Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sunet amplificator


Vizitator bostan

Postări Recomandate

Vizitator bostan

Salut la toata lumea , va rog tare mult daca poate sa ma ajute cineva am un amplificator nikko 40 ic scoate vreo 2x40 de W pe care l-am dat la cineva si mi l-a ars ,avea 4 finali 2sb361 hitachi i-am schimbat cu bd 318 ca erau arsi toti, alimentarea e diferentiala +20v gnd -20 v dupa ce i-am schimbat surpriza imi merge dar nu la puterea ei normala si se aude distorsionat mai ales cand e incet am masurat la finali si am observat ca la amandoua esiri in cate un final in colector am 40v iar in ceilalti 20 de v din cate am vazut 2 finali imi merg la puterea lor normala iar 2 la jumatate si se intampla chestia asta pe amandoua esiri curios , nu ajunge tot curentul am masurat si rezistentele si condensatorii si nu imi mai dau seama ce ar putea sa fie va rog mult mult mult sau o schema ca nu am gasit pe net.

Link spre comentariu

Nu cred ca e NIKKO 40 IC  mai degraba NIKKO TRM 40 ! Atentie... 2sb361 sunt pe germaniu ...BD 318 SILICIU, deci in loc de 2sb361  PNP Germanium echivalenti   AL 102...103, AUY 22, 2N1541, 2N1546  80V, 5A, 40W  sau niste AD-uri cu Uce 50V si Ic 5A...

 Mai jos  ai schema etajului final

Nikko-capture.jpg

Editat de okean
Link spre comentariu
Vizitator bostan

Da,acela din poza e e amplificatorul meu.

Si ce am pus eu in loc cum pot adapta la aceasta schema?

  Nu stiu unde sa masor inca ceva cei 2 finali care au pe colector 40 de volti sunt alimentati cu -de la condensatorii de filtraj ceilati 2 sunt alimentati de pe placa nu pot sa bag un fir de -si la acei 2 care au numai 20 de volti cand masor cu minus de la cond cu aparatu pe cei 2 merge cu +20 iar la ceilalti nu masoara decat daca scimb +de la aparat pe + condens filtraj asa masoara la amandoua perechi pe colector -la doua 40 si la 2 20 v si cum de e curentul asa is toate pnp nu ar trebui sa fie aceeasi polaritate sa masoare in acelas fel nustiu daca m-am facut inteles de 3 zile ma tin de ea spunemi macar te rog unde sa masor si cum curentul in gol.

Link spre comentariu

Masuratorile se fac fata de masa aka punctul in care se intalnesc cei doi conzi de filtraj ( vezi sursa). Teoretic se pot pune finali pe siliciu chiar si NPN ...se recalculeaza polarizarile si se pozitioneaza corespunzator, dar asta-i un SOLID STATE veritabil (anii70') care trebe' reconditionat cat mai aproape de forma initiala ! Posibil sa se piarda si sunetul specific cu  bass lampos, carnos...etc :rade:.Curentul in gol  se calculeaza dupa  legea lui ohm masurand caderea de tensiune de pe rezistentele din emitorul finalilor (15ohmi) si apoi I=U/R...tre sa fie in gama mV...da pana acolo cauta finali TO3 GERMANIUM ! Apoi recapat cu condensatori decenti ...au cam 50 de ani !!!

Editat de okean
Link spre comentariu
Vizitator bostan

Nu vreau sa-l vand, il am de mult timp si tin la el. Problema ca l-am dat la cineva care mi l-a ars si acum na belea cu el ca sa-i dau de cap.

Acum am facut ce mi-ati spus, dar nu e vorba de masarutorile acestia nici nu are rezistenta semireglabila pt bias daca era vorba de distorsiune il faceam;  el nu primeste destul curent pe 2 finali il primeste in jumate si nu ca distorsioneaza se aude ca si cum ai pune un traf mic si de abia au curent finalii ca si cum s-ar ineca mai ales ca finalii suporta 100V si 2 primesc numai 20V deci de abia ii misca si nici nu se arde. Faza cu firu de pe minus sa bag si la ceilalti 2 nu ar merge ceilalti 2 cum au direct de pe - de la cond pe colector ca doar sunt pnp si au acelas sens de curent;  mersi de raspuns.

Editat de bostan
Link spre comentariu

Nu prea l-a folosit, am mai adaugat eu cateva plus vreo 3-4 semne de punctuatie.  Nu am insistat pt a nu se pierde din "savoarea" mesajului.

 

@ Bostan - chiar daca scrieti de pe telefon trebuie sa faceti un efort ca postarile sa fie usor inteligibile. In caz contrar, urmatoarele vor fi pur si simplu sterse, cf. regulamentului.

 

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Este normal daca s-au pus tranzistori cu siliciu in loc de germaniu (care au tensiune de deschidere mai mica decit siliciul), amplificatorul gijiie si nu lucreaza corect (se aude cu intreruperi)...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Vorba celor de mai sus, la cat de vechi e, nu are rost sa ii spurci cu tranzistori pe siliciu. Cauta finalii originali pe germaniu si nu incerca sa il strici mai rau. 

E bine sa lasi amplificatorul  cum a fost el facut si mai ales pentru sunetul anilor de atunci. Cu siliciu gasesti o mie de amplificatoare in zilele noastre.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări