Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme pentru incepatori


Vizitator

Postări Recomandate

Pune si tu o schema aici, nu ma trimite pe nu stiu ce site, ca nu accesez tampenii.

 

PS: "Metoda clasica" trebuie sa mearga intotdeauna la bipolari absolut indiferent de circumstante sau montaj, ca nu intelegi anumite subtilitati din ce am postat eu, e altceva, insa bipolarul nu isi schimba modul de functionare doar pentru ca e pus intr-o alta schema ( ma refer la teoria lui elementara ). Daca ai bobina inainte de baza atunci ai autoinductie, ai varfuri parazite ce trebuiesc snuberizate, etc... fara schema nu are sens sa continui.

Link spre comentariu

Uite domnule aureliu67, o să trec peste mesajul jignitor primit (identic în mare cu cel trimis și lui realminitehnicus) și-ți postez eu schema ,,desulfatorului,, în cauză. Practic e un ,,motor Bedini,,. Că declari că-l folosești într-un alt scop, deși există scheme de desulfatoare mult mai simple și probate practic, e altă problemă.....

post-179973-0-07386500-1511687685_thumb.jpg

Link spre comentariu

Da doml`le e motor bedini folosot la desulfatare, Care e problema cum obtin impulsurile? Cum vrei sa mai repet ca nu ma impac cu electronica si ma inteleg bine cu mecanica? Si daca dumneata spui ca un desulfator electronic este mai simplu atunci hai sa numaram piesele ectronice din el, plus cele doua bobine de ANUMITI parametri, care si aia trebuie masurati, (cu ce?) si sa comparam schema asta cu un singur tranzistor si o rezistenta plus potentiometru. Si da, scoateti de acolo bateria primara si bagati o sursa ATX ca sa nu creati confuzie intentionat, Un copil de clasa 2 va spune clar ca e mai simpla varianta lui Bedini din pdv electronic . Dar REPET, am facut deja unul electronic care mi-a distrus multe baterii de 7A.

Probabil nu ai retinut ultima fraza deci o mai repet inca o data in acest context "am facut deja unul electronic care mi-a distrus multe baterii de 7A" . Deci putem trage concluzia ca nu ma impac prea bine cu electronii asa ca lasati-ma sa aleg eu solutia de desulfatare. Va intrebasem doar de protectia unui tranzistor, deci sa nu fim off topic si sa nu bagam discutia pe alt teren. Parca asta ne spun adminii sa facem nu? Mai ales ca aveti anumite drepturi aici ar trebui sa cunoasteti regulile. Deci postam strict la protectie si am intrebat ceva de diode zener..... Vad doar postari de alta natura

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

Nu stiu ce ai gasit tu asa special la jucaria aia dar fie, vorbim despre protectie.

Presupun ca vorbim despre schema pusa de Validae si ca ai respectat-o intocmai ( valori, componente, etc ).

Ai deja dioda antiparalel baza-emitor deci nu ai a-ti face griji despre polarizarea inversa BE, singura sugestie ar fi sa pui acolo dioda rapida, e mai buna.

Ai deja rezistenta in baza, deci ai si limitare a curentului de varf, ai mai putea pune un condensator micut intre baza si emitor care sa actioneze ca un soi de snuber.

Nu-mi place ca nu exista nici un fel de limitare a curentului de varf in colectorul tranzistorului, dar habar n-am ce vrea sa faca schema aia si nici regimul de lucru, deci nici nu pot face sugestii, cel mult as sugera poate un soi de SCC cu o rezistenta inseriata in emitor si un tranzistor micut comandat de ea. Altfel...te descurci.

Ar mai trebui o dioda transil antiparalel pe bobina desenata cu rosu, dimensionata astfel incat valoarea ei insumata cu tensiunea acumulatorului de "alimentare" sa dea o valoare sub tensiunea maxima a tranzistorului, adica probabil ceva transil intre 20-30V. Asta in eventualitata in care sarcina pe inversa dispare.
Si, de ce nu... o dioda antiparalel pe tranzistor, nici asta n-ar strica ( zic si eu )...

PS: Sa nu-mi spui ca varianta asta e mai sigura decat sa zicem, aia cu 555, ca nu te cred, e problema ta ce intelegi si ce nu din electronica.

Link spre comentariu

O rezistenta de putere inseriata intre emitorul tranzistorului mare si bara de jos a alimentarii ( spre exemplu 0R1 la 3W ), apoi un tranzistor mic ( sa zicem un BC546 ), cu baza conectata in emitorul tranzistorului mare, emitorul la cel mic conectat la bara de jos a alimentarii iar colectorul la tranzistorul mic conectat in baza tranzistorului mare. Obtii astfel o sursa de curent constant, care ar limita curentul de varf in tranzistorul principal la valori sigure.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am cautat prin piese si nu am gasit tranzistorul indicat in schema dar vreau sa il inlocuiesc cu BD139. Plus ca cineva a sugerat sa bag o dioda zener la 6v in paralel cu dioda 1n4001pentru protectia bazei.

Daca aveti timp va rog sa aruncati o privire la schema completata de mine si sa spuneti daca am gresit si unde.

desulfator.rar

Editat de aureliu67
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări