informer Postat Luni la 12:11 Partajează Postat Luni la 12:11 Am un client pt. care am implementat un controler pt. masini de "vending" (din alea de pe strada unde bagi bani si primesti ceva la schimb: popcorn, suc, lapte, oua etc.). Masinile astea au pt. luat banii un cititor de bancnote ("bill validator") conectat pe un bus MDB (am postat anul trecut ceva despre el dar nu-i important). Acum ANAF-ul vrea sa fiscalizeze toate masinile de vending. In naivitatea mea am crezut ca intercaleaza ei un "sniffer" pe bus-ul MDB si extrag de acolo ce informatii vor. Din pacate "casele de marcat" pe care le au ei nu sniff-uiesc nimic ci se comporta ca niste device-uri independente MDB si tu ca si controler esti obligat ca de cate ori vinzi ceva sa trimiti si catre casa de marcat aceasta informatie, sub o anumita forma. (chiar m-am intrebat ce se intampla daca fac soft-u` sa trimita numa` din 2 in 2 Si aici ajungem la esenta problemei care consta in faptul ca nu stiu: 1. Ce fel de device MDB (dintre cele implementate in protocol) este aceasta casa de marcat. 2. Cum mai precis se desfasoara comunicatia intre controler si aceasta scula a ANAF-ului, cand vinzi ceva. Daca as avea informatiile astea, as putea sa updatez soft-u` sa faca ce trebuie. Din pacate am vorbit la vreo 2 firme care se ocupa de "fiscalizare" pana acum si ei habar n-au cum functioneaza ceea ce instaleaza. Conecteaza casa la bus, apasa vreo 5 butoane si daca merge bine, daca nu, nu. Evident, casa de marcat nu vine cu nici o documentatie tehnica propriu zisa... am scris in Bulgaria, de unde provin, dar nu ma astept sa primesc prea curand informatii, daca or sa vina vreodata. Este vreun coleg care ar putea face putina lumina in treaba asta? Link spre comentariu
Stefan Postat Luni la 14:52 Partajează Postat Luni la 14:52 Nu cunosc nimic despre asta dar probabil te intereseaza sa faci ceva de genul acesta? https://www.brahms.ro/products/casa-de-marcat-wp65mx-pentru-vendomate/ Sau doar sa traduci de la MDB la o anumita casa de marcat fiscalizata? Link spre comentariu
informer Postat Luni la 16:06 Autor Partajează Postat Luni la 16:06 (editat) Acum 1 oră, Stefan a spus: Nu cunosc nimic despre asta dar probabil te intereseaza sa faci ceva de genul acesta? https://www.brahms.ro/products/casa-de-marcat-wp65mx-pentru-vendomate/ Sau doar sa traduci de la MDB la o anumita casa de marcat fiscalizata? Multumesc pt. interes. Incerc sa explic mai bine problema pe care o am: Pe de o parte, in documentatia protocolului MDB v4.3, pe care m-am bazat cand am proiectat controlerul, exista definite cateva tipuri de dispozitive periferice standard, fiecare cu setul lui specific de comenzi: acceptoare de bancnote, acceptoare de monede, cititoare de carduri etc. dar in MDB NU exista perifericul "casa de marcat fiscala". Cand am scris SW-ul care sa interactioneze cu cititorul de bancnote, am implementat acele comenzi de care am avut nevoie din documentatia protocolului si scula a trecut testele, merge, este pe strada. NU am implementat protocolul pentru orice dispozitiv periferic MDB pt. ca n-avea sens in contextul specificatiilor pe care le-am primit. Pe de alta parte vine ANAF-ul, cu o casa de marcat "COMPATIBILA MDB" si vrea sa afle ce se intampla. Pai ca sa afle asta are 2 posibilitati: 1. Sa "spioneze" comunicatia intre cititorul de bancnote si controler, sa extraga informatia despre cat s-a incasat si sa o trimita via retea mobila la ANAF. (MDB e un protocol serial "la vedere", sa faci un sniffer e relativ banal) 2. Sa te oblige pe tine ca din controler sa trimiti catre casa de marcat, via MDB, informatii cu ce ai incasat. Pentru prima varianta nu inteleg de ce nu le merge, ce anume cauta si nu gasesc in conditiile in care placa electronica nu face nimic nestandard din moment ce functioneaza fara probleme cu cititoare de bancnote de la producatori diferiti. Pentru a doua varianta nu inteleg ca ce device standard MDB trebuie sa consider casa de marcat ca sa ma pot conecta la ea si ce trebuie sa-i trimit ca sa fie "multumita". Sunt informati tehnice care cred ca incap pe jumatate de pagina dar nu reusesc sa gasesc pe cineva care le stie (sau vrea sa le spuna... ). Editat Luni la 16:28 de informer Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Luni la 16:33 Partajează Postat Luni la 16:33 (editat) Există doar câteva firme autorizate să intaleze așa ceva. (instalează și sigilează cu sigilii ANAF) Roagă clientul tău să le scrie un email oficial și să-i întrebe ce anume trebuie să oferi ca informație digitală pentru "casa lor de marcat". Mai mult ca sigur au nevoie de clienți noi și vor colabora. Editat Luni la 16:34 de mihaiaurul Link spre comentariu
informer Postat Luni la 17:04 Autor Partajează Postat Luni la 17:04 Acum 28 minute, mihaiaurul a spus: Există doar câteva firme autorizate să intaleze așa ceva. (instalează și sigilează cu sigilii ANAF) Roagă clientul tău să le scrie un email oficial și să-i întrebe ce anume trebuie să oferi ca informație digitală pentru "casa lor de marcat". Mai mult ca sigur au nevoie de clienți noi și vor colabora. Nu numai ca am rugat clientul dar clientul mi-a dat mie numarul de telefon de la 2 firme care au avut tentativa de a instala aceste "module fiscale" sau "case de marcat" sau cum le zice. Am vorbit cu ambele firme si mi-au spus cam acelasi lucru: "ei doar monteaza aceste module si habar n-au cum functioneaza... eventual stiu cei din Bulgaria...". Link spre comentariu
Stefan Postat Luni la 18:53 Partajează Postat Luni la 18:53 Înțeleg că aveți așa: Acceptor bancnote <-MDB-> Controler automat Și trebuie să ajungi la asta: Acceptor bancnote || Datecs <-MDB-> Controler automat Sau Acceptor bancnote <-MDB-> Controler automat <-MDB-> Datecs Cu siguranță îți trebuie implementarea MDB din Datecs și asta doar producător ți-o poate da, terții nu au voie să furnizeze așa ceva. Din puținul pe care-l știu casa de marcat trebuie fie să conțină in memorie "produsele" cu preț și cota TVA, și asta sigur nu-i in protocolul MDB fie trebuie să-i spui suma și ce TVA se aplică. Nu îmi dau seama cum poți face sniffing ținând cont că in protocolul MDB nu-i nimic specificat de casă de marcat. Poate doar sa îți permită cineva accesul la un sistem funcțional dar iar e puțin probabil. Nu promit nimic dar mâine aș putea adresa o întrebare deși nu am mai ținut de foarte mult timp legătura cu cineva care se ocupa cu case de marcat dar nu pentru vending machine. Casa aia știe doar de MDB? Pe vremuri aveau și 232. L.E: până am reușit eu sa scriu mesajul de pe telefon văd că deja mihaiaur a reușit să vă agite degeaba. Cine știe și va poate ajuta cu siguranță nu o va face public. Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Luni la 19:01 Partajează Postat Luni la 19:01 (editat) 10 minutes ago, Stefan said: Din puținul pe care-l știu casa de marcat trebuie fie să conțină in memorie "produsele" cu preț și cota TVA, și asta sigur nu-i in protocolul MDB fie trebuie să-i spui suma și ce TVA se aplică. Nu este vorba despre o "casă de marcat". Doar un "modul fiscal" care permite memorarea și transmiterea la ANAF (cartelă GSM) a operațiunilor (bancnote intrate prin acceptorul de bancnote). Editat Luni la 19:04 de mihaiaurul Link spre comentariu
informer Postat Luni la 19:03 Autor Partajează Postat Luni la 19:03 (editat) @Stefan, eu nu doresc sa fac sniffing, asta a insinuat colegul dinainte, eu n-am spus nici un moment lucrul asta. Dealtfel ar fi si inutil, eu am facut modulul master MDB... la ce sa fac sniffing, la ce trimit eu din cod? Am spus doar ca una dintre posibilitatile acestui modul fiscal de a sti ce se intampla si a trimite la ANAF este sa intercepteze traficul MDB si sa extraga ce este important dpdv al ANAF-ului... adica ce sume se vehiculeaza. In ce priveste documentatia, nu poti sa scoti pe piata un modul I2C dar sa nu spui ce adresa are, sa nu spui ce registri poti scrie si ce registri poti citi s.a.m.d. Exact la fel este cu orice dispozitiv MDB: nu poti sa-l vinzi dar sa tii interfata de lucru cu el, secreta... sau ma rog, in industria auto se mai intampla dar nu cred ca-i un caz comparabil. Acel modul fiscal poate fi echivalat cel mai probabil cu un device cashless din MDB. Dar ORICUM, un modul cashless uzual nu are nevoie sa implementeaza toate comenzile din protocol asociate cu tipul asta de device. Asta ma interesa, CE VREA modulul sa primeasca pt. ca eu sa-i dau din controler! Nu vad sincer de ce ar vrea cineva, indiferent cine, sa ascunda asta... . Firmele cu care am vorbit, sau macar oamenii care mi-au fost dati ca si contacte NU sunt atat de tehnici incat sa stie asta si nu au nici o documentatie in afara de cum infigi niste mufe si d-astea.... Daca undeva n-am zis corect sau e neclar, pot sa completez. Editat Luni la 19:12 de informer Link spre comentariu
Stefan Postat Luni la 19:13 Partajează Postat Luni la 19:13 @informer înțeleg ce spui dar cu siguranță au niște motive pentru care nu fac informațiile publice dar totuși le oferă partenerilor/ dezvoltatorilor. Pe lângă suma încasată ANAF nu trebuie să știe și cota TVA? In MDB presupun că ai și comenzi pentru finalizarea / închidere tranzacție cu succes, există mai multe modalități de a face asta? Link spre comentariu
informer Postat Luni la 19:21 Autor Partajează Postat Luni la 19:21 (editat) Acum 15 minute, Stefan a spus: Pe lângă suma încasată ANAF nu trebuie să știe și cota TVA? In MDB presupun că ai și comenzi pentru finalizarea / închidere tranzacție cu succes, există mai multe modalități de a face asta? Toata acea masina de vending este facuta de mine (electronic)... dar NU este ceva original, spun doar ca o stiu exact cum functioneaza. Nicaieri in acea masina nu se specifica cota de TVA, nu exista asa ceva. Acea masina stie doar ca daca omul a bagat 6 lei si un ou (scrie pe ecran) ar costa 2 lei, ea trebuie sa-i dea omului 3 oua... si atunci sunt la zero. ANAF probabil stie multe despre firma care detine acea masina, inclusiv ce vinde si cat este cota aplicabila de TVA... dar nu DE LA masina! Si da, pe MDB exista o comanda care aduce bancnota in caseta de depozitare... din momentul in care controlerul trimite aceasta comanda catre bill validator, ANAF-ul poate considera ca firma ce detine vendomatul a incasat acei bani. Exista comenzi cu functie similara si pt. alte periferice dar eu n-am implementat momentan decat cititorul de bancnote. Editat Luni la 19:29 de informer Link spre comentariu
Stefan Postat Luni la 19:34 Partajează Postat Luni la 19:34 @validae Mulțumesc! Îmi cer scuze față de @informer dacă l-am încurcat cu ceva și dacă el consideră se poate curăța subiectul. Față de mihaiaur nu am de ce să-mi cer scuze pentru că și-o caută de fiecare dată. Dacă consideră că se șterge ceva din "dovezile" împotriva mea sa nu își facă griji, încă sunt in deplinătatea facultăților mintale și recunoscut faptele dar nu le regret. Link spre comentariu
validae Postat Luni la 19:38 Partajează Postat Luni la 19:38 Tot ce am șters din topic există pe server. Cred că i-am tolerat prea multe, dar e absolut ultima dată... Link spre comentariu
informer Postat Luni la 19:39 Autor Partajează Postat Luni la 19:39 Acum 3 minute, Stefan a spus: Îmi cer scuze față de @informer dacă l-am încurcat cu ceva și dacă el consideră se poate curăța subiectul. Apreciez orice ajutor si orice idee... ca oricare dintre noi, cred. Dar ce a facut colegul inainte nu este ajutor, este un fel de mistocareala ieftina. Link spre comentariu
daniels Postat Luni la 19:52 Partajează Postat Luni la 19:52 (editat) Nu cred ca acel atomat de distribuit sucuri are legatura cu ANAF. Acel distribuitor e un fel de cititor de coduri de bare si este legat la un calculator unde este un soft de gestiune. Lucram acum cativa ani la un magazin "2 pasi" din sat unde tineam contabilitate primara. Casa de marcat era fiscalizata la ANAF, iar periodic patronul lua efectiv acel calculator se ducea la ANAF unde descarca ce a trecut prin casa de marcat, atat intrarile(NIR) cat si iesiri Daca acel automat sa zicem ca se defecteaza si in loc de un suc da 2, la ANAF vei plati TVA pentru 2 sucuri. Editat Luni la 20:00 de daniels Link spre comentariu
informer Postat Luni la 20:12 Autor Partajează Postat Luni la 20:12 (editat) Acum 28 minute, daniels a spus: Nu cred ca acel atomat de distribuit sucuri are legatura cu ANAF. Acel distribuitor e un fel de cititor de coduri de bare si este legat la un calculator unde este un soft de gestiune. Acel "automat de distribuit sucuri" e facut de mine si va asigur ca nu are legatura cu nici un calculator traditional, isi tine singur gestiunea si mai face cateva chestii pe langa asta . Nu avea legatura nici cu ANAF-ul doar ca ANAF-ul isi doreste sa aiba... contra vointei tuturor . Este dealtfel motivul pt. care vor sa introduca in el acea scula despre care incerc sa ma lamuresc. Referitor la SECRETUL documentatiei as vrea sa spun de ce CRED eu ca asta ar fi o prostie: Acest "modul fiscal" este un instrument al ANAF-ului pentru a strange bani, sper ca aici suntem de acord! Ei te OBLIGA sa atasezi acest dispozitiv la orice device ai... ieri la casele de marcat traditionale, azi la vendomate maine la orice altceva foloseste bani. Este IN INTERESUL LOR sa faca atasarea cat mai usoara ca sa nu ai motive sa spui ca n-ai putut ca nu stiai cum. Si acum intreb: de ce nu ti-ar spune cum, cand e in interesul lor? Singurul motiv oarecumva plauzibil ar fi ca protejeaza "firmele abilitate"... numa` ca din ce am constatat, acele 2 firme abilitate cu care am vorbit, habar n-au de ce nu reusesc ce incearca. Si uite asa am ajuns inapoi la inceputul topicului... . Editat Luni la 20:28 de informer Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum