Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

senzori semanatoare


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Păi merge exact invers cum ar trebui....

Să ne înţelegem...fototranzistor obturat este echivalent cu o rezistenţă foarte mare, mii de ohmi(poţi să-l asemeni cu un comutator deschis.întrerupt ,poziţia ”OFF”) iar în momentul în care fototranzistorul primeşte lumina ledului ...rezistenţa lui se micşorează...(comutatorul închide circuitul, e pe poziţia ”ON”)

Iar ţie îţi trebuie pulsuri de 5v în momentul în care fototranzistorul are rezistenţă mare...adică tranzistorul este blocat(respectiv ...obturat)!

Mai încearcă cum am zis eu...poate nu ai făcut exact cum am zis...

Editat de elmar
Link spre comentariu

M-am jucat cu un 339 si in adevar merge aiurea, cred ca deranjeaza curentii mari de intrare. Singura forma care mi-a mers e data mai jos.

LM324 in schimb merge perfect in schema ta pentru 339. O propunere pentru cei 2 senzori si un circuit SAU cu doua diode e data alaturat.

post-184838-0-10545700-1486585049_thumb.png

post-184838-0-41284700-1486585069_thumb.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu

circuitul cu lm339 nu merge....in schimb cel cu lm324 merge perfect daca pun switch-uri in locul fototranzistorilor.....am pus 18k in locul rezistentelor de pe amplificatorul 3.....potentiometru de 10k....rezistenta de la iesiri catre masa de 18k si am schimbat rezistentele de pe intrari catre masa si fototranzistorii catre VCC...am masurat iesirile de la fototranzistori si am 0.6v normal si 0v cand obturez .....cred ca senzorii mei nu sunt cea ce trebuie

 

aceasta e foaia de catalog a senzorilor

 

http://www.jameco.com/Jameco/Products/ProdDS/1872409.pdf

 

 

se pare ca nu merge la distanta mare...daca apropii fototranzistorul de dioda IR la 2 3 cm , merge ok.

deci trebuie amplficat cumva semnalul de la senzor

Editat de kidomorphine
Link spre comentariu

Păi ce distanţă îţi trebuie intre cele două(fototranzistor-led)?

Trebuie să iei în considerare că fototranzistorul ar putea fi influinţat de lumina ambiantală(mai ales de lumina artificială de la becurile economice)

Fototranzistorul ar putea fi ”orbit” de acea lumină şi să-ţi dea peste cap tot ”experimentul”!

După cum ai zis că ai făcut modificările în schemă ...nu mi se pare că ”senzorul” nu ar fi ce îţi trebuie...

Totuşi schema care ar trebui să meargă este cea pe care ai încercat-o(prima dată) ...eventual schimbă integratul cu 324...

Iar distanţa o vei regla din potenţiometru ...acesta reglează pragul când operaţionalul basculează în starea HIGH!Bineînţeles că distanţa e mică(câţiva centimetri) ...dacă vrei o distanţă mai mare trebuie mai întâi să amplifici semnalul (aceasta se pote face tot cu un operational)

Şi dacă vrei distanţe de zeci de centimetri sau chiar metri...trebuie să foloseşti semnal IR modulat...şi preluarea(recepţia) lui să fie cu un amplificator + filtru pentru a amplifica doar semnalul util ...şi nu tot spectrul receptionat de senzor!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Rezistenţa se calculează în funcţie de tensiunea de alimentare şi de datele tehnice a ledului(tensiune nominală de alimentare şi curentul maxim prin led)

Dacă alimentezi la 12v...rezistenţa e foarte mică şi ledul se va arde...(e doar o supoziţie ...având in vedere că nu ştiu datele tehnice ale ledului)

Editat de elmar
Link spre comentariu

stiu ca se calculeaza in functie de led, dar ledul e incastrat in plastic si nu stiu date despre el....acum am o resitenta de 0.5w si 100ohm si se cam incinge destul de tare.....mai jos de 100 ohm nu prea as merge, pe net am vazut 120ohm alimentat la 12v

se pare ca e alta problema.....fiind 2 senzori cu colector comun am pus colectorul la 5v si emitorii in pinii 3 respectiv 5 cu rezistenta de pull down 1k....montajul functioneaza doar daca acoper ambii senzori....daca las rezistentele cum era in schema adica pull up si dau catre masa intrarile pe rand , montajul functioneaza cum vreau

trebuie sa vad cum schimb asta cu niste tranzistori inainte de intrari in amplificator

Link spre comentariu
"...fiind 2 senzori cu colector comun am pus colectorul la 5v si emitorii in pinii 3 respectiv 5 cu rezistenta de pull down 1k..."
Despre care schema e vorba? Scrie numarul postarii din dreapta sus #...
Despre LED: nu baga mai mult de 50mA prin el. Exemplu tipic: https://www.sparkfun.com/products/9349Asta inseamna 70 ohm la 5V sau 210 ohm la 12V. Pentru siguranta eu as merge la curent pe jumatate, adica valori ale rezistentelor duble.Distanta LED- fototranzistor inteleg ca e fixa, in montura mecanica initiala a tubului.Fa montajul din desen si masoara tensiunea pe rezistenta din emitor cu fascicul liber si obturat. Ar trebui sa ai o diferenta de cel putin 1V.

post-184838-0-02304000-1486629743_thumb.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Mi se pare esentiala o masuratoare ca cea indicata in postul #41 ca sa stim daca chiar este nevoie de amplificare. Marirea rezistentei din emitor (chiar la 20k) mareste sensibilitatea.

Sa nu uitam ca placa originala nu avea tranzistoare. Folosirea lor creste si sensibilitatea la variatiile de temperatura, care sunt mari la un utilaj ce lucreaza pe camp. Chiar fotocurentul fototranzistoarelor creste de vreo 2 ori de la "iarna la vara".

-------------------------------------------------------

Atentie, in schema de la #42 poti sa arzi fototranzistoarele expuse la soare, fiindca nu este limitat curentul prin ele si jonctiunea baza-emitor a tranzistorului urmator!

Mi-aduc aminte ca prin 1977 s-au intors la fabrica de la Baneasa niste fototranzistoare folosite la balize pe Dunare exact cu aceasta "reclamatie"; ele se ardeau din cauza schemei! Eram mutati la Pipera (Feper) din cauza cutremurului din martie.

Solutia e o rezistenta de 10k in baza tranzistorului.

-------------------------------------------------------

Varianta cu colectoare comune ar fi cea de mai jos. Totul este sa obtii macar 0,5V variatie pentru situatiile obturat/neobturat in testul practic de la #41.

--------------------------------------------------------

Cateva estimari legate de durata impulsurilor:Un corp in cadere libera de la 1 m inaltime atinge viteza maxim 10 m/s = 10 000 mm/sDurata trecerii unei seminte de 5 mm este fractiunea 5/10 000 = 1 / 2000 dintr-o secunda.Deci durata unui impuls este minim 0,5 ms. De aceea am apreciat ca montajul trebuie sa functioneze la 2 kHz.Atentie! Legat de durata fiecarui impuls (variabila, de 0,5 ms sau mai mult), se va pune problema detectarii acestuia de catre controller.---------------------------------------------------------Viteza utilajului de 18 km/ora = 18000 m/ora inseamna 5 m/s.Pe durata unei secunde parcurge 5 m si trimite 5x5=25 seminte daca se planteaza o samanta la fiecare 20 cm.Deci pauzele tipice intre impulsuri la 18km/h sunt 1/25 s = 40 ms.---------------------------------------------------------

post-184838-0-69049700-1486635248_thumb.png

Editat de Ticu
Link spre comentariu

cu rezistentele catre masa am 0.78v pe pinul 3 si 0.50v pe pinul 5....pinul 5 adica senzorul al 2 lea nu detecteaza nimic....cand obturez senzorul se stinge ledul de la iesire

cu circuitul de amplificare imi merg ambele intrari si cand obturez se aprinde ledul de la iesire

 

nu am acces la osciloscop ca sa vad precis...momentan doar cu ledul si un aparat de masura

Editat de kidomorphine
Link spre comentariu

Tensiunile sunt pentru situatia luminat sau obturat?

Pare o diferenta de sensibilitate a fototranzistoarelor, posibil din cauza pozitiilor diferite fata de LED sau centrarii imperfecte a cipului in spatele lentilei.

Daca pot fi rotite in lacasul lor, ai putea incerca o egalizare.

Marirea rezistentei emiter-masa creste semnalul.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări