Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator sudură Telwin Nordika 270 Opinii funcționare, probleme


xubi

Postări Recomandate

Vreau să cumpăr  transformatorul din titlu. este vechi probabil 10-15 ani,  deja Telwin a schimbat gama și nu prea sunt info am găsit un manual de utilizare 
M-ar interesa impresii de utilizare sau chiar reparare/modificare dacă l-a folosit cineva.   Îl vreau pentru că se poate alimenta din 2 faze și pare să meargă și cu 4mm
Sudez rar, poate  odată la 2-3 ani am câte ceva de făcut pe acasă, electrozi de 2,5 3.2 rutilici.   Acum trebuie să fac o scară  din țeavă de 3-4 mm
Nu vreau invertor  existând riscul să moară de neutilizare . 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din catalogul de spare-parts a lui Telwin, am selectat doua aparate actuale care seamana cu acel Nordika. Schemele sunt similare la multe, diferenta o face probabil marimea transformatorului, deci curentul maxim de arc. Este fabricat in china, nu va asteptati sa fie cupru in conductoarele bobinelor. Nu este ceva rau, dar greutatea lui este monstruos de mare fata de o "tabachera" de invertor de 120-180 de amperi in arc. Un invertor se stica mult mai repede daca nu este curatat si bagat in priza, decat daca nu este bagat in priza o perioada lunga...:d. Invertorul sudeaza in curent continuu, iat traful cu pricina in curent alternativ.  Consumul in gol, fara arc, la transformator este unul destul de mare. Invertorul consuma foarte putin cand nu este angajat arcul de sudare. 

 Cel mai mare invertor care il am este unul de aproape 400 amperi si este relativ portabil, nu imi rupe spatele sa-l dau de colo-colo. Unul cu traf, similar ca putere, cam patru oameni sa-l ridice de jos. In fine, este doar alegerea dvs. Pe OLX am vazut ca se cere 1000 de lei. Un invertor capabil sa "arda" electrozi de 2.5-3.2, NOU, se poate cumpara mai ieftin.

nordica si artica.pdf

Link spre comentariu

Vă mulțumesc pentru efortul de a face PDF-ul ăsta, nu am văzut cum arată pe interior, nu aveam nici schema.
Bănuiam că Artika 270 ar fi urmașul trafului de care vorbim. Nordika 270 are cam 25 de ani și-s destul de reținut în a-l cumpăra. O fi destul de copt emailul din primar, de asta speram să-mi scrie cineva care l-a folosit. Am găsit între timp pe un forum francez un țăran(fermier)  care-l folosește și azi.
Cunoscând diferența dintre invertor și transformator și faptul că orice electronice neutilizate pier de... neutilizare, m-am gândit  că probabil un traf ar fi mai potrivit pentru nevoile mele rare .

Link spre comentariu

V-am zis mai sus, este alegerea dvs. Din experienta va spun, cand eram mai tanar, ma chinuiam cu un monstru de ala comunist care bazaia in arc de trezea vecinii...:rade: Ba se lipea electrodul, ori arcul se aprindea greu. Nu mai zic de consum. Si era industrial, bobinat cu cupru pe miez de fero-siliciu. Nu am putut pune PDF-ul tot, aici esti limitat la marimea fisierelor.  Cautati un inveror bun, este mult mai ieftin ca un traf, chiar folosit. Nu aveti garantia integritatii contactoarelor ori alte elemente mecanice din ansamblu. Am invertoare care le folosesc rar, sau foarte rar. Stocate intr-o incinta curata si uscata pot sta ani de zile. Capacitoarele electrolitice actuale, daca de ele va e teama, nu mai sunt ca alta data. Si in general, componentele electronice au o viata mai scurta cand sunt supuse la stresuri termice sau electrice , deci in functionare.

 

 

Link spre comentariu

Pentru portabilitate, fara indoiala avantaj invertor. Mai ales ca noi devenim din ce in ce mai ”puternici”:rade:. Doar daca vrei sa lasi mostenire sau folosire intensiva pe santier constructii, atunci da, traful e ok. Urmasii e posibil sa aiba ceva gen spoolgun cu baterie incorporata (parca asa am vazut in filmul SF Alien 2, cand sudau usile sa nu patrunda monstrii).

Link spre comentariu

Ce 1000 de lei pentru invertor ca-i 400 unul, el iam pe aste de ceva timp si nu am avut probleme, a ars cateva pachete de electrozi:

https://www.emag.ro/invertor-de-sudura-mma-steinhaus-pro-iw160m-curent-de-sudare-25-160a-electrod-1-6-4mm-7-1kg-accesorii-sudura-mma-arc-electric-6426228024194/pd/DYTGY7BBM/

 

Sunt multe altele si mai ieftine.  La ce sa dai 1000 de lei sa-l utilizezi de 2 ori pe an ?

Link spre comentariu
Acum 31 minute, sonic11 a spus:

Eu am un telwin tehnologi 216 hd, am pierdut numărul kg. de electrozi:rade:

Pai daca mai e și modelul vechi,apărut prima data,asta da invertor pentru acasă... Primul model chiar se făcea în Italia..de o vreme Telwin nu prea mai face mare lucru la ei in curte,iau placi chinezești și fac invertoare. Este diferența și la carcase și la placi.

 

Link spre comentariu
Acum 56 minute, cipriyan123 a spus:

Pai daca mai e și modelul vechi,apărut prima data,asta da invertor pentru acasă... Primul model chiar se făcea în Italia..de o vreme Telwin nu prea mai face mare lucru la ei in curte,iau placi chinezești și fac invertoare. Este diferența și la carcase și la placi.

 

Da, are 10...12 ani și e făcut în Italia.

Nu am avut ocazia sa desfac unu recent  dar avem la firma un Arc force 165 cumpărat pana în pandemie și nu au fost probleme cu el, este destul de utilizat.

Link spre comentariu

Vă mulțumesc tuturor pentru argumente dar  lecturi pe aici și aiurea plus ceva teste practice pe invertoare m-au dus la concluzia că sub 1000 de lei(puțin arbitrar) riscul să dau peste o petardă  este destul de mare.
Poate fi ok dar mă poate lăsa brusc.
Nu mi-ar folosi mult un aparat de 160A.   Am acces la un Jasic  de 200A  care m-a cucerit. Mai am acces la un Telwin tecnica144 la nevoie(max 2.5) dar ardeleanu trebuie să aibă trafu  lui  când prietenii-s în concediu. 
în postul meu inițial am spus că vreau să pot alimenta traful la 2 faze pt că am trifazat și rețeaua-i slabă. Nu sunt încântat de consumatori de forță la 220V datorită dezechilibrului creat.  Inclusiv circularul sau abricht-ul le am trifazice chiar dacă-s de doar 3KW. 

Cred că ne-am lămurit,  nu a avut nimeni din cei ce-au citit un Nordika270 deci se poate închide.

 

Link spre comentariu

Am cumpărat  un transformator cu asemănător  cu Nordika 270 din primul post. Probabil fac chinezii pentru diversele mărci.  Absolut banal, ăsta-i din Spania, Ferr 2250 _turbo. Turbo se referă la ventilator :)  Omul  spune că-i luat de nou în 2009 dar l-a folosit puțin.  Merge pe 220 și două faze cum voiam și are termostat. 
L-am suflat interior de puținul praf și păianjeni. Am verificat prinderile bornelor de secundar. Nu oxid, nu urme de flamă  Bobinajul secundar este aluminiu, la primar nu m-am uitat.  Cablurile-s scurte,  cupru lițat  de 16mm2. 
Am tras 3-4 cm de probă cu 3.2 și am fost mulțumit.  Tensiunea în gol 48 de volți la casa omului, ajuns la mine avea 44 la 225V.   
300 de lei, aprox 25-28kg. 


Interior arată ca cel din pdf-ul pus de @digioptic  doar ventilatorul este ceva mai mic. 
Sigur că era fain să iau un invertor bun dar cum puteam să-l recunosc? citind topicul despre recomandarea unui invertor după 105 pagini tot nu știu care-i bun la 400 de lei.  Acum vreo 2 luni mă  fixasem cumva pe Jasic200 apoi am aflat că Intensiv este făcut de Jasic și fiind mai ieftin nu știam ce-i lipseșteDrossel-ul?)  apoi un coleg de forum a deschis post că avea probleme cu Intensiv200 de nou și am luat mâna de pe cuțit. 
 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări