Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

@adrian_pic, inteleg ca esti ''scutierul'' lui @valderama,dar nu vad rostul interventiei tale aici, topicul se refera la imperecherea unor tuburi.

Dumneata esti doar amator in bransa asta,nu lucrezi audio in fiecare zi si nu cred ca ti-ai putea castiga painea din asta dupa stilul pe care il adopti. Daca ar fi sa fii angajat la mine iti garantez ca avand atitudinea  6asta nu ai sta mai mult de juma de ora in atelier,de experienta nici nu mai vorbesc. Electronica nu se face pe net sau in debara ci intr-un atelier cu dotare corespunzatoare.

As aprecia daca am ramane ''on_topic''  si am discuta doar de catometre si imperecheri de tuburi.

Dl.Dascalescu, initiatorul topicului,are nevoie de asta si nu de interventii deplasate.

Asa cum am mentionat,o imperechere perfecta se face doar pe curve tracer,restul sunt artificii si solutii de moment adoptate din lipsa aparaturii de masura. Pt 6c33c cred ca ar fi nevoie de minim 10 tuburi pt a alege doua cat de cat identice la caracteristici.

Aveti eventual o solutie practica pentru imperechere 6c33c chiar daca este relativa, un montaj simplu dedicat, sau utilizarea chiar a alimentarii amplificatorului ? Multumesc

Link spre comentariu
Vizitator

Ca să împerechezi două tuburi dinamic într-un regim dat sau altul asiguri semnal defazat 180° la intrare şi citeşti/vizualizezi suma la ieşire(sumator rezistiv) dacă suma este apropiată de 0 cele două tuburi se cheamă că sunt pereche în regim dinamic ,dacă suma este mult diferită de 0  tuburile nu pot fi considerate pereche.Dacă analizăm/vizualizăm amplitunea semnalului sumă diferită de zero putem aprecia fără probleme  diferenţa procentual.

 

@der_doktor

Regulamentul acestui forum nu cere:

curriculum vitae ,

expunerea dotarilor din atelier ,investitia din atelier

diplome de studii ,

cazier ,

...

 

Aici poţi să fii prost sadea şi tot ai dreptul să scrii dacă nu încalci regulamentul(dacă încalci regulamentul primeşti sancţiunile cuvenite stipulate în regulament).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator
 
,denota faptul ca exigenta dvs in a selecta tuburile e pur romaneasca, vorba aia ''las_o bah, ca merge asa''.

Nu ai căderea/poziţia/nivelul să cataloghezi/apreciezi exigenţa mea.Te rog un lucru nu mai insulta naţia română.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

post-241795-0-08307600-1431197036_thumb.jpg

De ce nu as construi acest amplificator:1 o impedanta de iesire atipica ,32 ohmi,aveti incinte de 32 de ohmi sau difuzoare de banda larga ,legate serie paralel sa obtineti 32 de ohmi?2 cum a spus si zal,lipsa separarii galvanice a difuzorului.3 daca se defecteaza un EF86,finala 6C33C ramine fara negativare,nu stiu difuzor care sa reziste la 150V CC.4 schema o privesc ca pe un studiu teoretic ,functional5 exista foarte multe tuburi care se preteaza la domeniul audio.Nenea Tim ,putea sa conceapa altfel schema,cu reglaje de negativare pt fiecare finala in parte.Asa va scapa de stresul legat de imperecherea tuburilor finale.Din cite cunosc eu,un tub are un catod si un filament ,care nu se uzeaza la fel ,pentru doua/patru tuburi finale,reglajul biasului independent pe fiecare tub este sfint,se poate regla ori de cite ori este nevoie.Realizati montajul,macar de proba,fara sa va mai streseze imperecheatul,functioneaza si asa,macar sa vedeti ce si cum.Daca tineti mortis sa imperecheati tuburile finale,se poate construi un mic montaj electronic,folosind chiar sursa de alimentare a amplificatorului de mai sus.Succes

Parafrazand, iata de ce il voi construi:

1. Proiectul este special aplicat pentru utilizarea panourilor QUAD ESL 63 care se pot lega in 32 ohmi (pe viitor studiez chiar legarea in 64 ohmi)

2. Daca stiti despre ce panouri vorbesc sau aruncati o privire pe schema lor, veti vedea ca exista separatie galvanica prin transformatoarele de intrare

3. Tim a folosit un sistem rudimentar cu tub cu descarcare pus pe iesire care limiteaza la 90 v dar eu intentionez sa folosesc o protectie la DC care sa intrerupa si alimentarea (oricum exista protectie si in panou, dar n-as conta doar pe ea)

4. Sincer si eu sunt prea batran sa cred in minuni dar am un feeling ca va merge (oricum se pare ca e cea mai simpla schema de OTL care a fost realizata practic atit de Tim cat si de mai multi francezi, germani si italieni)

5. Stiu si apreciez teoria ca 6c33c nu e un tub nascut pentru audio...dar in OTL are marele avantaj cu impedanta ff joasa si dece sa nu privim si la alti constructori dedicati care pina ieri foloseau 6as7g iar acum merg pe 6c33c (ex Ralph de la Atmasphere http://www.atma-sphere.com)

 

Te rog sa ma crezi ca apreciez si folosesc toate parerile si sugestiile participantilor din forum, fapt pentru care va multumesc tuturor.

 

Partea cu tubul care nu se uzeaza niciodata lafel (mai ales ca 6c33c e si dublu) este de fapt factorul care umanizeaza aplicatiile pe tuburi....nimic nu e egal, fiecare tub are ceva particular iar noi incercam sa le acordam cu subiectivul din noi (daca suntem chiar pasionati de asta...si cred ca suntem)

Legat de ideea ca s-ar putea (chiar si relativ) imperechia tuburile folosind alimentarea din amp, poate imi sugerezi ceva practic, multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator

Catometru în principiu verifică tuburile electronice(sau poate asigura o triere/sortare grosieră).

 

PS.Am două catometre ruseşti dar nici unul nu poate testa/verifica 6C33C ,oricum împerecherea pe catometru a tuburilor finale precum EL84(6P14P) ,EL34 , 6L6GC ,6P3S etc lasă de dorit.

 

Domnule,daca se masoara transconductanta si factorul de amplificare,deoarece Rp e mult mai dificil de masurat,se poate spune ca tuburile sunt imperecheate. Asa cum am mai spus,nu toate pocnitorile de catometre stiu sa masoare parametrii astia, testerul lui Steve Bench (construit de @Popa Marius) , AVO si inca cateva pot sa faca asta. In momentul in care acesti doi parametrii, Gm si µ, sunt identici se poate trece la un montaj de test pt verificare.

 

Posted Image

 

 

Afirmatia dvs cum ca : ''Catometru în principiu verifică tuburile electronice(sau poate asigura o triere/sortare grosieră). '' e valabila pt vechiturile de catometre care masurau doar emisia  si nu pt toate testerele de tuburi.

Ma rog,fiecare masoara cu ce are si rezultatele sunt interpretate pe masura, de aia nu bat cu simularile THD (masurat cu osciloscopul) si toate cele.

App,vorba aia romaneasca, nu se referea nicidecum la natiunea romana ci la prostul obicei de a trece cu vederea amanunte esentiale. Bine dracu ca nu au stiut nemtii de ea ca acum nu mai vedeam mercedes sau bmw pe strazi.

Link spre comentariu

Ca sa continuam offtopic-ul, la o prima vedere:

 

14) The 6C33C has HUGE inconsistency of parameters when it is new, so huge that it is impossible to measure the tube in order to determine how much of cathode emission left or what mutual conductance would be is. The only possibility with such inconsistency of new parameters is to monitor how the parameters were changed for a given tube.

17)  All 6C33C have different gain.  Gain of 6C33C is the only parameters that should be matched. If you have 3 of those tubes on a row with the same gain then you are incredibly lucky and you should stop play with your amplifier and should become a stock broker.

 

I am a person who since 1996 went through number of 6C33C-based power amplifiers and burned over 60-70 of those tubes.

 

deci daca omu' a "ars" atatea tuburi, si a ajuns la concluziile astea, ce se vrea a fi imperecheat? 

Link spre comentariu

Nu stim exact daca cele scrise mai sus reprezinta adevar 100%. Eu personal il cred dar altii pot fi mai sceptici. 6C33C este o lampa care atrage si cum nu poti sa denigrezi ceva care iti place, parerile vor fi impartie. Daca si altii ar prezenta corect (deci fara interese ascunse) experienta practica din domeniul masuratorilor multe mituri s-ar spulbera. Totusi 6C33C nu va muri sau nu va fi abandonata pentru ca este o dubla trioda de putere ieftina. 

 

 

victordascalescu54 sunt curios daca dupa link-ul postat de tine mai ai aceeasi opinie despre 6C33C. 
Link spre comentariu

 

E foarte normal ca 6C13C 6C33C,EC360,sa aibe dispersie mare a caracteristicilor,au fost proiectate pentru alte aplicații, în special ca regulatoare serie în surse de alimentare, nu pentru audio,în audio sunt strutocamila, trebuiesc făcute tot felul de artificii electronice pentru a le putea folosi,părerea mea. 

 

Da, asa este!

In cazul de fata, insa, lampa lucreaza ca repetor pe catod, exact cum lucreaza regulatorul serie din sursele stabilizate. Adica: exact cum a fost ea gindita.

 

Deoarece lampile lucreaza cu reactie negativa totala imperecherea nu este foarte dificila.

 

 

1 o impedanta de iesire atipica ,32 ohmi,aveti incinte de 32 de ohmi sau difuzoare de banda larga ,legate serie paralel sa obtineti 32 de ohmi?2 cum a spus si zal,lipsa separarii galvanice a difuzorului.3 daca se defecteaza un EF86,finala 6C33C ramine fara negativare,nu stiu difuzor care sa reziste la 150V CC.4 schema o privesc ca pe un studiu teoretic ,functional5 exista foarte multe tuburi care se preteaza la domeniul audio. 

 

Articolul lui Tim Mellow se gaseste aici: http://www.mellowacoustics.com/articles/Tim_Mellow_25w_OTL_Tube_amplifier.pdf

1) Impedanta de sarcina poate fi de la 8 ohmi in sus. La impedanta mai mare se obtine o putere de iesire mai mare. 

2) Se poate pune pe iesire un condensator si se rezolva problema. Autorul nu a pus asa ceva din cauza obsesiei audiofile care spune ca semnalul se degradeaza daca trece printr-un condensator, mai ales electrolitic. (Vezi modul audiofil in care a rezolvat filtrajul pe tensiunile de +/- 150V. Un inginer punea citeun condensator de 2200 uF/250V si termina problema)

4) E adevarat ca orice solutie OTL cu sarcina de impedanta mica este oneroasa dpdv ingineresc. Pentru a scoate citeva zeci de wati se consuma sute de wati.

5) da, dar daca vine vorba de OTL triodele de putere sunt cea mai buna solutie.

 

Pentru imperechere e nevoie de un generator de semnal preferabil sinusoidal (se poate folosi si un transformator de sonerie), un osciloscop fara baza de timp dar cu ecran cit mai mare, rezistenta de sarcina de circa 32R/100W, voltmetru CC  milivoltmetru audio si citeva rezistente.

Link spre comentariu

 

Pentru imperechere e nevoie de un generator de semnal preferabil sinusoidal (se poate folosi si un transformator de sonerie), un osciloscop fara baza de timp dar cu ecran cit mai mare, rezistenta de sarcina de circa 32R/100W, voltmetru CC  milivoltmetru audio si citeva rezistente.

 

:84

 

....nu pui si schema ? ca restul le am pe toate (in afara de trafo de sonerie) dar nu stiu cum sa le leg intre ele.

Link spre comentariu

Da, asa este!

In cazul de fata, insa, lampa lucreaza ca repetor pe catod, exact cum lucreaza regulatorul serie din sursele stabilizate. Adica: exact cum a fost ea gindita.

 

Deoarece lampile lucreaza cu reactie negativa totala imperecherea nu este foarte dificila.

 

 

Articolul lui Tim Mellow se gaseste aici: http://www.mellowacoustics.com/articles/Tim_Mellow_25w_OTL_Tube_amplifier.pdf

1) Impedanta de sarcina poate fi de la 8 ohmi in sus. La impedanta mai mare se obtine o putere de iesire mai mare. 

2) Se poate pune pe iesire un condensator si se rezolva problema. Autorul nu a pus asa ceva din cauza obsesiei audiofile care spune ca semnalul se degradeaza daca trece printr-un condensator, mai ales electrolitic. (Vezi modul audiofil in care a rezolvat filtrajul pe tensiunile de +/- 150V. Un inginer punea citeun condensator de 2200 uF/250V si termina problema)

4) E adevarat ca orice solutie OTL cu sarcina de impedanta mica este oneroasa dpdv ingineresc. Pentru a scoate citeva zeci de wati se consuma sute de wati.

5) da, dar daca vine vorba de OTL triodele de putere sunt cea mai buna solutie.

 

Pentru imperechere e nevoie de un generator de semnal preferabil sinusoidal (se poate folosi si un transformator de sonerie), un osciloscop fara baza de timp dar cu ecran cit mai mare, rezistenta de sarcina de circa 32R/100W, voltmetru CC  milivoltmetru audio si citeva rezistente.

Da, iata si cineva care s-a documentat si nu desfiinteaza OTL-urile si triodele 6c33c, multumesc de incurajare.

Oricum situatia in care sunt eu nu creeaza probleme cu separatia galvanica, finalele lucreaza pe transformatorul de intrare din panourile electrostatice, pe o sarcina de 32 ohmi (poate voi face un artificiu sa ajung chiar la 64....asa ca situatia va fi mai putin oneroasa.

Ramine totusi problema alimentarii care in aceasta configuratie intervine oarecum in partea audio si probabil ca ar trebui sa fie regandita.

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări