Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum alimentez un neon (lampa fluorescenta) ?


Postări Recomandate

Faci cum crezi. Inteleg ca sunt destul de scumpe si este pacat de ele (lenesu' mai mult alearga si calicul mai mult pagubeste).Am gasit balasturile pt 2 tuburi:1-chinezesc (a se observa cele 2 bobine si cele 8 iesiri)-este defecthttp://i61.tinypic.com/316rvp12-UE la interior. Sub ce se vede sunt o groaza de piese smd.http://i61.tinypic.com/2uji5xg3-UE a se vede schema de conectare care este diferita (filamentele sunt alimentate de infasurari diferite, izolate galvanic, iar cele inseriate cu tensiune dubla)http://i58.tinypic.com/19a0wgPe cel pt. 3 tuburi nu il gasesc.

Editat de vera
Link spre comentariu

mai dudi tot nu te inteleg , du te frate (ca esti din bucuresti ) la un supermarket si cumpara cele mai ieftine economizoare care le gasesti ia-le placa electronica si gata

la 10 minute cat o sa folosesti neoanele alea ( poate si mai putin) nu or sa moara

sa nu imi spui ca vrei sa le ai si la 80 de ani sa le lasi mostenire 

vreai ceva de durata luai leduri si gata te tineau sute de ani

Link spre comentariu

Eu la lampa mea cu UV am cumparat 3 neoane UV (8W)  cu 6 ron/bucata si am folosit balasturile din 3 becuri economice (12W), am dat 3,49 ron/bucata intr-un hypermarket. Pe urma pentru uniformizarea luminii am folosit folii dintr-un ecran LCD de 17inch (cele care dispersa lumina), si imi functioneaza impecabil, cablajele imi iasa perfect.

Editat de mariuss_suciu
Link spre comentariu

Soluția economică pentru cazul tău (6 lămpi) este cumpărarea a trei lămpi CFL economice de minim 12W, maxim 20W (ferește-te de cele sub 10 Lei) și conectarea tuburilor câte două în serie la balastul electronic al lămpilor. Funcționare fără probleme pentru viața tuburilor. Astfel nu trebuie să cumperi 6 balasturi electronice, ci numai trei.

Editat de validae
Link spre comentariu

In Piata Sudului, la "Castani"(nu e reclama, oricum acolo nu e doar o firma, sunt sute de PFA-uri si II) gasesti corp+balast electronic de fix 8W, costa 10 lei. Sunt foarte fiabile, mi-a functionat unul din 2008 pana in 2014, e bun si acum, doar tubul trebuia schimbat la vreo 2 ani(functionare non-stop).Asa arata:

http://youngdselectric.ro/magazin-online/index.php?route=product/product&product_id=210

Link spre comentariu

@validae, am mai multe becuri economice cu 1 filament ars, care nu se mai aprind. Ai incercat tu cu 2 tuburi si functioneaza?

Înseriază tuburile astfel încât filamentele întrerupte să fie cele înseriate, iar cele bune la balast. Să nu-mi spui că nu merge fiindcă nu are motiv. Filamentele care se înseriază nu trebuie să fie intacte, doar că trebuie să legi toate terminalele între ele, vor conta doar ca suprafață de contact cu gazul intern. Altă condiție esențială este ca tuburile folosite să nu fie ,,răsuflate,, adică să aibă presiunea joasă internă în regulă. Asta se poate verifica doar cu un invertor de LCD sau prin testarea lămpii cu un magnetou de 500V minim (recuperat eventual de la măsurător de izolație Megger). Dacă găsesc pe acasă două tuburi identice cu câte un filament  filament ars, voi face un filmuleț demonstrativ.La serviciu am o cutie, dar nu pot ajunge, nu am dat ghipsul jos încă  :tryre

Editat de validae
Link spre comentariu

@validae, daca tubul cu un filament ars nu se aprinde (la rece) cu electronica dedicata, probabilitatea de a aprinde 2, este nula.Din cate stiu, la rece, tuburile se pot amorsa astfel:1-in inalta tensiune-redresare cu multiplicare de U si Ri f mare;2-in inalta frecventa, dar tubul lumineaza slab.La becurile economice, pana sa amorseze, oscilatorul functioneaza pe o frecventa mare-circuitul se inchide pritr-un filament, C de aprindere si celalalt filament-astfel se incalzesc filamentele. In momentul aprinderii, frecventa scade, reactanta capacitiva se mareste f mult, in felul acesta C iesind din circuit. Acum circuitul se inchide prin tub.

Link spre comentariu

Este adevărat ce ai scris mai sus. Dar, un ansamblu de două tuburi identice (fiecare având câte un filament ars) înseriate astfel ca filamentele bune să fie utilizate la preâncălzire, se comportă ca un singur tub bun (cu filamente bune).Evident, proprietățile lui sunt altele acum, puterea echivalentă fiind practic dublă și necesitând un impuls mai puternic la aprindere. Am vrut să fac un astfel de ansamblu, dar din păcate nu am acasă decât două lămpi economice de 20W și balastul electronic de 20W nu a reușit să le aprindă pe amândouă (deși începuseră lumineze binișor la capete). Aș fi avut nevoie de un balast de 40W , dar nu-l am la îndemână acum. Oricum voi reveni atunci când voi putea să prezint practic asta. 

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări