Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

contor electric


Vizitator addic7d

Postări Recomandate

Vizitator addic7d

salut...am si eu o rugaminte...daca cineva de aici are regulile de montare a unui contor electric trifazat, monofazat....stiu ca cei care monteaza contoarele au ca o revista unde le zice clar pas cu pas....as dori si eu pasi...daca cineva poate sa ma ajute....multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

http://scheme-electrice.com/montarea-co ... trifazate/

http://www.scribd.com/doc/57579243/contor-monofazat

http://www.e-co.ro/LinkClick.aspx?filet ... 58&mid=377

 

sunt pe net tot ce ti-am dat eu, trebuie sa comunici cu nea gogle : ex:,,montarea unui contor electric monofazat'' asa se scrie pe gogle, simplu zic eu. cel mai usor gasesti pe ,, images'' acolo gasesti schema, apoi intri la poza , dai x la poza si ai intrat exact unde este postata ea , iar acolo ai toata documentatia. bafta !

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Ca sa respecti normele de protectie a muncii,trebuie sa fii calificat in acel domeniu,dupa care parcurgi si instructajul aferent,si daca esti calificat,nu pui intrebari de genul,cum se monteaza un contor de energie...deci sfatul sa nu se bage,mi se pare cel putin de bun simt,chiar daca e locul unde incepatorii pot intreba tot ce le tuna prin cap,asta nu inseamna ca cei care stiu despre ce e vorba,trebuie sa le si spuna mai ales in situatiile cand viata le poate fi pusa in pericol...daca afla de pe net si pune in aplicatie ce-a aflat..."norocul lui",macar nu-l are nimeni pe constiinta,ce-si face omul cu mana lui... :rade:

Link spre comentariu

Sunt de acord cu Doru, adrianstoica10 daca ai lucrat 2 ani ca electrician dupa parerea mea chiar daca nu esti calificat ( sau esti, nu stiu ) tot ar trebui sa sti normele de protectia muncii si sa porti echipament adegvat si sa folosesti scule electroizolate la 1000V + manusi electroizolante acestea sunt minimul de protectie pe care trebuie sa-l respecti si de care sa ti cont, eu daca as face parte din societatea care autorizeaza electricieni, as cere sa mi se arate ce scule va folosi in cazul lucrarilor sub tensiune si echipamentul de protectie, fara acestea nu as autoriza un electrician, daca Adreian folosea scule si echipament de protectie adegvat chiar si in cazul atingerilor accidentale ale partilor din circuit aflate sub tensiune, nu mai exista pericolul de electrocutare.

Link spre comentariu

@addic7d : nu cred ca este revista la ce te referi ci mai degraba schita contorului respectiv si alte acte necesare pentru acel bransament. Acolo, in schita, sunt notate bornele de faza si nul precum si cele de intrare (de la retea) si iesire (la consumator) precum si alte informatii despre contor.Ce nu au scris colegii de forum este ca, in cazul contoarelor electrice "normale", acestea fac parte din "blocul de masura si protectie" care este de fapt "bransamentul" acelei locuinte. Asta inseamna ca acela este sigilat de cei de la electrica si orice interventie neautorizata la acela este caz penal la fel si orice legatura electrica la retea fara autorizarea celor de la electrica. Daca se doreste doar ca titlu de informatie, link-urile precedente sunt foarte bune. Daca este vorba de un contor "pasant", acesta se monteaza de obicei dupa cel "principal" sau "normal" si operatiunea se face de un electrician autorizat. Acesta nu se ia in calcul de cei de la electrica, din ce cunosc eu.Primul lucru care se face la orice interventie la reteaua de alimentare cu energie electrica este scoaterea de sub tensiune a circuitului pe care se intervine si scurtcircuitarea acestuia plus marcarea acestuia. Restul operatiunilor se executa dupa aceasta.Subscriu si eu la ce au scris colegii, operatiunea trebuie facuta de un electrician autorizat.

Link spre comentariu

La montarea BMP fie monofazate sau trifazate legaturile se fac sub tensiune,pt ca nu o sa opreasca distribuitorii de energie electrica alimentarea unui cartier pt a face bransamentul unei locuinte, si de aceea acea operatiune este executata sub tensiune, evident ca toate interventile asupra instalatiei electrice a unei locuinte dupa contor este executata fara tensiune.

Link spre comentariu

Am si eu aceeasi nelamurire. Mi-am cumparat mai demult un contor, si vreau sa-l leg pentru a verifica cat consuma diverse electrocasnice prin casa.Are cineva vreo diagrama cum se monteaza? Stiam de pe la scoala ca are 4 borne: pentru a masura atat curentul cat si tensiunea. Dar cum le pot identifica care si cum sunt?Disclaimer: O fac pe propria raspundere :nebun:

Link spre comentariu

Poza cu contorul este mai jos:

Posted Image

 

O imagine si mai mare daca e cazul e urmatoarea:

http://i48.tinypic.com/29tvlh.jpg

 

Firul din stanga l-am bagat in priza, iar firul pe firul din dreapta am conectat consumatorul. Consumatorul merge, dar contorul nici vorba sa se invarta. Si am conectat o aeroterma de 2000W, deci trebuia sa fie vizibila miscarea contorului...

L-am conectat prost, sau e prost contorul? Sau trebuie facute niste reglaje, ceva? S-or fi oxidat contactele prin el? :nas:

Link spre comentariu

Cumva contorul acela a fost dat inapoi manual? pentru ca daca s-a incercat aducerea la zero este posibil ca mecanismul din interior sa fi fost defectat. Spun asta pentru ca, dupa starea suruburilor nu este nou plus ca nu vad sigiliul la surub. Nu vad bine in poza dar discul rotativ de la sageata nu trebuia sa fie mai in linie cu sageata? parca pare mai jos chiar lipit de decuparea din tabla (posibil si o eroare de paralaxa, poza este facuta in unghi). Incearca sa rotesti contorul cu totul in aer si din inertie discul ar trebui sa stea pe loc si sa se vada asta, ca sa fie sigur ca nu este blocat. Oricum acest contor pare legat corect pentru ca se vede prin transparenta, la contactul din stanga, conectorul la bobina de tensiune (firul rosu, mai subtire). Asta inseamna ca bobina de curent este in stanga si contactul de nul este in dreapta. Incearca sa faci o punte la cele doua contacte din dreapta, posibil ca puntea sa nu fie functionala in interior.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări