Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce sa ne incalzim?


Vizitator serban sorin

Postări Recomandate

De unde ati scos-o p-asta cu 20.000€ ? Cate sute de metri patrati au casele voastre de aveti nevoie de asemenea utilaje? (e nevoie si de trifazat ca sa alimentezi o masina asa mare)

 

Problema nu e nici pe departe costul de achizitie ci randamentul foarte scazut pe perioada iernii, asa cum spunea si colegul "tranzistoras".

Prieteni, de ce fel de pompe de caldura vorbim?

Aer-apa ce costa intre 1500 euro (5 kw in Romania, prin afara sunt mai ieftine) si xxxxx euro (xx kw), ce au un COP mediu de 1.5-3?

Apa-Apa sau Sol-Apa ce costa peste 5000 euro pompa si inca de vreo 3 ori forajele necesare, dar au un COP de pana la 5?

 

P.S. pt initiatorul postului in jud arges se mai gasesc inca carbuni... care din punct de vedere economic sunt cei mai buni, daca nu esti comod...

Ce fel de carbuni se gasesc in Arges? Ce pret au per tona si ce umiditate la cumparare? Nu de alta, dar in TR, nu gaseste decat lignit si este mai scump decat lemnul in exploatare. In plus, in cazul meu, in aplicatiile pe care le-am avut, toate au fost dotate cu puffer sau au masa de inertie mare, si astfel autonomia arderii nu mai este importanta, ci doar puterea ei.

 

pai si noi la fel zicem, mariusica,

 

o pompa de caldura trebuie mult supradimensionata si automat costa mai mult ca sa ai randament...

Nu colegu', o pompa de caldura trebuie corect dimensionata, atat ea cat si instalatia din casa pentru a avea un randament bun. Pentru un COP cat mai ridicat, temperatura de extractie (aer, apa, sol) trebuie sa fie cat mai apropiata de cea de incalzire. Nu degeaba se recomanda pompe sol sau apa (ce au temperaturi medii de 5-10*C) si incalzire in pardoseala (a carei temperaturi poate fi si de doar 35*C in plina iarna, putand sa scada si pana la 26-27*C la inceput si sfarsit de sezon).

 

Nu sunt asa scumpe,pompa de caldura in sine cu toata partea de comanda si compresoarele nu costa asa mult daca nu pui la socoteala costul total al instalatiei de tevi pompe de recirculare prin pardoseala care trebuiesc in orice situatie ca si caloriferul si tevile nu?

Toate cele mentionate nu reprezinta "grosul". Partea cea mai scumpa este reprezentata de foraje, sonde si "plombari" in partea "exterioara". In partea de "interior" de radiatoare sau alte surse radiante ce trebuiesc calculate pentru a functiona la temperaturi cat mai mici.

 

Eficienta este cea cu puturi forate la mare adancime 60-100m. Pentru o casa de 100m2 inaltime medie bine izolata cu un necesar de 60w/m2 se poate procura varianata monofazic de 5-6Kwh.

Si cam ce fel de izolatie ar trebui sa aiba o casa de 100 mp, din Bucuresti sa spunem pentru a beneficia de o pompa de 5-6 kw?

In plus vara te si racoresti cu racirea prin pardoseala deci mai scazi curentul consumat pe aparatele de aer conditionat

Corect, dar sa luam in considerare si ventilo-convectoarele necesare (ce-i drept de putere mica) pentru a nu ne trezi cu "lac" pe suprafata pardoselii.

 

Cred ca este 1 la 0 pana la proba contrarie

In opinia mea, combustibilul lemnos ramane cel mai ieftin in exploatare. Cu o casa bine izolata si ceva "accesorii" putem incalzi casa cu paie, tulpini de floarea soarelui si coceni foarte ieftin. Dar asta este doar opinia mea :)

 

Treaba cu racirea prin podea... nu e prea buna; apar probleme de sanatate in cazul in care podeaua pe care calci e mereu rece.

Eu zic ca o temperatura a pardoselii peste 20*C nu atrage niciun fel de probleme :)

Insa, intr-adevar avem nevoie si de ventilo-convectoare pentru captarea umiditatii din incaperi.

In schimb, se pot pune niste fancoil-uri si o valva de 3 cai; vara se comuta si toata apa o sa treaca prin fancoil intrarea in podea fiind blocata. E o solutie foarte ieftina.

Nici aceasta varianta nu este gresita, insa dimensiunile acestor ventilo-convectoare trebuie sa fie mai mari pentru a functiona cu temperaturi cat mai ridicate pentru ca pompa sa aibe un EER ridicat si deci sa fie fezabila.

In cazul in care avem si racire prin pardoseala/pereti/tavan, dimensiunile acestora sunt mult mai mici si rolul principal este acela de a "acumula" condensul din incapere.

Link spre comentariu

Asa cum sa mai spus,primul lucru este o buna izolatie termica,dupa aceea ma orientez ce combustibil gasesc in zona(aici sunt multe de discutat) si bineanteles, randamentul instalatiei aleasa(functie de combustibilul folosit),unde exista posibilitatea,o pompa de caldura este un avantaj...etc! Sa nu uitati;Solutia de "avarie" este sa mai puneti o haina pe voi :ras: :da ,acest lucru l-am "studiat/incercat/verificat,din timpul Epocii...de Aur" :ras: :da

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Postat 30 ianuarie 2013 - 07:27

1.pompa de caldura?2.centrala pe peleti?3.centrala pe lemne?4.Centrala pe gaz metan?5.Centrale electrice? Discutabil ce varianta,deoarece sint unele convenabile.6.centrala cu combustibil lichid,motorina?7.Cu butan gaz?8.Cu sobe?9.Sistem centralizat dar fara pierderi si furaciuni.

Salut, intentionez sa-mi instalez o pompa de caldura cu expansiune directa pt. incalzirea locuintei.

Am gasit dupa ceva cautari pe internet un tip de pompa de caldura la o firma din Austria (Neura) si un alt model facut in Franta (Caliane Sofath). Intrebarea mea este daca are cineva instalata o pompa de caldura sol-apa si ar putea sa-mi spuna ce model, eventual ceva costuri, impresii despre functionare, etc... 

Editat de danpin
Link spre comentariu

Pompele de caldura cu expansiune directa (ma refer la cele cu captatori orizontali ingropati in sol) au un COP mai bun; agentul frigorific circula direct prin colectoare unde are loc vaporizarea. Se elimina un schimbator de caldura intermediar si pompa de recirculare a solutiei de apa si antigel prezente in cazul PDC ce folosesc solutie de apa-antigel (sau solutie salina) pt. captarea caldurii din sol. Totodata si suprafata de teren acoperita de colectoare este mai mica, cam 1,5 -2 ori suprafata de incalzit a locuintei. 

Link spre comentariu

"Totodata si suprafata de teren acoperita de colectoare este mai mica, cam 1,5 -2 ori suprafata de incalzit a locuintei."

O fi asa dar trebuie inteles ca reclama e sufletul comertului! Pentru a putea sa ne facem o imagine cat de cat realista trebuie stiut ca Q=m*c*dt unde Q=cantitatea de caldura, c=caldura specifica, m=masa, dt=temperatura (diferenta) deci avem mcdt=m'c'dt' adica cantitatea de caldura absorbita de afara (din apa, din sol, aer etc.) trebuie sa fie egala cu cantitatea de caldura cedata in casa; asta teoretic, pentru ca si aici, ca la orice schimb de caldura, apare randamentul. Dupa cum se vede din formula trebuie o suprafata mult mai mare de captare (deci m creste) din exterior decat suprafata incalzita pentru ca temperatura este mai mica in sol, asta in cazul in care se foloseste acelasi agent (adica c este acelasi). 

Link spre comentariu

@gica70

Multumesc pt. interventie, dar nu am nevoie de teoria chibritului. Sunt sigur ca cei care vand pompe de caldura dau si manual de instalare sau consultanta. In plus am citit suficient pe net, am vazut tot pe net diferite instalatii cu pompa de caldura.

Intrebarea mea a fost daca are cineva instalata pompa de caldura sol-apa, sa-mi spuna (sa ne spuna) ce model este, de unde a cumparat-o etc. 

Link spre comentariu

"Multumesc pt. interventie, dar nu am nevoie de teoria chibritului." Asa este, voi aveti nevoie de tigari (cu ceva arome deosebite!).

"Sunt sigur ca cei care vand pompe de caldura dau si manual de instalare sau consultanta." Bineinteles, dar adauga si ceva tepe!

"Intrebarea mea a fost daca are cineva instalata pompa de caldura sol-apa, sa-mi spuna (sa ne spuna) ce model este, de unde a cumparat-o etc."

Pai ce, ii prost sa recunoasca ca a luat teapa, daca ai fi citit mai bine in forum ai fi aflat ca in zona noastra nu sunt eficiente!

Link spre comentariu

"Tavarasu' gica70, vorbeste frumos dom'le!".

Fii si tu la obiect, da exemple, ca de frumos vad ca scrii mai frumos decat vorbesc eu!

Acuma serios, in zona noastra, in sezonul rece, inghetul coboara mult in pamant si trebuie o investitie serioasa pentru sapatul puturilor la zeci sau sute de metri, nu mai spun cati bani trebuie pentru instalatii si manopera. Sa presupun ca asta n-ar fi o problema, dar specificul solului nostru (acum depinde si in ce zona locuiesti) este instabilitatea, adica acele puturi pot fi colmatate si acele sonde de captare sa fie distruse.Deasemenea, daca te-ai informat, instalatia asigura si racoarea pe timp de vara (sistemul este reversibil) iar acest lucru duce la costuri mari pentru ca, lucrandu-se cu temperaturi mici si la incalzire, trebuie ca sistemul sa fie montat in pardoseala. Pe scurt: investitie f. mare, firme montaj fara experienta, izolatie babana a casei, eficienta mica iar recuperarea banilor.. Unde mai pui ca instalatia are nevoie si de multa energie electrica in cazul in care vine o iarna lunga si geroasa. Desigur se mai poate imbunatati randamentul daca instalatia se completeaza cu panouri solare (fotovoltaice si captatoare de caldura) dar creste mult si investitia.

Link spre comentariu

Pompele de caldura cu expansiune directa (ma refer la cele cu captatori orizontali ingropati in sol) au un COP mai bun; agentul frigorific circula direct prin colectoare unde are loc vaporizarea. Se elimina un schimbator de caldura intermediar si pompa de recirculare a solutiei de apa si antigel prezente in cazul PDC ce folosesc solutie de apa-antigel (sau solutie salina) pt. captarea caldurii din sol. Totodata si suprafata de teren acoperita de colectoare este mai mica, cam 1,5 -2 ori suprafata de incalzit a locuintei. 

Si cam ce COP au acest tip de pompe, caci cunosc aplicatii cu Sol-Apa si colectori cu "saramura" care ajung si la COP 4.7

Suprafata colectoare se va stabili in functie de tipul solului rezultat in urma studiului geo si de necesarul termic al casei.

Eu unul nu depasesc niciodata 25-30wati/ml pentru colectoare verticale si 15-20wati/mp pentru cele orizontale.

 

Pai ce, ii prost sa recunoasca ca a luat teapa, daca ai fi citit mai bine in forum ai fi aflat ca in zona noastra nu sunt eficiente!

Excluzand pretul de investitie, sunt chiar foarte eficiente, insa depinde si cine pune semnatura pe proiect. Daca se calculeaza necesarul unei case cu watt/mc si suprafata colectoare se merge pe clasicul 2 x suprafata casei, atunci se alege praful si de eficienta.

 

Sa presupun ca asta n-ar fi o problema, dar specificul solului nostru (acum depinde si in ce zona locuiesti) este instabilitatea, adica acele puturi pot fi colmatate si acele sonde de captare sa fie distruse.

 

 

Cred ca dumneata discuti de pompe Apa-Apa, variante care nu le recomand la imobile de dimeniuni mici si medii.

 

 

Deasemenea, daca te-ai informat, instalatia asigura si racoarea pe timp de vara (sistemul este reversibil) iar acest lucru duce la costuri mari pentru ca, lucrandu-se cu temperaturi mici si la incalzire, trebuie ca sistemul sa fie montat in pardoseala. 

 

Sau cu o casa bine termoizolata si radiatoare calculate pentru 40/35 spre exemplu. 

 

 

Iar partea cu racoarea pe timpul verii nu este obligatorie, se gasesc si pompe de caldura doar cu functia de incalzire, si acestea, au un COP ceva mai mare decat cele ce au si functia de aclimatizare.

 

 

Pe scurt: investitie f. mare, firme montaj fara experienta, izolatie babana a casei, eficienta mica iar recuperarea banilor.. Unde mai pui ca instalatia are nevoie si de multa energie electrica in cazul in care vine o iarna lunga si geroasa. Desigur se mai poate imbunatati randamentul daca instalatia se completeaza cu panouri solare (fotovoltaice si captatoare de caldura) dar creste mult si investitia.

 

1.Investitie initiala mare, sunt de acord, insa acolo unde gazul nu apare nici in acte, iar lemnele nu sunt dorite, raman cele mai rentabile.

 

2.Firme cu montaj fara experienta ... Eu zic ca sunt, insa mult mai important este cine face proiectul, caci aici este cam "calcaiul lui Ahile" .

 

3.Izolatie babana a casei .... Valabila pentru orice sursa, nu conteaza ca este PDC, CT in condensare sau combustibil solid.

La nivel national exista un normativ privind eficienta energetica insa nimeni nu pare a tine cont de el ...

 

4.Eficienta mica ... O PDC montata corect, va avea un cost de exploatare de pana in 0.1 ron/kwh in timp ce o centrala in condensare are un cost de 0.15 ron/kwh

 

5.Energie electrica multa in plina iarna ...

O casa de 150 mp, termoizolata conform normativului de care vorbeam mai sus, are un consum de energie per sezon de maxim 15000 kwh.

La un COP mediu de 4, consumul de energie electrica ar fi de 3750 kwh

La un COP mediu de 4.5 consumul scade la 3333 kwh

 

6.Despre panouri solare .... Nu are rost ...

Link spre comentariu

Nu stiu daca ai impresia ca aici discut de pe net sau din carti, insa ceea ce spun este de pe teren.

Nu, nu am o astfel de instalatie acasa, dar am participat la instalarea a vreo 5 de tip sol-apa si am vreo 3 proiecte la activ aer-apa.

Toate bune si functionale.

 

Insa nu am sa mint si sa spun ca pretul de investitie nu a fost unul ridicat.

Cea mai ieftina a fost una Aer-Apa, care a ajuns pe la 8000 euro fara partea din casa (incalzire in pardoseala in cazul respectiv si ventiloconvectoare pentru racire). Casa respectiva are 170 mp si un neceasar termic de 7.5 kw.

S-a instalat o PDC Zuba de 11.2 kw putere nominala. COP mediu iarna trecuta putin peste 3, 3.3 daca imi aduc aminte.

 

Tinand cont ca acolo gazele sunt in proiect peste 2 ani (3 la momentul instalarii) si doar bransamentul de la poarta pana in casa costa 2000 euro, eu zic ca este acceptabila si investitia in PDC.  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări