Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stie cineva cum se transforma o proiectare din PDF in fisiere gerber?


Guest

Recommended Posts

Salutare, am o proiectare  in format PDF, + un fisier drill.txt (gauri), fiecare strat (bottom, top, silkscreen, soldermask si ce mai sint), are pdf-ul lui, insa la fabricarea de pcb mi-au cerut fisierele gerber.

Stie careve cu ce pot face sa obtin fisierele gerber?

Cred ca proiectarea a fost facuta in Eagle...

Nu ma pricep deloc la asa ceva.

Link to comment

O cautare cu gogu dupa "convert pdf to gerber file" a gasit saitul asta: http://swannman.github.io/pdf2gerb/Si ceva comentarii despre soft: http://electronics.stackexchange.com/questions/9736/how-to-convert-pdf-to-gerber-for-pcb-layoutNu l-am testat personal, dar poate merita o incercare. In orice caz, o verificare cu un gerber viewer dupa conversie este necesara, ca sa vezi daca softul si-a facut treaba. Eu verific vizual si gerberele generate din softul de CAD.

Link to comment
  • 5 months later...

Salutari tuturor.

Sunt incepator fara timp liber si am stricat cablajele primelor amplificatoare in care mi-am bagat nasul in asemenea hal incat am inceput sa-mi doresc cablaje noi. Pornind de la manualele de service in format .pdf - de obicei cumparate pt. o rezolutie mai buna - si folosindu-ma de capacitatea Eagle de a importa fisiere .bmp cred ca reusesc sa re-creez originalele. Intr-adevar, n-am niciunul fizic inca pt. ca mie imi ia luni de zile sa fac traseele in Eagle peste fisierul importat si-mi imaginez ca ar fi si foarte scump. Oricum o voi face pt. ca am 2 amplifuri pe care nu vreau sa le arunc neavând pe ce sa plantez componente.

Plec de la premisa ca in manual cablajul este la scara 1:1 - verific punand un DIL8 pe ecranul laptopului acolo unde i-ar fi locul. Pe scurt, fara a folosi termenii din IT (nu-i cunosc), fac asa:

  • [*]copiez cablajul (redat cu zoom 100%) din fisierul .pdf (in Adobe - 'Preluare instantaneu'); [*]deschid chestia asta in CorelDraw si ma asigur ca zoom-ul este 100%; [*]convertesc in .bmp (16 culori - 4 bit); se poate si monocrom dar nu iese la fel de clar (traseele; silk-screen-ul, daca e negru in manualul de service, iese f. bine la 1 bit); [*]fisierul asta (.bmp) este importat in Eagle (New board); [*]din cele 16 culori selectez doar 3 (negrul si nuantele de gri); [*]urmeaza scalarea in mm; raportul intre pixeli si mm il aflu stiind dimensiunea in mm a unei laturi a cablajului (io masor cu rigla pe ecran) din CorelDraw si impartind-o la pixelii corespunzatori aceleiasi laturi si care-s dati in fereastra respectiva; rezultatul este introdus in casuta corespunzatoare; [*]rulez scriptul; [*]odata afisat (si intrucat in manualele de service pe care le-am folosit este prezentata partea cu trasee), ma asigur de trecerea in oglinda a cablajului; [*]plasez o componenta (capsula TO92, DIL8, SIL9) pe locul corespunzator acesteia pt. a verifica raportul de scalare; [*]daca-i in regula, plasez componentele si apoi fac traseele acoperindu-le pe cele initiale (cele 3 straturi avand culorile selectate la importul in Eagle apar sub butonul 'Layer settings...' cu denumirea 200bmp, 201bmp, 202bmp si nu-s 2 gri-uri si un negru - oricum culorile lor pot fi schimbate pt. un mai bun contrast cu traseele nou create, componente etc).

Cu siguranta, cei care pornesc de la silk-screen pot crea un cablaj original. Eu am o problema cu buclele de masa, de-aia prefer sa urmez traseele producatorului.

Imi imaginez ca cerinta initiala a d-lui @DJLeco iese mai 'curata' in Eagle nefiind vorba de o scanare a unei hartii, ci de utilizarea unui fisier nativ.

Daca a inteles cineva ce-am descris, se pricepe la programare de-asta grafica (?) si vrea sa experimenteze si sa 'rafineze' primitiva-mi metoda poate revine cu un tutorial asa cum trebuie.

Inca o data, n-am ajuns inca sa cer o evaluare a pretului pt. un cablaj pornind de la fisierele obtinute astfel din Eagle, asa ca nu pot atasa o poza cu ce iese. Totusi (inca) nu vad de ce n-ar merge.

 

Toate bune, Cosmin

 

PS: Desigur, se poate face si multi-layer dar n-as avea rabdare...

Edited by Iomis
Link to comment

Salutare, am o proiectare  in format PDF, + un fisier drill.txt (gauri), fiecare strat (bottom, top, silkscreen, soldermask si ce mai sint), are pdf-ul lui, insa la fabricarea de pcb mi-au cerut fisierele gerber.

Stie careve cu ce pot face sa obtin fisierele gerber?

Cred ca proiectarea a fost facuta in Eagle...

Nu ma pricep deloc la asa ceva.

 

Ma scuzati ca intervin, firma respectiva nu este serioasa, poate este vreun user care s-a apucat sa faca si el pcb-uri (cablaje, circuite imprimate), in timpul liber.Eu, odata, am avut o poza copiata de pe net, si, totusi, un user adevarat mi-a facut un fisier (SL5), si am avut tot ce trebuie.

Link to comment

@alcon, ai facut o mica confuzie. 

Firmele serioase (fabrici, fabricute) au nevoie de fisierele Gerber iar persoanele particulare care fac PCB-uri pe acasa iti mai fac PCB si din fisiere PDF sau imagini (JPG, BMP, etc).

 

Gandeste-te doar ca mai exista si o chestie relativ "nesemnificativa" numita verificare electrica pe "bed of nails".

Tu crezi ca sta cineva intr-o fabrica sa iti verifice continuitatea traseelor si a vias-urilor, una cate una, privind trist catre un fisier PDF afisat pe un ecran?

Sau crezi ca o sa iti faca asamblarea PCB-ului dupa un PDF? :) Sau soldermask-ul, sau silkscreen-ul ...

 

Profesionistii folosesc fisiere GERBER. Amatorii folosesc altceva.

Edited by mars01
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines