mai respecta acea regula matematica simpla fiind necesara masurarea "True RMS" care deja complica schema. Varianta termica realizeaza aceeasi masuratoare "True RMS" dar la un nivel de precizie mai mic si cu o lentoare mai mare. Prin alegerea atenta a termistorului se poate realiza, cu o simpla punte Wien si o baterie, o masurare a puterii cu precizie acceptabila. Am mentionat termistor pentru ca are o scara de variatie a rezistentei neliniara asemanatoare cu ^2 a puterii generate de rezistenta de masura si se pot combina ca sa formeze o valoare de iesire liniara masurata pe scala liniara a multimetrului. Calibrarea este foarte simpla, se alimenteaza cu tensiune cunoscuta (calculata pentru acea putere) si se regleaza rezistentele puntii astfel ca scala aparatului sa indice valoarea calculata in W la tensiunea respectiva.

Link spre comentariu

Chiar ca usurel ... ( eu nu folosesc emoticoane ) .

M-am gandit si la varianta folosirii unui vu-metru de dimensiuni obisnuite (ca la magnetofonul Kashtan, de exemplu) la care sa-i scot geamul si sa-i lungesc acul si scala, sa vedem. "

Am citat din postarile userului ... chiar o fi asa greu de inteles ce vrea ?... daca o mai vrea ceva . In sensul ( si spiritul ) topicului , bineinteles .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Va salut, a fost construit un wattmetru de audiofrecventa de catre firma ZOPAN -POLONIA  analogic PWT5A a fost cel putin unul la TEHNOTON poate si in alte intreprinderi sau institute de cercetare  cred ca se poate face unul in regim de amator dar trebuie piese de calitate si calibrat . Cu stima Soldan.

Schema aceasta este un dB metru deci pentru a masura puterea mai este nevoie de o conversie la intrarea lui :limb:

Link spre comentariu

Aparatul poate masura tensiuni alternative in tot spectrul de audiofrecventa (cele digitale de pe piata nu pot).  Se pune la iesirea amplificatorului o rezistenta de sarcina, de exemplu 4 ohmi, se masoara tensiunea pe ea si se calculeaza puterea (P = U2/R). Eventual se pot scrie pe scala si valorile puterii in W in dreptul valorilor tensiunii alternative. Nu se poate folosi la semnale cu amplitudine ce variaza rapid in timp.

Link spre comentariu

Va salut, cer scuze sunt doua modele de wattmetre PWT5A si PWT5B va rog sa cititi cartea APARATE DE MASURA SI CONTROL volumul 2 Ing.DONCESCU DUMITRU  I.I.R.U.C. si scrie clar ca este indicat la masurarea puterii de iesire din amplificatoarele audio de putere respectiv de la 0,01 -100 W  si masurarea nivelului de putere in 5 domenii (0;+10;+20;+30 si 40dBm) are si rezistente de sarcina intre 2,5 ohmi si 20kohmi . Cu stima Soldan.

Link spre comentariu

Va salut, cer scuze sunt doua modele de wattmetre PWT5A si PWT5B va rog sa cititi cartea APARATE DE MASURA SI CONTROL volumul 2 Ing.DONCESCU DUMITRU  I.I.R.U.C. si scrie clar ca este indicat la masurarea puterii de iesire din amplificatoarele audio de putere respectiv de la 0,01 -100 W  si masurarea nivelului de putere in 5 domenii (0;+10;+20;+30 si 40dBm) are si rezistente de sarcina intre 2,5 ohmi si 20kohmi . Cu stima Soldan.

Asa este ,aparatul  are doua scale una in dBm si alta in W insa cred ca rezistoarele de sarcina sint separate

Link spre comentariu

Da, este un aparat serios si as fi vrut sa am asa ceva , de nevoie a trebuit sa-mi construiesc unul asemanator ca principiu de functionare ce poate masura puterea  0-10w si 0-100w pe rezistoare de 4 ohm, 8 ohm, 12 ohm, 16 ohm si 600 ohm

Link spre comentariu
Vizitator windows

Multumesc tuturor pentru sfaturi si amabilitate. Cum aparatul magneto-electric e mai greu de gasit, ma multumesc deocamdata cu un program ce foloseste placa de sunet si arata pe monitor un vu-metru stereo. Mai e de calculat divizorul rezistiv si etalonat la final. Oricum, mi-a ramas gandul la vu-metrul postat de la Technics si daca in 1997 cand am trecut la Technics luam aparatul respectiv (SE-A1000) in loc de altceva, nu mai era problema acum. Evident sunt usor ironic, mai ales ca au trecut 19 ani de atunci. Multumesc inca o data.

Link spre comentariu
Vizitator windows

Ca sa o iau putin off-topic, aparatul SE-A1000 realizeaza numai amplificarea. Reglajele de volum si ton, selectorul de canale se afla pe aparatul SU-C1000, care functioneaza cu ... acumulator - concepul audio impins spre perfectiune ! Am ascultat muzica la perechea respectiva cand mai era magazin Technics / Panasonic in Brasov si ce-i drept se auzea fara repros mai ales ca mergea si tare. Si asta era in 1997 ... oricum (mai), exista in comert amplificatoare cu tranzistoare in etajul final, in epoca integratelor care se dezvolta rapid in domeniul audio. M-am uitat prin fantele de aerisire ale aparatului respectiv si ce era prins pe radiator semana a tranzistor - am downloadat manualul de service si, intr-adevar am citit despre reglarea curentului de repaus ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări