Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sudura cu electrozi bazici/aluminiu/inox


lorik199

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 222
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

@marius, Ca sa nu creem confuzii, as vrea sa facem distinctie intre o instalatie MIG-MAG despre care vorbim acum, si aparatul de sudare MMA al lui nelute8 despre care ai intrebat anterior. Chiar daca ambele contin bobine de filtrare si eventual condensatoare, diferenta intre ele este enorma. Ceea ce le deosebeste esential este caracteristica externa. MMA si WIG necesita caracteristica cazatoare, iar MIG-MAG rigida. Noi vorbim acum de rolul drosselului la MIG-MAG si de unele particularitati ale acestor surse.

 

In general tensiunea de mers in gol la sursele cu caracteristica externa cazatoare este mai mare (65-80V), comparativ cu sursele cu caracteristica rigida unde se vehiculeaza valori de 40-50V.

La MIG-MAG modificarea vitezei de avans a sarmei duce la varierea intensitatii curentului de sudare care e bine suportata de sursa cu caracteristica externa rigida, cresterea curentului ducand la o scadere mica atensiunii de lucru, pe cand sursa cu caracteristica extena cazatoare nu poate suporta aceasta crestere avitezei de avans deoarece tensiunea scade foarte mult si arcul electric nu mai este stabil.

 

Fara a mai intra prea mult in detalii (o putem face dar ar trebui si niste desene, grafice, sa se vada psf) sa notam ca sursele cu caracteristica rigida au proprietatea de autoreglare a arcului. La sudare cu arc scurt e necesar ca proprietatile dinamice ale sursei sa fie adaptate la fenomenele periodice care au loc in arc. Cand capatul sarmei de adaus atinge baia de sudura si are loc scurtcircuitul, sursa trebe sa asigure in acel moment cresterea rapida a curentului la o valoare suficinta pentru ca puntea formata la scurtcircuit sa fie topita cu hotarare si arcul sa se reaprinda sigur.

VITEZA DE CRESTERE a curentului depinde de INDUCTIVITATEA ce apare in circuitul de sudura si de caracteristicile inductantei inseriate in circuitul secundar al sursei.

Link spre comentariu

Da, la redresoare nefiltrate rolul bobinei e de filtrare. Deasemenea, impreuna cu celelalte impedante inseriate in circuit, afecteaza constanta de timp a circuitului de sudura. Trebe sa avem in vedere toate elementele din circuitul de sudare, inclusiv cablurile (cel de masa si cel de la pistolet), toate acestea au fiecare o rezistenta si o inductanta proprie. Constanta de timp a circuitului de sudare este data de raportul dintre inductanta si rezistenta acestuia, T=L/R, unde L este dat in henry si R in ohmi.Daca inductanta e mica, curentul va creste foarte rapid la valoarea de scurtcircuit; daca e variabila, prin reglarea corespunzatoare a valorii acesteia se poate modica constanta de timp a circuitului de sudare si in acest fel se poate obtine limitarea vitezei de crestere a curentului de scurtcircuit. Cum rezistenta ohmica a bobinei cu inductanta variabila introdusa in circuit e neglijabila, panta caracteristicii sursei se modifica foarte putin.Dpv al fenomenelor ce se petrec in arc la MIG-MAG, e avantajos ca intensitatea curentului sa creasca repede la valoarea optima, deci constanta de timp a circuitului de sudare sa fie cat mai mica, astfel durata scurtcircuitului va fi mica, picatura de metal se va separa repede din sarma, reamorsarea arcului se va produce mai rapid. Pe de alta parte, daca constanta de timp e foarte mica (scurta) curentul creste brusc la valori excesive si da nastere la improscari abundente de metal, deci e clar ca e necesar controlul constantei de timp a circuitului de sudura pentru a obtine un regim optim de lucru.

Link spre comentariu

Cu alte cuvinte o bobina mai mare e mai buna si crescand valoarea bobinei, poate scadea valoarea condensatorilor in cazul MMA ? cata insemnatate are polaritatea pe care se inseriaza bobina de filtrare ? in MIG MAG e inseriata pe minus, Nelute am vazut ca a inseriat-o pe + .

 

 

Aici cred asa era corect " La MIG-MAG modificarea intensitatii curentului de sudare duce la varierea vitezei de avans a sarmei "

 

PS : cand vorbeam de principiu invechit si lipsit de radament, pe la pagina 3, ma refeream la folosirea rezistoarelor pentru reglarea curentului

Link spre comentariu

Cu alte cuvinte o bobina mai mare e mai buna si crescand valoarea bobinei, poate scadea valoarea condensatorilor in cazul MMA ? ...

Vorbeam de MIG-MAG, acum intrebi de MMA...

O discutie e acolo, alta e aici.

In pricipiu, da, e asa cum zici, dar si cu observatiile privind constanta de timp, aici ar fi de facut referire la o alta propritate a surselor de sudare, mai putin discutata pana acum, si anume dinamica sursei.

Fara a intra in amanunte, e de notat ca exagerarea adaugarii de impedante (rezistente, inductante) in serie cu arcul de sudura, in vederea schimbarii caracteristicii acesteia in pronuntat cazatoare, poate altera aceasta dinamica.

Link spre comentariu

...cata insemnatate are polaritatea pe care se inseriaza bobina de filtrare ? in MIG MAG e inseriata pe minus, Nelute am vazut ca a inseriat-o pe + ....

Nici o insemnatate, o pui unde-ti cade mai bine din alte considerente legate de circuit, dpv al sudurii e tot un drac.
Link spre comentariu

... PS : cand vorbeam de principiu invechit si lipsit de radament, pe la pagina 3, ma refeream la folosirea rezistoarelor pentru reglarea curentului

Aci suntem in perfect acord, dar sa nu uitam ca nelute8 a precizat ca e vorba de o solutie de compromis, aplicabila rapid in cazul unor dotari modeste, nu costa mai nimic si practic iti faci treaba cu ea.

Sa nu uitam totusi ca aceasta solutie s-a aplicat masiv in trecut, zeci de ani, in majoritatea cazurilor sub forma de surse multipost, acceptandu-se, gratie simplitatii solutiei, faptul ca era deosebit de neeconomica din punct de vedere energetic, energia specifica consumata exprimata in kwh pe kilogram de metal depus era practic dubla fata de utilizarea altor tipuri de redresoare care nu contin elemente disipative. Eu am apucat astfel de instalatii, am facut service masiv la ele pana chiar spre anii '90, ba am vazut astfel de scule si prin anii '90 chiar si in tarile arabe, cu clima dura, pe considerentul ca erau extrem de robuste. Cine a apucat rusoaicele alea zdravene, clostile cu pui, stiu la ce ma refer. Nici cele romanesti, de Electrotehnica nu erau de lepadat.

Pentru ca veni vorba de multipost, nu pot sa nu remarc solutia actuala de la Lincoln, cu o sursa uriasa (mama) plus choppere (posturi pt sudori).

Link spre comentariu

... Aici cred asa era corect " La MIG-MAG modificarea intensitatii curentului de sudare duce la varierea vitezei de avans a sarmei " ...

De ce asa? Cauza e varierea vitezei, efectul e modificarea amperajului.Capul de piatra, ori piatra de cap? :jytuiyu
La aparatul despre care vorbeam schimbarea intensitatii duce la varierea vitezei sarmei si nu invers . Reglajul vitezei sarmei depinde mult de treapta de putere selectata .Una peste alta ce valoare, aproximativa macar , trebuie sa aiba o bobina de filtrare a curentului in cazul unui aparat de sudura MMA incepand cu 80 amperi si pana la 160 amperi ?
Link spre comentariu

Tot nu intelegi...

Sudorul ce vrea cand regleaza aparatul? Mai multa sarma sau mai mult curent?

Evident ca vrea mai multa sarma. Dar mai multa sarma inseamna totodata si mai mult curent...

postez o poza cu panoul aparatului despre care vorbeam, vreau sa arat ca are 6 trepte de intensitate, si un singur buton pentru reglarea vitezei sarmei. Cu aparatul pe treapta 1 de intensitate sarma chiar daca dau la viteza 10 nu are aceiasi viteza cu cat ar avea pe treapta 6 de intensitate. Ca sa dau viteza mai mare la sarma trebuie musai sa dau intensitate mai mare. Butonul care regleaza viteza sarmei variaza foarte putin viteza sarmei . Cel putin asa stau lucrurile in cazul acestui aparat .

 

Posted Image

Link spre comentariu

pt marius:bineinteles ca exista o legatura intre treapta de sudura si viteza reglata...de exemplu,cu potentiometrul reglaj viteza la jumate iar comutatorul pus pe treapta 1,vei avea o viteza destul de mica.daca se pune comutatorul pe treapta 4 iar potentiometrul ramane neschimbat,vei avea o viteza mai mare chiar decat daca comutatorul era pe treapta 1 si potentiometrul de viteza dat la maxim.alimentarea electronicii de reglaj al motorului de antrenare se ia de pe + si - puntii redresoare de putere din secundar trafo.comutatorul va fi pe trapta mai mare,tensiunea este mai mare in secundar+punte si viteza(avansul) va fi si ea mai mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări