Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

neon


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Mea culpa, mai patesc sa inversez caracterele "din cauza vitezei".Sistemul imperial pentru mine a fost intotdeauna o ciudatenie (imparte la 8 sau inmulteste cu 36, degete, picioare) si nu inteleg cum de rezista inca... Ce e mai ciudat este ca la firmele aparute in USA sau UK se mentine sistemul chiar daca nu mai au reprezentante acolo.Ca sa devin ontopic. Lampa respectiva de 14W nu are si un condensator de 3,75 uF /250V in paralel pe alimentare? Acel condensator de compensare al factorului de putere (cos de fi) cred ca pana acum s-a uscat. Daca la "zgaltaiala" se simte ca si cum ar avea ceva inauntru atunci sigur este uscat si poti sa-l elimini. Nu de alta, dar acele condensatoare fac zile amare (si contacte afumate) la intrerupatoare sau comutatoare.

Link spre comentariu
Vizitator mihgeo

salut baietii ma bag si eu printre voi pe aceiasi tema neon.am pe hol si bucatarie instalatie de neon de 18 w.vreu sa le arunc la gunoi si sa pun bec economic de 18 w.este adevarat ca un neon de 18 w(avind in vedere ca are si droser,starter)consuma mai mult ca un bec economic de 18 w????????? :confuz1 :ciuda:

Link spre comentariu

Daca te referi la consumul total cand lampa este alimentata de la un grup motogenerator cred ca sunt la fel consumurile, undeva la 32W, cu mult mai mare decat cei 18W, depinde de factorul de putere. Daca te referi la consumul de energie activa, cel masurat pe contorul de acasa, acestea doua, cel tubular si cel economic, ambele de 18W vor consuma la fel, 18W.Din ce cunosc, becurile economice sunt pe o pozitie intermediara intre becurile normale cu filament si tuburile fluorescente si, dupa parerea mea, becurile economice sunt mai putin eficiente decat cele clasice, tubulare.

Link spre comentariu

E destul usor de calculat randamentul,stiind in ce se transforma energia electrica consumata. In cazul nostru se transforma in primul rand in lumina,apoi in caldura si in campuri magnetice (care sunt f slabe,deci pot fi neglijate).Un tub liniar lucreaza la 40 de grade,deci nu se transforma cine stie ce energie in caldura. Un bec economic lucreaza pe la 50-55 de grade,dar si suprafata lui e mai mica...Balastul electronic abea produce calduramca tranzistorii aia nu au nici un radiator si functioneaza destul timp,deci putem spune ca are un randament (foarte) mare!Balastul magnetic insa se incalzeste bine,pe la 70 de grade,deci automat are un randament mai scazut ca cel electronic

Link spre comentariu

Daca te referi la "pleznelile" lunguiete existente acum pe piata, da, ai dreptate functioneaza foarte fierbinti. In contraexemplu un balast vechi romanesc gen "caramida" il poti tine in mana in functionare. Alta este situatia cand tensiunea de alimentare depaseste cei 220V (pentru un balast romanesc) caz in care se incing foarte tare. Asta are doar o singura explicatie pentru balasturile magnetice actuale... sunt facute sa se defecteze mai repede... consumerismul si economia la materiale...Dupa parerea mea, randamentul electric il poti calcula folosind raportul intre puterea totala absorbita si cea activa. Cred ca asa se diferentiaza diferitele tuburi (cu balasturile respective) si nu prin randamentul luminos care este constant printre diferitele tipuri de lampi. Cantitatea de caldura este debitata pe partea rezistiva a circuitului care exista la balasturile magnetice si care este cam de 20 ohm la cele de 40W. Cat despre cele electronice pot spune ca se incing componentele foarte puternic (chiar si la cele de firma dar oricum mai putin decat chinezismele) iar carcasa de plastic mai "micsoreaza" senzatia de caldura.Ca o ironie as spune ca un bec economic chinezesc de 18W si un tub fluorescent tot chinezesc si tot de 18W dar cu balast magnetic isi compenseaza reciproc factorul de putere si folosirea lor simultan pe acelasi circuit nu produce un factor de putere care sa depaseasca 0,9 sau 0,95.Daca nu ma insel, luminoforul la un bec economic este cam acelasi cu cel de la T5, si facut sa aiba randament maxim la o temperatura ridicata.

Link spre comentariu
Vizitator mihgeo

moama cita teorie,nu,s de meserie altfel nu intrebam doar din auzite(un neon de 18 w avind in vedere ca are droser,starter consuma mai mult ca un bec economic de 18 w)

super electricienilor de ce nu luati un aparat de masura sa-mi spuneti adevarul decit sa va contrazicetii daca suntetii de meserie :rade: :wetrwre :94

 

 

 

Genul de mesaje ca cel de mai sus vor fi sterse de acum inainte fara instiintare.

mihgeo, te rog citeste regulamentul ElForum:

http://elforum.info/viewtopic.php?f=94&t=2390

Editat de RoGeorge.

Link spre comentariu

Poate un osciloscop cu 2 canale (eventual digital,ca sa-ti afiseze datele exacte) ai vrut sa zici,nu? Ca altfel nu stiu cum ai putea masura curentul sub forma de impuls de amplitudine mare si durata scurta si defazajul dintre el si tensiune...Si mai degraba ne completam afirmatiile decat sa ne contrazicem...@The Stressmaker -da,lumiforul lampilor fierbinti ar trebui sa fie asemanator (oricum nu cel pt lampi mai reci).Si balasturile vechi se incalzesc destul de tare. E si normal sa fie un pic mai reci,ca sunt mai mari,deci au suprafata mai mare pt transferul caldurii si probabil au si sarma ceva mai groasa. Dar diferenta intre pierderi nu e prea mareNiciodata un balast electronic nu se va incalzi la fel de tare ca un droser. + ca in cel electronic se incalzesc doar cateva componente,balastul e in totalitate incalzitLa sursele in comutatie nu apare defazaj (apare ceva,dar care e diferit de defazajul inductiv-capacitiv),ca practic nu absoarbe/debiteaza energie reactiva! Se vede pe osciloscopul de mai sus (sau sunt poze cu masuratori pe net)

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ma bag si eu in aceasta discutie:Din (mica si amatoriceasca) experienta acumulata de mine:1 Comparatia intre puterile absorbite si eficacitatea conversiei energiei electrice in lumina: Tubul clasic (drept) are suprafata mai mare (si becul economic functioneaza pe acelasi principiu al fluorescentei) si de aceea lucreaza mai rece si cu o densitate mai redusa de flux luminos pe unitatea de suprafata.Lampa cu balast magnetic produce putere reactiva din acel balast, in timp ce balastul electronic, redresand tensiunea retelei deformeaza curentul, producand armonici (unda deformata se considera un ansamblu de armonici: din 50Hz se genereaza 100, 150, 200 s.a.m.d.) ceea ce e diferit de defazajul reactiv. Totusi nivelul "pierderilor" mie mi se pare perfect comparabil.2 Poate mai semnificativa e observatia ca tuburile drepte mie mi-au rezistat in functiune ani sau macar jumatate de an, in timp ce becurile "economice" (mai ales cele ieftine) au crapat dupa cateva zile pana la cateva luni.3 Pentru mine, solutia cea mai buna a fost utilizarea unor tuburi clasice (drepte) ci balast electronic. Principalul element de atractie a fost aprinderea rapida, al doilea fiind durabilitatea si in secundar absenta bazaitului de 100Hz al unora dintre balasturile magnetice prost executate si montate.Armonicele pot fi filtrate cu un bun raport performanta/pret cu circuite LC (cu conditia sa avem spatiu in corpul lampii, multe din solutiile moderne fiind foarte "suple"; in cazul utilizarii unui balast electronic cumparat separat nu mai este o problema, intr-o lampa mai veche, construita pentru balast magnetic existand suficient spatiu)Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări