Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Randament led


Alphsoo

Postări Recomandate

Vazand ca la sectiunea ledurilor se discuta de randament si nu eficienta cand e vorba de lumeni intreb si eu ca prostu aici:

Cati lumeni trebuie sa produca un led ideal de 1W ca sa aiba un randament de 100% fara a cunoaste spectrul care compune acea lumina?

Presupunem  ca nu avem nici o pierdere de energie prin ,,strokes shift,,...

Rog moderatorul sa lase acest subiect aici, la sectiunea leduri astfel de subiecte nu-si au locul, deranjeaza  anumite persoane  iar din punctul lor de vedere a nu fi de acord cu ei contravine regulamentului acestui forum. 

 

Editat de Alphsoo
Link spre comentariu
7 hours ago, daniels said:

Lumenul e o marime fizica

Si este o expresie a eficacitatii ( cred ca-i un termen mai potrivit ).

 

9 hours ago, Alphsoo said:

Cati lumeni trebuie sa produca un led ideal de 1W ca sa aiba un randament de 100%

Cred ca problema este pusa usor gresit ( sigur, accept corectii ).

Cantitatea de lumina a ledului nu se exprima in procente si nici nu se caracterizeaza pe post de "randament".

Spui ca un anumit led are un anumit numar de lumeni per W.

Din cate am citit la ledurile albe valoarea maxima ar fi undeva pe la 350-370.

Daca vrei neaparat sa exprimi intr-un procentaj, atunci verifici pdf-ul unui anumit led, verifici valoarea maxima de lumeni pentru ledul respectiv si o compari cu maximul asta posibil.

Link spre comentariu

Să nu uităm că unitățile de măsură din domeniul iluminatului ( inclus lumenul ) sunt unități ”subiective” raportate la  ”ochiul uman mediu” definit de CIE.

Cu această precizare în față putem enunța ca un radiator ideal o sursă de lumină monocromatică verde ( 555nm) cu o eficacitate luminoasă de 683 lm/W și o eficiență luminoasă relativă de100%. Celelalte surse de lumină vor avea proporțional eficiențe mai mici de 100%. Putem să numim acest ultim termen randament luminos sau, simplu, randament când contextul este clar. Randamentul energetic este diferit însă - o sursă de infraroșu sau chiar de lumină vizibilă la o lungime de undă diferită de 555nm poate produce ( cel puțin teoretic ) mai mulți mW de  radiație pentru 1W electric consumat dar mai puțin lumeni. 

PS Cele de mai sus se referă la vederea fotopică ( colorată ) . Pentru vederea scotopică ( alb-negru ) se estimează radiatorul ideal ca producând 1700 lm/W la 507 nm.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Alphsoo a spus:

Sesebe nu ai citit atent ce am zis mai sus!

Vorbim de lumina alba unde nu cunoastem spectrul  exact.

 

Ba am citit foarte atent si tocmai de aceea am facut acele precizari. 

Dupa cum au mai comentat si alti colegi, cantitatea de lumina emisa depinde foarte mult de lungimea de unda a luminii. In cazul luminii albe vorbim de un amestec, preferabil uniform, de mai multe lungimi de unda. 

Ca sa poti defini/calcula/masura(?) un anumit randament luminos pt lumina perceputa ca alba trebuie mai intii definit foarte precis intervalul de lungimi de unda pt care se face acest calcul.

Pe de alta parte ai primit un raspuns aici unde se specifica ca acel randament lumins este maximum 1700lumeni/W la 507nm ( dar mie mi se pare cam mic- ma asteptam sa fie mai mare....)

Editat de sesebe
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări