Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cuptor cu microunde defect.


delfy

Postări Recomandate

La ora asta,nu-mi aduc aminte,dar transformatorul cuptorului cu microunde,poate fi verificat simplu alimentând secundarul de înaltă tensiune cu 220V,iar daca in primar gasim aprox.22V(ma rog 18-25V)trafo.este bun.Atentie deoarece un capat al infasurarii secundare este legat electric la pachetul de tole(are un "papucel"tip ocheta nituit cu un nit de aluminiu "ciupercuta")deci aceasta operatiune se va executa cu transformatorul scos din cuptor.

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Aşa încercaţi cel mai bine traful de înaltă. Singura precauţie este să nu atingeţi tolele când îl alimentaţi, fiindcă una din bornele de înaltă tensiune este legată fizic la tole printr-un nit. Dacă în primar scoate circa 22V şi nu se încinge bobinajul de înaltă tensiune (în caz de spire în scurt) atunci traful e bun. Frecvent se arde siguranţa de pe firul de ieşire a înaltei tensiuni (dacă siguranţa există) sau dioda redresoare, ori chiar cea supresoare de la bornele condensatorului de filtraj, atunci când schema prevede şi acea diodă.

Link spre comentariu

In priza n-am incercat sa-l verific pentru ca n-am cum  si nici la ce ....asa ca nealimentat am incercat sa-i masor rezistivitatea la bornele de iesire ca sa-mi dau seama daca traful este ars sau nu pentru asata vreau sa aflu mai ales ca provine si de la un cuptor dezafectat astfel ca dupa cum am citit eu undeva la tipul respectiv de transformator (nealimentast) la primar ar trebuii sa aiba 2,0 ohm ceea ce asa a si fost dupa masuratoare insa la secundar nu arata absolut nimic desi dupa  idicatia respectiva trebuia sa-mi arate 128 ohmi insa nimic , asta sa insemne cumva ...ARS?  

Link spre comentariu

Dacă secundarul nu are nicio rezistență pe ohmmetru, este întrerupt.Dar să fiți sigur că ați măsurat corect, unul din capetele înfășurării este lipit la masa trafului (pe tole) iar celălalt merge printr-o siguranță (opțională) aflată pe firul de ieșire spre dioda redresoare....

Link spre comentariu

Da ai avut dreptate Validae, unul din capete era conectata la tole/masa si mai sunt inca doua care ies din secundar. Eu inainte masurasem luand pe cel de la tole si unul din celelalte doua si nu-mi dadea nimic . Acum am lasat capatul conectat la tole in pace si le-am masurat pe celelalte doua si-mi arata 1,2 ohmi , acum nu stiu daca este ok asa cu valoarea asta  avand in vedere ca unde citisem eu despre specificatiile tipului asta de traf trebuia sa arate la secundar 128 ohmi nu 1,2 . Orcum cred ca in final am sa-l iau la serviciu sa-l incerc asa cum spunea Andrei ....(nu vreau sa-mi trozneasca instalatia acasa) :speriat  :nebunrau:

Editat de catalliin
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna colegi

 

Am un cuptor cu microunde Sharp si  scoate scanteie in partea opusa magnetronului, am marcat in poza zona unde apare scanteie este putin neagra,arsa.

Posted Image

 

 

 

Posted Image

 

Sa fie foita de mica?Am pus foita de la alt cuptor care functioneaza si la fel face(adica nu este chiar la fel la dimensiuni dar este asemanatoare) mentionez ca incalzeste.Astept pareri

Link spre comentariu

       In cuptorul cu microunde sunt tensiuni periculoase,ce pun viata in pericol.Se vede clar ca nu cunoasteti functionarea acestuia,asa ca orice sfat s-ar putea sa il interpretati gresit si atunci :mort .

      Mai bine il duceti la o sectie de reparatii.

Link spre comentariu

Remediază vopseaua din interior în zona unde apar descărcări, curăță bine cuptorul de stropii de grăsime sau ce-a mai sărit prin el. Nu are aici  nicio treabă fereastra de mică, doar dacă era ea murdară, apăreau descărcările chiar pe ea. Ar fi util să pui o filmare cu fenomenul, poți să o încarci simplu pe Imgur gif, nu e nevoie să-ți faci cont.

Pui apoi link-ul imaginii BB Code (for Forums) aici.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator Botezatu Dumitru

Am cuptor cu microunde HAER HSC-2070MG. Grilul fuctioneaza,talerul se roteste,dar nu incalzeste apa. Am verificat si sant bune: siguranta  si dioda de pe circuitul de inalta,magnetronul are filamentul bun [0,9ohm] si este curata antena, cred ca si trafo] Daca este cineva dispus sa ma ajute ,raman recunoscator.

Link spre comentariu

Verifică și condensatorul de filtraj și dacă traful primește alimentare în primar. Dacă traful e în regulă și se alimentează corect, iar magnetronul se încălzește sesizabil în câteva secunde - zeci de secunde de funcționare, dar totuși nu încălzește apa, atunci magnetronul e defect. Trafo se poate testa doar scos din cuptor și alimentat invers, cu 230V pe secundar.Dacă e bun, va scoate circa 21-22V în primar.Atenție, una din bornele secundarului este conectată la masa trafului ! De aceea trebuie scos din cuptor pentru testare.

Link spre comentariu
Vizitator Botezatu Dumitru

Am măsurat tensiunea pe primarul trafo si arată 220 V(aparatul în functiune).Se aude impulsul de intrare a magnetronului care durează cca 15 secunde si după o pauză, ciclul se reia dar,nu încălzește! Am scos trafo si l-am alimentat cu 6v în secundar si in primar am măsurat 45v. Dioda este nouă,siguranța este bună totusi nu merge.Sânt plăcut impresionat de promptitudinea şi interesul arătate solicitării mele! Cu stimă, Botezatu.NB. Am înlocuit si mica (cea veche era brumata intr-o zonă)si după defectare am găsit siguranta de pe circuitul de IT,arsă.

Link spre comentariu
Vizitator Botezatu Dumitru

Cred că magnetronul este cu probleme:măsurat cu ohmetrul pe scala 200 ohmi,între filament si masă (anod)=50 ohmi;rezistenta filamentului =0,7ohmi.Transformatorul,siguranța si dioda IT precum si condesatorul de filtraj -sânt BUNE!Ce concluzie se poate trage ? Al dumneavoastră, Botezatu.

Link spre comentariu

Schimbați magnetronul, se găsesc foarte probabil la centre de colectare a fierului vechi zeci de cuptoare cu magnetronul bun, dar cu siguranța sau dioda arse.....altfel un magnetron nou costă cam jumătate din prețul unui cuptor.Se găsesc probabil și pe la Bazar, chiar eu am vândut mai demult magnetroane recuperate.Se poate folosi și un magnetron de la alt tip de cuptor, contează să aibă puterea egală sau mai mare cu cel original.În rest sunt perfect interschimbabile, uneori cu mici modificări la sistemul de fixare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări