Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
windows

Multimetru ca wattmetru

Recommended Posts

Am un multimetru YX-360TRN si as dori sa-l folosesc ca wattmetru audio (macar pentru teste). Puterea o calculez P=U2/Z. N-am desfacut aparatul insa din ce scheme am gasit pe net, diodele de la redresor sunt de tip 1N4148, nu chiar bune pentru frecvente audio - bune ar fi de tip EFD insa nu vreau sa modific aparatul.

 

  Multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Incercati un " adaptor " de masura ... un milivoltmetru JF , cu afisare pe multimetrul ce - l detineti deja , setat pe o scara corespunzatoare ... de regula cea mai sensibila in CC .

 

https://www.google.ro/search?q=Audio+millivoltmeter+schematic&client=opera&hs=jA5&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiimcDDuanKAhVBYQ8KHawcAv8Q_AUIBygB&biw=1600&bih=790

Edited by gauss

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Adaptorul" nu ma ajuta de vreme ce trebuie calibrat si nu am cu ce (generator 1kHz, osciloscop etc) - am gasit ceva programe de osciloscop folosind placa de sunet a calculatorului insa nu ma incumet, deocamdata cel putin. Mi-ar place un wattmetru ca in atas dar n-am cum sa gasesc asa ceva. Ce voi pune pana la urma (neaparat indicator magnetoelectric, cu leduri nu imi place), o sa-l reglez in paralel cu voltmetrul amintit si ceva tot o sa iasa. Oricum, multumesc de sfat.

 

 

post-252937-0-83170300-1452895347_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

De ce am eu senzatia ca faci confuzie intre Wattmetru si VU-metru ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu fac confuzie - primul masoara puterea iar al doilea, nivelul semnalului. Masurand de fapt tensiunea cu voltmetrul amintit si aplicand formula cu puterea, aflam raspunsul. Folosind un vumetru (de preferat ca in atas ...), convertim scara decibelilor in putere si gata, totul pentru o impedanta data. Personal, cum ascult muzica doar in apartament, as alege ca nivel 0dB, 10W, pe care oricum rar ii ating. Folosind formula dB=20lg(U/Umax) si alegand Umax=6.3Vef, corespunzator puterii 10W/4Ω, scriem valoriile puterii corespunzatoare valorilor in dB. M-am gandit si la varianta folosirii unui vu-metru de dimensiuni obisnuite (ca la magnetofonul Kashtan, de exemplu) la care sa-i scot geamul si sa-i lungesc acul si scala, sa vedem.

Edited by windows

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orice instrument analogic,vine echilibrat pt o anumita greutate a echipajului mobil.Prin prelungirea acului,nu vei face decat sa-l dezechilibrezi si in final sa-l compromiti...asta fara sa mai amintesc de resortul activ-reactiv,dimensionat pt o anume greutate a echipajului mobil.Deci daca nu ai mai facut asa ceva,iti recomand sa incepi cu unul de care nu-ti pasa,si pe urma vei vedea ce vei face si cu cele pe care vrei sa le modifici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foloseste o rezistenta de putere si lipeste de ea un termistor. Acel termistor va "citi" caldura rezistentei si va da o valoare proportionala cu puterea disipata de rezistenta. Decat sa umbli la partile mecanice ale multimetrului mai bine adaptezi un circuit care sa masoare temperatura pe o rezistenta de sarcina cu valoare cunoscuta. O posibila schema aici (Eng): http://www.tradeofic.com/Circuit/6205-THERMISTOR_THERMOMETER.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma bag si eu in seama ... instrumentele folosite la vumetrele alea analogice de calitate ( care la unele PA - uri sant gradate in " wati ", de unde si confuzia ) care " zburda " , sant de constructie speciala . Precizia lor e mica , vis - a - vis de cele dedicate pentru AMC - uri . Alt echipaj mobil , alta amortizare , alte resorturi spiralate , alti magneti ... fara contragreutati , etc . Sant ajutate si electronic , condensatorul de " filtraj " dupa redresare are valoare mica , pentru a urmari variatia rapida a semnalului . Singura asemanare cu cele pentru " masura " e ca au ac indicator . Cele de dimensiuni mari duc la superlativ caracteristicile " speciei " . Un instrument de multimetru va fi lent si se va distruge rapid , pus sa faca " munca " de vumetru . Una - i una , alta - i alta ... cine vrea sa incerce substitutia , poate sa incerce . Daca e sincer , ne va marturisi rezultatul ( esecul ... ) .

 

P . S . - topicul e deviat , initiatorul nu vrea wattmetru , in acceptiunea comuna ( normala ) . Nu vrea sa masoare puterea amplificatorului , doar s - o " urmareasca " ...

Edited by gauss

Share this post


Link to post
Share on other sites

In lucrarea "Constructii electronice pentru tineri amatori",la capitolul "Aparate de masura",autorul I.C.Boghitoiu descrie modificarea unui instrument-folosit la radio Selena-anume prelungirea acului indicator.Este insa o solutie amatoriceasca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da - nu ma asteptam sa fie usor. N-aveam de gand sa folosesc multimetrul in regim de vumetru ci doar pana ce calibram alt aparat (un mic vu-metru din comert, cu rezistenta in serie, o dioda si un condensator). Pana la urma se poate urmari si pe scara de dB, cu conversie in W, trebuie pus bec in spate, se complica treaba dar oricum, astea sunt detalii. Cu toate ca nu-mi pace solutia cu leduri, ar fi interesant o schema la care sa stea aprins doar un led, corespunzator pozitiei acului indicator, ca sa zic asa, in loc de toate ledurile pana la ledul respectiv, inclusiv el.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai sant integrate , care merg in regim de bareta sau punct ...

 

https://www.google.ro/search?client=opera&q=lm3914&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

 

Unele merg cascadate . Si sant foarte flexibile , poti schimba multe ... Sant si variante liniare , si logaritmice . Nu te nelinisti cu calibrarea ... cu ceva ingeniozitate merge de la o sursa de CC . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un wattmetru cu instrument analogic presupune o scala gradata in watt si este neliniara deci din start ea trebuie gradata ca sa citeasca tensiunea pe un rezistor ales sa zicem 8 ohm si daca dorim  ca sa avem capat de scala 10w de exemplu trebuie sa aplicam rezistorului o tensiune 

 

U= 8,94v (deoarece P=U*/R rezulta U=rad P*I) pentru 9W U=8,48v s.a.m.d. restul povestilor sint fantezii...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foloseste o rezistenta de putere si lipeste de ea un termistor. Acel termistor va "citi" caldura rezistentei si va da o valoare proportionala cu puterea disipata de rezistenta. 

Metoda asta e buna daca vrei sa monitorizezi "o putere" relativ constanta.Daca faci figura asta pe iesirea unui amplificator,nu stiu zau ce vei obtine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.