Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema amplificator Denon PMA 860


Postări Recomandate

Buna ziua. Am de ceva vreme acest amplificator defect si azi m-am hotarat sa incerc sa il repar. Prefinalii Tr 519 si 521 erau arsi. Deasemenea si Tr 517. Am inlocuit cei 4 prefinali prefinalii  B1328 si D2004 cu A1837 si C4793, diodele D507, 509 si zenerele ZD501 si 503. Am verificat in paralel , la rece, canalul dreapta si pe cel stanga si valorile sunt la fel. Am alimentat amplificatorul si a iesit fum din rezistenta aflata intre emitoarele prefinalilor R549 de 220 ohmi, in conditiile in care pe celalalt canal rezistenta R550 era rece. Rezistenta s-a innegrit si a iesit fum, prefinalul s-a incalzit. Am scos ambele rezistente ,de pe ambele canale si le-am schimbat. Am scos si masurat prefinalul si era ok. In poza atasata am crezut ca surubul montat intre acele doua contacte metalice face scurt cu carcasa si l-am scos. Am pornit amplificatorul si la fel se incalzeste rezistenta si prefinalul . Amplificatorul l-am probat cu toti cei 8 finali scosi si in loc de siguranta am conectat un bec de 100 W pentru protectie. Ce sa fie defect. Va multumesc.

https://www.electronica-pt.com/esquema/audio/denon-audio/denon-pma-860-41441/

poza1 (1077 x 808).jpg

Link spre comentariu

Amplificatorul este superb !

Nu te hazarda sa incerci o reparatie pe cont propriu  , merita sa fie restaurat de un specialist .

Apeleaza cu incredere la experti , nu lasa aceasta treaba pe mana unor habarnisti entuziasti .

Da , expertii sunt putini , dar buni .

Aparatul tau  are valoare audio  ...

Fii cu bagare de seama , tranformarea poate fi ireversibila .

 

Link spre comentariu

Dacă tot ai scos finalii din circuit pentru a-i proteja , trebuie să simulezi cumva existența lor in circuit , altfel faci ca bucla de feedback să devină inutilă și nu se va mai echilibra amplificatorul ăla in veci . 

Lipește niște rezistențe de câte 330-560 ohmi intre punctele de lipire B-E  ,pe una din perechile de finali ( Pe unul din NPN-uri și unul din PNP-uri) pentru a simula prezența finalilor in circuit . 

Verifică toate componentele din superdioda,  și nu numai ... 

Editat de winstyle
Link spre comentariu

Am verificat toate piesele si nimic suspect. Toate indicau corect. Am verificat placa sub lupa si am gasit doua trasee intrerupte. Le-am refacut si relele au cuplat. Am conectat difuzoare si nimic. Urmeaza sa vad ce se intampla.

Editat de alex26
Link spre comentariu

E pacat de apparat.

Asculta sfatul lui Victor.

Tranzistori ca cei originali nu se mai fabrica deci ai grija ca daca ii arzi o sa trebuiasca sa-i inlocuiesti cu altii inferiori ca performante.

 

Mai bine duci aparatul la un expert NU CIRPACI de depanator.

Nu oricine stie sa inlocuiasca niste piese defecte este si depanator bun.

O piesa defecta nu se inlocuieste pur si simplu fara a afla cauza care a dus la defectarea ei.

Altfel rezultatul va fi invariabil acelasi: alta piesa defecta.

Link spre comentariu

Sesebe , cauza poate fi chiar suprasolicitarea amplificatorului . Sunt mulți  care ascultă muzică dând la maxim și volumul sursei de semnal , și volumul amplificatorului crezând că obțin o putere mai mare decât cea pentru care a fost proiectat amplificatorul .

Cât despre inlocuirea prefinalilor cu cei specificați mai sus , mi se pare că sunt destul de buni cei pe care i-a pus , dacă sunt originali ( nu pocnitori gen ''Miv.....'' . Sper că i-a montat și corect  :)  

Să nu exagerăm cu perfecționismul in privința unui amplificator audio , ale cărui componente din etajul de ieșire prefinal-final nu sunt neapărat critice . Nu este avion cu reacție . Evident că nici nu ii poți inlocui tranzistoarele  ,așa oricum , fără să ții cont de parametri  lor. După o inlocuire făcută corect , nu cred că este sesizabilă o mică diferență in caracteristica de ieșire a amplificatorului , față de versiunea ''originală'' .

Sunt de acord că trebuie să ducă amplificatorul la un specialist . 

Totuși , ținând cont că este amplificatorul lui și poate să facă ce doreste cu el , asta insemnând și să incerce să-l repare singur(ar avea o satisfactie  dacă reușește) , de rezultat fiind doar el responsabil , de ce ne-ar interesa pe noi dacă il face praf sau nu ?! :) 

Editat de winstyle
Link spre comentariu

Tranzistorii au fost montati corect. Nu functioneaza nici un canal deocamdata, desii releele cupleaza. Posibil ca semnalul de intrare sa se intrerupa pe undeva. Azi ma voi ocupa de el. Bine ca acum il pot verifica pornit pentru ca pana acum cand il alimentam nu rezista mai mult de 10 sec. Prefinalii montati sunt originali, recuperati.Orice piesa o schimb este din recuperari, chiar si o rezistenta . Am amplificatoare foarte multe care mi-au fost donate. Incerc sa folosesc aproximativ din aceiasi ani. Intr-adevar mi-am luat si cateva masuri de precautie, pentru a nu il distruge. Pana acum a fost distrus de cel dinaintea mea, de aceea am inlocuit si prefinalii ca altfel ii lasam pe cei originali. A renuntat la el si am zis sa incerc sa il aduc la o stare cat mai buna.

Editat de alex26
Link spre comentariu
7 hours ago, winstyle said:

Sesebe , cauza poate fi chiar suprasolicitarea amplificatorului . Sunt mulți  care ...bla, bla, bla

Făcând abstracție de faptul că iar ai scris o grămadă de cuvinte fără să comunici nici măcar o idee (dar doar ți-am spus prin ce strălucești!) am și eu o uimire care trebuie lămurită:

7 hours ago, winstyle said:

...de ce ne-ar interesa pe noi dacă il ...

Care "noi"? Tu fiind reprezentantul cui, și cine te-a desemnat?

 

În altă ordine de idei:

10 hours ago, paul_ral said:

Verifica toate diodele si tranzistorii de pe canalul defect dar sa le scoti de pe placa.

Să crezi tu că așa se face depanarea, scoțând și măsurând toate piesele de pe cablaj!!!

Am încercat să-ți mai explic care este rolul schemei și a setului de măsurători specifice în funcție de manifestările constatate, dar se pare ca mi-am răcit gura de pomană. Unii nu vor să înțeleagă nicium că electronica este doar pentru cei care au nivelul de cunoștințe, dar și capacitatea intelectuală necesare, pentru a înțelege intim funcționarea unei scheme, altfel, da, ajung sa scoată și să măsoare toate piesele (poate s-o nimeri vreuna defectă), să schimbe toate condensatoarele, și, în final, sa ma provoace și ei alte defecte (așa cum ți s-a întâmplat și ție)

 

LE

@alex26

Ai capacitatea și nivelul de cunoștințe necesar pentru ca, uitându-te pe schemă, să-i înțelegi modul de funcționare?

Dacă nu, e păcat de aparat. Urmează sfatul lui @Victor.

 

LLE

Încearcă să-ți "formezi mâna" (daca se poate folosi expresia asta în electronică) pe alte amplificatoare pe care zici că le ai. Pe ăsta lasă-l pentru peste vreo câțiva  ani dacă chiar ai ambiția să ți-l repari singur.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

De ce nu spuneti direct, trimite-mi aparatul si ti-l repar eu. Te costa atat. Se pare ca ca deranjez (deranjam) pe cei care fac din asta o afacere. Eu mi-am spus parerea, asa procedez eu, e treaba mea si aparatul meu, nu repar decat aparatele mele si am invatat ca pot face si greseli. Daca schimb condensatorii si tranzistorii cu probleme este absolut optiunea mea, o fac doar cu componente din surse sigure, nu copiez pe nimeni si nu am avut probleme in functionare. In alta ordine de idei, parca pe aici nu se discuta de depanare, asa mi-a reprosat mie un moderator foarte zelos cu ceva timp in urmă.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, paul_ral a spus:

Verifica toate diodele si tranzistorii de pe canalul defect dar sa le scoti de pe placa.

 

Ce bine ar fi daca s-ar proceda asa si la reparatia autoturismelor.......

Scoti piesele si le masori dimensiunile conform cu filele lor tehnice, verifici daca gradul de uzura este inca in parametri iar la cele mai sensibile si care contribuie la securitatea condusului le faci si o investigatie cu raze X pt crapaturi microscopice.

Hai sa fim seriosi!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări