Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Subwoofer Auto 100W


Ema_power

Postări Recomandate

Asa cum este acum traful ar prezenta in primar o densitate de ceva mai mult de 8A, tot mult, foarte posibil sa ma insel dar cam asa stiam ca ar fi cazul la aparatele de sudura care se bazeaza fix pe caracteristica cazatoare pronuntata, lucru facilitat atat de o densitate mai mare cat mai ales de cuplajul mai scazut ( se prea poate sa ma insel... oricum conteaza mai puti )... adica mai pe scurt in sarcina o sa ai caderi importante de tensiune, si probabil bobinajul se va incalzi destul de bine, testeaza-l si vezi ce si cum.PS: N-am lucrat niciodata cu ferite sparte deci nu ma pot pronunta daca este ok sau nu sa refolosesti ceva lipit, eu ce se sparge arunc direct si caut alt traf.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 186
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

2x0,7 pentru primar de push pull alimentat la 12, si a mai mers si bine? am indoieli mari devreme ce pot spune ca eu insumi am testat chestia asta, si este si logic si totodata fizic normal ca sa ai o limita a densitatii maxim admise, nu e nevoie sa ma crezi pe mine, poti intreba si pe altii mai vechi decat mine in meserie, apoi poti tu insuti testa si observa rezultatele.

Link spre comentariu

"As high currents are involved here, the section of the wire is very important, (if you don't want the enamel to fuse due to the heating produced by the resistive losses of the wire and short all the windings). A good practice is to use several thinner wires in parallel rather than a single thick one. This also eases winding. For example, six 0.4mm diameter wires can form a suitable primary for a 300W supply. The same applies to the secondary, although the current is reduced so you can use less wires (3 or 4, for example)."

 

Asta am citit eu pe situl de la Rod Elliott http://sound.westhost.com/project89.htm

Link spre comentariu

Am avut timp sa experimentez putin cu sursa. Am pus ultimul traf facut(cel cu un E crepat). Sursa functioneaza, in gol am o tensiune de +/-40VDC si consuma 300mA. Cu sarcina de 25W tensiunea scade la +/-30VDC. La 25W este foarte mult caderea de tensiune. Sursa a avut nevoie de un curent de 5A pe partea de 12V. Cred ca diodele de redresare sunt de vina BY255. Cu sarcina de 25W diodele erau foarte fierbinti (nu puteam sa tin mana pe ele) chiar si in gol sunt putin caldute. Ce diode imi recomandati care se gasesc usor si la un pret decent?Multumesc.

Link spre comentariu

Ma mir ca n-au pocnit acele diode... ai nevoie de diode ultrarapide sau schottky nu diode normale cum sunt alea, apoi un maxim admis de 3A...? am convingerea ca poti mult mai bine de atat, spre exemplu:-10CTQ150PBF-16CTQ100PBF-MBR10100-MBR20100CT-STPS20H100CFP-STPS20H100CT-STPS8H100DToate astea dupa o selectie de nici 30 de secunde pe un site al unui magazin de componente online, cred ca oricare din astea ar fi destul de ok, toate au o tensiune inversa maxim admisa de 100V ( suficient cred ), toate sunt skhottky deci frecventa pentru ele nu prea conteaza, si cel mai important la acest tip de diode este Vf mult mai mic decat la cele pe siliciu, toate au preturi mai mult decat accesibile, alege pe cea care are Vf exprimat in pdf cel mai mic pentru regimul de lucru la care va fi supusa la tine, in felul asta vei avea disipatie mai mica pe ele.PS: In ce a constat acea sarcina de 25W?

Link spre comentariu

Ok eram doar curios.

 

O chestie as sublinia, atentie la snubbere atat in primar cat si in secundar, niciodata ( sau oricum foarte rar ) acestea se pot numi "universal valabile", de obicei snubber-ul se calculeaza de fiecare data indiferent de ce spune schema in acest sens, tinand cont de ce semiconductori de putere folosesti tu, adica in primar in functie de mosfeti si in secundar in functie de diodele redresoare, se tine seama de capacitatile acestora. Snubber-ul are rol de protectie chiar a a semiconductoarelor de putere fata de eventualele varfuri scurte de tensiune foarte mari. @Smilex explica AICI detaliat ce si cum.

Link spre comentariu

Sunt obligatorii, si in primar si in secundar, am pus deja link in postarea anterioara cu o descriere detaliata in acest sens din partea lui @Smilex, da click pe cuvintul scris cu caps "AICI" din finalul mesajului anterior si vei fi trimis direct unde trebuie, lectureaza cu mare atentie ca nu-i totusi asa greu.

Link spre comentariu

Din cate am inteles trebuie sa vad in datashetul mosfetul capacitatea elementului de comutatie la tensiunea la care are loc comutatia (momentul off). In datasheet http://www.a-powerusa.com/docs/AP88N30W-3.pdf am doua valorii cea de intrare si cea de iesire. Ma gandesc ca trebuie sa aleg capacitatea de iesire care este 1,7nFX6=10nF pentru valoarea in primar a condensatorului snubber. La rezistenta m-am blocat, nu am inteles partea asta: " si un rezistor care daca ar trece peste capacitate ar consuma jumatate din curentul efectiv maxim prevazut prin elementul de comutatie".

Link spre comentariu

Pai ai inteles destul de bine partea cea mai dificila ( condul ) si partea simpla nu? ideea este asa: snubber-ul RC este inevitabil compus dintr-o rezistenta inseriata cu un condensator, ei bine sa zicem ca tensiunea nominala care va fi prezenta acolo (pe tranzistor sau pe traf, depinde unde pui snubber-ul ) ar fi de 10V, rezistenta trebuie dimensionata astfel incat daca ar trece peste capacitate ar consuma jumatate din curentul maxim prevazut prin elementul in comutatie, spusele lui @Smilex, adica, daca estimezi un curent maxim de 10A ( sa zicem ) atunci daca treci peste capacitate ( adica peste condensator ) inseamna ca pui rezistenta singura si ea la acei 10V trebuie sa consuma 5A, deci 10/5=2Ohm, pare complicat dar de fapt este foarte simplu.

Link spre comentariu

Adica direct pe primarele trafului, Tensiunea da cam pe acolo o poti lua in calcul, si da pentru curentul ala estimat, rezistenta este ok, pui 2,2 Ohm dar atentie la capacitate, devreme ce pui snubber-ul direct pe primar, trebuie sa iei in calcul capacitatea total cumulata pe ramura respectiva in functie de cati mosfeti pui in paralel. vezi deasemenea ca @Smilex a explicat acolo cum se dimensioneaza rezistenta si ca putere, asta ca sa nu ai surprize.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări