Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum alimentez un neon (lampa fluorescenta) ?


Postări Recomandate

Am niste neoane UV si vreau sa fac o cutie de expunere pentru a face cablaje prin metoda foto. Problema este ca nu ma pricep deloc la neoane. Am citit cateva zile pe net si mi-am facut o introducere... dar, doar atat. Am inteles ca iti trebuie un "starter" si un "balast" pentru a aprinde un neon, dar daca vreau sa aprind 6 neoane (cate am eu) cum trebuie sa le leg ? trebuie sa pun mai multe startere si balasturi ? Pe urma problema e ca cica mai exista si variante electronice ale starterelor si balasturilor, eu de care sa aleg ? Ce parametri trebuie sa aiba starterul si balastul in cazul meu, cu 6 neoane de 8W fiecare ? De unde sa le cumpar ?

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

Link spre comentariu

Uite niste scheme in cazul in care vrei sa-ti construiesti singur balasturile. Vreau sa experimentez schemele dar din lipsa de timp inca nu m-am apucat de ele.

 

UBA2024P/N1http://www.nxp.com/d...eet/UBA2024.pdfUBA2211BP/N1http://www.nxp.com/d...eet/UBA2211.pdfFAN7710VLNhttp://media.digikey...FAN7710V,VL.pdfPe site-ul NXP exista multa documentatie si un calculator on-line pt. diverse configuratii si puteri ale lampii.

Editat de danpin
Link spre comentariu

buna ziua....eu am construit lampi de 8 w cu balast electromagnetic...care din pacate nu se prea gaseste

sunt insa lampi cu tub clasic de 8 w......gata facute si optimizate...pret de magazin vreo 16...20 lei bucata....

investitia poate parea mare dar scuteste o groaza de timp si munca timp pretios pantru alte lucrari

parerea mea

daca le luati din doraly.....com voluntari...poate le scoateti si mai ieftin.....

cu respect

Editat de tepeleacatalin
Link spre comentariu

@Danpin, Interesante integratele alea, dar de unde le luam ? ca vad ca la TME nu au.

 

@Vera, Pai si ce sa fac, sa cumpar becuri economice si sa le iau balastul si restul sa le arunc ?

 

Mai am o intrebare. Am auzit pe net ca daca folosesti balast electronic si se strica arde si neonul. O fi adevarat ?

Link spre comentariu

Balast de becuri economice, cred ca gasesti pe forum. Anul trecut, a cumparat cineva (nu-mi mai amintesc cine), o roaba, la preturi derizorii.Daca se arde balastul, tubul ramane intact (se arde numai cand se strapunge condensatorul dintre filamente).

Editat de vera
Link spre comentariu

cine a debitat astfel de chestie? neonul se arde cand ii vine sfarsitul si cu cel electronic si cu cel clasic . toata treaba e sa corespunda wattajul.

acum revenind la faza cu becurile economice , pai la cat costa un neon UV ce mare lucru sa cumperi si becuri economice care sunt cu mult mai ieftine

de ce nu ai incercat sa iti face uv box cu leduri? se distribuie lumina mult mai uniform 

 

 

Mai am o intrebare. Am auzit pe net ca daca folosesti balast electronic si se strica arde si neonul. O fi adevarat ?

Link spre comentariu

Dar nu pot sa pun mai multe neoane pe un singur balast electronic de putere mai mare ? Adica 6 neoane de 8W pe un balast electronic de la un bec economic de 48W ?

E bine ca la electronica de la becul de 48W sa pui o sarcina mai mica de 48W, max.40W, adica 5 neoane de 8W. Eu as pune doar 4. Editat de Untold
Link spre comentariu

Pe balastul el-magnetic, se pun max. 2 tuburi (nu am intalnit mai multe-si asa se aprind mai greu). Atentie mare la startere, care sunt "single" (pt. un tub) si "series" (2 tuburi).Balasturile de la tuburile economice aprind o singura lampa.Sunt balasturi, special concepute , pt. tuburile (18-32W) care pot aprinde 1,2 sau 3 tuburi.Tuburile se aprind cu filamentul cald. Aprinderea la rece scurteaza durata de functionare.

Editat de vera
Link spre comentariu

Ce ziceti de urmatoarea varianta. Iau 3 balasturi electronice de tipul VITO VT 462 1X18W si conectez cate 2 neoane pe un balast ?

 

Ca schema de conectare am gasit pe net urmatoarele 2 variante, iar userii care le-au facut au zis ca merg foarte bine:

Dar eu nu inteleg cum sa functioneze asa cand filamentele ce se leaga intre ele nu sint legate la nici un fir de tensiune...

 

Varianta 1

Posted Image

 

Varianta 2

Posted Image

 

Link spre comentariu

Schemele tale aprind tuburile la rece (scurtezi durata de functionare).Ma repet-balasturile electronice, pt. mai multe tuburi, au o schema speciala (pt. 2 tuburi au pe iesire 8 pini, iar pt. 3 tuburi au 12 pini). 2 capete ale filamentelor unui tub sunt conectate printr-un C (sau C paralel cu termistor, depinde de schema), celelalte 2 fiind conectate la U prin intemediul altui C si o bobina (aceasta pt. fiecare tub in parte).Maine, fac poze la balasturile pt. 2 si 3 tuburi, ca sa vezi despre ce este vorba.

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări