Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pornire motor trifazic la retea monofazica


Postări Recomandate

Vizitator nameo

Nu inteleg de ce va cramponati de convertizorul ala.Pentru ca dumneavoastra va trebuie forta si rotatie mica, iar pt. asa ceva va trebuie un motor supradimensionat ca putere pentru a fi alimentat de la convertizor care reduce nr, de rotatii daar scade drastic puterea.Un ax de 300mm diametru cu 20 m lungime nu se actioneaza asa cu cateva sute de wati!

dati-mi o solutie practica...ce inseamna un motor supradimensionat ca putere? pana la urma sunt 50 kg....si uite asa ajung iarasi la intrebarile mele anterioare..ceva formule? concret? pe mine ma intereseaza ca motorul sa nu aiba nici dimensiuni fizice prea mari...adica sa nu aiba o greutate mai mare de 15-16 kg (un maxim ar fi 20 kg)

Link spre comentariu

Nu ma pricep la teorie, dar am participat executarea multor "dracii"!

Hai s-o gandim logic: aveti de rulat o prelata lunga de peste 20 m, buun, sunt ceva forte pe acolo de invins.

Sa zicem ca ar fi nevoie de o putere de 500 w sa invarteasca acel ax. La  un reductor mecanic "reversibil" puteti pune un motor mai mic de 500w. La cealalta varianta va trebuie un motor mult mai puternic ca sa faca fata la "gatuirea" impusa de convertizor.

Daca intelegeti diferenta intre un reductor mecanic si unul "electronic" atunci stiti si ceea ce trebuie acolo.

La diam. de 300 mm aveti 942 mm. desfasurata, eu nu as roti axul ala mai mult de o tura la 30 secunde.

Link spre comentariu
Vizitator nameo

am motorul:

  • [*]
Tensiune de alimentare Un=400 VAC 3~ in conexiune stea [*] Curent nominal In=1,8 A [*] Putere nominală Pn=0,75 kW / 1CP [*] Factorul de putere 0,81 [*] Gradul de protecţie la praf si umiditate IP 66 [*]Cu autorăcire prin ventilator [*]Masă netă 7,5 kg [*]Nr poli 2

 

cu un reductor planetar 50:1. -  eventual sa scad diametru axului pe care vreau sa infasor prelata la 150 mm . asta ar insemna 0,5 m/s sa ridice. asta inseamna sa ridice o prelata de 20 m in 40 sec (care e destul de repede si bine). scazand rotatiile de 50 de ori asta inseamna ca imi creste si cuplul de 50 de ori, nu? si totodata si puterea, si aici m-as putea opri cu intrebarile. ba chiar as putea pune un motor ceva mai mic, gen cum ati spus dvs @spik

 

trebuie neaparat sa rezolv problema asta azi....si nici nu vreau sa ma fac de rusine...

Link spre comentariu

Salut,

 

In primul rand,la aplicatia asta iti trebuie un motor cu frana inclusa.

In al doilea rand,ai inceput de la capatul care nu trebuie.Nu incepi calculul unei actionari de la motor..........motorul este ultimul element calculat in tema de proiectare.

Spui ca nu gasesti informatii...........incearca pe site-ul celor de la Bonfiglioli.Acolo vei gasi tot ce ai nevoie pt. a proiecta orice fel de actionare.

 

Alex

Link spre comentariu
Vizitator nameo

In primul rand,la aplicatia asta iti trebuie un motor cu frana inclusa.

In al doilea rand,ai inceput de la capatul care nu trebuie.Nu incepi calculul unei actionari de la motor..........motorul este ultimul element calculat in tema de proiectare.

Spui ca nu gasesti informatii...........incearca pe site-ul celor de la Bonfiglioli.Acolo vei gasi tot ce ai nevoie pt. a proiecta orice fel de actionare.

 

 

pe site-ul recomandat de dvs sunt informatii pe care le-am cam citit. in ultima mea postare cred ca e o solutie buna....adica da: imi trebuie un motor cu frana inclusa; imi trebuie reductor- asa cum m-au indrumat si alti useri, si restul sunt calcule destul de simple avand in vedere sarcina pe care vreau eu sa o ruleze. nu imi trebuie ceeva stiintific si precis. imi trebuie doar un studiu asupra lucrurilor acestea...

Link spre comentariu
Vizitator nameo

Pai daca le-ai citit si le-ai inteles,atunci e ok.Spor la treaba.

App..........in atas ai reprezentarea grafica a variatiei cuplului motor odata cu varierea frecventei.

multumesc :)

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

am o intrebare la dumneavoastra am un motor trifazat de 750w la un mic snec acum va intreb eu am nevoie sa il pornesc de 100 de ori pe zi ca bag cate 100 kg de grau cu el si trebuie sa il pornesc si opresc de 100 de ori pe zi deci rezista la atatea porniri?

 

R: Rezistă, doar să-i dai și câte-o pauză între porniri să se răcească....

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator istvan szeckely_260141

 Iono potchivano (Bună ziua) ,am un motor de 2,2 kilovati la o de moara de  porumb, pe care-l pornesc la funie.

Vreau sa-l porneasca automatul fara funie

koszonom (multumesc) pentru ajutor care mi-l dati.

Editat de validae
Link spre comentariu

Am șters postările de pe restul secțiunilor forumului, fiindcă ați postat peste tot același lucru. Aici trebuia de la bun început să vă scrieți problema.

Vă rog să nu mai postați iar pe toate secțiunile, aici vi se răspunde doar când cineva știe răspunsul și când poate să intre pe forum. Deci nu vă așteptați să primiți răspunsul imediat, poate dura uneori și o zi-două până vă răspunde cineva. Momentan nu mai puteți scrie pe forum, fiindcă v-am restricționat o zi această opțiune din cauza deranjului pe care l-ați produs peste tot.

Dacă nu vă pricepeți să lucrați cu calculatorul, rugați un copil din vecini să posteze pentru dumneavoastră pe forum. Repet, trebuie să scrieți doar în secțiunea potrivită problemei și o singură dată, până primiți un răspuns, nu peste tot și de oricâte ori.

 

Aveți mai jos un tabel cu valoarea condensatorului pentru diverse puteri. Trebuie să aveți motorul legat în triunghi pentru a obține maximul de putere utilă. Dacă nu găsiți valoarea cerută, se poate pune și una ceva mai mică, sau legați mai multe condensatoare în paralel până obțineți o valoare cât mai apropiată. 

Ar fi bine să citiți postările mai vechi de pe acest topic, s-au discutat toate situațiile posibile despre pornirea unui motor....

post-179973-0-73264200-1471892032_thumb.png

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator istvan szeckely_260141

Motorul de la moara de porumb functioneaza foarte bine si porneste automat,cu doi condensatori de 100uF.

Multumesc la forumisti ca ma-ti ajutat,dar motorul nu vrea sa porneasca in sarcina,eu l-am pus pe un suport care intinde cureaua cu greutatea motorului ce sta pe-o balama.Trebuie obligatoriu pornit aparte,apoi lasat pe curea la moara.

Dar eu sunt multumit.Multumesc, si daca mai voi ajutor vă rog să mă serviti și pe mine

   Iertare cam gresit siam pus enunt unde nu trebuieste

Aici trebuia sa pun enuntul,multumesc si iertare !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări