Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal digital pe Rubin 102 ? Conversie ?


Postări Recomandate

Televizoarele vechi gen Rubin 102 au selector cu frecvente fixe pe canalele OIRT RI-RXII. Din acordul fin se regleaza, in limite restrinse, doar freventa oscilatorului local. 

Canalele OIRT RVI - RXII sunt in banda III (174MHz-230MHz) si se suprapun pe canalele CCIR E5-E12. Vreo 2-3 canale parca se suprapun binisor si ai sanse sa la receptionezi dar fara sunet.

Ca sa receptionezi toate canalele ai nevoie de decodor digital + modulator OIRT pe unul din canalele RI - RXII. Existau generatoare de mira, chiar cu lampi, care aveau modulare externa. O alta varianta este sa modifici televizorul si sa ii adaugi o mufa intrare AV

Link spre comentariu
La 26.08.2019 la 18:15, modoran a spus:

Asta in mod sigur nu va prinde 60 de programe, ca nu are hiperbanda, dar vreo 20 tot va prinde. RDS emite si semnal analogic pe acelasi cablu coaxial.

RDS(Digi) in Bucuresti are doar fibra optica, nu exista nici un fel de semnal analogic pe cablu(logic, e fibra!), semnalul analogic e "confectionat" de mediaboxul utilizatorului, sau in cazul blocurilor, de mediaboxul comun din care apoi pleaca cablurile coaxiale spre apartamente.

UPC are semnal analogic pe cablu, infrastructura lor stradala e bazata in principal pe coaxial.

Atata UPC, cat si Digi mai au doar cca. 20 canale pe analogic, care vor disparea in urmatorii 2-3 ani.

Link spre comentariu

 

Acum 9 ore, Spitfire a spus:

RDS(Digi) in Bucuresti are doar fibra optica, nu exista nici un fel de semnal analogic pe cablu(logic, e fibra!), semnalul analogic e "confectionat" de mediaboxul utilizatorului, sau in cazul blocurilor, de mediaboxul comun din care apoi pleaca cablurile coaxiale spre apartamente.

UPC are semnal analogic pe cablu, infrastructura lor stradala e bazata in principal pe coaxial.

Da, si care-i diferenta ?     Fie ca ai ultimul model de tv, fie ca ai Rubin 102, tot coaxialul intra in el, fie ca provine din fibra optica sau nu.

 

 

Iar ultima data cand am testat pe Digi analogic erau peste 60 canale acolo ( tv cu hiperbanda, evident ), nu 20.

 

Editat de modoran
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salut. Dacă mai e de interes subiectul, uite cum faci, ai 2 variante:

 

1. semnal din calculator. În funcție de ce ieșire video are calculatorul, trebuie un convertor de la VGA, HDMI, DVI sau DisplayPort la AV (videocomplex). După care semnalul AV și semnalul de sunet trebuiesc modulate în radiofrecvență. Recomand modulatorul ăsta de pe e-bay  cu normă de sunet selectabilă, folosești 6.5MHz pentru rubin - eu cu el îmi strunesc armata de rubine-102 (am 4 bucăți, două merg, două așteaptă chirurgia). În felul ăsta poți da imagine pe TV. Atenție că trebuie să te joci în rezoluții între 640x480 și 1024x768. Să nu ai pretenții să vezi scrisul din browser, este un televizor vechi. Filme vezi full-screen fără probleme. 

 

2. Semnal de la furnizorul de TV prin cablu. Ai nevoie de un tuner TV să poată recepționa posturile. În loc de televizor folosești convertorul ăla de la punctul 1 adaptat la ieșirea tunerului, și apoi modulatorul ăla de pe e-bay. O să ai rubin-102 cu telecomandă.

 

Recomand schimbarea tuturor condensatoarelor mai mari de 1 nanofarad din blocul etajului linii-cadre, adică fierătania "de la etajul 1".  Vezi ai grijă că dihania aia are apucături moștenite de pe vremea NKVD-ului:  cum te-a prins neatent cum te-a smuncit și te-a trântit de nu știi ce te-a lovit. Mare atenție când umbli prin el să nu te trăsnești.

Link spre comentariu
La 29.08.2019 la 20:13, +_Florin_+ a spus:

 L-aș putea inlocui oricând cu Rubin, Opera sau Grigorescu.

N-ai curaj :rade:

Asa mi-a mai mancat sufletul saracia de Rubin, cat a fost in exploatare, ca acum nici de curiozitate nu l-as mai baga in priza daca l-as avea.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Curaj aș avea, măcar de dragul experimentului :reytre. Din pacate nu mai am tv-uri cu lampi, ultimul obiect de colecție a fost un Grigorescu  pe care l-am abandonat când m-am mutat in noua casă. Functiona dar avea multe hibe si nu am gasit timpul necesar sa-l pun la punct. Acum imi pare rău ...

Rubin n-am avut niciodată, doar Opera si Modern. Știu că Rubinul era păcătos atât pentru detinator cât si pentru depanator ... ultimul Rubin in funcțiune la care am urmărit programe tv era intr-o casă din Sinaia, pe care o inchiriam in concedii. Se intampla prin anii "90.

Link spre comentariu

Mai există rubinul ăla?  Ale mele erau păcătoase din cauza calității pieselor. Acum am pe ele numai lămpi NOS din stocuri militare cu extensia "-EV" (afară de 6p13c și 6ț10p), condensatori nepolarizați "wima" și electrolitici "Nichicon". N-am treabă cu ele. Mi-au mers și o săptămână în continuu, testam ceva module convertoare de înaltă tensiune pe cinescoapele lor și a trebuit să zbor pe 1ț11p din trafu de linii.  Afișau tom și jerry din calculator.

   Caut de ceva vreme blocul linii+cadre, prefer să-l repar decât să reconstruiesc de la zero ce-o stricat un nene cizmar. Soarele mamii lui de rubin, îmi împăturește imaginea în două și-mi dă pe tot ecranul, ce e acolo e conversie făcută total după ureche ce nu se regăsește în nici o variantă de schemă descoperită pe net pe la vecinii noștri muscali. Nu seamănă nici măcar cu blocul din Rubin-A adică Rubin-102 fără clape și cu pânză în dreptul difuzoarelor - înaintașul lui 102. Am dat jos toți condensatorii, băgat o sacoșă de chestii serioase. Înainte pornea împăturit și după vreo juma de oră de încălzire imaginea își revenea.  Mulți condensatori erau compromiși, cumva cine o făcut chestia aia s-a prins că după încălzire defecțiunile cumulate rezultau cumva într-o desfășurare cât de cât în regulă pe verticală.  Acu pornește împăturit și împăturit rămâne. Cu etajul de la unul din cele bune funcționează de n-are treabă.

Acu dacă nu-l găsesc o să mă enervez și-l refac, cu condiția să găsesc și bere bună la birt.

Editat de skaarj
Link spre comentariu

Am avut Rubin in casa din 59 pana in 78. In ultimii ani de exploatare, mi-a rupt spatele cat l-am carat pe masa. La cel mult 5 luni trebuia o interventie, mai mica sau mai mare.Tubul cu deflexie la 90 grade a fost schimbat odata cu unul la fel, si a doua oara cu unul cu deflexie la 110 si am renuntat la porcaria aia de protectie din spate, ca trebuia sa-l tii la jumate de metru de perete. Prin 80 l-am donat unui prieten din Pitesti, era student si statea in camin. Dupa faza asta i-am pierdut urma, dar nici n-am depus efort sa-l recuperez.  Daca aparate de radio am mai adunat, televizoare, numai un Sport facut in intregime la mana, pe care l-am avut in bucatarie. In rest nu mi-a trebuit nici unul.

Acum 46 minute, +_Florin_+ a spus:

Din pacate nu mai am tv-uri cu lampi, ultimul obiect de colecție a fost un Grigorescu  pe care l-am abandonat când m-am mutat in noua casă

 

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări