Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aer conditionat solar cu amoniac


Postări Recomandate

Buna ziua tuturor celor pasionati de folosirea energiei regenerabile.

Vreau sa construiesc in regie proprie un AC cu absorbtie primitiv. In primul rand vreau sa gasesc persoane care deja au experimentat ceva asemanator ca sa aflu ce probleme au aparut initial

Vreau sa fac 3 circuite.

Unul compus din 2 rezervoare pentru circuitul amoniacului , altul va fi circuitul de incalzire umplut cu ulei de transformator sau ulei ars de masina (daca nu am de transformator) si ultimul va fi circuitul apei racite care ne intereseaza

Se va incalzi uleiul de la concentratorul solar existent http://elforum.info/download/file.php?id=38714&mode=view si va pleca la vasul cu solutia amoniacala ca sa distileze "braga" amoniacala si sa obtinem in al doilea recipient de otel "palinca" de amoniac. Am folosit acesti termeni pentru ca imediat ne imaginam procesul si instalatia.

Amoniacul fierbe la temperaturi mult mai joase decat apa si deci pentru a preveni distilarea apei si plecarea ei in celalalt rezervor va trebui pus un termostat DE SIGURANTA ca sa scoata concentratorul din soare. Ma GANDEAM LA O TEMPERATURA DE 90 C desi asta trebuie testat experimental, pentru ca instalatia e sub presiune si apa fierbe la peste 100 C iar specificul instalatiei este ca randamentul maxim este un pic peste 100C. Din acest motiv am preferat ca agent termic uleiul. Desigur ca sunt necesare niste supape de sens din otel in sau pe traseul amoniacului pentru a face circuite separate ca cel de incalzire si cel de racire. Schimbatoroarele de caldura vor fi formate di 2 tevi din otel de diferit diametru montat unul in altul cu iesiri separate pt amoniac si agent termic. Astvel cand se distileaza va trece prin circuitul care va raci aburii amoniacali.

Iar cand este scos din soare , datorita supapelor de sens vaporii de amoniac vor veni inapoiin rezervorul "cu braga" in care se vor dizolva cu degajare mare de caldura. Deci trebuie racita "braga" cu circuit separat. acum partea care ne intereseaza este fenuomenul de evaporare si deci absorbtie de caldura. Recipientul cu amoniac lichid ("palinca" amoniacala) va avea circuitul care merge la racirea camerei umplut cu antigel irculatia lichidului rece va fi termosifon, insa a circuitului de racire a amoniacului inca nu stiu..

Exista varianta ca in locul apei sa fie folosit CaCl2. Inca nu ii cunosc capacoratea de absorbtie a acestei sari. Capacitatea de dizolvare a NH4 in apa este de 900l in 1 litru de apa... Cred ca cu apa este mai robust sistemul si mai eficient. Pe de alta parte cred ca e mult mai putin periculos sistemul cu CaCl2 in caz de avarii pt ca nu se elibereaza instantaneu prea mult amoniac din sare. Alt avantaj ar fi ca nu exista pericolul ca apa sa migreze dintr-un vas in altul..

Vroiam sa stiu daca a experimentat cineva cu sisteme de genul acesta..

E atractiva si ideea folosirii caldurii care se dejaja in procesul de distilare, dar si in procesul invers, de dizolvare a amoniacului in rezervorul de apa. Ar merge ca o pompa de caldura in anotimpurile reci dar insorite.

Link spre comentariu

Asta cu amoniacul este treaba serioasa, este extrem de sufocant si vaporii sunt explozivi. Nu-ti va iesi prea usor. Amoniacul este destul de periculos si instalatia trebuie proiectata, sunt necesare si alte gaze. Nu poti folosi tevi de cupru, sau aliaje ale acestuia. Presiunile din instalatie sunt mari, peste 20-30 bari. Studiaza un frigider cu amoniac vechi. Eventual pentru studiul tau personal poti folosi acel agregat.

Link spre comentariu

Va fi facut din otel.Frigiderele sunt mai complicate fiind cu regim continuu de lucru.., Sunt mult mai economice pt ca folosesc o parte de caldura care trebuie scoasa din circuitul amoniacului evaporat si o folosesc la preincalzirea solutiei amoniacale.Dezavantajul mare pe care il vad eu este ca el functioneaza doar ziua si nu acumuleaza energia , plus ca mai trebuie sa prevezi tu acumulatori din butoaie de apa care trebuie f bine izolate termic. La sistemul meu, daca calculezi productia de amoniac distilat de catre sistem in 12 ore poti sa scapi de o problema majora noaptea, cand trebuie racita camera. Deci AC va functiona doar noaptea, prin evaporarea amoniacului. daca raceste si 5 ore dupa o incarcare de 12 ore voi fi foarte multumit.Instalatia va fi facuta doar din teava de otel, Iar prototipul la scara mica va fi facut din rezervoare de refrigerant de la AC defecte cu freoni. amoniacul lichid la minus -2,6 C nu creaza presiune, Iar la 36 C creaza presiunde de13 atm parca. Ma orientez la temperatura de 50 C..

Link spre comentariu

Instalatia frigorifica cu absorbtie este ceva foarte serios. In primul rand trebuie sa fie perfect etansa. Perfect si vesnic, deci sa nu se poata deschide pentru ca este periculos. Solutia nu este de clorura de calciu, ci de bicromat de sodiu. Inainte de inchidere instalatia incarcata se completeaza cu hidrogen pana la o presiune mare, 10 - 12 atmosfere. Numai asa are eficienta satisfacatoare.

Link spre comentariu

ai calculat radnamentul? La celulele fotovoltaice este 3-5%. Chiar si cea mai prost executata instalatie de captare a caldurii de la soare are randament mult mai mare. Oricat de mari ar fi pierderile nu cred ca randamentul final va fi mai mic decat metoda clasica propusa. Tine cont ca cuprafata colectoare a concentratorului costa maxim 25 euro/metru patrat in regie proprie..

E cea mai scumpa metoda..

Ca sa nu mai spunem de costul doar al bateriilor.

Calculeaza cati amperi ai nevoie sa stochezi la 12v pt ca sa finctioneze o instalatie 5-10 ore pe noapte la puterea de 3 kW ora..

iti trece pofta.. Si apoi ca sa obtii 3 kW ora din panouri solare te duce usor peste 10000 euro. Pe mine ma ustura doar cand ma gandesc.. Dar daca ar fi sa dau acest ban... :sparge:

Chiar daca ar fi randamentul final egal, costurile sunt extrem de mici fata de metoda clasica. Intrebarea mea este daca a incercat cineva sa faca asemenea sistem sau daca stie exact despre ce este vorba ca sa ma ajute ca sa evit greselile in construirea instalatiei. Cei care nu au facut asa ceva si nu fac decat sa critice sa se duca pe alt topic (la crama de ex)..

Aici sunt invitati sa posteze doar cei care vor sa ma ajute cu un sfat, sa ma corecteze unde gresesc, sa aduca niste precizari (cum a fost presiunea hidrogenului in sistem de ex) care ajuta. Critici care nu au facut nimic dar le stiu pe toate sunt destui..

Si orice discutie off topic nu este binevenita, la fel si (critica ) daca nu are argumente solide.

Inainte de a spune ce e mai bine si ce nu trebuie sa dai un exemplu propriu, sau macar sa faci niste calcule elementare.

Pt 3kW ai nevoie pt doar 5 ore 1250 Amperi!!!!! acum reiesind din aceste valori calculeaza costurile invertoarelor cu sinusoida pura care sa permita PORNIREA unui AC, a bateriilor (sa tinem cont ca nu le putel decarca mai mult de 10 v ce creste numarul de baterii) si mai ales a suprafetei panourilor fotovoltaice.

Va rog sa lasati trollingul si sa discutam la obiect.

Faptul ca cineva zice ca nu e bine nu ma ajuta si oricum nu o sa tin cont de parerea lui. Eu o sa construiesc ce mi-am propus oricum,, Deci nu va irositi timpul degeaba daca nu aduceti o contributie cat de mica subiectului.. Sunt destui oameni interesati daca e sa judecam dupa frecventarea topicului.

Link spre comentariu
:rade: vai dom'le da nu va mai suparati atat. Ca nici noi nu am sarit in sus de prostiile ce le-ati spus. Este bine ca inainte sa intrebi sa te informezi putin. Deschideti o carte despre "frigidere", cum ar fi "Instalatii frigorifice, autor Florea Chiriac, editura Didactica si pedagogica Bucuresti 1981" si de la pagina 40 aveti descris frigiderul cu amoniac.PSMai sunt si unii injineri prin zona care chiar stiu sa proiecteze instalatiile de care discutati.
Link spre comentariu

nu ma intereseaza sistemele cu circuit continuu tocmai din cauza ca nu functioneaza noaptea..Si da, am studiat cum functioneaza ambele sisteme nu doar cel cu functionare continua.. Crezi ca ma apuc sa fac ceva fara sa stiu cum functioneaza si cum pot obtine cantitatea necesara de amoniac acasa?? Sunt foarte curios care ar fi prostia care am spus-o.. sau era iarasi.. trolling ca sa nu discutam la obiect? Daca ai observat am adus chiar si exemple de sisteme accesibile unui amator la care maiinile cresc de unde trebuie..

Link spre comentariu

Boss, hai sa fiu mai clar, daca nu pentru tine macar pentru cei care citesc acest subiect. 1 - amoniacul este un produs periculos, poate chiar mai periculos decat un acid puternic. Este un produs extrem sufocant in cantitati extrem de mici. In combinatia potrivita cu aer (oxigen) este exploziv. Culmea nu este chiar atat de toxic pe cat s-ar crede. Se poate obtine cu mare usurinta prin recuperarea lui din frigiderele cu amoniac;2 - aveti descris extrem de incoerent sistemul dorit;3 - orice schimbator de caldura are un randament. De aceea cu cat aveti mai multe schimbatoare cu atat scade eficienta sistemului;4 - fierberea amoniacului este ceva mai complicata. Este necesar un rectificator, vezi in carte, pentru ca vaporii de amoniac sa ajunga la puritatea necesara;5 - hidrogenul necesar trebuie si el sa fie pur, asta de-l faci matale prin electoliza il poti lua cu o galeata si baga la masina, reduce consumu';6 - frigiderele sunt facute pt functionare continua?... aici m-ai bagat in ceata..7 - vrei sa stochezi amoniacul? nu pricep scopul 8 - ti-am dat un sfat bun, vrei sa te joci? foloseste un agregat de frigider. Este gata facut, optimizat, functional.Si ar mai fi destule... dar ma retrag din discutie.Succes

Link spre comentariu

hidrohenul obtinut prin elecroliza este PUR!! (daca stii sa-l obtii separat.).Nu ma intereseaza randament mare ci sa functioneze de la soare.In legatura cu toxicitatea toata lumea cunoaste riscurile.Obtinerea amoniacului din frigidere e cea mai periculoasa idee!!!! Te poti asfixia, primi arsuri grave (e o baza concentrata totusi), etc.Exista procedee f sigure cu varul obisnuit din ingrasaminte, fara pierderi de amoniac (daca cunoastem chimia de clasa 7.) in sistem inchis conectat la instalatia noastra..Frigiderele nu sunt cu functionare continua :ras: Ci sistemul de racie este :101 (exista doar 2 tipuri) Deci aici matale confunzi si nu ti-ai facut temele Stocarea amoniaculu- e atat de simplu.. Ziua stochezi iar noaptea il evapori..si obtii frigul..Frigidere cu putere de racire de 19 000 BTU cu amoniac nu am intalnit. Probabil din cauza ca am locuit in locuri unde nu a ajuns industrializarea.. Si fierberea amoniacului cu e complicata, E mai complicat procesu de purificare al lui, Dar asta nu e o problema atat de grava..Deja am gasit solutia cum ca frac o instalatie care sa functioneze si cu vapori mai putin puri, eliminand apa condensata prin in sistem special..

Link spre comentariu

Subiectul de fata este foarte interesant, cindva ma gindeam sa folosesc direct toate matele unui frigider cu amoniac fara sa tai nimic ,doar in locul rezistentei sa ii bag o teava de cupru din care ies doua tevi mai subtiri tur si retur bine izolate ,care duc la un captator solar [ parabolica cu oglinzi lipite pe ea ] ,agentul termic sa fie ceva ulei [de transformator] care rezista la temperaturi ceva mai mari , iar in acest circuit pe tur sa fie un rezervor bine izolat, cu un volum considerabil de ulei pe post de acumulator. Bineinteles descrierea acestei idei este la modul general ,teoretic,realizarea practica este destul de anevoioasa.

Link spre comentariu

Va merge sigur. Intrebarea este ce putere va produce instalatia... desigur ca poti stoca apa rece si apoi sa o folosesti noaptea.. dar oricum, puterea frigiderelor lasa mult de dorit..Plus ca la parabolica e complicat sistemul de admisie si evacuare a agentului termic (ulei transformator) din cauza imbinarilor mobile care sa reziste rasucirilor in 2 planuri la temperaturi ce depasesc 100 C. cred ca e mai practic jgheabul parabolic din cauza ca in jurul tevii fixe se invart oglinzile.

Link spre comentariu

Se gasesc tot felul de racorduri flexibile pt mobilitatea parabolei .la capitolul putere se pun ma multe frigidere. cred ca mai bine stochez ulei fierbinte decit apa rece ,plus ca noaptea nu consum atit de mult.daca a-si gasi undeva sa cumpar un frigider cu amoniac sa il folosesc pt. teste dar e greu de gasit unul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări