Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de tensiune


Vizitator Xanderz

Postări Recomandate

Vizitator Xanderz

Buna ziua... Am de facut un stabilizator de tensiune cu element de reglaj serie. Acesta trebuie sa mearga in anumiti parametrii, si anume:

 

1) Tensiune de iesire reglabila in intervalul: 4 - 8 V

2) Element de reglaj serie

3) Sarcina la iesire: 400 ohmi

4) Deriva termina < 2 mV/*C

5) Protectie la suprasarcina (limitarea temp. pentru tranzistorul regulator serie la 120*C si a curentului la 0.5A)

6) Tensiune de intrare: 14.4 - 16 V

7) Domeniul temp de functionare: 0-60*C

8) Amplificare in tensiune minima (bucla deschisa) a amplificatorului de eroare: 100

 

Am idee cam cum ar trebui sa arate, adica ce sa contina: un amplificator de eroare, o referinte de tensiune (dioda zener), retea de reactie negativa, regulator serie, circuit de pornire si o protectie termica... Dar problema e ca nu stiu cum sa le pun cap la cap, ce valori sa aleg pentru rezistente...

 

Imi puteti spune cum sa incep si eventual un mic ajutor?

 

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 66
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Xanderz

Asta e o temă școlară sau un proiect practic ? Că dacă e un proiect practic , aproape orice CI stabilizator îndeplinește condițiile date .

O tema scoalara, aceasta trebuie facuta in orcad (schema electrica) + simulari in spice (ceea ce nu ar fi o problema) + ceva calcule ale PSF-ului, iar daca tot e ok, putem intra si in partea practica: pcb + smd-uri etc...

Link spre comentariu

Păi începutul ar fi să desenezi o schemă - așa cum crezi și din ce ai învățat la școală , s-o postezi aici ( preferabil într-un format comun , nu toată lumea folosește Orcad ) și să primești , pe baza ei , sfaturi , corecturi , exemplificarea modului de calcul , etc . 

Că așa nu se poate răspunde la nici una din cele opt cerințe ...

Link spre comentariu

Un început bun . Să clarificăm acum ceva - de fiecare dată când am de-a face cu studenți atrag atenția asupra ”particularităților” cursului ( sau profului !) .

1. În majoritatea literaturii detectorul ăla de eroare nu există , rolul lui este preluat de amplificatorul de eroare care este diferențial .

2. Circuitul șla de ețantionare este în majoritatea cazurilor un simplu divizor .

Înainte de a trece mai departe vreau să-mi confirmi sau infirmi că ceea ce spun eu nu intră în contradicție cu ce ai tu în curs , carte sau ce-oi avea .

Link spre comentariu
Vizitator Xanderz

Legat de acel detector, sincer sa spun: nu cred ca ne-a fost predat asa ceva. Iar legat de acel circuit de esantionare, am observat ca si in exemplul dat de profesor, este intr-adevar: un divizor de tensiune (2 rezistente + 1 potentiometru intre ele).

Link spre comentariu

Păi atunci , să începem .

Mai întâi să alegem un ERS . Dat fiind faptul că tensiunea de ieșire este confortabil mai mică decât cea de intrare propun să alegem un tranzistor bipolar - NPN , Darlington .

Apoi va trebui să concepem amplificatorul de eroare . Presupun că va trebui să fie discret , nu se admite amplificator operațional , nu ?

Link spre comentariu

Păi tocmai asta - opusul integratului . Adică îl facem noi din elemente discrete ( tranzistori , diode , rezistențe , etc ) .

Să continuăm . Să-mi spui ce știi/ce-ați învățat despre amplificatorul diferențial ? Căci el va fi următorul nostru subiect .

Link spre comentariu
Vizitator Xanderz

Doua tranzistoare bipolare in oglinda, cu emitorul legat la o rezistenta, si la cele doua baze legate cate o sursa de tensiune... Cel putin asta stiu eu, din ce imi aduc aminte.

Link spre comentariu

Da , pe-acolo ..... în mare . Deci o să folosim un amplificator diferențial care va avea ca sarcină un generator de curent constant , eventual vom avea generator de curent constant și în emitorii cuplați . Acesta va trebui să asigure amplificarea cerută , de peste 100 . O să revin cu o schemă până aici . Nu folosesc Orcad și nici nu am instalat . O să-ți desenezi singur schemele în Orcad și în editorul simulatorului - tot Orcad probabil. Schema mea va fi deci într-un format imagine comun .

 

PS Acu m-am uitat mai atent la cerințe . Sarcină de 400 ohm înseamnă 10-20mA . Nu e deci nevoie de Darlington.

 

Deocamdată suntem cam așa :

 

post-176515-0-42845800-1444152949_thumb.jpg

 

Acum trebuie să mai discutăm o chestie . Condiția de 2mV/°C nu e chiar trivială . Ați învățat ceva despre Zener, despre referințe de tensiune ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator Xanderz

Am facut diodele Zener. Practic ele in polarizare directa, permit trecerea curentului (tensiunea fiind undeva la 0.6-0.7V), iar in polarizare inversa, permit trecerea curentului numai dupa ce tensiunea trece de tensiunea Zener (limitand-o in acelasi timp)... Daca am gresit undeva, va rog sa ma corectati.

Editat de Xanderz
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări