Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )


Postări Recomandate

Vizitator smilex

2-3 secunde e mult, iti da timp suficient sa masori cauza. Uzual, o sursa pc "moare" pentru ca unul din sistemele de protectie intra in functie. Doua sunt: de tensiune si de curent. Pentru tensiune in majoritatea cazurilor vinovati sunt condensatorii. Ai putea sa-i schimbi. Pentru curent, poti anula limitarea, dar numai pentru probe. Acolo ar trebui verificate componentele din bazele tranzistoarelor de putere, orice devalorizare iti pacaleste limitarea. Pot fi si alte defecte sau lipituri reci, dar in cadrul partilor destinate limitarilor. Comportamentul sursei sugereaza asta.

Link spre comentariu

Eu as zice ca daca sursa nu are urme de bubuieli/arsuri, atunci e o problema de condensatori uscati.Primii se usuca cei din 5Vsb, apoi ceilalti micuti de prin sursa si abia apoi cei de pe iesirile principale.Primele 2 categorii trebuie inlocuite fara discutii, costa putin si sursa e cam ca noua, pt urmatorii 2-4 ani (depinde de calitate + racire)

Link spre comentariu

mersi baieti!e vorba de o sursa de powermac g4...e un defect renumit...insa am cautat pe net si nu am gasit vreun fix.Am mai avut unu si am carpit o sursa normala...am taiat atx-ul si am pus mdd-ul..dar nu mai am sursa de sacrificat;))cineva a gasit o data un defect la niste diode cap in cap...tot pornea si murea imediat..

Link spre comentariu

.... Am un tren scurt de 4-5 oscilatii amortizate cu amplitudinea de 3-3,5Vvv ce se repeta la fiecare 3,5uS, deci o periodicitate de peste 250KHz, daca apreciez eu bine. Interesant este ca aceste...pulsuri au aceeasi amplitudine pe toate tensiunile sursei, respectiv 3,3/5/12.

Ceva C-uri umflate pe iesiri am schimbat dinainte de a monta placa in carcasa cea...noua.

Postez aici in speranta ca cei experimentati imi pot da vreun pont, in afara de a schimba tot ce este condensator.

Ma citez singur sa aduc in fata o problema care nu am rezolvat-o.

Atasez poza cu trenul de pulsuri de pe iesirea de 3v3, oscilo e setat 2uS/0,5V:

Posted Image

aceeasi mizerie dar 0,5uS/0,5V:

Posted Image

Observ acest sa-i zic zgomot pe cam toate sursele atx, inclusiv pe thermaltake-ul meu din desktop dar difera amplitudinea (50mV la PC-ul meu) si lungimea trenului de pulsuri care la suirsele mai bune este mai scurt, se amortizeaza repede spre 0 ca sa zic asa.

M-am conformat si am schimbat C-uri in special din standby, dar si cei de filtraj de la 300 dar degeaba, recunosc nu cu noi, nu am avut.

Masurand semnalul la sursa auxiliara am observat ca ea e cea care functioneaa la asa frecventa mare (3,5uS perioada pe primar). Si dupa cumn arata forma de unda ea e sigur responsabila de mizeriile respective. Atasez foto (1uS/100V):

Posted Image

Iar aici atasez foto din sursa auxiliara a unei surse la care mizeriile nu depasesc 0,5V, deci e mai ok decat 2-3V ca sa zic asa (1uS/100V):

Posted Image

Se vede ca e cat de cat mai ok forma tensiunii.

Am postat din nou problema mea in speranta ca oscilogramele or sa le spuna mai mult celor experimentati decat mie, poate ma puteti directiona mai exact.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări