Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare iluminare casa cu Arduino


Vizitator darius12

Postări Recomandate

Vizitator darius12

     Buna tuturor,

 

  In curand am sa intru in posesia unui apartament cu 2 camere, si fiind un pasionat al inovatiilor vreau sa imi automatizez un pic noul apartament.

 

  Apartamentul nu este chiar nou, e destul de vechi si v-a trebui renovat COMPLET. Asa ca am zis ca daca dau jos tot de pe pereti si poate chiar schimb instalatia electrica sa vedem daca o pot automatiza :).

 

  Ideea ar fi un cu ajutorul unui Arduino sa controlez aprinderea/stingerea luminilor in apartament. Arduino primeste semnalul de la (calc/tel)  si actioneaza relee care intrerup/conecteaza la curent becurile.

 

  Din cate ma gandesc eu (probabil prost),  releele trebuie sa fie  -   montate in dozele din fiecare incapere, deci fire de la Arduino la fiecare releu;

                                                                                                       -   actionate de max 5 v;

                                                                                                       -   cu automentinere, 

                                                                                                       -   intr-un sistem cap scara cu intrerupatorul din respectiva camera, nu stiu daca extista asa ceva.

 

 

 

 

 

Ma tenteaza gandul sa fac iluminarea pe 12v daca tot am de gand sa iau becuri cu LED, nu stiu daca asta as incurca sa facilita toata treaba, tind sa cred ca m-as complica prea mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu cand m-am mutat acum vreun an am vrut sa fac un sistem de iluminat paralel la 12v.Ideea era ca el sa fie alimentat de un acumulator incarcat de un panou solar si sa functioneze cu telecomenzi in fiecare camera,sa poata fi aprins daca cumva pica reteaua.Firele sunt trase si acum...Chestia cu acumulatorul si panoul solar exista,dar am folosit firele la altceva,nu am gandit bine sistemul de prima data.Asa ca apartamentul fiind pe o singura parte a blocului am rezolvat pe exterior cu un cablu cu doua fire )))

Link spre comentariu

Ai putea avea ambele sisteme. Si cel clasic de 230 si cel de 12V. In tuburi separate. Nu stii cand trebuie sa vinzi si poate cumparatorul e clasic si nu vrea sa sparga totul. Nu as pune relee. Comutarea o faci electronic, fie ea 12 sau 230V. As pune module BT sau WiFi ca sa fie totul controlabil cu cat mai putine fire.Studiaza bine disiparile de caldura la LED-uri, ca sa faci o treaba durabila.

Link spre comentariu
Vizitator darius12

Pt mine da, ar fi o problema, cum cunosc electronica decat la nivel elementar ar fi o problema care ma depaseste  :84 .  Daca ai putea sa imi explici exact ce si cum as fi incantat sa folosesc triace in loc de relee.

Editat de darius12
Link spre comentariu

Daca il faci la 12V, atunci vor fi niste Mosfeturi, nu triace. Oricum, triacele ar fi comandate printr-un circuit MOC ca sa fie tot control logic.Ideal e ca sa ai un controller local, care sa comunice cu Arduino.Colegul Mondan are o aplicatie cu dimmere la 230V comandate IR. Cred ca merita sa-l contactezi.LE: Dar mai bine incepi tu sa pui o schema pe hartie, cu nevoile tale. Asa cum le vezi tu. Apoi, se detaliaza.

Editat de thunderer
Link spre comentariu
Vizitator darius12

Relee cu autoretinere pe 5 v sunt de cumparat, la triace deja se complica treaba. Nu ca ma sperie dar nu inteleg, si nici nu gasesc pe net cum as putea face autoretinere la triace.

 

post-246031-0-31847300-1453728934_thumb.png

Link spre comentariu

O varianta de utilizare a triacelor este cea din link: http://api.ning.com/files/P5qixiK8dDt2DAi3CRNTuzpe52ccn01vjc4GPJZ9gqA5cLV8sHVYiIWdVaB4bneQhQba*0jwr*6iNgfxKPg3*pLC7rvzUecI/PWMdepotencia220V.png

Ai si avantajul de a regla intensitatea luminoasa, fara prea mult stres. Poti monta totul (inclusiv partea de forta) intr-o cutie de sigurante si din ea pleci cu conductori catre camere. Solutia este aplicabila sin pentru 12 V curent alternativ. O idee de extindere a acestor facilitati ar fi introducerea de senzori IR in tocul usilor astfel incat la intrarea in spatiul respectiv sa se aprinda lumina (de stins o poti stinge prin varii procedee).

Link spre comentariu

In ziua de azi se folosesc SSR-uri (Solid State Relay) , triacele sunt depasite, ideea de folosire a triacelor pentru reglarea intensitatii luminoase este de altfel depasita , cine mai foloseste in ziua de azi becuri cu incandescenta (pentru ca doar la astea merge faza cu triacul) ; deci in consecinta foloseste SSR (adica construieste-ti SSR-ul -> 2 MOSFET +optocuploare, functioneaza si in AC si in DC si sigur folosind optocuploare poti se le comanzi cu nivele logice).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Parerea mea este sa continui cu instalatia de 230V asa cum este sau alta noua, asta iti va permite sa folosesti corpuri de iluminat si la 230V, caci sunt o gramada, mai ales cu LED. Lampi cu LED de calitate la 230V sunt mai bune decat la 12V chinezarii. 

O instalatie paralela pentru 12V va costa la fel ca si folosirea unui transformator la fiecare corp de iluminat, mai ales acum ca led-urile vin cu sursa lor si se conecteaza la 230V.

 

La 12V vei avea curenti mai mari deci comutatoarele vor suporta curenti mai mari si la fel campurile electromagnetice generate vor fi mai puternice, mai ales la comutarea sarcinilor.

 

Automatizarea cu Arduino o poti face oricum, desi nu ai precizat ce vrei sa faci doar ca ai vrea automatizare cu Arduino.

Prin reteaua de 230V poti, cu un transformator separator, sa transmiti tot ce vrei, bineinteles moduland la o frecventa mare. Nici transmisia wireless nu este o problema, cu toate modulele ieftine wi-fi, bluetooth, zigbee sau super-ieftinul NRF24L01 sau urmasii acestuia. Este suficient sa pui cate un receptor la fiecare corp de iluminat si ai comanda individuala. In plus, poti schimba in orice moment corpul de iluminat sau logica automatizarii.

 

Arunca o privire aici:

https://www.arduino.cc/en/Tutorial/X10

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări