Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).


Postări Recomandate

Avand ceva timp liber si ptr ca n-am mai mesterit nimic de multa vreme am facut 2 module simple de amplificare dupa o schema postata de zal acum mult timp pe forum si pe care am gasit-o intamplator.Cablajul este modest si incape exact pe o placa de 100/75mm de cablaj foto.

Am facut mici modificari schemei originale,mai exact am scazut amplificarea de la x47(cum este in schema originala)la x33.Am folosit o singura pereche de finali,am eliminat C1,C3 si rezistenta de 470k paralela cu intrarea...ma incurcau pe cablaj  :rade: .

Modulele au functionat din prima,fara artificii sau sigurante arse...mi-am luat chiar minimul de masuri de precautie la pornire dar nu a fost nevoie de ele.

Atasez si cateva imagini cu ce am facut.Mai trebuie prinse pe radiator modulele si alte chestii marunte...deocamdata sunt in faza de proba.

Cine doreste cablajul in format pdf ptr realizare practica si alte detalii sa dea un semn aici in topic.

Schema originala:

post-201171-0-70967900-1446318149_thumb.jpg

Cablaj:

post-201171-0-55343400-1446319046_thumb.jpg

Imagini module:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de Letcon
Link spre comentariu

Intradevar,nu i-am pus,exista loc pe cablaj dar nu i-am montat...la fel si cei de pe finali.Nici cel de 10pf paralel cu R9 din reactie nu este montat si nici C2 de pe intrare.Am vrut sa vad cum functioneaza si n-am mai stat sa-i lipesc.Nici zobel-ul nu l-am pus deocamdata pe un cablaj..

Ptr cei ce vor sa faca altceva inafara de integrate e un inceput bun :)

Editat de Letcon
Link spre comentariu

Felicitări! Uite că mai şi lucrează cineva pe aici.

Îmi place că ai scris româneşte pe cablaje (cu o excepţie doar), dacă nu mă înşeală memoria e o premieră pe forum, restul notează exclusiv în engleză.  :aplauze

E o schemă foarte simplă, fără pretenţii audiofile, însă e din start peste toate celelalte vechituri care se vehiculează încă. Am preluat-o şi am modificat-o zdravăn de la ruşi. Trebuie să recunosc că am uitat să simbolizez corect trz Darlington cînd am desenat schema, din grabă. La momentul respectiv vroiam s-o postez mai repede.

Cond b-c sînt preventiv prevăzuţi în schemă, dacă nu se foloseşte o amplificare mare sau trz cu bandă exagerată nu se întîmplă nimic, altfel se pot auzi de la fîsîituri şi foşnete specifice benzilor de unde lungi şi medii pînă la oscilaţie puternică cu ambalarea etajului final. Filtrul de la ieşire se poate pune direct pe bornele de difuzor, unele firme aşa procedează. Rez de la intrare poate lipsi dacă se foloseşte un puţometru de minim 100k logaritmic. Ptr ascultatul în căşti se pot înseria la ieşiri rez de 220 Ohmi...1k/1-2W.

Editat de zal
Link spre comentariu

Bravo Letcon. Imi place constructia ta.

Nu prea imi place modul de prindere al tranzistorilor de putere din ultima fotografie. In rest, bravo si pentru scrisul in romana pe cablaje. Ma numar printre cei care urmeaza practica asta de multa vreme.

Ca o parere personala, imi place foarte mult culoarea placii de sticlotextolit sau sticlostratitex ce-o fi, din poza nr. 3.

Link spre comentariu
Trebuie finali darlington...am si o varianta cu bipolari dar inca nu am modificat cablajul.Urmeaza cand am timp :)
 
Culoarea difera cred din cauza la lotul din care fac parte placutele de cablaj...Dupa developare in solutia cu soda se duce lacul acela si ramana cablajul curat.Mai depinde si lumina care era cand s-au facut pozele.etc. 
 
Teoretic 90w pe 4 ohmi.
 
N-am putut cita 3 posturi...
Editat de Letcon
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări