Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

corector de ton Baxandall cu amplificator operational


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu e buna schema de la buffere, asa cum ai desenat tu bufferul nu va functiona cu alimentare asimetrica, are nevoie de alimentare simetrica.

 

Trebuie tot o schema care sa aduca iesirea la 1/2Vcc si sa aiba decuplare in CC.

 

In cazul tau ai nevoie de condensatori de decuplare doar in bucla de reactie si la intrarea in buffer, la iesire nu mai ai nevoie de condensator pentru ca ai deja condensatori serie pe intrarea in corectorul de ton (10uF).

 

Am modificat doua scheme gasite de google, difera doar configuratia inversor/neinversor, impedanta de intrare am incercat sa o fac aceeasi desi sunt diferente mari intre cele doua configuratii.

post-175593-0-09360700-1414059395_thumb.jpg

post-175593-0-08345000-1414059972_thumb.jpg

Link spre comentariu

Prima varianta este neinversor iar a-2-a este configuratia inversoare? Am identificat corect schemele? Parca prima schema pare mai usor realizabila, insa la ce ajuta acest buffer? Practic amplifica semnalul audio inainte de corector ? In timp ce pe corector se mai atenueaza o parte din semnal acesta mai este amplificat o data cu OP de la iesirea corectorului?

Link spre comentariu

Asa este, primul este neinversor. Asta nu conteaza prea mult, schimba doar faza cu 180°, trebuie sa tii cont de fazare doar daca ai mai multe sisteme de boxe.

 

Bufferul are amplificarea in tensiunea unitara (Av=1) deci nu amplifica in tensiune dar amplifica in curent. In general e folosit ca adaptare de impedanta intre etaje, asta face si la tine.

 

Se pot modifica rezistorii din reteaua de reactie negativa pentru a avea si amplificare in tensiune....

In prima schema se poate mari R3 iar in a doua schema se poate mari R2 pentru a creste Av.

 

Bafta!

Link spre comentariu

Corectorul ala realizat cu operational se alimenteaza tot la tensiunea asimetrica, adica o singura tensiune pozitiva fata de masa marcata pe schema. Divizorul R5+R6 este cel care face posibil acest lucru aducand iesirea la jumatate din Vcc, apoi iesirea este decuplata in curent continuu prin condensatorul C7.

 

Eu ti-am oferit doua variante de buffer care sa se alimenteze la fel ca si corectorul, asta pentru ca ai specificat ca vrei alimentare simpla, de la o baterie. Te-as fi incurcat daca iti aratam scheme cu alimentare simetrica. Daca folosesti TL072/074 vezi sa ai macar 9V tensiunea de alimentare, iar maxim 30V.

Link spre comentariu

E in regula asa @mircea calin, scheme cu alimentare simetrica am gasit pe net mai multe, insa mie imi trebuie cu alimentare asimetrica - respectiv din acumulator. Am cam inteles cum stau treburile, sper ca in week-end sa pun la cap schemele in eagle dupa care sa le postez pe site pt verificare inainte sa realizez cablajul. Multumesc de ajutor.

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări