Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor

xubi

Membru activ
 • Content Count

  142
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

23 core_reputation_level_4

About xubi

 • Rank
  core_member_rank_2

core_pfieldgroups_2

 • core_pfield_6
  KN16TR

Recent Profile Visitors

337 profile views
 1. Strict tehnic încălzirea centralizată este mai eficace în cazul blocurilor și al grupurilor de blocuri. Din păcate ca la noi la nimeni, în loc să luăm modele funcționale de afară, unde s-au găsit soluții raționale la modul de repartizare al cheltuielilor respectiv termostatare calorifere, repartitoare, contoare de căldură, autoritățile n-au nici o grijă decât să fure, să-și promoveze contractele cu statul. Ne-am debranșat, oamenii erau frustrați pe bună dreptate pentru motive enumerate în diverse posturi mai sus, dar economic, pe termen lung, fiecare dintre noi ieșim mai prost
 2. Domnule Ancient, probabil căutați argumente in discuția cu acei amici audiofili: Găsiți aici câteva argumente de la audiofili. "What many exotic cable manufacturers do is start off with a real engineering premise and stretch them beyond what would even be considered believable as Star Trek physics, hence the pseudoscience is born. Some of their theories are even more cockeyed than a looney tunes episode in that they don’t even correctly identify how the phenomenon works" un citat de pe https://www.audioholics.com/gadget-reviews/speaker-cable-and-audio-interconnects Un alt articol binișor documentat: https://www.soundguys.com/debunking-myths-about-audio-cables-13093/ Orice întrebare pe tema: the myth of expensive audiocables, va deschide o cutie a Pandorei.
 3. Citeam prin literatura privind urechea umană că în tinerețe mai percepem sunete spre 20kHz dar după 35 de ani limita este undeva pe la 15kHz. Mi-am făcut un test cu un generator sinusoidal și peste 6kHz nu mai aud nimic la 58 de ani Admit că poate nici boxa mea nu putea mai mult probabil. Presupunând că vorbim de limita superioară, 20 kHz, ce efect sesizabil poate avea "orientarea microcristalelor" la suprafața firului trefilat când efectul de piele(îmi place cum sună ) adică skin effect este ca inexistent la frecvențe sub 20kHz, respectiv la un cablu cu secțiunea de 3mm(fi 2mm) adâncimea de pătrundere este de 0.5mm, adică 75% din secțiune ese străbătută de curent?
 4. @sesebe, @modoran, vă mulțumesc pentru sfat. @cosmin, mulțumesc pentru tot ajutorul, și ultimele sfaturi/detalii. Mulțumesc și celor care mi-au trimis sfaturi și informații pe mesaj. 3. Eh d-aia e bun/util un alt osciloscop.... Voi folosi acest argument să mai cumpăr unul
 5. Deocamdată declar renovarea încheiată. Ar mai fi de schimbat niște condensatori poliester de valori mici, plachetele (ai mei nu-s de hârtie) de care vorbea Kosmin mai sus, condensatorii stiroflex din care unii sunt foarte crăpați. M-am grăbit să pun totul la loc să văd întâi că merge până aici. Osciloscopul merge de peste 4 ore, comută pe toate gamele. Câteva nedumeriri, poate primesc niște sfaturi. 1. Tranzistorii finali BF257 de pe P2(amplificator X ) aveau de când am desfăcut scula o culoare care sugera supra încălzire. Am măsurat cu sonda multimetrului; după o oră 60C, 4ore, 57C Mă întreb dacă asta-i temperatura lor de regim? Dacă da, ar ajuta un radiator la prelungirea vieții ? 2. La comutarea atenuatorului pe toate gamele, 20V--0.01V, trasa se mișcă alternativ sus- jos cam 0.2div. Sunt niște grupuri de rezistori și trimmeri comutați de V/DIV. dar nu am îndrăznit să-mi bag șurubelnița-n ei. Presupun că-i o anume ordine în care se lucrează la această aliniere a trasei? 3. La perioade mai mari sau egale cu 5mS ale bazei de timp, trasa are un flicker ceea ce-mi sugerează o tensiune insuficient filtrată. 4. Condensatorii de poliester in epoxi de 100nF/400V au un ESR de 11-12 ohmi măsurat cu Miro63. Același lucru la cei de 47nF/400V- "Jb" Valori cu doar 1-3 ohmi mai mari, am măsurat pe condensatorii schimbați dar ăștia au 36 de ani. I-am pus pe cei noi dar nu-s în clar dacă la valori de 100nF, un astfel de ESR este ok sau dacă Miro63 al meu( făcut de Doru) are probleme de calibrare. Întrebarea întrebărilor. Pot să verific formele de undă din primarul convertorului cu același osciloscop(adică chiar ăsta renovat) care este supus testării? Nu am altul.
 6. xubi

  The Oak Island

  Nu m-am putut uita la 'Documentarul" în discuție, mai mult de un episod și nici ăla întreg. Aveam impresia că-s la Antena3 Am dat o privire și la acest subiect curios să văd cine putea fi Danikenu care l-a inițiat Ok, se confirmă.
 7. Apropos de consumuri, mi-aș fi dorit să le cunosc. Nu am găsit care ar fi curentul maxim admis pe fiecare ramură și pe fiecare placă.
 8. Intrigat de valorile mult diferite ale ESR indicate de Miro63 și de SMT la unii condensatori scoși din sursă, am pornit E0711 Am lăsat puntea să intre-n regim și m-am rotit 180 de grade spre calculator să citesc despre modul de măsurare al factorului de pierderi și ESR, toată teoria de pe vreo 7 pagini. În spate parcă se auzea cuptorul unui aragaz a cărui tablă trosnește ușor când se dilată. Mă amuzam de comportamentul de aragaz al punții când am auzit un zgomot de petardă de-am căzut de pe scaun. M-am redresat, din punte ieșea un fum generos, cu miros neplăcut, afișaj stins, tot tacâmul, să înțeleg că o pusesem de mămăligă. Am desfăcut resemnaj jucăria și-am găsit condensatorul filtrului de rețea explodat. evident se dusese și siguranța. Pe ăsta nu-l schimbasem acum 2 ani când am cumpărat puntea. Fericire, puntea merge
 9. Mulțumesc Kosmin, găsisem info despre flyback cu Bipolar, snubberul era pus pe primarul trafului la toate. Mai aprofundez că vreau să înțeleg diferența de poziție a snubberului. Sursa mea, mergea când am demontat osciloscopul. Când testez sursa cu noii condensatori este preferabil să-i fac sarcină cu rezistori în soclul P2 cum spune-n manual sau pot să-i dau drumul cu tot osciloscopul montat? Nu am alt osciloscop și mă gândeam să-i verific cu el însuși forma de undă în colector dacă pornește. Relativ la sursa de 12v pe care o recomandați, cartea cere să poată debita 5A la pornire. Am doar o sursă de max 2A cu limitare de curent, o pot folosi? Curentul de 5A este ce ar lua condensatorul de 3300UF la pornire? sau se datorează pornirii convertorului? în schemă R24 este dat de 1W dar pe placă era un rezistor de 0.5w deci presupun că ajunsese la 12 Ohmi prin coacere, poate n-au avut de 1W. Am pus ceva de 15/1W că-l aveam. O să caut de 3-5W ceramic dacă văd că se colorează. Nu aveam ieri în colecție mai mare.
 10. 1.Am rezolvat postul de mai sus; am comandat. Nu de 10nF ci de 100nF 2. Tranzistorul de putere al convertorului(T9) are în colector grupul R24-C36 serie care presupun că are rolul de a prelua spike-uri de tensiune, ringing. http://www.emil.matei.ro/image.php?img=e0104sursa2.png Condensatorul variază în funcție de schemă. Are 5.6nF sau chiar 100nFla mine ca în schema scanată Puteți confirma sau infirma rolul acelui grup RC? Nu întreb de amorul artei doar, R24 /1w (valoarea măsurată 12 Ohmi) are un inel negru în jur pare destul de pîrlit, sigur trece ceva curent pe acolo și vreau să-l schimb cu unul de 15/2W .
 11. Există argumente împotriva utilizării acestui condensator în secundarul de 1kV al convertorului? (Înlocuiesc conzii poliester gri de IPRS 0.1uF/250V) ? Pot să-i folosesc și la decuplări prin alte circuite? https://www.tme.eu/ro/details/mks4-10n_630-r/condensatoare-cu-poliester-tht/wima/mks4j021003c00ki00/
 12. Trasa era curată. Dacă este așa cum spuneți, tensiunile mici se pare că erau bine filtrate mai puțin una care avea un condensator rupt. Cei cu ESR foarte mare erau pe tensiunile de 90V și 155V
 13. Filtrele din secundarul convertorului: Electroliticii de 8uF/350V axiali garnituri de gumă, au valoarea sub nominală , ERS=23/32 . Cei din plastic gri de 100uF au valoare nominală sau peste iar ESR =0.22-0.39. Am desfăcut unul cu un picior rupt și nu era uscat. remarcabil pentru cât sunt de huliți În ÎT(1kV) am condensatori de poliester(nepolarizați) gri, 0.1uF/250V care au C nominală dar ESR=12-16. Probabil sunt mai forjați acolo? Același condensator în colectorul Tranzistorului de putere din convertor păstrează valoarea nominală dar are ESR 0.6 În circuitul de focalizare am același model, 0.047uF/400V cu valoarea nominală și ESR =1. Am scos doar să pot verifica pe SMT. Din ce am citit cei de mylar(poliester au ESR cu 2 ordine de mărime sub 1sau mai mici)
 14. @QQme mulțumesc, am notat. Osciloscopul funcționează dar am niște condensatotori cu ESR mare pe care-i schimb
 15. Mulțumesc Kosmin, am notat.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.