Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Case de marcat si protocolul MDB

informer

Postări Recomandate

Update: (pt. cine ar putea fi interesat)
Se pare ca TOTUSI acel modul fiscal conceput pt. masinile de vending este de fapt un sniffer care intercepteaza comunicatia MDB si extrage din ea informatii despre sumele de bani incasate. Mai poate intercepta si protocoale bazate pe puls dar alea sunt mai vechi decat MDB.
Am reusit sa vorbesc cu cineva care distribuie asemenea echipamente sa-mi trimita un dispozitiv "Tremol V" setat intr-un mod "demo" fata de ANAF, ca sa pot face diverse teste pe bus-ul dintre controler si cititorul de bancnote in conditii "reale".

Revin daca deduc ceva interesant.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• informer

15

• roadrunner

7

• Stefan

4

• mihaiaurul

3

Top autori în acest subiect

@informer
Evident că dispozitivul ANAF este un sniffer.

Am avut ceva pauză de la @validae, te informam despre asta acum 2-3 zile. :)
Protoculul MDB nu permite existența a două MASTER pe BUS.

Este foarte posibil ca tu să nu fii implementat în controlerul tău anumite comenzi care sunt necesare acestui Sniffer ANAF.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
1 oră în urmă, mihaiaurul a spus:

Evident că dispozitivul ANAF este un sniffer.
Am avut ceva pauză de la @validae, te informam despre asta acum 2-3 zile. :)
Protoculul MDB nu permite existența a două MASTER pe BUS.

Este foarte posibil ca tu să nu fii implementat în controlerul tău anumite comenzi care sunt necesare acestui Sniffer ANAF.

In urma discutiilor cu o persoana cat de cat tehnica ce se ocupa de fiscalizari (dar mai urmeaza cu altii) am dedus ca exista dispozitive ANAF care sunt sniffere (de ex. modulul fiscal Tremol V in anumite configuratii) si care intercepteaza traficul MDB dar sunt si unele (!?) care se comporta ca dispozitive MDB de sine statatoare de tip Cashless si la care controlerul este "obligat" sa trimita tranzactiile... nu am aflat sub ce forma, tradus in comenzile specifice cashless (TBD).

Da, protocolul accepta un singur master care in cazul meu este controlerul proiectat si facut de mine... am citit de mai multe ori si cu atentie protocolul, altfel nu-l puteam face nici HW nici SW.
Eu am implementat acele comenzi necesare pt. interfatarea cu un bill validator MDB v4.3 Level 1, pt. ca astea au fost cerintele clientului, astea sunt cititoarele de bancnote pe care le foloseste, de la diferiti producatori. Cu toate ca teoretic cerintele sniffer-ului sunt deasemenea comenzile level 1 pt cazul cititoarelor de bancnote, totusi nu le-a functionat.
Nefunctionarea poate fi linistit datorata nepriceperii celor care au instalat pt. ca, repet, implementarea functioneaza cu acceptoare de bancnote de la diversi producatori asa ca iese din discutie ca "nu-i standard" (daca asigurarile mele sunt insuficiente... 🙂 ). Oricum, daca primesc acel dispozitiv "demo" am sa re-verific si eventual mai "alterez" putin pe ici pe colo, doar ca sa "dorm linistit" 😉

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 3 minute, informer a spus:

Nefunctionarea poate fi linistit datorata nepriceperii celor care au instalat pt. ca, repet, implementarea functioneaza cu acceptoare de bancnote de la diversi producatori asa ca iese din discutie ca "nu-i standard" (daca asigurarile mele sunt insuficiente... 🙂 ).

unul din putinele cazuri din istoria recenta cand ne bucram ca cineva e nepriceput (ca sa nu zic incompetent)

RR

Link spre comentariu
Acum 15 minute, roadrunner a spus:

unul din putinele cazuri din istoria recenta cand ne bucram ca cineva e nepriceput (ca sa nu zic incompetent)

Nu chiar... cel putin teoretic clientului i s-ar putea retrage de pe piata toate vendomatele + ceva amenda eventual.
ANAF-ul este printre putinele institutii din Romania care intai inchide business-ul, iti da amenda si abia dupa te intreaba ce si cum... cred ca am mai povestit ca mie mi s-a pus poprire pe toate conturile firmei si conturi personale dintr-o greseala chiar a ANAF-ului si asta dupa ce am depus doua cereri la ei cu explicatia greselii LOR.

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 22 minute, informer a spus:

cred ca am mai povestit ca mie mi s-a pus poprire pe toate conturile firmei si conturi personale dintr-o greseala chiar a ANAF-ului si asta dupa ce am depus doua cereri la ei cu explicatia greselii LOR.

din cauza asta am renuntat la buletin de ro si m-am declarat cu domiciliul permanent in IRL, m-am saturat sa le explic in fiecare an acelasi lucruri, eu m-am plicitsit de ei si ei de mine.

E posibil sa nu fi inteles eu "ce a vrut sa spuna poetul" - eu din ce am citit ma sus tu esti master si comunici cu success cu slave-ul tau si ei nu reusesc sa inteleaga (cu sniffer-ul) ce-i intereseaza de pe bus-ul ala. Am inteles bine?

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 5 minute, roadrunner a spus:

E posibil sa nu fi inteles eu "ce a vrut sa spuna poetul" - eu din ce am citit ma sus tu esti master si comunici cu success ce slave-ul tau si ei nu reusesc sa inteleaga (cu sniffer-ul) ce-i intereseaza de pe bus-ul ala. Am inteles bine?

Exact... ei intercaleaza sniffer-ul pe bus si ar trebui sa extraga informatii despre cate bancnote si cu ce valoare intra in sertarul de depozit al cititorului de bancnote. Atat, pe acel bus nu sunt informatii despre ID-uri de produse, TVA etc.... doar cat cash s-a incasat... la sfarsitul zilei trimit Z-ul la ANAF (adica un fel de total, nu stiu de ce-i zice Z... 🙂).

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 19 minute, roadrunner a spus:

Ok, si tu esti ingrijorat sa nu-si verse frustrarile (de nepricepere) pe tine sau pe clientul tau.

In general pe mine ar putea sa ma doara in c*r 🙂 , ca sa o zic pe a dreapta, pt ca eu am implementat ceea ce mi s-a cerut si functioneaza... ca a venit ulterior dracu` de la amiaz cu nu stiu ce pretentii, nu e treaba mea.

Doar ca eu (si firma mea) n-am fost niciodata "genu` asta".
Mie, daca un client imi spune ca ceva nu merge, chiar daca teoretic nu ma afecteaza, practic nu mi-e tot aia.
N-am dat "tunuri" niciodata in viata mea si nici nu cred c-as dormi vreodata linistit daca as face-o.
Asa ca incerc sa investighez si sa rezolv, daca pot... chiar daca nu-i vina sau treaba mea. In general n-am avut de pierdut cu modul asta de a fi.

L.E. Nu stiu daca ati inteles cine instaleaza acele dispozitive: NU ANAF-ul!!! Niste distribuitori care la randul lor cumpara de la niste importatori care la randul lor cumpara de la niste producatori care, macar unii, nici macar nu-s din Romania ci din Bulgaria. ANAF-ul n-a gasit producatori sa-i abiliteze in RO asa ca s-a gandit sa-i abiliteze pe aia din BG.

In alta ordine de idei, ce face ANAF-ul este doar  sa inchida afacerea daca asa considera ca n-ai trimis rapoartele necesare.

Editat de informer
Link spre comentariu

@informer

Hai ca mai ai un pic si le faci si la aia sniffer-ul...

ca in bancul ala cu Evreul in razboiul cu Egipt-ul, unde arabul tragea catre evereu cu mitaliera dintr-in sant, tata-ra-ta-ta-ta si la un moment dat se opeste. La care evereul striga:

-  Hassan nu mai ai gloante? hai ca-ti vand eu cateva.

RR

Citat

ANAF-ul n-a gasit producatori sa-i abiliteze in RO asa ca s-a gandit sa-i abiliteze pe aia din BG.

discuta si tu cu cineva care are mai mult de doi neuroni de la ANAF si vezi daca sunt deschisi sa coopereze cu o firma locala si sa omologheze un al doilea sniffer. (orice anomalie din asta idiotica de sistem poate devenii o poptunitate de business - mai ales ca tu poti sa emulezi tot ce face sniffer-ul ca de la tine pleaca tot oricum) - daca tu faci vending machine-ul poti trimite direct la ANAF fara sa monteze tertii aia nimic.

Astia aici au rezolavat problema asta demult, fara cash cam totul e cu card sau NFC (telefon)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 7 minute, roadrunner a spus:

Hai ca mai ai un pic si le faci si la aia sniffer-ul..

Era floare la ureche sa le fac io sniffer-ul si mai luam si niste bani... doar ca eu NU sunt abilitat de ANAF... iar asta-i un joc la care unii ca mine nici macar nu se vad... 🙂

Link spre comentariu
Acum 11 minute, informer a spus:

Era floare la ureche sa le fac io sniffer-ul si mai luam si niste bani... doar ca eu NU sunt abilitat de ANAF... iar asta-i un joc la care unii ca mine nici macar nu se vad... 🙂

cred ca inteleg ce vrei sa zici, e o batalie pierduta din start (cateodata viata e pre scurta ca se complici cu unele idei de afaceri)

RR

Link spre comentariu
Acum 17 minute, roadrunner a spus:

discuta si tu cu cineva care are mai mult de doi neuroni de la ANAF si vezi daca sunt deschisi sa coopereze cu o firma locala si sa omologheze un al doilea sniffer. (orice anomalie din asta idiotica de sistem poate devenii o poptunitate de business - mai ales ca tu poti sa emulezi tot ce face sniffer-ul ca de la tine pleaca tot oricum) - daca tu faci vending machine-ul poti trimite direct la ANAF fara sa monteze tertii aia nimic.

Daca-mi permiteti, fie sunteti plecat din Romania de multa vreme fie n-ati fost niciodata la curent cu cum se fac aceste lucruri.
Oriunde este vorba de hotarari/programe la nivel national cu fondurile asociate, indiferent ca vorbim de autostrazi, ajutoare pt. agricultura sau device-uri fiscale, o sa gasiti niste jucatori de care n-o auzit nimeni niciodata dar surpriza, au cele mai bune oferte. Ma opresc aici ca sunt sigur ca puteti dezvolta mai departe... 😄 .

Link spre comentariu
Acum 12 minute, informer a spus:

Daca-mi permiteti, fie sunteti plecat din Romania de multa vreme fie n-ati fost niciodata la curent cu cum se fac aceste lucruri.

fac 25 ani in curand.  (am avut firma de proiectare / productie hardware in Ro inainte sa plec '93-'00)

Nici aici nu sunt lucrurile perfecte dar sunt un pic mai transparente, de exemplu e un sistem de licitatii destul de clar (e online) dar firmele mici nu au sanse din doua motive, nu au resurse sa aloce ca sa participe la licitatii-le repsective si atunci apar intermediari care au resurse castiga liciatia si vin la stia mai mici care suntem tehnici si subcontracteaza treaba, cel mai prost iese contribuabilul din schema asta si cel mai bine intermediarul.

Al doile motiv e ca cerintele sunt de asa natura ca ai nevoie de tot felul de cetificari si certificate care firmele mici nu le au.

Dar pana la urma toata lumea traieste bine mai ales daca stie bine meserie. 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 3 minute, roadrunner a spus:

Dar pana la urma toata lumea traieste bine mai ales daca stie bine meserie. 

Corect... m-as risca sa zic chiar ca orice meserie. 🙂 

Mi-e putin cam aiurea sa tot insist cu topicu` asta... l-am inceput c-am zis ca poate am noroc sa dau peste cineva care s-o fi lovit de asta. Se pare ca aveam mai multe sanse daca intrebam despre implicatiile AI in psihologie si spatiu/timp... 🤣.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări