Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fabrica mea


Postări Recomandate

Pentru un pasionat, vorbele lui mihaighe, au valoare de maxima. Este clar ca Adi Pruna este un pasionat. Are atata pasiune, incat nu a mai asteptat sa amplaseze si sa puna in functiune utilajele. A facut poze si a initiat subiectul cu propriul lui atelier, cu mult inainte. Ii urez sa aiba satisfactiile pe care si le doreste.

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor. Curand o sa intru si eu cu poze cu lucrari. La fel ca multi dintre noi mai greu cu timpu' care este foarte scurt mai ales dupa ora 17 cand ajung de la servici. Oricum, fata de acum nici un an cand aveam doar o priza de monofazic si o lada cu cateva chei si doua surubelnite in garaj sunt multumit, nu vreau sa supar pe nimeni. Sa nu mai vorbesc de faptul ca pana acum cativa ani am stat la bloc si (vorba lu' careva intr-un post) visam macar sa dau cu matura pe langa asemenea utilaje, dar si acolo are tata un polizor si ceva scule de mana. 

Link spre comentariu

Salut,

Continui aici discutia despre problemele tale electrice de la freza.Dupa cum descrii functionarea masinii,se pare ca ai probleme mari cu instalatia electrica.Daca in tablou ai inca contactorii originali,adica TCA-urile.............e naspa rau de tot.Cu contactorii aia nu prea ai sanse sa lucrezi cu masina.Poate reusesti o "resuscitare" pt. o scurta perioada de timp,dar cel mai bine iti refaci tabloul,daca vrei sa nu te doara capul.

 

Alex

Link spre comentariu

TCA-urile in sine nu-s asa rele, eu am prin masini unii de peste 30 de ani si inca merg.

Refacutul tabloului la dihania lui ne e pentru cei slabi de inima, si in nici un caz pentru cei care nu se pricep la astfel de instalatii.

Si conform cu ce a postat, Adrian nu pare sa fie in categoria care trebuie (nu e nici o ofensa, nimeni nu se pricepe la toate).

Daca era in zona dadeam o fuga sa arunc un ochi.

Din pacate singura recomandare pe care pot sa o fac e sa arunce un ochi cineva care se pricepe la automatizari.

Link spre comentariu

"Inca" e cuvantul potrivit.Din proprie experienta pot spune ca TCA-urile,dar mai ales RG-urile fabricate inainte de '80 erau ok.Cele fabricate dupa anii '80 erau prastie.Luam contactorii noi din magazie si inainte de montare trebuia sa-i verific si de cele mai multe ori sa-i repar(vorba vine),contactori noi fiind........dar oricum o dai,contactoarele fabricate inainte de '80 au deja peste 35 de ani.Teoretic,un contactor are durata de viata de 100.000 de conectari.........asta in conditii optime de functionare.E drept ca refacerea tabloului FUS32-ului nu e o distractie ieftina,dar.........

Link spre comentariu

... TCA-urile,dar mai ales RG-urile fabricate inainte de '80 erau ok.Cele fabricate dupa anii '80 erau prastie ...

Produsele sunt facute dupa acelasi proiect. Industria romaneasca, era insa mai "subtire" inainte de 1980 si mult mai "stufoasa" in anii '80... '90. Pentru cei care nu au "luat contact" cu vremurile respective, trebuie amintit ca in jurul anului 1980, in afara de fabricile traditionale de masini - unelte romanesti, au luat fiinta pe langa marile combinate producatoare de utilaje, sectii care produceau masini - unelte - agregat, foarte la moda in epoca. Erau masini care inglobau un inalt grad de automatizare, bazata tot pe tehnologia contactoarelor. Brusc, fabricile existente producatoare de relee, contactoare, etc - au fost obligate sa mareasca productia fizica pentru aceste produse. De aici probabil si perceptia unor produse de calitate mai slaba. Practic se producea cu aceeasi tehnologie, prin niste masuri organizatorice conventionale, cum ar fi generalizarea schimburilor 2 si 3. Un agregat, venea la punerea in functiune cu cel putin un dulap metalic de mari dimensiuni, continand partea cu contactoare a schemei de automatizare. Restul, adica limitatorii cu microintrerupatoare, termostatele, presostatele, senzorii magnetici, intrerupatoarele ciuperca pentru stop general montate local si alte trductoare de proces erau montate pe diferitele parti ale agregatelor.

 

... Teoretic,un contactor are durata de viata de 100.000 de conectari ...

Doar teoretic, deoarece ei lucrau de obicei la curenti mai mici decat cei nominali. In asemenea conditii, practic contactele de ergint nu se uzau deloc. Actiona doar imbatranirea naturala a suportilor si carcaselor din ebonita, care la un moment dat se spargeau fara un motiv aparent. Electricienii cu experienta, atunci cand relizau o schema cu contactoare, montau spre exemplu pentru un motor care cerea un curent nominal de 7... 8 A, contactoare de 16 A si nu de 10 A.

Link spre comentariu

Aici la mine in oras a fost o sectie "Strungu" care producea pentru Uzina de strunguri Arad si am luat legatura cu un fost electrician care se lauda ca o sa rezolve problema. Daca il vad ca ezita si nu ii sigur pe el renunt pentru ca, cum spune si bcristian, trebiue sa cunoasca exact automatizari ba chiar masina, pentru ca poate fi vorba si de cuplaje.

Alta varianta ar fi o firma din Oradea specializata in comercializare si reparatii masini-unelte, si probabil au si piese daca e cazul. Chiar daca mai bag cateva sute de euro merita fiindca masina arata foarte bine, mai mult a stat. Bugetul de anul acesta i-l dedic ei.

TCA-urile......mda, este unul care comanda capul de frezat si daca apas comanda din panou baraie, nu face contact perfect, iar daca il apas manual (direct pe el) merge.

Link spre comentariu

Acelasi comportament poate sa apara si daca butonul nu face contact.

Sau un fir dintre contactor si buton e copt si rupt, mai are o lita care se atinge cat de cat.

Asta-i principala problema cand ai de-a face cu o masina veche despre care nu stii nimic - ca nu poti sa iei nimic din ea ca fiind garantat bun.

Nu-i vorba, ca poti pati acelasi lucru cu piese noi, si atunci sa vezi scarpinat in cap si injuraturi cand iti dai seama ca exact chestia noua e de vina - si evident ca pe aia nu ai verificat-o, ca doar e noua :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări