Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STM32F103C8T6 ce IDE folosesc ?


Postări Recomandate

S-ar putea sa existe scheme de programatoare jtag care sa suporte stm-urile si sa mai fie si open/free, dar eu nu stiu nici unul.O alta varianta ar fi sa cumperi (inca) o placa de la stm (originala) *) poate fi si alta, pe asta o stiu eu ca are si e destul de ieftina, care are si programator/debugger inclus. O poti folosi atat pentru proiecte "independente", cat si pentru programatul placii pe care o ai deja, cu softul de la stm sau cu openOcd.

Link spre comentariu

De obicei am vazut ca are doi jumperi BOOT1 si BOOT0 , ai incercat cu cate unul  pe rand ? dar ca sa fie recunoscut ai nevoie de drivere pt placa ta.

Mai merge cu un cablu serial (port COM 1...8) , dar tot asa trebuie sa fie un bootloader deja instalat in placa ta sau cu ST-LINK V2 , V1 ...

Nu stiu daca se poate face home made , dar la 5USD cat am dat pe cel din poza de mai sus ...

Sigur merge pe familia STM32F103 , iar pe schema placii tale vei gasi conectorul SWIM sau macar pinii aferenti acestui tip programator asa cum ii am eu in poza de mai sus  , ca medii de programare merge tot ce s-a prezentat mai sus de catre colegi , trebuie sa stii ca e monstuos la inceput ...multa engleza sau ... chineza !

Link spre comentariu

Nu are jumperi ,doar pe partea de afisor.Care sunt  pentru setare 8biti respectiv 16 biti.Dar am  cautat azi si am vazut ca  este prgramator pe  paralel pentru el cu 74hc244 care il am de cind mi-am facut  stk200 pentru atmega.Initial eu credeam ca trebuie sa aibe un program  demo  de testare .Acum ramine sa vad  cum procedez.Placa acea de la farnell este  intradevar mai ieftina decit la TME.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator 12_pacate

Ok , deocamdata nu stiu daca fac bine ceva ... si asa ca va mai cer ajutorul si postez tot aici , poate vede cineva.

Am luat un ST LINK V2 dar mini ca asta Posted Image

 

I-am pus driver , software STM32 ST-LINK Utility , I-am facut chiar si update .Am incercat sa conectez placa  cum arata acest cablu http://www.tag-connect.com/Materials/TC2050-ARM2010.pdf dar.. nu raspunde , adica nu recunoaste device-ul.Ce programator ar trebui sa iau ca sa mearga treaba ?

Sau cum se leaga  ST32F103C8T6 ca  sa poata fi programat ?

De unde ai luat acest programator?

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

alaiv şi la moi (Liviu, n-am uitat, dar mulţumită poştei române şi vămii, ecranul a făcut 1 săptămână din China în Bucale, şi 5 luni de la Bucale la Constanţa! :))))) )

acum am şi stlinku', am şi plăcuţa, am şi ecranul (pe bază de ST7775, cele pe ILI am zis că le iau mai cândva), lipseşte doar ADC-ul.

până vine, îmi fac un cradle pentru plăcuţă, şi mă apuc de buchisit manuale... şi din când în când, mă uit la poza asta... :d

post-175239-0-06567200-1492031672_thumb.png

Link spre comentariu

:)))))))))))
cu tine, printre alţii! :)))))))))

era vorba de Arduino, DSO138, alea-alea... o parte a discuţiei a fost aici, alta pe facebook! :)
partea de aici e http://www.elforum.info/topic/122111-osciloscop-kitt/

ieri mi-au venit STlinkul şi plăcuţa, eu le aşteptam mai... peste 2 luni (data limită era 30 iunie)!
cred că e un fel de compensaţie pentru faptul că am aşteptat ecranul ăla din 26 decembrie (atunci a intrat în ţară) până pe 4 aprilie (atunci l-am ridicat de la poştă!) :)))))))

am zis că o să fac io ceva mai de Doamne-Ajută decât DSO-ul ăla, la care nu-mi place etajul de intrare. cum am spus acolo m-am uitat atât pe schemă cât şi pe pozele cu plăcuţa de cablaj, şi am ajuns la concluzia că ar fi mai lipsit de bătăi de cap să cumpăr separat o plăcuţă de dezvoltare minimală, un ecran, şi să reproiectez intrarea, dar am dat între timp peste plăcuţele cu ADS1115, care mă scuteau de o grămadă de probleme! :)
după ce-am comandat unul, (şi un ecran LCD, că-i pusesem cruce ăstuia, nu credeam că mai vine în veci!), am dat peste frati-su ceva mai mic, dar cu sampling rate mai mărişor... în fine, să vină şi ăsta, şi mai vedem.
pentru ADS şi al doilea ecran data limită e 18 mai, să văd dacă apare până atunci!

ecranul comandat iniţial e cel de aici: http://www.inhaos.com/products.php?cPath=107_109 la ora aia se vindea bundle pe ebay cu un shield, şi eu l-am luat la repezeală pe cel cu shield de Arduino Mega... dar n-aveam nici atunci, nici acum (încă!) un Mega, iar ecranul în sine e cel cu controller 7775, de 2 inci diagonală.
partea bună e că se oferă acolo drivere şi exemple de cod nu doar pentru Arduino, ci şi pentru STM32...

deh... ziceam că o să mă distrez între Crăciun şi Anul Nou cu ecranul şi Nano... acum o să mă distrez de Paşte cu ecranul şi STM-ul!

costuri: ecranul cu tot cu shield, 4 usd, STlinkul şi plăcuţa de dezvoltare cu STM-ul, 5 usd, plăcuţa cu ADS1115, 2.50 usd, restul de materiale şi componente necesare le am deja, distracţia, nepreţuită!

Link spre comentariu

mă disperă!

am băgat bootloaderul de la stm32duino, cel pentru PC13, că aşa scrie pe plăcuţa mea că e conectat ledu' lu' peşte, şi durere... nimic nu mai merge, în afară de conexiunea cu stlinkul, şi aia NUMAI dacă mut boot-jumperul, în normal mode nu merge neam!

ăla roşu acum clipeşte rapid de f-o 7-8 ori, la început repejor apoi mai răruţ, apoi se stinge de tot.
asta dacă e pus pe normal, adică amândoi jumperii pe 0.

am instalat driverul (că dacă îl bag pe usb, windows îl recunoaşte ca "Maple003"), dar e "cu hachiţe": ba apare comul asociat, ba nu, de regulă apare doar "LibUSB_etc", şi sub el "Maple003", şi în enumerarea usb nu apare nimic!

am instalat io stm32duino, am încercat să urc "blink", (prin usb, că l-a recunoscut cu tot cu port com asociat) şi după aia, jale...

cu demonstrator gui nu merge deloc... ăla ţine musai la com aşa că... unica soluţie de comunicare e să pun plăcuţa în boot mode, şi s-o accesez cu stlinkul...

ceva indicăţii geniale să pot folosi minunea?
că dacă nu reuşesc să fac ledul ăla să clipească cum vreau eu, slabe şanse să controlez un LCD grafic...

plăcuţa STM32 e asta: http://www.ebay.com/itm/191917353862?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Link spre comentariu

Ce pot spune este ca exact aceasi placuta mie imi functioneaza perfect.

Cititi cu atentie in paginile wiki ale proiectului SMT32duino si este imposibil sa nu va mearga.

 

Un singur lucru sa aveti in vedere: upload-ul fisierului HEX in stilul Arduino se va face doar dupa ce veti reusi sa urcati cel putin odata un program Arduino (sketch) in placuta cu ajutorul bottloader-ului.

 

Imediat dupa instalarea bootloader-ului placuta va functiona doar in modul DFU. Cu alte cuvinte se va putea face upload in placuta doar cat timp acel LED blinkuieste. Pentru aceasta, fix inainte de a apasa pe butonul de upload, apasati pe butonul de reset al placutei. Imediat dupa aceasta, click pe butonul de upload (evident programul trebuie sa fi fost compilat inainte (Verify) ca sa numai piarda timp la compilare).

 

Dupa aceea veti vedea placuta ca si un COMx in Device Manager, daca ati reusit sa instalati driverele. Pe un sistem cu Windows x64 biti, este necesar ca inainte de instalare drivere sa dezactivati Driver Signature Enforcement (sau ceva de genul) lucru care se face la Startup-ul windows-ului (se face intr-un fel in Windows 7 si altfel in windowsurile ulterioare).

Din acest moment veti putea face upload in placuta ca si intr-un Arduino.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Mifty, cred ca ai incarcat bootloader-ul gresit. Am atasat varianta de bootloader corecta.

Pentru programarea bootloader-ului trebuie sa pui pe 1 jumperul cel mai indepartat de butonul de RESET, apoi incarci fisierul cu ST-Link utility. Din folderul "Arduino_STM32" instalezi si driverul pentru placuta.

Readuci jumperul pe pozitia 0 si conectezi cablul USB la ambele capete (placuta si PC). Ar trebui sa fie recunoscuta placuta ca "Maple serial", iar led-ul verde sa pulseze relativ des (nu led-ul rosu, care este pe alimentare, de obicei).

Aici: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware (asta admitand ca asta este si calea din calculatorul tau) copiezi folderul "Arduino_STM32".

Dupa acesti pasi, deschizi IDE Arduino si in "Sketch-->Include Library-->Manage libraries" selectezi "Ardiuno Due" pentru a instala ARM_GCC.

Din "Tools-->Board" selectezi "Generic STM32F103C Series-->Variant "STM32F103C8", iar la port, portul identificat in "Device Manager".

Cam astea sunt setarile pentru a folosi placuta cu pricina.

Jumperul trebuie sa stea permanent pe pozitia 0, iar upload-ul se realizeaza normal, ca la orice placa Arduino, fara sa apesi butonul de RESET.

 

L.E.: Citez din userul mars01: "Imediat dupa instalarea bootloader-ului placuta va functiona doar in modul DFU. Cu alte cuvinte se va putea face upload in placuta doar cat timp acel LED blinkuieste. Pentru aceasta, fix inainte de a apasa pe butonul de upload, apasati pe butonul de reset al placutei. Imediat dupa aceasta, click pe butonul de upload (evident programul trebuie sa fi fost compilat inainte (Verify) ca sa numai piarda timp la compilare)."

Cu observatia ca upload-ul se poate face si cu ST-link

generic_boot20_pc13.zip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări