Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

As construi un receptor adevărat


Postări Recomandate

Acum 35 minute, Marele Savant a spus:

Puteti construi reletiv usor si repede partea de receptie de la UBITx. Este dubla conversie, DDS, toata documentatia este disponibila open source, sau poate fi comandat gata ansamblat si testat pentru mai outin de 150$.

 

Foarte interesant!! Banuiesc ca am ajuns bine aici: http://www.hfsignals.com/index.php/ubitx/

O treaba nemaipomenita.

Imi bat capul de cateva zile cautand aiureli pe net.

Multumesc.

Link spre comentariu

Da, eu l-am construit si mi-a placut cum merge. Deasemenea, a fost comandat si gata asamblat de mai multi radioamatori YO. Daca nu va intereseaza partea de emisie, este si o varianta cu componente normale aici:

https://lz1dpn.blogspot.com/2017/09/ubitx-ver-kmk-2017.html

mai trebuie partea de sinteza/comanda cu arduino nano si si5351, este si aceea in arhiva de pe git. Daca va hotariti sa realizati acest trx si aveti nevoie de alte info, va raspund cu mare placere!

Link spre comentariu

M-as apuca de el. Am cam 40 toruri nemarcate de pe la Rofep Urziceni (de cand existau) 11mm diametru, 3mm latime si 2 mm grosime...o fi bune de ceva?

Treaba se complica tare pentru mine la faza cu Arduino...aici am nevoie de mult ajutor.

La descrierea bobinelor ce inseamna T30-6?

Exista si cablajul in format pdf, ca nu l-am gasit?

Cum o fi stanat bulgarul cablajul ca m-a zapacit?

 

toruri.jpg

Editat de petreelectronic
Link spre comentariu

Puteti deschide fisierul cu Sprint Layout si salva ca pdf, v-am atasat eu cele doua fisiere.

In ce priveste torurile  de Urziceni greu de spus fara a sti modelul exact, cel mai bine este sa folositi toruri carora le stiti/puteti afla parametri. Daca doriti, va pot da pe un mesaj privat un sfat referitor la persoana de la care puteti obtine.

 T30-6 inseamna un tor cu diametrul de 30 de sutimi de inch din material tip 6. desi e preferabil sa folositi T37 sau chiar T50 pentru a incapea bobinajul. la mixere se recomanda FT37-43, sau chiar FT50-43.

 

 

 

ubitx-pcb.pdfubitx-top.pdf

Link spre comentariu

Probabil si cu torurile astea este la fel cu filtrul EMF500

Daca ajuta la ceva, cele care le am eu au caracteristicile de aici: https://www.rofep.ro/pulberi_miezuri_tip_tor.php Nu ma pricep daca-s bune pentru ceva.

Masurand in inch au 45 sutimi.

@Marele Savant dati-mi va rog in privat cu cine sa iau legatura. Voi face o evaluare si o sa vad daca se merita sa ma complic sau comand gata facut.

Nu mi-ati spus cum pot proceda cu blocul de control + oscilator.

Oricum, va multumesc pentru info de pana acum....nu toata lumea este dispusa sa ofere.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Si cu iesire de injectat ( prin cablu ) . TRIO s - ar putea sa aiba . Eventual frecventmetrul legat printr - un teu . Cu un amplificator de banda larga , cu un tranzistor  bipolar de medie putere ,( desi nu e imperios necesar ) , eventual repetor pe emitor daca nivelul oscilatorului este suficient , se poate alinia un receptor . Oscilatorul , circuitele de intrare , FI - ul etc . Multi ani s - a lucrat ( si ) asa , cand AMC - urile dedicate erau rare , scumpe sau greu de construit . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 3 minute, gauss a spus:

Si cu iesire de injectat ( prin cablu ) . TRIO s - ar putea sa aiba . Eventual frecventmetrul legat printr - un teu . Cu un amplificator de banda larga , cu un tranzistor  bipolar de medie putere ,( desi nu e imperios necesar ) , eventual repetor pe emitor daca nivelul oscilatorului este suficient , se poate alinia un receptor . Oscilatorul , circuitele de intrare , FI - ul etc . Multi ani s - a lucrat asa , cand AMC - urile dedicate erau rare , scumpe sau greu de construit . 

Asa am gandit si eu cand l-am procurat...urmeaza un fecvetmetru. Osciloscop am unul doar pana la 10mhz.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, gauss a spus:

Si cu iesire de injectat ( prin cablu ) . TRIO s - ar putea sa aiba . Eventual frecventmetrul legat printr - un teu . Cu un amplificator de banda larga , cu un tranzistor  bipolar de medie putere ,( desi nu e imperios necesar ) , eventual repetor pe emitor daca nivelul oscilatorului este suficient , se poate alinia un receptor . Oscilatorul , circuitele de intrare , FI - ul etc . Multi ani s - a lucrat ( si ) asa , cand AMC - urile dedicate erau rare , scumpe sau greu de construit . 

   Desigur, s-a lucrat pentru ca cele necesare nu se gaseau! acuma se gasesc pe toate gardurile la preturi accesibile! daca aparatul era in dotare, poate ca era altceva, dar ca sa faci o achizitie de acest gen si presupun ca nu a fost nici foarte ieftina, probabil la pret ''pentru cunoscatori'' nu-i vad sensul.

   Putea eventual sa cumpere un generator dublu, cu atenuatoare pe iesiri, frecventa stabila, cum ar fi cel de aici:

  https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=fy3200   sau versiunea pina la 60Mhz, acesta fiind doar pina la 24Mhz. Este OK pentru regim de amator, chiar daca altcineva a spus ca e prea usor, e stiinta si nu se vinde la Kg.

   dar, poate ca am imbatrinit eu, ma apropii de 60 si nu mai inteleg noutatile sau lumea de astazi! Oricum, ii doresc succes colegului la realizarea receptorului dorit si astept sa vina cu info despre alegerea facuta!

Link spre comentariu

Adevarat ce spuneti . Ma rog , inteleg ca userul a cochetat cu radio acum niste ani , dupa care a intrerupt . Sper sa nu fi inteles gresit . Poate e mai aproape de metodele " stramosesti " . Si poate TRIO n - a fost greutatea lui in aur ... mai ales ca se pot construi aparate de genul ... , performante . Ramane doar procedura etalonarii , cu un frecventmetru e destul de facila . Altfel , chinezii au invadat piata cu module de toate felurile ... , unele performante . Si ( intr - adevar ) foarte ieftine . Altfel , toti avem pareri . Chiar si despre stiinta , fie ea si la kg . Sincer , nu prea mai merita ( exceptand dorinta expresa ) sa construiesti ceva prin mijloace proprii . Ma rog , parere personala . Eu mi - am facut " plinul " , si cu AMC - uri , si cu receptoare . Unele sant performante ... , si SDR , si cu DSP . Pacat ca nu am posibilitatea unei antene ca la carte , iar in oras conditiile de receptie nu sant incurajante . Totusi aud mare parte din semnale ,  cu un discon si antene active , si avand in vedere ca nu emit , ma declar multumit . Am in lucru un receptor cu tuburi ( la baterie ) , in amintirea vremurilor de mult trecute . Pentru simplul amuzament , nu cred ca se apropie de ICOM  R-9500 , nici macar de R-71. in fine ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări