Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema ciudata smps home cinema Samsung


Postări Recomandate

Buna ziua. Mi-a dat un prieten un home cinema Samsung model HT-BD2 cu probleme si nu reusesc sa -i dau nicicum de cap. Initial am gasit in sursa,  integratul FSDM0365 explodat si am comandat de pe Tme un echivalent, respectiv FSL136MR. Am verificat cu atentie alte componente arse in sursa, dar nu am gasit nimic. Apoi pe mainboard am gasit supercapacitorul de 0.047F la 5,5V explodat si el si l-am inlocuit cu altul identic, dar recuperat.

Dupa alimentarea aparatului, acesta ramane in standby si nu vrea sa porneasca, decat dupa mai multe incercari , cateodata a 2a oara, cateodata a 10 a oara, am stat si cateva minute bune si am tot apasat pe power si nu vrea sa iasa din standby. Dupa ce intr un final  iasa din standby  totul functioneaza perfect, citeste cd , merge tunerul. Apoi daca il opresc si repornesc merge imediat, la prima apasare de buton si pot sa-l opresc si repornesc de cate ori vreau ca porneste imediat de fiecare data, dar daca se face o pauza de cateva minute refuza sa porneasca. Am verificat toti electroliticii din sursa si am inlocuit destui, cu electrolitici de calitate, au mai ramas cei mari de filtraj dar urmeaza ei. Apoi am verificat condensatorii de pe mainbord , din jurul procesorului , si inlocuit cei de pe alimentarea lui si degeaba. Apoi am sesizat ceva ciudat, am incalzit placile si am constatat ca daca pun putina caldura chiar pe integratul pe care l-am inlocuit ( FSL136MR) si apas butonul de power, porneste din prima. Chiar daca il las oprit mai mult timp si apoi incerc sa -l pornesc nu vrea deloc, dar daca pun statia de aer cald direct pe integrat si apas power porneste instant.  Care ar fi explicatia si ce e de facut? Am comandat mai multe integrate identice de la Tme si la fel e si cu celelalte. Am zis sa comand integratul original de undeva chiar daca nu se mai fabrica. Sunt fara solutii. Va multumesc.https://elektrotanya.com/samsung_ht-bd2_ht-bd2r-xeo_blu-ray.pdf/download.html#google_vignette

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 73
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vezi daca nu cumva atunci cand incalzesti integratul, sa se incalzeasca de fapt ceva componente pe langa el si din cauza lor sa fie acel comportament. Ceva condensatori SMD cu probleme minuscule poate, sau ceva rezistente smd cu lipituri reci dar prea mici sa fie observate... Fa o analiza atenta sub microscop sau cu o lupa buna care mareste mult.

Link spre comentariu

Dupa ce verifici cum spune Marian urmezi calea logica. Vezi daca ai semnal de pornire pe pinul 19 de la conectorul sursei si il urmaresti apoi in partea de sursa. Daca nu ai semnal de pornire acolo cauti spre locul care il genereaza.

Sper ca esti constient ca o sursa SMPS se repara cu osciloscopul nu doar cu un multimetru.

Link spre comentariu

- PCM1A PC817 și ZDM1 1N5239B le-am verificat si erau ok, dar le-am inlocuit si problema a ramas.

- Am incercat sa incalzesc componente din zona integratului dar nu au efect, doar cand pun suflanta de aer exact deasupra integratului. Componente smd nu exista deloc pe placa sursei. Microscop si osciloscop am. De microscop nu e nevoie in cazul asta, cablajul e curat si traseele arata perfect, le am refacut chiar lipiturile in zona respectiva.

- Semnal de pornire ajunge de la procesor la cupla de la placa sursei, am 3,43V

Link spre comentariu

Pai atunci nu are sens, pentru ca zici ca ai pus CI-uri noi, imposibil sa aiba 2 sau mai multe acelasi defect.

Posibil ceva crapaturi la traseele catre paduri? Sau poate vreo trecere metalizata cu probleme?

Ca alta explicatie n-as gasi.

Link spre comentariu
La 13.05.2024 la 16:16, alex26 a spus:

FSDM0365 explodat si am comandat de pe Tme un echivalent, respectiv FSL136MR.

poate ar fi bine sa te uiti in datasheet cat de "la fel" sunt cele doua.

masoara pe pinul de vcc (pin 2) ce se intampla la start-up.

Ce era original in aparat FSDM0365 sau FSDL0365 (ca au frecvente diferite la osc)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Mie mi s-a parut ca fiind echivalent, dar asta urma sa fac, voi comanda unul ca cel folosit in aparat. L-am gasit la 2 magazine in Romania, la Quintrix unde e 14 lei si la Super Electronic2000, unde e 6 lei. Nu stiu de ce e asa mare diferenta si nu stiu inca de la ce magazin sa-l comand. 

Link spre comentariu
Acum 15 minute, validae a spus:

Dar de ce ai pus altul, câtă vreme FSDM0365 se găsește ușor la noi ?

https://quintrix.ro/circuite-integrate/FSDM0365

D-le Vali, am avut in trecut ceva experiente nefericite cu piese luate din Romania si am zis ca nu mai cumpar de la noi. Am cautat pe Mouser sau Tme si nu am gasit si m-am orientat spre un echivalent. Voi comanda probabil de la Quintrix pentru ca sunt curios daca va merge cu acesta.

Link spre comentariu

Pai odată ce ai osciloscop este destul de simplu sa cauți ce-i diferit în comportament între integrat rece și integrat cald. Dar Intradevar poate munca mult timp sa cauți o astfel de problema. 

Prima măsurătoare trebuie sa fie pe alimentarea integratului in momentul pornirii, cu osciloscopul. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, roadrunner a spus:

masoara pe pinul de vcc (pin 2) ce se intampla la start-up.

cum azis si @sesebe mai sus. Acolo (Vcc) ai doua nivele interesante 8V si 12V (adica stop si start) si cand comuta din Vstr in Vcc la pornire.

https://www.mouser.ie/datasheet/2/308/1/FSL136MR_D-2313984.pdf

curentul de start-up (e un generator de curent constant in IC) e destul de dependent de temperatura, mai jos cum arata tensiunea pe pinul Vcc la pornire.(din datasheet) - parca circuitul original si cel care l-au pus au crenti usor diferiti de pornire (daca ai o rez serie la pinul #5 e posibil sa nu-i placa valoarea aia la IC ul asta nou) - zic si eu ca prostul ca nu ma pricep.

image.thumb.png.c496dd57ae2b966471c11b565093f7f8.pngimage.thumb.png.4b675a8e20022289d130ebceec6d6519.png

 

 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 16 ore, roadrunner a spus:

poate ar fi bine sa te uiti in datasheet cat de "la fel" sunt cele doua.

masoara pe pinul de vcc (pin 2) ce se intampla la start-up.

Ce era original in aparat FSDM0365 sau FSDL0365 (ca au frecvente diferite la osc)

RR

Si eu cred ca cele doua integrate nu sunt chiar identice si ar trebui sa caute FSDM0365.

Tensiunea Vdd masurata de Alex este de 14.5V. Integratul porneste, sursa scoate tensiunea de +5.6V pentru stby, iar celelalte tensiuni generate de aceasta sursa (+5, +3.3, +12, -12, etc) intra in sarcina cand regulatoarele care le stabilizeaza primesc comanda P_ON ( +3.5V) de la procesor, comanda fiind un semnal scurt dat cand se apasa tasta Power (dupa pornire semnalul P_ON ramane permanent). Iar cand apare +5V, prin optocuplor este comandata alimentarea sursei de putere, astfel incat porneste si aceasta a doua sursa in comutatie care genereaza tensiunea pentru amplificatorul audio de putere si tensiunea +5V (de putere mai mare ).

Parerea mea e ( desi nu sunt mare specialist in surse in comutatie si nu am studiat amanuntit datele de catalog ale celor doua integrate) ca in perioada scurta in care apare semnalul de pornire (P_ON) si apar sarcinile, integratul sursa nu reuseste sa-si schimbe starea de la sarcina mica (stby) la plina sarcina si aparatul ramane in stby. Probabil ca incalzindu-l, integratul "porneste" si in sarcina plina in perioada scurta cat e comanda de procesor.

Nu stiu daca este chiar asa, dar cred ca integratul original va functiona bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări