Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare surse ATX ( scheme si documentatie )


Postări Recomandate

Vizitator georulz

Am inteles! Am verificat toate condensatoarele de pe iesire cu AVR Transistor Tester: in principal sunt numai de 1000uF la 10V si la 16V pt iesirile de 12V; cele la 10V au toate in jur de 1000uF iar cele la 16, 2 indica doar ~800uF si unu 900uF. Cele de pe intrare le-am inlocuit cu altele din alta sursa identice care aveau ~640uF. Am verificat si cele 2 tranzistoare de jos sunt un NPN si un PNP celelalte 3 sunt AZ431 pt tensiuni de referinta.Pt proba as putea inlocui pe cele de 1000@16V cu unele de 2200uF@16V scoase dintr-o alta sursa?Later Edit: Pe radiatoare sunt montate 2x stps20s100ct 1x stps2045ct si 1x MBR4045PT si 1x FQA10N80C

Link spre comentariu

Pt proba as putea inlocui pe cele de 1000@16V cu unele de 2200uF@16V scoase dintr-o alta sursa?Later Edit: Pe radiatoare sunt montate 2x stps20s100ct 1x stps2045ct si 1x MBR4045PT si 1x FQA10N80C

Da, poti inlocui condensatorii cu 2200uF, chiar ii va fi mai bine. Semiconductorii aflati in secundar sunt ok pentru 400-500W.
Link spre comentariu

Intr-adevar sursa nu are traf driver ci se foloseste de optocuploare, si cred ca supozitia lui @Dr.L este corecta in ceea ce priveste configuratia ca fiind forward cu 1 tranzistor, asadar @Vlad sunt convins ca intentiile tale sunt bune insa e bine sa fii putin mai atent si vei reusi sa eviti unele erori :da

 

@georulz tranzistoarele de pe iesire nu se inlocuiesc cu altele recuperate ca schimbi tusea pe junghi si tot aia e, si in nici un caz nu pui condensatori de alte capacitati, compensarile sunt calculate pentru capacitatile originale, ori schimbandu-le vei modifica si raspunsul tranzitoriu si trebuie modificata si compensarea, cu alte cuvinte te complici fara rost, deci tre sa te asiguri ca folosesti condensatori de aceeasi capacitate. In alta ordine de idei verificarea condensatorilor de pe iesire pentru factorul de capacitate nu are nici o valoare la sursele in comutatie ca acest factor poate fi aproximativ ok si deci il consideri ca drept bun, in schimb poate avea un ESR modificat substantial si acela chiar afecteaza bunul mers al sursei, asadar un condensator poate fi considerat ok in urma masuratorilor numai dupa ce i-ai verificat pdf-ul si ai gasit ce ESR trebuie sa aiba ( macar aproximativ ) apoi masori la el atat capacitatea cat si ESR-ul si daca ambele corespund abea apoi il poti declara corespunzator. In cazul tau avand in vedere ca ai specificat deja 2 conzi cu capacitati destul de tare modificate as sugera pentru siguranta inlocuirea tuturor condensatorilor de pe iesiri cu altii noi de capacitati identice ( tensiunile pot fi mai mari nu-i problema, nu pot fi insa mai mici evident ) si ESR cat mai mic.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

marian are dreptate (tusea pe jungi e mai mult decat bine zis) ,modificand capacitatile reconfigurezi sursa si in acelasi timp vrei sa o si repui in functie -uneori iese da' ingineri aia care au proiectat-o si echipa cealalta care au pus-o in functie au avut infinit mai multe resurse .Si au adus numai imbunatatiri uneia deja existente -de ce crezi ca toate sursele seamna intre ele? Chinezul nu se mai complica cu inventarea uneia noi ci numai inoveaza (sau copiaza) .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@marian Daca compensarea este realizata din proiect pe panta de -20 a unui cond cu ESR mare, schimbarea cu unul avand ESR mic poate face ca intersectia cu 0dB a globalului sa aiba loc pe panta de -40, deci e nevoie de alta compensare (cu crestere de +20 pentru -40).

 

Acele capacitati de filtraj care participa la realizarea compensarii si creeaza caracteristica LC, trebuie sa fie originale atat ca valori, cat si ca ESR, daca se doreste pastrarea retelei RC.Reteaua RC este proiectata pentru ele. In schimb, se poate opta pentru alte valori la celelalte capacitati sau la capacitatile de dupa filtre (daca exista) chiar si pe ramura monitorizata.

Link spre comentariu

@marianIn schimb, se poate opta pentru alte valori la celelalte capacitati sau la capacitatile de dupa filtre (daca exista) chiar si pe ramura monitorizata.

Prin filtre te referi la bobinele dintre 2 condensatori? Deci condensatorii de dupa bobine pot avea o capacitate mai mare,fara sa influenteze cu ceva?

 

si apoi sa se compare cu valoarea gasita prin masurare

Pai de unde stii ce ESR trebuiau sa aiba condensatorii aia, din moment ce aia masurati pot fi departe de arevar,fara alte urme?

Practic trebuie cautat pdf-ul condensatorilor originali si de acolo se ia ESR-ul

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări